23. 9. 2014

Vampýrská akademie 5 - Spoutáni magií - Richelle Mead

Rose se vrací zpět do reality všedního života. Před sebou má maturitu. Nejdůležitější zkoušku svého života, která rozhodne o tom, zda vůbec bude mít šanci na slušné zaměstnání. Po maturitě čerstvě kvalifikovaní strážci a Morojové, kteří prošli vlastní zkouškou dospělosti, vyrážejí do světa mimo Akademii. Na Rose s Lissou už čekají na královském dvoře, kde si Lissy, jakožto poslední členky rodu Dragomirů nesmírně cení a Rose má povoleno vydat se tam s ní. Maturita však není jediná děsivá zkouška, před kterou naše malá dhampýrka stojí. Tahle je mnohem skutečnější a může se pekelně zvrtnout.

Proč se pustit do této knihy
Stále stejně skvělé postavy, úžasně natřískané dialogy, překvapivá a šokující odhalení. Nic z vyjmenovaného není Richelle Mead cizí. Pro mě však pátý díl ztratil na dynamice. Zatímco předchozí díly byly víceméně našlapané akcí, u pětky jsem měla hrozně dlouho pocit, že se snad ani nic dít nebude. Ale v jistém bodě se to zlomilo. Naprosto. Musela jsem se v duchu autorce omluvit, že jsem o ní začala pochybovat. Protože si myslím, že veškeré zvraty pětky byly naprosto nečekané a já jsem nestačila zírat a obracet stránky. Pravdou zůstává, že přes pomalejší začátek knihy, se druhá polovina nese ve starých dobrých kolejích a vy zůstanete zcela odzbrojeni a s otevřenou pusou.
Pokud si myslíte, že Krvavý slib měl šokující konec, pak si počkejte na tento. Protože ten vám vyrazí dech a nebudete moci jinak, než sáhnout po šestém dílu, který sérii uzavírá. 
Rose je stále stejně paličatá, oddaná a odhodlaná udělat cokoli pro své blízké, pokud je přesvědčena, že nějaký způsob existuje. 
Adriana jsem si zamilovávala čím dál tím víc. Navenek je to možná tvrďák, ale konečně odhaluje i svou citlivou stránku a rozhodně to není na škodu.

Pravděpodobně nejsem dostatečně kompetentní, abych hodnotila práci překladatelů, ale jedna věc mě skutečně zarážela. Rose oslovuje Abeho "Starý pane". Tuším, že v originále tam skutečně bude oslovení "Old man", ale v této situaci je to podle mě jasně slangový výraz a tento překlad mě neskutečně tahal za uši. Jen tak na okraj.

Ačkoli si pátý díl získal většinu čtenářů a vyvolal naprosté šílenství a nadšení, pro mě zůstává nejslabším dílem série, jelikož jsem se zhruba do půlky tak trochu nudila. Přesto si vede hodně dobře v porovnání s jinými knihami a zasluhuje si ode mě čtyři hvězdičky. Vampýrská akademie bude mít už navždy své místo v mém žebříčku oblíbených sérií a já se nemůžu dočkat, až v posledním díle odhalím všechna tajemství, která zatím ještě zůstávají skryta. A že jich pro nás autorka v průběhu série nakousla hodně. 

"Do čeho mě to chceš namočit?" sykla jsem. 
"Já? Do čeho ses to namočila ty? Copak tě nemůžu jenom vyzvedávat na policii opilou, jako většina otců?"
Už začínám chápat, proč všechny tak irituju, když si dělám legraci v nebezpečných situacích.

"Tohle," řekla jsem Taťáně, "je ten nejposranější zákon, o jakým jsem kdy slyšela."

Pokrčil rameny a dopil už druhou sklenku vína. "Na týhle univerzitě by byly nejspíš stejný problémy jako na tý předchozí." 
Zamračila jsem se. "Jaký?"
"Domácí úkoly." 



Ráda bych touto cestou poděkovala serveru knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzního e-booku. Pokud vám osud našich milých hrdinů není lhostejný a nemůžete dospat napětím, jak to všechno dopadne a co znamená tajemný název Spoutáni magií můžete si tento díl pořídit zde.
Share:

4 komentáře:

  1. Já si VA už pamatuju matně, četla jsem jí docela dávno. Ale myslím, že mě bavily všechny díly tak nějak stejně, už si nevzpomínám, jestli byl tenhle skutečně nejslabší. Každopádně poslední je super finále :) Já teď čtu Pokrevní pouta, a ta jsou taky skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejslabší ano, i když jen o ždibíček a to kvůli pomalejšímu rozjezdu. Ve druhé půlce to bohatě dohání :)
      Poslední už čtu a zatím to vypadá už od začátku akčně a věřím, že bude naprosto úžasný :)
      Pokrevní pouta určitě nevynechám, ale asi je nezačnu hned po dočtení VA :) Musím si Richelle Mead šetřit :D

      Vymazat
  2. Naprostý souhlas! :) Taky mi tento díl přišel nejslabší. Dokonce se mi do toho posledního dílu ani moc nechce :D Už jsem ti řekla o mém zlém tušení... A jestli se naplní! Tak tu sérii asi celou vyhodím z okna :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kdybys náhodou plánovala házet, tak se hrozně snaž a dohoď ji až do mého okna prosím! :D Já už to nějak rozdýchám, ať už se tvé tušení naplní, nebo ne :D Hlavně chci tuhle sérii mít i ve fyzické knihovně, ne jen ve čtečce! :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři