20. 2. 2019

Lži, samé lži – Lisa Jackson

Z okna jistého hotelu v San Franciscu skáče záhadná žena převlečená za ve své době poměrně proslulou Didi Stormovou, ztvárňující na pódiích Las Vegas známou kráskou z dob minulých Marilyn Monroe. Jediný, kdo si je jistý, že z okna neskočila pravá Didi je její dcera Remmi, která je náhodou svědkem této události. Didi se totiž před dvaceti lety vypařila do pouště a už nikdy se nevrátila. Proč ale teď po dvou desetiletích její nepřítomnosti v Remmině životě najednou Didiin duch ožívá? Vychází neautorizovaný Didiin životopis, který se okamžitě stává bestsellerem a kde se píší věci, které mohl vědět jen někdo, kdo byl Didi opravdu blízký a nyní ta žena v Didiině ikonické paruce a šatech skákající z okna a ležící polámaná na zemi před hotelem. Mají tyto události nějakou spojitost? A co znamenají pro Remmi, která nikdy nepřestala doufat, že se jednou vyjasní, kam její matka zmizela a proč ji nechala na pospas životu sirotka?

Didi Stormová, bývalá showgirl, prahnoucí po pozornosti, matka samoživitelka tří dětí, jež nikdy neprozradila identitu otců, tajemná intrikánka, pohřešovaná. Tím vším byla během svého života i po svém zmizení. Její dcera Remmi zůstala po jejím zmizení úplně sama, protože spolu s Didi se z povrchu zemského vypařila i Remmiini sourozenci, novorozená dvojčata. Co se tehdy stalo tam v poušti, kdo zemřel při obrovském výbuchu a proč byla Didi vždycky tak skoupá na slovo ohledně své minulosti, rodiny a vztahů?

Lži, samé lži jsou dalším ze samostatně stojících románů Lisy Jackson. Autorce v českém překladu vyšlo již přes dvacet knih a čtenáři mají tendenci její knihy pořizovat bez toho, aniž by potřebovali podrobně vědět, o čem jsou. Jméno Lisa Jackson na obálce stačí jako záruka dobrého počtení a zábavy na několik celistvých hodin, protože od jejích knih se obvykle neobtěžujete vůbec odtrhnout, dokud je nedočtete až do konce.

Stejně jako dokáže Lisa Jackson nastolit napětí od první stránky, v této knize se bohužel povedlo vybudovat také jistý odstup. Děj působí, jako by jej čtenář pozoroval přes tlusté sklo, které tlumí zvuky, emoce i barvitost příběhu. Lži, samé lži vás nechytí od první stránky, jak bývá obvyklé. Musíte si své propojení s příběhem a Remmi zasloužit. Musíte na svém vzájemném vztahu chvíli pracovat, než vás k sobě pustí. Musíte se s Remmi a jejím osudem sžívat postupně a po krůčcích. Ale nakonec se vám dostane odměny v podobě nekolísající pozornosti, krátícího se dechu a čím dál zběsilejšího úprku ke konci a k odhalení toho, v čem sakra vězela záhada Didi Stormové a kde celou tu dobu byla, když ne se svými dětmi.

Lisa Jackson ve své nejnovější knize hraje na jistotu, na kterou jsou její čtenáři zvyklí. Krátké kapitoly podněcují čtivost, uvěřitelné dialogy s výraznými uvozovacími prvky servírují čtenáři na stříbrném podnose přesnou představu o probíhající scéně, která jako by se díky tomu odehrávala přímo v jeho hlavě, dovedné propojení minulosti a současnosti bez rušivých skoků či nelogičností a střízlivá obálka z dílny nakladatelství Domino, jež se o jednu z nejplodnějších autorek thrillerů nejrůznějšího ražení stará. Domino vždy tuctově a nenápadně vypadající originální obálku jejích knih pozdvihne na úplně novou úroveň.

Lži, samé lži s dokonce dvojím výskytem asi nejpopulárnějšího slova v názvu knihy z loňského roku zdatně sekundují ostatním autorčiným knihám, zejména těm samostatně stojícím. Probíhá zde sice vyšetřování zločinu, ale v hlavní roli zůstává Remmi, zdrcená dcera, která po zmizení matky (i když ne zrovna matky roku) strádala po všech stránkách a nyní to konečně vypadá, že by se mohlo objasnit, co že se to před těmi dvaceti lety stalo. Příběh příjemně plyne, a i když to možná nebude nejobjevnější ze všech thrillerů, které jste kdy četli, rozhodně času stráveného s Remmi nebudete litovat.
70 %

Lži, samé lži jednoduše pořídíte proklikem z webu nakladatelství Domino v podobě knihy či e-knihy.

Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství Domino za zaslání recenzního výtisku.

Share:

2 komentáře:

  1. Strašlivý, já od ní pořád nic nečetla. Já se vždycky zamiluju do nějaké série a jedu si jen ji, potažmo daného autora, a nechce se mi do něčeho nového :D Ale měla bych rozšiřovat obzory, zvlášť, když to vždycky napíšeš tak poutavě, že to hned chci. Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono dočítání sérií a nerozečítání milionu dalších má něco do sebe, ale tohle je zrovna samostatné, že jo? :) Ale asi to hádám platí i o autorech :D A Lisa je nebezpečná, napsala toho fakt hodně :D
      Díky ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři