11. 1. 2015

Top týdne #43

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 43 zní

NESNÁŠÍM, KDYŽ...

Zrovna nedávno jsem se zamýšlela o sepsání článku o věcech, co mě v knihách, nebo na nich štvou. Pak jsem jedním pohledem do plánu tohoto meme nápad zamítla a počkala si na téma 43. týdne. Většina jich je asi nenapravitelná, ale o to právě jde.

1) Je hrdinka/hrdina blbá/blbý jak tágo/ přijde jim jako super nápad sám řešit veškeré problémy světa, na které zcela zjevně sám nestačí, nedokázat si říct o pomoc, co víc, nikomu neříct kam jdou a všichni je pak musejí tahat z malérů
  Ano, vskutku, mluvím o tobě Clary

2) Nenasytní autoři
Sláva je lákavá a penízky za úspěšnou knížku také. Ale autoři by měli poznat, kdy už se snaží dojit jednu krávu příliš dlouho. Uměle natahované série, další, mnohem méně kvalitní knihy jako spíchnuté horkou jehlou, které si čtenáři koupí jen kvůli slavnému jménu autora. Ale proč ne, když to my, blázniví knihomolové pořád trpíme a na takovéhle triky pořád skáčeme? 

3) Gramatické chyby, překlepy
Nikdo není neomylný, všichni děláme chyby, ale sakra, než něco vytisknu v milionovém nákladu, dám si pěkného majzla, abych si neuřízl ostudu. Existují přece ještě živí korektoři (ano i těm sem tam něco třeba unikne, ale nemělo by), kteří před vydáním knihy čtou, nebo už je všechno svěřeno počítačům? 

4) Hrdinové přes kopírák
Malá, drobná, nesmělá brunetka, nejkrásnější nenamalovaná, většinou má nějaký oslňující skill, sbalí nejkrásnějšího kluka na škole

Sexy, štíhlý, ale urostlý mladík, jiskřivé oči, úsměv trochu nakřivo, až se z něj podlamují kolena.

Jasně, funguje to. Kdo by četl (nebo koukal v televizi) o průměrných, nebo ošklivých lidech. Není to ale už trochu nuda?
Popravdě, stejně ty stále stejné knížky budu číst dál. A stále mě budou bavit. Jsou přece i jiné aspekty, které mohou být originální.
Asi dost těžko se dá brát jako oprávněná stížnost to, že v žánru YA jsou hrdinové vždy na střední škole, nebo že jsou horory moc strašidelné.

5) Roztodivné formáty knih
To jako nikoho nezajímá, jak ve výsledku bude vypadat moje knihovnička, když vydává knížky nejrůznějších velikostí a tvarů?(Odpovím si sama. Já vím, že ne :D Ale bylo by hezké, kdyby byly všechny knihy stejně vysoké :))Dobře, je to jen moje chyba, že čtu různé žánry, různá nakladatelství, ale i v rámci jednoho nakladatelství se najdou odlišnosti (a když se liší jednotlivé díly série, tak to už je úplně na odstřel) Každopádně poskládat moji směsici knížek je dost náročná záležitost.

6) Nedovydané série
Vyjde u nás několik dílů série, vy jí dokonale propadnete, jenže jste evidentně jedni z mála a nakladatelství se už nevyplatí investovat do práv na další díly. Ale to ke čtenářům není příliš laskavé. Naštěstí v dnešní době není takový problém získat knihu v originále, ale jak k tomu přijdou ti, kteří jiným, než mateřským jazykem nevládnou? (nemluvě o tom, že když máte půlku série česky, půlku anglicky, opět samozřejmě knihy nevypadají stejně! A jsme zase u toho!)

7) Nemám si s kým pokecat o tom, co jsem právě přečetla
Tahle starost mi naštěstí odpadla s průnikem do blogosféry. V té obrovské bandě lidí se vždycky najde někdo, kdo danou knížku přečetl, nebo si s vámi dá společné čtení a následně probere dojmy. Protože společné čtení a následné nekonečné probírání toho, co bylo k popukání, či co bylo trochu přes čáru zdvojnásobuje zážitek z daného příběhu.

8) Se knížka nedá pořádně otevřít/je moc těžká na cestování
Znáte to, paperback je moc tvrdý na to, aby se dal pohodlně číst a vy do něj nakukujete úzkou skulinkou, jen abyste proboha neponičili hřbet? Už jsem se naučila se nějak smířit s tím, že paperbacky jsou vlastně pěknější, když je na nich znát, že jsou čtené a milované, protože si chci číst i třeba při jídle, což je u některých knížek naprosto nadlidský úkol. Nejperfektnější, měkkoučký paperback má Veronica Mars. Dokonce krásně držela otevřená a na hřbetě není znát, že by byla čtená. Ve Vintage books to mají vymakané. Mnozí by se od nich mohli učit.
A když si díky knize málem udělám kýlu, případně ji nemůžu číst v tramvaji, kde je potřeba jednou rukou držet své tělo ve vzpřímené poloze, nebo v posteli na boku, kde mám taky použitelnou jen jednu ruku, to se mi nelíbí. V takových případech pak přichází ke slovu čtečka.

9) Přestanu mít zájem si knížku přečíst
Tohle bych mohla vyřešit tím, že bych nekřečkovala miliony knih do zásoby. A myslím, že se o tom pokusím. Se vstupem do blogosféry jsem se samozřejmě nechala strhnout a kupuji knihy ve velkém (i dřív jsem si knížky kupovala, ale co si budeme namlouvat, zkazili jste mě). Některé mi v knihovničce leží už pěkně dlouho a já už si ani nepamatuji svoji původní motivaci k přečtení daného titulu. Hrozně miluju pocit, že si knížku koupím a okamžitě si ji přečtu, ještě čerstvou a voňavou pěkně z obchodu. Jenže na druhou stranu mám ráda, když mám na výběr. Jsem náladový čtenář a musím číst jen to, na co mám aktuálně chuť. Neumím si předem naplánovat co budu číst dál. A dost těžko budu lítat do knihkupectví pokaždé, když něco dočtu. Hmmm....kompromisy...

10) Se nemůžu začíst
Hrozně moc bych chtěla, aby mě knížka bavila, nebo ji potřebuji přečíst kvůli recenzi, ale zkrátka to není to pravé ořechové. Když jde o moje knížky, tak je prostě odložím a nenutím se do toho, ale u recenzáků cítím samozřejmou povinnost knihu zdolat. Jenže když ze čtení, nebo prostě ze svého koníčku nemáte tu správnou radost, má vůbec cenu se do toho tlačit? 
(musím uznat, že jistý odpor jsem pociťovala k momentálně čtené knize - Talisman, King, Straub, ale tam šlo hlavně o to, překonat rozvláčný začátek (asi 250 stran), teď už se to celkem dá, takže je otázka, kolik knížek, které jsem odložila se mohly vyvinout v něco skvělého?)


Které situace v knihách, nebo v životě s knihami nemůžete vystát vy?
Share:

24 komentářů:

  1. No tak to je naprosto presne! A perfektne vtipne napsane :) snad jen ty rozdilne formaty tolik neresim, ale jinak SOUHLAS!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Míšo! :)
      Já jsem trochu pedant no, tak řeším i takové "blbosti" :D

      Vymazat
  2. Ve spoustě, vlastně ve všech, bodech s tebou souhlasím, nejhorší jsou asi ty první, které jsi vyjmenovala. U jedničky to není jen Clara, ale mnoho dalších, které si myslí, jak jsou dokonalé a nenechají si poradit. 3 - Každý děla chyby, ale když to čte autor a poté ještě dva další lidé, jak se může stát, že je v knize víc jak pět chyb? (to je moje nejvyšší tolerance chyb) 5 - S tím mě nakladatelství hrozně deprimují. Pochopím u samostatných knih, ale když je jiná každá kniha v sérii, tak je to hrůza! 6 - a že jich je -_- Když se je rozhodnu vydat, tak to snad dokončím ne? Myslím, že tohle štve každého čtenáře. 8 - Jezdit do školy třeba s Eragonem se opravdu nevyplácí a paperbacky se zase v tašce ničí. Člověk si hold nevybere, ale čtečka to jistá vždy :D A poslední bod - u recenzních výtisků je to opravdu děs. Člověk knihu přečíst musí, i když ho naprosto nebaví. Ale je mu blbé zase recenzovat knihu, kterou nedočetl... Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, mnoho dalších, uvedla jsem ji jen proto, že ona mi pije krev ze všech nejvíc :D :D
      Já to chápu možná u toho autora, když čtu něco po sobě, bezprostředně po tom, co to napíšu, taky už tam ty chyby nevidím, ale když to nechám odležet třeba pár hodin a pak na to mrknu znova, tak už to na mě vyskočí a děsím se, co jsem to napsala.
      6 - já to jako chápu. Prostě se jim to nevyplatí a když si to koupí dvacetkrát míň lidí než ostatních knih, tak se na to prostě vyfláknou. Ale je to škoda
      Čtečka je zázračný vynález, nechápu její odpůrce :D Taky miluju knížky tradiční, ale čtečka je boží :D
      Právě, já bych si to v životě nedovolila, zrecenzovat knihu, kterou jsem nepřečetla
      Díky moc za chválu :)

      Vymazat
  3. 1) Nejen Clary, je i spousta dalších příkladů... ale souhlasím.
    2) Mně hrozně vadí, když by se dal děj série shrnout do jedné knih, ale né! Musí to být série! *kašel, kašel* Selekce *kašel, kašel*
    3) Ano, za to se modlím pokaždé, když se mi taková kniha dostane do ruky.
    4) Souhlasím s Tebou, stejně ty knihy budu číst :D
    5) Moje tapeta na notebooku: "How can you get a fangirl to go crazy? Publish one book in a series with a slightly different height."
    6) To se mi naštěstí ještě nestalo...
    7) Kvůli tomu jsem začala blogovat - když jediné kamarádce, která čte to, co já, trvá přečíst jednu knihu dva měsíce... Knihomol má těžký život.
    8) Tlusté knihy si zásadně pořizuji jako e-knihy od doby, kdy jsem začala knihy tahat všude s sebou.
    9) Blogosféra mě taky zkazila, nakupování knih se zhoršuje...
    10) To bohužel znám až moc dobře...
    Omlouvám se za zestručnění komentáře... Na toto téma bych mohla napsat desetistránkovou slohovou práci (a dopadla by jistě lépe než ta o industrialismu v němčině). Opravdu skvělý článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) Jasnačka, i spousta dalších, ale Clary mi z nich pije krev prostě nejvíc :D
      2) Přesně na tuto sérii to bylo mířeno :D
      5) Tak to je výstižné :D :D
      7) Já mám i kamarády co čtou, ale mají úplně jiný vkus na žánry a většinou čtou rádoby sofistikované knihy, které mě nebaví :D
      8) Já si je pořídím fyzicky, dám si je do knihovničky, ale čtu je ve čtečce :D (magor! :D)
      9) Nejhorší a zároveň nejlepší věc, co se mi kdy stala :D
      Klidně napiš několikastránkový článek! :)
      Díky moc :)

      Vymazat
    2. 8) Vážně? :D Tak existují i větší cvoci než já? To mi mamka neuvěří! :D
      9) To každopádně :D
      Napíšu, dám si to do Saturday supposing :D Není zač, to já děkuju ;)

      Vymazat
    3. :D Je to tak :D Jsem dost divná :D
      Super, těším se, až si to přečtu :)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem se trefila do něčeho, co mám s tebou společného :D

      Vymazat
  5. Pod spoustu věcí bych se mohla podepsat. Jen snad v kupování knih, tam asi nejsem pravý knihofil, protože si knížky kupuji jen velmi výjimečně :))

    Každopádně při úsměvu tak trochu nakřivo jsem si hne vzpomněla na tenhle obrázek :D - https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10557223_1447216172218267_4463462003857519316_n.png?oh=5f5d9d15b8c5e0c8549faf1e34b0bd23&oe=552A2D45 ... a když tak o tom přemýšlím, tak asi doopravdy nevím, jak vypadá takový úsměv nakřivo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš štěstí, že máš takovou vůli neutrácet :D
      :D :D Ten obrázek je super :D právě :D Spostakrát jsou v knihách situace, výrazy tváře, nebo pohyby těla, které nechápu, jak by měly být proveditelné :D :D

      Vymazat
  6. 1. Zdravím Tris
    2. Zdravím Cassandru Clare a Veronicu Roth
    3. Jo! Přesně. Dneska už se te ěch knih vydává tolik, že mi přijde, že už se jim nevěnuje taková péče. A štve mě to!
    4. :D :D Jsi to vystihla naprosto přesně. Ale já bych klidně četla i o ošklivých lidech. :-)
    5. Takhle mám Leviathana (první malinkej díl v polštině a další dva obrovský díly v češtině). Ale myslím, že se s tím srovnám.
    Ty další díly už mi tak žíly netrhaj :-) Ale článek jako vždy perfektní (Top týdne miluju :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Tris občas taky zapadá, to máš pravdu :D
      2. Cassandra a Kiera Cass, přesně :D
      3. Nejvíc mě to štve :D Jsme hrozný Grammar nazis :D :D
      4. Taky bych četla i o průměrně normálních, či nehezkých lidech, ale masy to holt nechtějí :)
      5. Hůůůů, to bych nevydýchala :D
      Děkuji moc :) Jsem ráda, že někoho po takové době to Top týdne ještě baví :) Pro mě je to super, pořád mě to baví vyplňovat, i když mám pocit, že se opakuju, ale některé knihy holt zapadají do tolika různých kategorií a taky jsem četla omezený počet knihy (i když by se jejich počet už určitě dal vyjádřit čtyřcifernýcm číslem, jen si všechny nepamatuji, nebo to bylo dávno a už pořádně nevím, jestli se mi líbily nebo ne :D )

      Vymazat
  7. Myslím, že na většině se docela slušně shodneme. Mě vytáčí k nepříčetnosti, že jedna z mejch knížk Christophera Isherwooda má tmavší červenou barvu hřbetu... =D (Ehm, mimochodem, normální řada Vintage se sice dá otevřít skvěle, ale s Vintage Classics to už tak slavný není, ta se nedá otevřít fakt vůbec. A já nemám ráda zlomený hřbety paperbacků...) =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravděpodobně to budou vesměs body, co vytáčí hodně knihomolů :D
      To by mě taky hrozně štvalo!!! :D
      Tak to jsem zase nepoučena a prohlásila jsem něco, jen na základě jedné knížky :) Díky za objasnění :) Vintage Classics jsem nikdy neviděla, ale jak to popisuješ, tak by mě nakrkly, takže radši ani nechci vidět :D

      Vymazat
  8. S většinou musím naprosto naprosto naprosto souhlasit. A hlavně mě poslední dobou hrozně vytáčí věta, která je snad v každé knížce, a to: "Zdálo se to jako roky, ale bylo to sotva pár dní." Aaaaaaaaaaargh!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) :)
      Já zase až podezřele často narážím na věty ve významu: "Konečně vydechla. Ani si neuvědomila, že samým napětím zadržuje dech." :D :D :D
      Případně jak už jsem psala: "Uhrančivý pohled zelených očí a úsměv tak trochu nakřivo" :D Prostě...originalita :D
      Ale to co říkáš je taky časté, to máš pravdu :D

      Vymazat
    2. Měly bychom napsat nějakou klišéknihu. Hlavní hrdinka - superskilled šedá myš, do které je každý zamilovaný.

      Vymazat
    3. Rozhodně! Za ty roky čtení už mám spousta triků a klišé v malíku :D

      Vymazat
  9. Super článek!! :) Pobavila jsi mě a ve všech bodech s tebou musím souhlasit. Bod 8 - pro mě jasná Fangirl!! Čtu ji tak, že mám otevřenou jen miniaturní škvírečku a stejně to nezabránilo vzniku nepěkné rýhy na obalu :( Momentálně jsem docela zoufalá z toho, kolik mám rozečtených knih, takže mám asi taky trochu problém s bodem 10 :D Áááá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Právě :D číst ve škvírce mě nebaví :D Chci si knížku třeba i položit na stůl, nebo ji držet jednou rukou v tramvaji a podobně :D A tyhle tvrdé vazby mi to znemožňují :D V tomhle jsou skvělé čtečky..
      Trochu problém :D Myslím, že tady všichni máme trochu problém, nejen s bodem 10 :D

      Vymazat
  10. Skvělá analýza. Líp bych to nenapsal :-).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři