10. 1. 2015

Jednoho dne, možná - Lauren Graham

Franny se odstěhovala do New Yorku s jediným záměrem - stát se slavnou herečkou. Dala si na to lhůtu tři roky, protože nesnáší, když někdo neví, kdy se přestat upínat na sen, který se nikdy nesplní. Jenže už ztratila spousta času a jediné co dokázala bylo najít si ucházející místo jako servírka a natočit jednu reklamu na kousavé vánoční svetry. 

Jakmile jsem zjistila, že moje oblíbená herečka Lauren Graham (miluju Gilmorova děvčata!) napsala knihu, bylo mi naprosto jasné, že si ji chci přečíst. Role Lorelai musela být napsaná Lauren přímo na tělo, protože jsem v knize zaznamenala její typický styl humoru. Lehkost a vtip s jakými byl příběh napsán mi přímo vyrazil dech. 

Příběh je vyprávěn z pohledu Franny, se kterou si okamžitě padnete do noty. Je trochu praštěná, hodně roztěkaná, většinu svých telefonních hovorů nechává spadnout do záznamníku a málokdy na vzkazy odpovídá, neustále shání práci a má úžasný smysl pro humor. Občas jsem si rvala vlasy rozčilením, protože si maličko seděla na vedení, ale za svou čtenářskou kariéru jsem nepotkala mnoho hrdinek, kterým by to myslelo ve všech ohledech naprosto na jedničku. 
Celá kniha stojí hodně na dialogu. Franniným hláškám jsem se smála nahlas, což na knihách miluji ze všeho nejvíc. Její odpovědi mě dostávaly do kolen, stejně tak některé její úvahy. Hodně mi připomínala mě samotnou. Když je nervózní, začne totiž blábolit neskutečné nesmysly a většinou se dostane do maximálně nesouvisejících témat, až na ni momentální parťák v rozhovoru zůstane zírat s otevřenou pusou. Stejně tak když něco vypráví, tak podobně jako mně, jí náhle něco vytane na mysli, kvůli souvislosti, kterou vidí jen ona a začne líčit něco úplně jiného (hm, myslím, že jsem právě předvedla jeden dokonalý příklad toho, co se tu snažím vysvětlit). Každopádně díky tomu na mě všechno, co se točilo kolem jejího života působilo hrozně autenticky.

Od pohledu se Jednoho dne, možná může jevit jako bezduchá romantika, ale věřte, ničeho takového se nedočkáte. Kniha má obrovskou jiskru a romantická zápletka jen tak visí na pozadí líčení  komplikovaných hereckých začátků, které jsou jistě inspirované autorčiným vlastním životem.

Jak už jsem uváděla, nejlepším aspektem knihy je její neskutečná vtipnost. Miluji každé slovo, které vyšlo z pera Lauren Graham. Ta ženská umí psát, umí rozesmát a způsobila něco, co se povedlo jen několika málo autorům před ní. Jakmile jsem knihu dočetla, měla jsem chuť otočit na první stránku a začít číst od znova. Co víc, já si přála další stránky. Další díly, další castingy. Často autoři spíš nevědí kdy přestat, Lauren Graham však knihu uťala příliš brzy (no dobře, skončilo to perfektně a takhle by to mělo být vždycky, jenže já chci ještě!!!)
Nejen Franny, ale i její otec, Jane, Dan a Barney nabízejí úžasnou společnost, se kterou se budete jen neradi loučit. Postavy jsou zkrátka naprosto nádherně popsané a nedovedla jsem najít na žádné z nich nic, co by mě štvalo tak, abych se na ně mohla nějak déle zlobit.

Jednoduše řečeno, máte-li rádi Lorelai a její humor, pak je naprosto bezpředmětné, abyste nadále váhali, zda si tuto knížku přečíst, neboť je přesným odrazem její osobnosti a toho, co na ní máte nejradši. Franny možná chvílemi budete proklínat, že jí vše trochu pomaleji dochází, ale většinu času ji budete zbožňovat a budete si přát, aby byla vaší kamarádkou. Aby popsala svůj další zmatečný den a další trapasy na konkurzech.
Jednoho dne, možná navždy zařadím na seznam svých oblíbených knih a vy byste pro autorku měli udělat alespoň to, že jí dáte šanci. Stojí to za to. Věřte mi.



Je na mě teď žalostný pohled. Z nosu mi teče, hlava se mi točí a já vím, že bych se měla vzchopit a v zrcadle v koupelně zhodnotit míru zkázy. Pokusím se vyškrábat na nohy, šaty jsou ale příliš těsné a měkký gauč mě znovu pohltí, takže upadnu zpátky na záda. To vyvolá nový záchvat pláče. 
"Mám ti podat kapesník, Franny?" zeptá se Dan jemně, já přikývnu a škytnu, zatímco on vstává od stolu. O chviličku později je zpátky i s koulí toaletního papíru, která je dost velká na to, aby se do ní vsákla půlka Atlantiku. Kromě toho Dan přinesl z ledničky vychlazené pivo. Stojí teď trpělivě nade mnou, já si utírám oči, smrkám a usrknu si piva.


"Já, hm, dneska jsem se zrovna dozvěděla, že se se mnou chtějí sejít nějaké agentury," říkám a snažím se překlenout tu propast mezi námi. 
"No vida, schůzky!" řekne tónem, jakým by někdo jiný řekl třeba "Jéé, zmrzlina! nebo "Jéé, diamanty zadarmo!" 

Asi bych tady mohla uvést ještě mnohem víc úryvků, ale ty jsou vlastně vtipné až v kontextu celé knihy. Až se s Franny trochu poznáte. Věřte mi, tahle kniha stojí za přečtení.

Touto cestou děkuji Verunce z Knižního přátelství, díky jejíž recenzi jsem existenci knihy zazanamenala :) 
Share:

17 komentářů:

  1. Tak teď si mě ne nahlodala, ale naprosto přesvědčila, že si knihu musím přečíst :) Úžasná recenze !
    Miluju Gilmorky a nad knihou od Lauren jsem váhala... Hrozně jsem se bála, že si jí tim znechutim, kdyby byla nedej bože fakt špatná :D Ale házím všechny strachy za hlavu a píšu na svůj seznam někam hodně nahoru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem i ta obálka je krásná ! :)

      Vymazat
    2. :) Tak to jsem ráda :) Děkuju moc ♥ ♥
      Špatná fakt není! Je hrozně vtipná a fakt jsem se u ní několikrát zasmála nahlas :D
      Piš, piš! :) A jsem zvědavá, co na ni řekneš, až si ji fakt přečteš :) (případně ti ji můžu půjčit :), ale znám knihomoly, určitě chceš vlastní výtisk :D )
      Obálka je rozkošná :) Sice pochybuju, že na tom mostě někdy bylo takhle prázdno :D, ale i tak se mi hrozně líbí! :)

      Vymazat
  2. Melindo, označila jsem tě v TAGu (Social Media Book TAG), byla bych ráda, kdyby jsi natočila video, nebo napsala článek, pokud budeš mít čas a chuť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, jsi moc hodná, že sis na mě vzpomněla :) Já jsem ale tenhle tag vyplňovala zhruba před půl rokem :) Kdyby sis ale toužila přečíst moje krásné odpovědi i takto zpětně, protože si představuji, že by ti jistě nic nezlepšilo den více, než právě tohle :D (just kidding), tak ho najdeš tady :) http://books-postcards-geocaches.blogspot.cz/2014/06/the-social-media-book-tag.html

      Vymazat
  3. Páni, skvělá recenze!! :) Já Gilmorky nikdy moc nežrala.. Když je dávali v televizi, tak jsem se ráda podívala, ale že bych je sama nějak vyhledávala, to vůbec. Nicméně tahle kniha vypadá vážně zajímavě a přesně vím, o jakém humoru mluvíš! :D Myslím, že by se mi tahle kniha také líbila a určitě se po ní poohlédnu :) Děkuji za tip ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Aaaaaa!!!! Jakto!! :D Vždyť je to boží, nejlepší a superúžasně roztomilej seriál!!! :D
      Nemáš vůbec zač, jsem ráda, že tě recenze zaujala i jako nemilovníka mojí oblíbené dvojice matka-dcera :)

      Vymazat
  4. Gilmorova děvčata taky miluji a díky nim teď zapínám každý den televizi a nenechávám si je ujít. Ke knize jsem se ještě nedostala, ale musím si ji co nejdřív sehnat! Vypadá to naprosto dokonale a doufám, že mi to sedne stejně jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ♥♥
      Já telku nemám, ale naštěstí mám všechny díly v počítači :) Dabing je zrovna tady mimořádně super, já je mám ale ještě o chloupek radši v angličtině :) Ta jejich superkulometní mluva je naprosto úchvatná :D Je skvělá a myslím, že se ti líbit stoprocentně bude! :) :)

      Vymazat
  5. Jééé!! Takže ono to je nejen hezké z venku, ale i uvnitř! Děkuji za tip, tyhle knihy jsou suprové a snad nikdo se v nich nemůže zklamat. Tento humor, stejně jako božský humor Gilmorek je ten který mám hrozně ráda, takže určitě knihu budu chtít! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Vydařila se nejen obálka, ale hlavně obsah :) Jsem ráda, že to u nás vydali, jinak bych se o ní asi nikdy nedozvěděla :)
      Určitě jí chtěj! :) :) Je moc roztomilá :)

      Vymazat
  6. O této knize jsem ještě neslyšela, ale vypadá opravdu zajímavě! Jinak jsem Tě nominovala do Sick Book TAGu a byla bych ráda, kdyby ses zúčastnila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud znáš a máš ráda Gilmorky, určitě by se ti líbila :) Jsem ráda, že teď už o ní víš a třeba jí dáš šanci :)
      Jinak díky moc za nominaci, vypadá to skvěle, rozhodně tag udělám :)

      Vymazat
  7. Tahle recenze musí přesvědčit každého! GG jsou mou závislostí a rozhodně si nesmím nechat ujít knihu od Lauren :) Děkuju, že jsi mi ji připomněla, dlouho jsem přemýšlela jakou knihu si v blízké době přečíst a tohle je jasná volba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :3 Jeeeee, děkuju! :) :)
      Pokud máš GG až takhle ráda, tak myslím, že tě knížka v žádném případě nemůže zklamat :) Nemůžeš čekat další epizodu Gilmorek, ale rozhodně tam je hodně podobný humor :)
      Jsem ráda, že jsem tě na knihu navnadila, doufám, že si ji užiješ aspoň tak jako já! :)

      Vymazat
  8. Já jsem asi jedna z mála z holek své generace (tohle zní divně :D) kdo nějak moc nepodlehl kouzlu Gilmorových děvčat. Nikdy jsem neměla čas pořádně sledovat a v té době jsem ještě neznala stahování. Vždycky jsem se chytla někde v půlce řady, viděla ze dva díly a pak zas měsíc nic. Každopádně i z toho mála co jsem viděla vím, jak dobrý seriál to musí být, takže zcela chápu nadšení, které z této knihy všude hýří. Sama doufám, že se ke knize někdy dostanu, i když pro mě asi nebude mít takový krásný podtext jako pro fanynky GG :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je asi moc nesledovala, když jsem ještě měla televizi a běžely vždycky když jsem tak nějak přišla ze školy (za mých mladých let). Měla jsem to tak nějak podobně, že jsem chytla pár dílů a moc jsem z toho neměla. Ale pak jsem si na ně nějak vzpomněla, postahovala je a od té doby je prostě miluju a mohla bych na ně koukat klidně pořád dokola :)
      Myslím, že není podmínkou, abys měla ráda GG, stačí jen ten humor, nebo prostě to, že máš aspoň trochu blízko k tomuto druhu knížek :) Doufám, že se ti bude líbit i bez podtextu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři