24. 2. 2019

Wrap-up 2018 - 1. část


Jak hodnotím rok 2018 v knihách? Dá se něco takového vůbec jednoduše shrnout? Ani bych neřekla. Ale pro milovníky statistik bude tento článek možná zajímavý.

Za rok 2018 jsem dle Goodreads přečetla 111 knih a celkem 35 063 stránek. Průměrná délka těchto knih pak byla 316 stran, nejkratší kniha měla 90 stran a nejdelší 680. Nevrhala jsem se do žádných bichlí, vypadá to, že mě nějak odrazují nepraktičností pro cestování i tím závazkem, který představují. I když je samozřejmě krásné, když se člověk ponoří do příběhu a má šanci se s postavami skutečně sžít a vstřebávat všechny jejich trampoty a úspěchy dostatečně dlouho a obsáhle, moje výmluva zní, že já bych na to v každodenním shonu zkrátka neměla. Jsem od přírody tvor netrpělivý, u ničeho nevydržím dlouho a mám ráda pocit dosažení cíle. Pozornost mi těká a věci mě rychle omrzí. Snad i proto volím raději kratší knihy, o kterých vím, že bych je s trochou snahy zvládla přečíst během jednoho dne.

Tím pro mě bohužel končí využitelnost statistik Goodreads, protože jsem lempl a během roku jsem měnila přístup k hodnocení knížek. Nyní hvězdičky uděluji logikou zaokrouhlení dolů a rozhodující jsou pro mě spíš procenta, zaokrouhlená na celé desítky. Proto mi také napsání shrnutí roku 2018 trvalo takovou dobu. Musela jsem si jako naprostý magor zpětně sepsat všechny možné informace o knihách, které jsem přečetla, hodit je do tabulky a hrabat se v nejrůznějších možných parametrech.

Moje průměrné hvězdičkové hodnocení bylo 3,78, čili takový lepší průměr, což nejspíš odpovídá i mému celkovému pocitu z knižního roku 2018. Nemám dojem, že by větší množství knih nějak zásadně vystupovalo do popředí, nebo že bych naopak byla na delší dobu znechucená či zaseknutá nepovedeným výběrem. Už asi tak nějak tuším, co stojí za můj čas a opravdu pečlivěji vybírám. Vyhýbám se zběsilým nákupům ve slevách, spoléhám na svá oblíbená nakladatelství i osvědčené autory.

Co naopak musím vyzdvihnout, je moje prohlubující se láska k současné české próze. I když stále nejvíc fandím thrillerům a detektivkám, kdybych zůstávala u jednoho žánru, za chvíli z toho čtení nemám žádnou radost a všechno by mi začalo splývat do jedné rozmazané skvrny. Už takhle mě moje paměť často zrazuje a ke své smůle si mnoho detailů z knih příliš dlouho nepamatuji. No co, alespoň mi to dává hypotetickou možnost si knihy přečíst znovu a pořád mít pocit, že čtu něco nového. No ne?

Současná česká je pro mě na prokládání napínavých knížek skvělá. V ideálním případě tyto žánry skutečně střídám a to je pro mě způsob, jak si oba druhy čtení užít nejlépe. Není proto divu, že moji loňskou pětihvězdičkovou poličku absolutně ovládla Petra Soukupová. Podmanila si mě knihou Pod sněhem, hrozně mě bavilo K moři a propadla jsem Nejlepší pro všechny, které jsem si letos vychutnala hned několikrát. Jednou v papírové podobě a možná dokonce i dvakrát nebo třikrát ve formě audioknihy. Alespoň některé pasáže rozhodně. Její styl a humor mi sedí a dokážu ocenit, jak skvělý pozorovací talent na lidské povahy tato obdivuhodně upřímná a přímá spisovatelka má a jak autentické dialogy dokáže hodit na papír.

Další pětihvězdičky si pak u mě vysloužila opěvovaná a všemi milovaná Elena Ferrante, která dokázala učarovat i mně (i její Geniální přítelkyni jsem zvládla knižně mimo jiné audioknižně a hodlám v tomto trendu dvojitého čtení pokračovat), Příběh nového jména mě v audioverzi teprve čeká, stejně jako další díly. Dále si ode mě nejvyšší hodnocení zasloužily některé díly senzační komixové série Zámek a klíč, což pro mě letos však byl již re-reading, podobně jako má milovaná (druhá) série Cherub (již snad počtvrté) a miloučká, ale smutná romantika Dopis.

Loňský rok byl vůbec bohatý na dokonalé audioknihy. Celých 90 % si u mě vysloužil i thriller Na zabití Petera Swansona, jež mě překvapil a hrozně bavil svým dokonale černým humorem a značnou a dobře zvládnutou nadsázkou, všemi opěvovaná Hana Aleny Mornštajnové a moje opáčka miloučká zombie kniha Všemi dary obdarovaná, matematický Podivný případ se psem a zábavný Dobrý proti severáku.

Protože vidím, jak se moje grafomanství již opět dostalo ke slovu, v tomto bodě tuto první část shrnutí ukončím a budu doufat, že se budete moci těšit na pokračování.

Zajímají vás podobná shrnutí toho nejlepšího? Baví vás tyto pouze kusé informace o knihách? Dokáže vás pouhé nadšení bez jeho hlubšího odůvodnění nalákat?

Jaká kniha přečtená v roce 2018 utkvěla v hlavě vám?
Share:

5 komentářů:

  1. Moc díky! To jsem ráda a doufám, že se budeš na můj blog i dál vracet! :) Vždycky je milé vědět, že si nepíšu jen pro sebe :)

    Já bych to taky ocenila, kdybych si to sama nezkazila svou nerozhodností. Ale letos už mi to vyjde a budou statistiky z Goodreads průkazné, protože se budu doufejme držet stejné logiky celý rok :)

    Devět dní mě taky hodně bavilo, určitě mám v plánu letos přečíst i druhý díl :)
    Smrtku jsem nečetla, ale slyšela jsem na ní hodně chvály ze všech stran. Díky za komentář! :) Určitě se zastavím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem taky statistiková a tohle se mi na GR líbí a je super, že sis to takhle shrnula do článku :)
    Hned na začátku jsem se pobavilo s tou tloušťkou knih - ehm, kde že je Malý život? :p
    Česká próza je láska a i já jsem ráda, že ji znovuobjevuju a strašně si to užívám.
    Geniální přítelkyně.. Kačí, je březen!
    Jinak ano, mě dokáže nalákat sebemenší nadšení někoho druhého. Já jsem v tomhle ztracený případ a nejlehčí cíl všech marketingových snah :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem stejnou měrou nadávala a stejnou jsem to milovala, že jsem si to dělala všechno až zpětně :D Musím to tenhle rok zvládnout nějak průběžně, ale už zase zaostávám :D
      No, Malý život čeká na svou příležitost, kdy bude nálada na dočtení :D Ehm :D
      Česká próza je láska.
      Doprčic, máme domluvený březen? :D Tak kdy krucinál? :D
      Jsi miláček a všechno stíháš číst na všechna doporučení ♥

      Vymazat
  3. Taky ty bichle úplně nemusím. Většinou stejně skončím u toho, že si knihu nafotím do telefonu (pokud ji rovnou nečtu v elektronické podobě), jenže pak vždycky raději sáhnu po něčem kratším, odpočinkovějším, přenosnějším... Zkrátka, já a dlouhé knihy, to je vždycky na dlouho. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě taky! Však to vidíš :D Jediná přes 600 stran a jedna stejně taková - nedočtená. Hrůza se mnou! :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři