12. 1. 2015

Talisman - Stephen King, Peter Straub

Jack Sawyer je dvanáctiletý chlapec. Po smrti otce žije pouze s matkou, bývalou hvězdou béčkových filmů. Právě ta ho jednoho dne odvede ze školy, od kamarádů, daleko od domova až na druhý konec země, aby zde začal nový život a ona dožila ten svůj. Lily Cavanaughová umírá a chce to udělat daleko od Morgana Sloata, obchodního partnera jejího zesnulého muže, který ji pronásleduje nejen kvůli podílům ve firmě, které má zdědit právě Jack, což Morganovi není po chuti. 
Jack se setká se Speedym Parkerem, údržbářem v zábavním parku, který se nachází vedle Jackova nového bydliště. Speedy je jediný člověk, se kterým Jack na tomto novém místě může mluvit a zdá se, že Speedy ví o něm, jeho životě a životě jeho matky mnohem víc, než se za tak krátkou chvíli mohl dozvědět. Právě Speedy Jackovi poradí, jak může Lily zachránit život. Musí se vydat na dlouhou pouť, nejen napříč Amerikou, ale hlavně je potřeba, aby navštívil Teritoria. Paralelní realitu, ve které žije umírající královna, jež má s jeho matkou mnoho společného a jejíž život je nutno zachránit. A to může udělat jediným způsobem. Musí najít Talisman.

Mám za to, že čtenáři Kinga se dělí na dvě skupiny. Ti, kteří by od mistra hororu s radostí přečetli i nákupní seznam a nikdy by je neomrzel a ti, jež si jistou dobu spisovatelův styl nesmírně užívají, považují ho za svého oblíbeného autora, ale po několika letech jejich nadšení opadne a tak nějak z něho vyrostou. To, že patřím do druhé skupiny mi bylo jasné ve chvíli, kdy jsem rozečetla Talisman. Po dvouleté abstinenci bez Kinga jsem chtěla opět zažít ten pocit propracovaného příběhu, jak to umí jen spisovatel, který má narozeniny ve stejný den jako já. Toho jsem se však nedočkala.

Znám Kingovu tvorbu dobře, ale přesto mě opět překvapilo, jak strašně obsáhlá tato kniha je. Bezmála 700 stran děje, vzniklého ze spolupráce dvou známých spisovatelů Stephena Kinga a Petera Strauba. Kdo už někdy od těchto z autorů četl nějakou knihu, asi mi dá za pravdu v tom, že jsou to šampioni psaného slova. Svému řemeslu skutečně rozumí a jedněmi z nejúspěšnějších spisovatelů se nestali nadarmo. Ale i mistr tesař se někdy utne. 
Barvité a rozsáhlé popisy, které ve čtenáři budí dojem, jako by se ocitl přímo ve víru dění, se v tomto díle neskutečně vlečou a dávají parádně na frak čtivosti. Zejména prvními 200 stranami nebylo snadné se prokousat a já byla několikrát v pokušení s knihou praštit o zeď a už se k ní nikdy nevrátit. Takový pocit frustrace už jsem při čtení dlouho nezažila. Zatnula jsem však zuby a pokračovala v krasojízdě. Autorům prostě někdy trvá, než se dostanou k jádru pudla a já věřila, že se jistě za chvíli začne blýskat na lepší časy. A taky že ano. 
Důrazně doporučuji všem čtenářům dát knize šanci, jakkoli se vám první čtvrtina nebude líbit. Protože ono to opravdu bude lepší. Od chvíle, kdy se, jak se domnívám, hlavního vypravěčského žezla ujme King, příběh konečně nabírá grády. Akce střídá akci, Jackova pouť dostane konečně spád a vy máte pocit, že se spisovatel konečně probral a chytil druhý dech. 
Nezastírám, že mi velká většina scén přišla dost absurdní. Kdo kdy viděl dvanáctiletého kluka, který by zvládal vše, co dokázal Jack? Ale jak už to bývá, ve fantasy literatuře se může stát leccos. 
Myslím, že právě to, že se autoři pustili do fantasy bylo pomyslným hřebíčkem do rakve. King vyniká spíš v knihách, ve kterých si pěkně pohraje s psychologií postav a s lidskou příčetností. Fantasy prostředí mu z mého pohledu příliš nesedí a proto soukolí příběhu místy dost skřípe. 

Kdyby byl Talisman O 450 stran kratší a hrdina o pár let starší, mohl by klidně kandidovat na pětihvězdičkovou knihu. Kostra příběhu je naprosto v pořádku, myšlenka Teritorií a dvojenců je geniální. Proč jen museli obrovský potenciál utopit v takové záplavě naprosto nesnesitelné omáčky? 

Přesto, že mně se Talisman ve své rozvleklosti nelíbil, je mi jasné, že pro Kingovy skalní fanoušky se může zařadit pěkně vysoko do žebříčku oblíbených knih. Milovníci detailních popisů si přijdou na své, stejně tak jako objevitelé nových fantazijních světů a dobrodruzi. Jack Sawyer je sympaťák a postava Vlka se autorům povedla. Ten se stal mým nejoblíbenějším prvkem celého románu. Oživil Jackovu cestu a bavil mě a právě on se zasloužil o přidání druhé hvězdičky. 

S Talismanem jsem neměla šťastnou ruku, ale to že se nelíbil mě, nemusí vůbec nic znamenat pro vás, ať už máte Kinga rádi, nebo jste od něj ještě nic nečetli. Knize se rozhodně nedá upřít originalita a jazykové bohatství. Bohužel pro mě jí chyběla čtivost a jiskra, která mě upoutá na první pohled a nutí číst dál a dál. Nebojím se, že by si nenašla svoje čtenáře, ale já se k zástupům nadšenců neřadím a Talisman už si znova nepřečtu. 

Touto cestou bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.





Pokud byste chtěli otestovat, zda by kniha mohla zaujmout právě vás, odkazuji vás na stránky knihcentrum.cz, kde si můžete přečíst několikastránkovou ukázku :) Nikdy neříkejte nikdy. Pokud vás ukázka přesvědčila o tom, že navzdory mé zkušenosti by pro vás kniha mohla být to pravé ořechové, můžete si ji zakoupit na odkazu s ukázkou.  
Share:

20 komentářů:

  1. Díky za recenzi. :) Do Kinga se někdy pustím, tak alespoň vím, že ne do téhle knížky jako první. Jakou bys mi doporučila? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač :)
      Moje první Kingovka byla Řbitov zviřátek a byla jsem víc, než nadšená :) Sice už je to tak 9 let, co jsem ho četla, ale vím, že mě to bavilo. Jinak pokud se fakt ráda bojíš, tak jediná kniha, u které jsem se kdy bála, bylo Osvícení. Z toho mě mrazí dodnes. A co teprve film. A mojí oblíbenou stále zůstává Dlouhý pochod :) Cujo, To a Běh o život jsou taky dost dobré. Naopak mě nezaujala Carrie, Puls, Prokletí Salemu a Dolores Claiborneová :) Možná bys mohla začít i nějakými povídkami. Ty já ale moc nečtu od žádného spisovatele, tak ti neporadím, které stojí za to :)

      Vymazat
    2. Děkuju. Na To a Dlouhý pochod jsem slyšela hodně, hodně chvály, takže asi začnu u nich. (Kdyby jen ten to-read seznam byl o něco tenčí!)

      Vymazat
    3. To mi povídej, TBR seznam je jako začarovaný kruh. Jednu knihu přečtu, deset jich přidám :D

      Vymazat
  2. To je náhoda, Talisman zrovna čtu, jsem teprve na začátku. Chystáš se i na Černý dům, který navazuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ti držím palce, aby tě bavil víc, než mě :)
      Na Černý dům se nechystám. Rozhodně ne v tomto roce, potřebuji rozdýchat dojem z Talismanu :D Ale Kinga nezatracuji, jen ho asi na hodně dlouho odložím

      Vymazat
  3. Priznavam ze patrim do tej skupiny co by si od Kinga precitala aj nakupny zoznam :-) ALE posledne roky mam na neho tazke srdce. Coby tazke srdce nasrana som! Jednak kvoli tomu ze v poslednych knihach prevazuju happyendy niekedy az v hollywoodskom style. Sice moze byt cela kniha super ale ten zaver... Mala som Kinga radsej ako zakerneho hajzlika, este predtym nez zacal byt na stare kolena takyto sentimentalny :-D A po druhe - vsimla som si ze King-majster hororov uz roky horor nenapisal. Jeho knihy su sice stale originalne ci uz nametom alebo prevedenim a milujem ho aj ako majstra psychoanalyzy postav, ale hororom by mi spravil radost. Inak na Talizman a aj na jeho pokracovanie sa este len chystam potom urcite napisem recenziu. A tu nezazivnu prvu cast knihy by som nebrala az tak tragicky King to robi pomerne casto - prva polovica knihy nudaaaaaa a v druhej polke neda postavam vydychnut, na to som si uz zvykla ale myslim ze niekoho kto s Kingom iba zacina by to mohlo odradit. Fiha nejak som sa rozpisala snad ti to nevadi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to nevadí! Právě naopak :) Dlouhé komentáře miluju :)
      Tak to ti přeji, že jsi v první skupině :) Snad najdeš ještě dost knih, které si zamiluješ :)
      Právě, že už je dost sentimentální, jako by nedokázala hlavní postavě udělat něco hnusnýho :D
      Je fakt, že jsem ho nikdy nečetla chronologicky, tak nevím, jak se to teďka má v poměru horor x nehoror, ale asi budeš mít pravdu :) Stejně ho budu mít vždycky zafixovaného jako Mistra hororu a basta :D
      Na tvojí recenzi se těším, doufám, že bude doceňovat toto dílo víc, než moje :)
      Jako jasně, on vždycky píše nezáživné začátky, ale když ten začátek trvá 300 stránek, tak už celkem ztrácím trpělivost. Když mám knihu ohodnotit nějak pozitivně, je potřeba, aby mě bavila víceméně od začátku do konce a ne, že se budu půlku knížky babrat s dostáváním se do děje a rozkoukáváním se. To se mi prostě nelíbí.
      Díky za tak obsáhlý komentář :)

      Vymazat
    2. Zvláštní, že když jsem četl právě Osvícení, tak tam jsem se nudil opravdu dlouho. Teprve od 4. části mě to začalo dost bavit, ale nakonec jsem si to užil. Přijde mi, že si člověk od Kinga musí knihu přečíst celou a až pak si to užije. Můj názor a tak si myslím, že když teď přečtu Talisman tak to bude fajn.

      Vymazat
    3. Osvícení je geniální ♥

      Vymazat
  4. Doporučení zkrátit knihu o 450 stran mě dostalo do kolen :D To je věta, kterou žádný spisovatel nechce slyšet. Jinak se mi recenze moc líbí, baví mě tvůj styl psaní! Skvělá konstruktivní kritika, ze které jsem si odnesla jistotu, že si toto dílo nepřečtu - zdlouhavé popisy, to není nic pro mě :)
    P.S.: CO-TO-TEĎ-ČTEŠ?! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Vážně by tak byla mnohem lepší :D :D
      Děkuju, jsem ráda, že můj styl budí dobrý dojem :)
      Snažila jsem se kritiku podat tak, jak ji cítím a přitom zůstat objektivní :)
      Nooo....je to čtivé! Potřebovala jsem něco, co přečtu rychle, i když se nad tím budu šklebit a dostanu z té přeslazenosti cukrovku a možná si trochu ublinknu :D

      Vymazat
  5. Já četla Černý dům - už to bude nějakých 6 let ! Bože to to letí :D - a prostě spojení Kinga a Strauba je prostě trochu jiné, než na co jsem pak byla zvyklá od samotného Kinga (asi to moc nedává smysl :D) Ale jediné co si z toho pamatuju bylo, že to bylo drsný a v té době mě to možná i právě kvůli té drsnosti bavilo :D
    On je vždycky problém, když má kniha přes těch 700 stránek, začátek je pak 200 stran a to když se táhne, tak už se to na celkovém dojmu dost podepíše :D
    Ale třeba s To jsem měla podobný problém, některé pasáže se tak strašně táhly, že jsem se musela nutit pokračovat :D Kinga miluju (i jako velmi vtipného člověka podle rozhovorů), ale už dávno jsem zjistila, že ne každá jeho kniha mi prostě sedne, ale ten nákupní seznam by mě možná zajímal :D
    Jinak moc povedená recenze !! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dává to dokonalý smysl :) Nic proti panu Straubovi, ale prostě mě nebaví :D Tohle nebylo ani moc drsné, spíš to fakt zavánělo absurditou. Nevím...nějak jsme si do noty s pány nepadli :)
      Nemám nic proti dlouhým knihám, ale ten rozjezd musí být úplně jiný, než tohle...
      To jsem četla hrozně dávno. Vím, že mě to bavilo hodně, ale třeba by mě bavilo i tohle, číst to před 7,8 lety, kdy jsem s Kingem začínala :)
      Je fakt, že nákupní seznam by mě možná taky zajímal :D
      Mě vždycky pobaví jeho trička :D Mám dojem, že nosí nějaká vtipná, když ho vždycky vidím na fotce s tím jeho úsměvem a říkám si, tohle je ten King, který napsal ty masakrální knihy? Není možná :D
      Děkuju moc :)

      Vymazat
  6. Od Kinga som čítala pár kníh a musím povedať, že najviac ma bavia tie, ktoré sú zamerané na psychiku. Tie jeho fantasy konce u niektorých kníh ma poriadne nahnevali a pokazili dojem z kníh. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě taky. Fantasy mám ráda, ale spíš to Pratchettovské fantasy, než toto...
      Mně pokazil dojem hlavně začátek...konec byl na Kinga možná až moc mírný, ale nejhorší byl vážně ten úvod...

      Vymazat
  7. Já od Kinga četla asi jen jednu knihu, která se mi celkem líbila, ale já nejsem hororový typ, takže se podobným knihám zdaleka vyhýbám. Je ale škoda, že tě kniha takhle zklamala, ale nedivím se. Já nemám ráda knihy, kdy na tu pravou pořádnou zápletku musím čekat až někam na střed. Potřebuji během pár kapitol akci, nebo něco zajímavého. Jinak krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle není tak úplně horor. Spíš takové fantasy se sci-fi prvky. Třeba by ti to sedlo lépe, než jeho horory.
      Je to hrozná škoda, ale co se dá dělat. Není každý den posvícení :)
      Mám to stejně. Něco mě musí zaujmout hned od počátku. Jinak obvykle knihu odkládám. Vzhledem k mému TBR seznamu se nemůžu zdržovat knihami, které mě nebaví :)

      Vymazat
  8. Jednu dobu byl King jedním z mých nejoblíbenějších autorů, poslední dobou už od něj nic nečtu. Každopádně ze všech knížek, které napsal, mě tato moc neláká a tvá recenze můj pocit jenom podnítila. :) Díky za super recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ho měla ráda, mám spousta jeho děl doma a ke své ostudě jsem jich půlku nečetla, protože se to v jednu chvíli prostě zlomilo a na dva roky jsem mu dala sbohem. Teď jsem natrefila na tuhle knížku a to bylo bohužel šlápnutí vedle. Rozhodně ho však navždy nezatracuji. Nemůže každá jeho kniha sednout všem čtenářům, to je nadlidský úkol :)
      Není zač, jsem ráda, že se líbila :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři