12. 9. 2014

Vampýrská akademie 2 - Mrazivý polibek - Richelle Mead

Novicka Rose Hathawayová už po dvouletých prázdninách na útěku rychle dohání svoje spolužáky a vydává se spolu se svým trenérem Dimitrijem na kvalifikaci, což je zkouška, která ji posune o krok blíž ke kariéře strážce. Neštěstí, kterého se však stanou svědky obrátí celý vapýrský svět naruby a rozjede kolotoč událostí, které vedou k ještě vyostřenějším vztahům mezi Moroji a Strigoji. Pro studenty Akademie svatého Vladimíra to znamená přesun do bezpečí, konkrétně do luxusního lyžařského střediska, kde si i za těchto vypjatých okolností mohou užívat sněhových radovánek, zatímco areál bude doslova obklopen strážci. V areálu se mimo studentů Akademie sjíždí i další královští a na scéně se objevuje tajemný Adrian Ivaškov, který svým frajerským a arogantním chováním, ale i jakoby samozřejmým osobním kouzlem neunikne pozornosti nejedné dívky. Jako by se každému dokázal dostat pod kůži a také se nepřirozeně často "náhodou" objevuje v přítomnosti Rose. Mezi vedoucími strážci a příslušníky královských rodů se navíc začnou krystalizovat drobné neshody ohledně způsobu, jakým by se "ti dobří" měli před Strigojskými nestvůrami bránit.

Na počátku knihy vás čeká prolog, který osvěžuje paměť těm, kteří již stačili pozapomenout kdo je kdo a co se vlastně všechno událo v prvním dílu. To jistě pomůže hlavně čtenářům, kteří Vampýrskou akademii četli již před nějakou dobou.
Rose je stále stejně sarkastická koketa, která se však zejména v blízkosti Lissy stává mnohem snesitelnější a já jsem jí konečně přišla pořádně na chuť. V Dimitrijově přítomnosti se naopak chová trochu jako hysterka, ale kdo by jí to vzhledem ke všemu, co se děje, mohl vyčítat. 
Masona mi byla celou dobu trochu líto.
Christian a Lissa, nejzamilovanější páreček z jehož sladkosti vás začnou skoro bolet zuby jsou Rose trnem v oku, protože poprvé zažívá to, že se musí o Lissu s někým dělit a tak trochu žárlí. Ale slovní přestřelky mezi Rose a Christianem jsou jednou z nejlepších částí knihy.
Dimitrij je stále stejně tajemný, i když se zdá, že v přítomnosti nové postavy, Nataši, trochu roztává a ožívá, dokonce se usmívá a nechává si říkat zdrobnělinou svého jména - Dimka.
Nataša, Christianova teta, odvážná žena, která svého synovce zachránila před osudnou proměnou ve Strigoje přilévá olej do ohně vztahu Rose a Dimitrije. Na jednou stranu ji naše malá dhampýrka obdivuje a na druhou tak trochu nenávidí.
Další novou postavou je Roseina matka Janine. Vztah mezi dhampýrskými matkami a dcerami nebývá ideální a to je i případ těchto dvou. Jejich zášť je vzájemná a tak nějak se s ní nedovedou vyrovnat. Nějak to šlo, dokud se nevídaly, ale teď nastává úplně jiná situace.
Adrian Ivaškov do příběhu vpluje s elegancí sobě vlastní a svým arogantním a přesto okouzlujícím chováním si snadno získá vaši pozornost. To co Rose dojde až na konci jsem odhalila mnohem dříve a věřím, že jsem nebyla jediná, ale to vůbec nevadí.

Richelle Mead po méně úspěšné sérii Sukuba chytila druhý dech a s Vampýrskou akademií se trefila do černého. Druhý díl je stejně jako první ohromně čtivou záležitostí a já jsem knihu přelouskala doslova na posezení. Dalo by se říct, že kniha není tolik nabitá akcí, alespoň první tři čtvrtiny ne, ale kouzlo vyprávění a skvělé dialogy vás tak nějak přikovají na místo a vy musíte číst dál a dál, až zjistíte, že za okny je tma a vy jste na konci dalšího dílu. Mrazivý polibek je důstojným pokračováním této slibné upírské ságy a já vám slavnostně slibuji, že pokud se jste první díl oblíbili, tento vás rozhodně nezklame.
Věc se kterou se asi nesmířím jsou Dimitrijovy dlouhé vlasy, ale to je možná jen moje stupidní představa. Ale v mé fantasii je prostě Dimka krátkovlasý a hotovo :D
Tu příšernou obálku ani nekomentuji. Nelíbí se mi žádná ze série. Bohužel. Ale to není vůbec podstatné.

Může si člověk vytvořit závislost na knihách určitého spisovatele? Já si začínám myslet, že ano, protože knihy Richelle Mead jsou zatraceně návykové a já nemohu jinak, než se pustit do dalšího dílu a zjistit, jak to vlastně všechno pokračuje. Pokud se vám stýská po sebevědomé Rose, záhadném Dimitrijovi a toužíte poznat i další postavy, pak pak není nic jednoduššího než se ponořit do Mrazivého polibku a začít číst další magické řádky tohoto propracovaného příběhu, který pro nás autorka nachystala. 


„Lidi, Rose Hathawayová si zahrává.“ Odmlčel se a od procházejícího číšníka si vzal sklenku šampaňského. „Dáš si taky?“
„Já nepiju.“
„Správně.“ Adrian mi stejně vrazil do ruky skleničku, vzal si druhou pro sebe a mávl na číšníka, aby odešel. Měla jsem ten dojem, že to asi ten večer nebude jeho první sklenička. „Tak. Vypadá to, že naše milá Vasilisa zahnala mýho tátu do kouta.“
„Tvýho…“ Ohlédla jsem se po skupince, kterou jsem před chvilkou opustila. Šedovlasý tam pořád stál a divoce gestikuloval. „To je tvůj táta?“
„Aspoň máma to tvrdí.“

Ráda bych touto cestou poděkovala serveru knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzního e-booku. 
Knihu v elektronické podobě je možné zakoupit na tomto odkazu.

Share:

9 komentářů:

  1. Děláš mi hrozné chutě si celou sérii znovu přečíst. :3 Nicméně, taky si nedokážu přestavit sexy chlapa s dlouhými vlasy a v mých představách je taky krátkovlasý. :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chichichiii [ďábelský smích] To je můj cíl! :D
      To jsem ráda, že ten pocit nemám jako jediná s těmi vlasy :D

      Vymazat
  2. Tuhle sérii mám moc ráda :) Dimitrij i Rose byli super postavy a další díly jsou ještě o dost lepší než tyhle začáteční. Autorka to suprově zamotala, to se mi líbí asi nejvíc, že je příběh propracovaný a zaplétá se až do konce série. Jinak teď čtu Pokrevní pouta, ty jsou taky super, a Adrian je krátkovlasý =DD
    A Masona mi taky bylo hodně líto -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak máš strašně hezký design, totálně pozitivní a sladký :) Líbí se mi tady, a je mi strašně sympatická tvoje ikonka s růžovým poníkem, jehož jméno ani název pořadu, ze kterého je, neznám, ale hodněkrát už jsem ho někde viděla :D Tak jsem tvůj nový follower :) Jubilejní dvacátý! :D

      Vymazat
    2. Já se prokousávám celou sérií najednou a musím s tebou souhlasit :) Dimitrij i Rose jsou zajímavé postavy a mám je ráda :) Věřím, že se série postupem času ještě zlepšuje, respektive jsem to slyšela z několika stran :)
      Jinak moc a moc děkuju za pochvalu ♥♥ Logo blogu mi teď udělala kamarádka nové, barevné ladění je od založení stejné jen jsem ho zrovna minulý týden trochu vyšperkovala :)
      Poník se jmenuje Pinkie pie a je to nejlepší poník na světě :D Je ze seriálu My little pony: Friendship is magic, což je naprosto roztomilý seriál, který je mnohem inteligentnější, než se na první pohled zdá a není rozhodně jen pro děti, ale ujíždím na něm i ve svém věku :)
      Jupí, dvacátý follower!!! :) Díky, díky! Moc si toho vážím! :)

      Vymazat
  3. Ano, určitě si člověk tu závislost vytvořit může. :D Já mám jen problém, že už vím, co od autorky čekat, tak ne vždy všechno mě překvapí. Četla jsem zatím jen VA, PP a ve čtečce mám pár dílů Sukuby, tak přemýšlím, jestli se do toho pustit. Mě osobně VA začala pořádně bavit až v druhém díle. Rose jsem milovala už od začátku a nějak mi všechno přišlo přirozené. Možná za to může doba, ve které jsem tuhle sérii četla, ale nedám na ni dopustit. :) Jsem ráda, že se ti kniha líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak on je celkově ten příběh dost předvídatelný občas (aspoň teď ve třetí díle mi všechno dochází mnohem dříve než Rose :D a i v předchozích dílech mé teorie většinou vyšly). Vidím to tak, že k Pokrevním poutům i k Sukubě se brzy dostanu. Mám doma i Šachovnici bohů tak snad si ji přečtu dřív než za několik let (s mým tempem pořizování nových knih a hromadění nepřečtených...)
      To kdy knihu čteš hodně ovlivní finální pocit z ní a já si tuhle sérii naštěstí vybrala ve vhodný okamžik :)
      Díky za obsáhlý komentář! :)

      Vymazat
  4. Hezká recenze! :) Ty jsi četla tu sérii Sukuba? Zrovna ji mají v Neoluxoru ve slevě. Jinak druhý díl VA se mi líbil snad ještě víc než první, ten konec byl vážně jízda. A vybrala jsi perfektní citát :D Při čtení mě fakt pobavil, mám pro tyhle vtipálky slabost. Těžká volba, Dimitrij vs. Adrian ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju :)
      Nečetla a radši mi nedělej chutě! :D (ne že bych si ji neplánovala koupit, ale údajně je VA lepší, aspoň myslím)
      Druhý díl byl skvělý, třetí ještě snad ještě lepší...teď čtu pátý a zatím mě to tak nebere. Ale mám málo času na čtení, tak to bude tím...ale dneska bych s tím mohla pohnout :)
      Úplná Sophiina volba!!! :D (momentálně? Adrian! :D)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři