4. 10. 2018

Zámek a klíč - komixová série - Joe Hill a Gabriel Rodriguez

Vše začíná na starobylé usedlosti v Nové Anglii, kam se po smrti manžela a otce zbývající Zámkovi stěhují ze San Francisca. Usedlost Klíčov je plná temných zákoutí a záhadných dveří. A jak brzy vyjde najevo, ke každému umělecky vyvedenému zámku existuje klíč s neobyčejnými schopnostmi. Ve studničním domku na jejich pozemku je navíc uvězněna strašidelná bytost čekající na svou příležitost. Jakmile se dostane ven, má v plánu odemknout dveře, které by pro dobro všech měly zůstat navždy zavřené. A tomu by se měly děti Zámkovy pokusit zabránit. Nebo naopak?

Nina po smrti manžela zůstala sama se třemi ratolestmi. Občas důsledky své nezáviděníhodné situace zahání s lahví něčeho ostřejšího v ruce, což jí starší potomci mají za zlé. Někdy se zdá, jako by se jim nedokázala zavděčit. Tyler se od smrti otce trápí výčitkami svědomí. Býval by si přál, aby to co otci před nedávnem řekl, nebylo jejich posledním rozhovorem. Kinsey se smrtí otce trápí, i když navenek si hraje na tvrďačku. Před Tylerem však nic neutají. Nejmladší a zvídavý Bóďa je jako jediný vidinou života na Klíčově nadšený a okamžitě se pouští do průzkumů. A je to právě on, kdo jako první odhaluje tajemství jejich nového domova, zámků a klíčů. Největší oporou rodiny je Duncan, který sám nejlépe ví, jaké to je celý život něco skrývat před okolím. Postavy jsou realistické, každá je osobitá a prochází v průběhu série obrovským vývojem. V neposlední řadě se zde objevuje i osobnost padoucha, která je odporná, zlá a skvěle napsaná. Krásně vykreslené jsou i vztahy mezi všemi členy rodiny.

Šestidílná komiksová série Zámek a klíč je společným dílem Joe Hilla a Gabriela Rodrigueze. Slavný syn Stephena Kinga a talentovaný chilský výtvarník za populární sérii sbírají nominace na nejrůznější ceny a jejich úspěch je odůvodněný. Zámek a klíč je nádhernou ukázkou toho, jak silná, úžasná celobarevná, přesto jaksi ponurá kresba podtrhne dějově bravurně propracovaný příběh. Odehrávající se drama si tak vychutnáte hned dvakrát, protože textem zdaleka nelze říci všechno a Rodriguez dokázal i minimální změnu atmosféry či nepatrné citové pohnutí postav výtvarně naznačit tak výmluvně, až z toho čtenáře mrazí.

Jednotlivými díly se dá prolétnout za několik desítek minut, ale vy nechcete. Vy si potřebujete do detailu prostudovat jednotlivé panely, pomalu vstřebávat úderné dialogy i výstižnou ilustraci. Dokonce budete mít chuť se do čtení pustit znova a to hned po dočtení, protože máte pocit, že napodruhé budete příběh vnímat zase jinak a užijete si ho stejně, ne-li víc. Nebudete jej muset hltat, jak budete zvědaví, ale víc se zaměříte na historii kolem klíčů a celé pozadí příběhu.

Zámek a klíč je plný násilí, krve, zabíjení a nepravostí. Fantaskní element je vyvážen klasickými trablemi středoškoláků i rodinnou dynamikou a příběh se rozhodně nehodí pro děti mladší 15 let. Přítomnost se tu prolíná s minulostí, tajemství klíčů se střídá s každodenním životem rodiny, která ztratila jednoho ze členů, i se sžíváním se s novým a neznámým prostředím. Dalším důležitým aspektem série je humor. Jistě, jde o nekorektní a někdy trochu černý humor, ale nic jiného bychom zde ani nečekali a ani by se sem nic jiného nehodilo.

Explicitní násilné scény umí Hill s Rodriguezem vykreslit stejně dovedně jako emotivní obrazy a příběh vás dovede stejnou měrou zhnusovat i dojímat. S rodinkou Zámkových se sžijete prakticky okamžitě a budete děj popohánět očima. Budete si přát, aby Bóďa objevil další klíč a aby vám autoři naservírovali další porci své nezředěné úchvatné fantazie.

Máte-li chuť se pustit do komiksů a pořádně netušíte, kde začít, tahle originální hororová, paranormální fantasy série by mohla být dobrým startem, pokud se nezaleknete litrů krve, seker v hlavě, přízraků a nočních můr vystupujících z hlubin. Jednotlivé díly jsou kvalitativně vyvážené, i když převažuje názor, že nejslabší, snad příliš překotná, zmatená a zbytečně splašená je čtyřka Klíče království a nejlepší pak hned následující pětka Časohrátky. Zda je tomu tak objektivně, či pětka po zklamání s předchozím dílem získává nefér výhodu, to musíte posoudit sami. Fanoušci extra knižního obsahu jistě ocení i krásné nárysy usedlosti či svitky odhalující historii klíčů, pozadí jejich vzniku i podstatu jejich schopností. Zámek a klíč je spojením bravurní ilustrace a nápaditého příběhu a má potenciál přivést ke komiksu i čtenáře, kteří si mysleli, že je toto čtenářské odvětví zcela míjí. Série je zábavná, napínavá a šílená. Budete chtít víc, ale ač se vám to možná tak po dočtení zdát nebude, další obrovskou výhodou je, že autoři věděli, kdy přestat. V téhle sérii není nic navíc a nic jí nechybí. Budete se k ní rádi vracet a s radostí ji budete doporučovat přátelům. Zámek a klíč se zkrátka povedl.
90 %
Share:

8 komentářů:

  1. Docela bych brala víc fotek. ^^ Ale tak půjdu si to pořádně prohlédnout někam do knihkupectví, díky, dobrá záminka! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je hrozně těžké na focení vybrat něco neutrálního, co mnoho neprozradí :)

      Vymazat
  2. taky me to puvodne zaujalo, nez jsem zjistila, ze je to komiks... a to je docela problem kvuli tomu, ze to obvykle ma par stranek a neni to zrovna levne :-) ale verim, ze to urcite stoji za to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ale já, když jsem sérii četla poprvé, jsem si díly půjčovala z knihovny a až když jsem věděla, že je to opravdu dobré a budu ji číst znova, jsem si ji koupila :)

      Vymazat
  3. Na komiksech v poslední době ujíždím, myslím, že vychází fakt skvosty a tohle mě láká už pěknou dobu! Musím si to pořídit. Vypadá to nádherně a skvěle jsi to popsala. :) Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to božský! Doporučuju! :) Na Comics centru je komplet stále v akci :D https://www.comicscentrum.cz/0000000000016-zamek-a-klic-–-komplet.html?keyword=zámek+a+klíč Kdyby něco :D

      Vymazat
    2. To jsi neudělala, že ne, ten odkaz se mi jenom zdá :D :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři