12. 11. 2014

Hromadění knih aneb proč se nedokážeme ovládnout?

Známe to asi všichni. Vyjde nová knížka naší oblíbené série, novinka o které slýcháme od zahraničních blogerů samou chválu, knížka, kterou si šťastnější z nás díky spoluprácím s nakladatelstvím už měli možnost přečíst a pějí na ni ódy. A pak my, obyčejní smrtelníci v den, kdy knížka vyjde letíme do knihkupectví, abychom okamžitě ukořistili jeden kousek i pro sebe, jako kdyby za hodinu, týden, měsíc nebo půl roku už v žádném případě nebyla k dostání. Nemůžeme počkat, nemůžeme se ovládnout. Prostě ji potřebujeme hned, okamžitě. Sevřít ji v náručí, očuchat a pyšně zařadit do své knihovničky a kochat se tím, jak tam vypadá. Ale co se pak stane s osmdesáti procenty takových úlovků? Pěkně dlouho leží na poličce, netknuté, smutné a nepřečtené. A my kupujeme další knihy, které potřebujeme okamžitě. A po tom, co knížka v knihovničce leží už takovou dobu na ni vlastně ani nemáme chuť. Protože se mezitím vyskytlo spousta zajímavějších titulů, nebo se nám dokonce úplně změnil vkus.

Proč máme tuto tendenci neustále kupovat nové a nové knížky, když máloco je tak uspokojivý zážitek jako koupit si novou knížku a okamžitě ji přečíst? Ale jak to udělat, když si jich koupíme osm najednou a navíc na nás čekají recenzáky, ze kterých máme provinilý pocit, že je musíme přečíst a taky právě ty smutné knížky, zakoupené už o půl roku dříve?

Nechci tady kázat vodu a sama pít víno. Protože přesně takhle já to taky dělám (snad s výjimkou provinilosti s recenzními výtisky, protože ty jsou pro mě zatím pořád novinkou :)). 
Ale ptám se proč? Nedostatek sebeovládání? Snaha se někomu vyrovnat? Prostá soutěživost o to, kdo za měsíc nashromáždí více knížek, zaplní více poliček v knihovničce a přivodí rodičům větší šok z toho, kolik toho domů přitáhne? Potřeba mít kontrolu alespoň nad něčím ve svém životě?
Jaký je Váš náhled na hromadění knih? Máte s tím také problém, nebo to za problém nepovažujete? Kolik jste schopni za měsíc přečíst knížek a kolik si jich koupíte? Co vaše TBR polička, čítá pouze jednociferné číslo, nebo se pohybuje v desítkách či stovkách?
Nejsem žádný zastánce škudlení peněz. Vlastně hodně ráda utrácím, protože si myslím, že peníze jsou oběživo a mají kolovat. Nicméně není někdy trochu škoda, ochuzovat se o zážitek ze čtení úplně nově koupené knihy?

Tohle zamyšlení je mířeno na jednoho konkrétního člověka. Na autorku tohoto blogu. Je totiž pěkné, že si mohu říct, že bych měla nakupování trochu omezit. To však evidentně nefunguje a tak tento článek budu brát jako motivaci, abych se trochu polepšila, protože když už o mém "slibu" budou vědět další lidé, tak nebude tak snadné ho porušovat. 
Podělte se se mnou v komentářích o svůj názor na tuto tématiku. Sepište klidně vlastní článek, co si o tom myslíte. Zda jsem úplně mimo, nebo jsem dokázala vystihnout alespoň zlomek toho, co si občas sami říkáte.


Inspirací k tomuto článku mi byla booktuberka Raeleen z kanálu padfootandprongs07, která ve svém videu řekla mnoho pravd, které jsem si dovolila parafrázovat a upravit k obrazu svému. 



Share:

38 komentářů:

  1. Já mám prostě knihy ráda, tak proč bych si je neshromažďovala? Vždyť je to jako s každým jiným koníčkem, vše nemusí mít své důvody. Ale znám to taky, ten pocit, když do toho nakladatelství musím jít a musím si to knihu koupit, jinak budu naštvaná/smutná. Já mám sice výhodu, že některé knihy mám opravdu jako recenzáky, ale i tak si kniha hodně často kupuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem se nesnažila naznačit, že je na tom něco špatného :) Jen takové poukázání na to, co všichni tak bezmyšlenkovitě děláme :) Knihy taky miluji a shromažďuji, jsou perfektní dekorací mého pokoje, akorát se do toho pokoje tímto tempem brzy nevejdu já sama :D
      Každopádně děkuji za zpětnou vazbu :)
      Kupování knih zdar! :)

      Vymazat
    2. Jo tak to nejsi sama, kdo se za chvíli nebude mít kde spát :D naštěstí budu mít jednu samostatnou místnost na knihy.. Uff.. jinak bych opravdu nevěděla, kam se mám přestěhovat :D

      Vymazat
    3. No kruci, tak teď ti závidím! :D Moje osobní knihovna zaplňující celou jednu místnost je můj sen!!! :) Jen police s knihami, pohodlné křeslo s lampičkou a obří okno :) Uuuu...úplně to vidím! :)

      Vymazat
  2. Jak tak koukám na měsíční chvástačky všude kolem, je to docela velkej "problém" u spousty lidí. Zároveň mám ale pocit, že to fakt stíhají číst, což moc nechápu se svojí měsíční "spotřebou". Já sama se celkem ovládám (hlavně proto, že věčně nemám peníze :D) a vím, že mám teď doma dost nepřečtených knih, a dokud nezredukuju počty, dala jsem si zákaz kupovat další. Výjimkou je jenom to, když na bazaru objevím vsněnou knihu v super stavu a za dobrou cenu, takový nabídky si vyklouznout nenechávám :) Každopádně držím palce, aby se ti dařilo držet se na uzdě a dočíst resty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě...moje monstrózní měsíční chvástačky začínaly být trochu děsivé :)
      Neříkám, že si knihy přestanu kupovat, to prostě vím, že nemám šanci dodržet (zvlášť v listopadu, kdy vychází minimálně tři z "těch knih, které musím mít hned". Jen si chci častěji vychutnat ten pocit, že čtu úplně "čerstvou a novou knihu", protože ten je k nezaplacení :) Žiju ve velkém městě, takže pro mě není moc problém si prostě skočit do knihkupectví, kdykoli se mi zrovna zachce :) Mám ráda ten pocit, že mám doma z čeho vybírat, protože musím číst to, na co mám zrovna chuť ne jen to, co mám k dispozici :)
      Děkuji za komentář :)

      Vymazat
  3. Než se dostanu k samotnému obsahu článku, ráda bych pochválila krásné fotky. Prosím, foť takto co nejčastěji, miluji to a ty máš tolik krásných knih, které budou všichni moc rádi obdivovat :) Hned bych jich z těch hromádek několik odcizila :D
    Já si dříve knihy moc nekupovala, začala jsem až před pár lety a proto má sbírka není tak rozsáhlá. A nechápu, jak mi mohlo stačit si knihy pouze půjčovat. Momentálně se také snažím co nejvíc krotit, ale mám to dost podobně jako ty. Tu knihu, která vyjde prostě POTŘEBUJI, i když vím, že se do ní hned nepustím. A někdy si ji dokonce schválně uložím do knihovny, abych se nejdřív několik týdnů pořádně pokochala a až pak se do ní pustím, když už je ta natěšenost maximální. No a nebo mě naopak natěšenost opadne a já už se k ní nedostanu :D
    Krásný článek a hlavně super námět, mám tyto úvahové články moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hrníček se sovičkou mám taky :D

      Vymazat
    2. Děkuji Ivet :) Fotím ráda, ale nemám moc nápady a kompozice a já nejsme velké kamarádky a moje světlo v bytě stojí za pendrek, však víš :) Ale knihy jsou tak fotogenické, že nemá smysl zaobírat se takovými detaily :D
      Já knihy dříve hlavně dostávala pod stromeček a k narozeninám, ale před pár lety jsem začala masivně nakupovat i já sama, prostě jen tak. Když vydělávám a ty penízky na to mám, tak proč si neudělat radost, že? :)
      Knihovna byla mým velkým přítelem už od dětství, ale pak prostě přišel čas, kdy mě rozčilovalo na novinky čekat, protože přede mnou byl kilometrový seznam lidí, kteří si knížku rezervovali už přede mnou :)
      Navíc jak už jsem řekla, knížky v mém pokoji tak nádherně vypadají, že si jich prostě musím pořizovat víc a víc :)
      Děkuju moc :) Tyhle články, co mě prostě najednou napadnou a zcela spontánně je sepíšu zdá se mají největší úspěch :)
      Na hrníček se sovou mě navedla Wichitka :)

      Vymazat
  4. U mě to všechno začalo až od té doby, co mám blog. Ne, že bych si předtím knihy nekupovala, ale bylo to takové "normální" optimální množství a co jsem si koupila, to jsem si taky hned přečetla :D. A hlavně většinu knih jsem is půjčovala z knihoven. Ale pak to začalo... Tím, jak jsem se víc začínala zajímat o to, co vychází, co kdo kde recenzuje atd. se začala moje posedlost stupňovat a teď opravdu považuji za zázrak, když projdu knihkupectví a nic si nekoupím (ty boxy se zlevněnými knihami před luxorem bych občas ráda přehlédla :D) Do toho se přidali i bazary knih (proklínám tě databáze knih ! :D) a jak už přede mnou psala Derpette, když narazím na něco za super cenu nemůžu to tam jen tak nechat. Ale neřekla bych, že to má u mě nějaký jiný důvod, než to, že prostě miluju knihy a strašně ráda se jima obklopuju, miluju krásné obálky a mám ráda ten pocit, že se na ně můžu dívat ve své knihovně :D a především u každé z těch knih ráda vzpomínám v jakém období jsem je četla, jsou takovou mou soukromou životní kronikou :D Ale abych se dostala k tomu nečtení koupených knih, většina z nich je stále nepřečtená, protože v tu danou chvíli na ně nebyl prostě čas. Stačí abych měa rozečtenou jinou knihu a než ji dočtu, už se můj výběr další knihy úplně změní a moc dobře vím, že pokud se mi do knihy jenom malinko nechce, při čtení to bude problém a knihu si tak moc neužiju. Takže se odkládá na později. Ten pocit ze čtení právě koupené knihy je naprosto dokonalý, nadruhou stranu, ten pocit ze znovu objevení knihy na kterou jsem se tak dlouho těšila a pak se k ní nedostala se tomu občas docela vyrovná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, blog mě opravdu "zkazil", jen co je pravda :D Určitě mě ale ještě dříve zlomily blogy ostatních, kde jsem jen tiše záviděla ta kvanta nových knih, kterým jsem se v té době ještě nevyrovnala, ačkoli jsem i předtím kupovala asi více knih, než průměrný občan :D
      Když se mi náhodou stane, že jdu do knihkupectví a odcházím s prázdnýma rukama, tak se poplácávám po zádech, jaké mám sebeovládání :D A to poplácávání není jen metafora! :D
      S láskou ke knihám to mám samozřejmě úplně stejně. Prostě miluju mít kolem sebe knihy a kochat se jimi :)
      S tou osobní kronikou jsi to vystihla :) Se spoustou knih mám spojené určité vzpomínky na nejrůznější dovolené a podobně, kde jsem je četla a možná jen díky nim si z těch časů něco pamatuji :D
      Když se mi do knihy nechce, tak mě k chuti ke čtení nepřesvědčí ani pár volů. To prostě nejde, musím mít na výběr, jinak by to chudák kniha, která by za jiných okolností byla vážně dobrá, pěkně odskákala :)
      Máš pravdu, že znovuobjevování knih, je skoro stejně dobré :)
      Právě proto, jsem zveřejnila tento článek. Abych věc viděla i z dalších perspektiv a jak je vidět, vyplatilo se to :)
      Mockrát díky za tak vyčerpávající zpětnou vazbu a zajímavý pohled na tento "problém" :)

      Vymazat
    2. A to jsem si myslela, že s tou osobní kronikou jsem osamocený cvok :D Takhle mám doma i knihy o kterých vím, že už je nikdy číst nebudu, ale v té době, kdy jsem je četla, jsem je milovala a ráda na to vzpomínám. A kvůli tomu citovému poutu, bych je prostě nedokázala dát pryč (i když si teď u některých říkám: Vážně se ti tohle líbilo ? :D)
      Myslím, že každý člověk má něco za co mu nevadí utrácet peníze a pro mě to jsou knihy (nebudu si hrát na nějak oduševnělou, do téhle kategorie patří plno dalších věcí, které by nezněly tak cool :D) Ale je pravda, že mé okolí to moc nechápe a vždycky když ke mně někdo přijde a vidí, jak mám jednu knihu v obýváku, další v kuchyni a jedna vykukuje z kabelky, tak to nedokáže pochopit.
      Já děkuju za článek u kterého jsem se pak mohla komentářích náležitě vykecat :D

      Vymazat
    3. Nene, neboj, žádné osamocení se nekoná :D
      Přesně tak. Některé knihy miluji jen proto, jaké ve mě vyvolaly pocity dřív a i když už jsou pasé, tak si je stejně nechám :)
      :D :D Taky mi nevadí utrácet za knihy :D (a další věci :D)
      Já zase když čtu před přednáškami a někdo vidí, že mám zase jinou knihu, tak se asi taky trochu diví :D "Kde na to bereš čas?" "No pro začátek si místo abych si pustila film radši otevřu knížku." "Aha, to bude ono" :D

      Vymazat
  5. No, mně se naštěstí daří držet nakupování pod kontrolou. Mám dost specifickej vkus, když přijde na knížky, ale to neznamená, že bych neměla seznam víc jak padesátky knížek, co si fakt CHCI koupit. Ale přiznávám bez mučení, někdy taky nějakou knížku MUSÍM mít, a musím ji mít HNED, a pak mi prostě jen stojí v knihovně, protože prostě zjistím, že bohužel nemám čas ji číst. Radši ani nezkoumám, kolik jich takhle mám. Z bezpečnostních důvodů... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti závidím :) Já myslím, že se umím celkem ovládat, ale jak přijde na knížky, jsem ztracená :D Knížky jsou můj kryptonit, nebo tak něco :D
      Je vidět, že jsme na tom všichni v určitém ohledu stejně :D
      Máš pravdu, někdy je bezpečnější nerýpat do vosího hnízda a radši žít v blažené nevědomosti :D

      Vymazat
  6. Myslím, že je to cíleno nejen na jednu osobu, ale spíš jednu celou skupinu lidí :) Můj problém je to taky a pořád nevím proč, vždycky říkám, že tu knihu potřebuji, ale vlastně nevím proč ji potřebuji. Prostě ji vidím, jak je krásná a vím, že bych si jí někdy chtěla přečíst, tak jí zkrátka musím vzít :D A čím víc knih mám, tím víc jich potřebuji, protože tím víc o nějakých slýchám :) Je to děsný, teď se krotím, FB bazar je ale zlo :D Jinak krásné fotky, nechápu, proč jen mě nejde nikdy nic vyfotit, ani jsem nenašla místo, kde by se dali vyfotit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já se bála, aby to někdo nebral jako nějaký hejt, nebo co :D (ty jsou v poslední době tak oblíbené, že bych se vůbec nedivila, kdyby to tak někdo pochopil :)) Ale dělá nás to tak hodně no :)
      Asi tak :D Prostě je krásná a já ji potřebuju :D Je to jako droga :D Ale zdravější :)
      Díky moc :) Však já mám doma tmu jak v ranci a je zázrak, když se podaří vyfotit něco nějak pěkně :)

      Vymazat
  7. Můj problém taky začal s blogem. Předtím jsem si sice koupila třeba i 50 za rok, ale tenhle rok jich bude okolo 100. Sice si většinou koupím 5-10 a přečtu jich tak 8, ale to jsou většinou knihy z knihovny, takže chudinky ty, co mám doma. :-) Ale od novýho roku to chci mít tak půl na půl. A moje TBR polička začínala tak na 17 a teď tam těch knih je asi 60 (a to jsou jen ty, který si chci přečíst v blízké době, ideálně hned :D).Říkám si, že to časem proberu, ale nejdřív chci ty knihy přečíst. Ale i když mám dát pryč knihu, která se mi tak nelíbila, tak je mi to najednou líto a nechce se mi. Ale jednou z nich budu mít protihlukovou bariéru :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blogy kazí lidi a jejich úspory! :D (ale je to taky jedna z nejbáječnějších věcí na světě :) )
      Já si žádná moc přísná předsevzetí nedávám, protože vím, že je prostě nejsem schopná dodržet :)
      Asi tak...ideálně hned :D Ale jak to má člověk udělat, když někdy musí taky do školy, práce, spát, jíst a podobně :D
      Taky jsem uvažovala o probrání knihovny, ale nakonec jsem se se žádnou knihou nebyla schopná rozloučit :D
      Protihluková bariéra je i můj plán :D

      Vymazat
    2. Ale zase si říkám, že je lepší psát o knihách než o kosmetice, kdy máš pak doma zásobu make upů, které mají navíc dobu spotřeby. Knihy mi snad nikam neutečou :D
      Já předsevzetí taky nedodržuju, ale jako plán se mi to líbí :D

      Vymazat
    3. To je pravda! Knihy se nezkazí, nevyschnou a nezežmolkovatí :D

      Vymazat
  8. Já s tímhle vůbec problém nemám, asi proto, že jednak nemám na knížky tolik peněz, jednak se snažím dodržet limit maximálně pěti knih za měsíc. Ale souhlasím, že člověka blog kazí, protože člověk má tendenci víc nakupovat, ale naštěstí i víc číst, akorát to někdo občas nezvládá, třeba teď kvůli škole skoro vůbec nestíhám. O_o Ale s nakupováním se krotím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už teď taky musím šetřit - Vánoce a tak vůbec... :) Limity si nedávám, ale prostě se musím teď víc rozmýšlet a něco šetřit na seznam pro Ježíška :)
      Tendence víc nakupovat i víc číst je jasná... :)
      Přes semestr také čtu asi méně, protože toho mám hodně, ale snažím se a nějakou tu hodinku před spaním a při cestování si vždycky najdu :)

      Vymazat
  9. U mňa sa skôr hromadí nekonečný wishlist a neviem čo si skôr kúpiť a väčšinou si nekúpim nič. :D Nemám peniaze, no keď už sa rozhodnem predsa len niečo kúpiť je to veľké množstvo kníh za poriadne peniaze.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj wishlist má asi tak 200 km :D
      Mně knížky právě přibývají celkem nenápadně...ano, někdy jich koupím pět najednou, ale když si koupím dvě tři, tak mi to tak nepřijde a při focení chvástačky se pak zpětně divím, kde jsem všechny knížky nabrala :D

      Vymazat
  10. V antikvariátech vůbec nenakupuji. Většinou totiž koukám po novinkách a to bezprostředně po tom, co vyjdou a ty bych v antikvariátech asi nenašla...nadruhou stranu člověk nikdy neví, určitě se tam dají sehnat i skvosty za poloviční cenu nebo i méně :)
    Také mám ráda ten pocit, že mám všechny po ruce a ke čtení si mohu vybírat podle aktuální nálady :)
    Novinky na které čekám v listopadu počítám taky všechny přečtu okamžitě (pokud mě nepřepadne záchvat provinilosti vůči knížkám, co jsem si koupila před půl rokem a nedostanu se zpět do začarovaného kruhu :D )

    OdpovědětVymazat
  11. Rozhodně mám stejný problém :) Trpím hromaděním knih, myslím že tak ve středním stádiu, které zahrnuje - 5-8 nových knih měsíčně :) Dříve jsem tolik knihy nekupovala, rozmohlo se to u mě až když jsem se začala zajímat, jaké knížky vychází..A teď mám velkou potřebu ty zaručené hitovky typu Labyrint, Selekce co nejdříve mít u sebe doma, na poličce :) No snažím se v poslední době krotit a číst nejdříve knižní resty z minula, ale zatím nepříliš úspěšně..Zrovna dneska přišel balíček s Trable a Otrokyně citů...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tušila jsem, že nás na tom stejně bude více :)
      Ediční plány jsem líná hledat, ale když narazím na články typu - v listopadu vychází a uvidím tam knihy, které chci a vyhlížím, tak se prostě neudržím a začnu se tetelit vzrušením a počítat dny do toho osudného, kdy se moje vymodlená knížka objeví na pultech :)
      Balíčky!!! Miluju balíčky :D Moc jich nedostávám, ale tím jsou mi vzácnější :D Krotit se je hrozně těžké :D

      Vymazat
  12. Hezký článek. Dříve, hlavně když jsem začala blogovat, jsem si hodně kupovala knihy převážně kvůli tomu, že měly krásnou obálku či že bylo jaksi moderní je právě číst. Jen jsem je číst nakonec nestíhala a jak jsi zmínila ve článku, stalo se mi to, že jsem na ně prostě přestala mít chuť. Tak jsem je začala prodávat. V posledních měsících opustilo mou knihovničku celkem dost knih, i když musím přiznat, že byly docela rychle nahrazeny jinými, ehm. :D Jen můj výběr už byl pečlivější - začala jsem si kupovat knihy, které jsem četla, naprosto si je zamilovala, ale ještě je doma neměla a u kterých jsem věděla, že si je ráda přečtu znovu. Nebo si kupuji další knížky od autorů, kteří se mi osvědčili či spíše dávám přednost dokupování sérií než pořizování sérií nových. Taky mě omezují finance, že jo, i když kdybych si ty peníze, které za knihy utratím, šetřila, asi bych toho měla celkem dost. :D
    Chvástačky většinou dělám dvouměsíční, protože málokdy se mi za jeden měsíc sejde tolik knih, abych tomu mohla věnovat článek. :)
    Plus málokdy knihy kupuji v knihkupectví za plnou cenu, většinou nakupuji přes e-shop, kde mívají slevy nebo jsem za poslední měsíce začala nakupovat i na bazaru Databázeknih. To mě to pak aspoň tolik netrápí, když si nějakou tu knihu koupím. :)
    Takže ano, určitě mám doma mnohonásobně víc knih než mí spolužáci a za chvíli je asi nebudu mít kam dávat, ale nemám pocit, že bych je v současné době vyloženě hromadila, i vzhledem k tomu, že se snažím pomalu nečtené knížky ze své sbírky číst. Nicméně odolat tomu hromadění je občas dost těžké. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně....takový ten trend - čtou to všichni, musím taky. Často mám tendence v těchto věcech "jít s davem", protože je to prostě jednodušší a zábavnější, protože si máš s kým o knize pokecat a když sdílíš pocity, tak ti pak ta obrovská masa lidí rozumí :D (nebo máš aspoň podnět k diskuzi!)
      Já se knih nedokážu moc vzdát, když už si je jednou pořídím :D Teď jsem poprvé udělala výjimku, když jsem se dvě knihy rozhodla dát do soutěže :)
      Taky ráda dokupuji knihy, které jsem četla, třeba i dávno a prostě je miluju :) A i kdybych je už nikdy nečetla znova, tak si myslím, že stojí za to je mít, už jen kvůli tomu, abych podpořila toho, kdo se zasloužil o to, že jsem s danou knížkou zažila krásné chvíle :)
      Série musím mít kompletní, takže ti naprosto rozumím :)
      Také mám pár "auto-buy" autorů, kteří jsou prostě zárukou kvality :)
      Jojo, já bych byla maximálně ve vatě, kdybych neutrácela majlant za knížky :D
      Na databázi jsem ještě nenakupovala, jen prodávala knížky, které jsme měli doma z nějakého důvodu dvakrát :D
      Odolat je nejtěžší na světě!!!

      Vymazat
    2. A zapomněla jsem se zmínit, že jsem si naprosto zamilovala ten svůj soví hrníček! Ten je neuvěřitelně boží a já ti ho neuvěřitelně závidím! :D

      Vymazat
    3. Och :3 Díky! :) Já si ho zamilovala u kámošky a ta mi řekla, kde ho koupit :) Tak pokud máš někde po ruce NanuNana, tak by ho tam ještě mohli mít! :)
      Já jsem na tyhle kreslené sovy hrozně ujetá :D

      Vymazat
    4. Jo, tam mělo být tvůj. :D Vidíš, tak moc se mi líbí, že si ho už přivlastňuji. :D
      To bohužel nemám, ale jakmile se zas někdy dostanu do Prahy, určitě se tam zaskočím podívat, třeba objevím něco zajímavého. :)
      Já taky. :D Začalo to sice nedávno, ale fakt rychle jsem si tyhle sovičky oblíbila. :D

      Vymazat
  13. Myslím, že nezvládnu odpovědět komentářem :D Zítra napíšu na toto téma článek a pošlu odkaz. Protože odpovědět opravdu není jen tak :) Díky za inspiraci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! Budu se těšit na článek!!! :) Jsem ráda, že jsem tě inspirovala :) Jen do toho, o to mi šlo :) šířit téma a sesbírat spousta pohledů a názorů :)

      Vymazat
    2. Tak už jsem ten článek konečně dopsala... snad ho pochopíš :D (http://marky-books.blogspot.cz/2014/11/muze-za-to-nejaka-nadprirozena-sila.html)

      Vymazat
  14. Fíha, prohrabat se komentáři až k textovému poli mi dalo zabrat! :D
    Taky je to můj problém. Do roku 2013 jsem chodila do knihovny a koupila si tak jednu dvě knížky za půl roku. Jenže jak jsem v lednu 2014 začala spolupracovat s Fragmentem, sledovat knižní blogery a jejich knihovničky a tak, stalo se ze mě téměř monstrum. V mé knihovně je 200 knih a nepřečtených jich je 115... :D Takže jdu do toho s tebou! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monstrum :D to je přesné :D Knihkupectví, třeste se. Nebo spíš těšte se, že Vám namastím kapsu :D
      Já mám asi v poměru k přečteným nepřečtených v knihovně méně, ale taky to není žádná sláva :)
      Yes sister! Budeme se vzájemně podporovat v boji proti hromadění knih :D
      Díky za odezvu :) Žes to nevzdala při strastiplné cestě hromadou komentářů :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři