14. 10. 2018

Stíny nad zálivem - Lucy Clarke

Na poloostrově Sandbank se šíří panika, když se dva desetiletí chlapci ocitají příliš hluboko v moři a nedokáží se sami dostat z divokých vln. Kdo může, pomáhá ze všech sil zabránit tragédii, ale na pevninu se ve zdraví vrací pouze jeden z chlapců. Ten, který má zrovna ten den narozeniny. O sedm let později se na výročí neštěstí ten samý chlapec ztrácí beze stopy. Jeho rodiče jsou bez sebe strachy, pátrají po všech koutech ostrova a začínají chápat, že s hledáním příčiny zmizení jejich syna budou muset začít mnohem dále v minulosti, než si mysleli. Souvisejí spolu dvě sedm let vzdálené události? Tohle přece nemůže být náhoda.

Sára je matkou chlapce, který tenkrát přežil. Ona viděla svého syna Jacoba vyrůstat, zatímco její nejlepší kamarádka Isla se utápěla v žalu, protože Marley se na břeh nevrátil a jeho tělo se nikdy nenašlo. Jacob a Marley byli prakticky stejně staří a dokonale nerozluční. Tedy až do toho osudného dne. Dokud nemáte děti, nepoznáte, co je to strach. Přežít své dítě je rozhodně jednou z nejhorších nočních můr většiny rodičů. A Isle se to stalo.

Stíny nad zálivem jsou již třetí knihou Lucy Clarke, která v češtině vyšla a byla jejími příznivci přijata velice pozitivně. Názory čtenářů na připodobňování knih mezi sebou se liší, ale pokud srovnání vychází z něčeho jiného, než ze snahy prodat nejnovější potenciální bestseller, pak je to myslím v pořádku. Stíny nad zálivem vám totiž okamžitě vnuknou vibrace Liane Moriarty. Možná je to tím, že se jedná o psychothriller zaměřený na rodinné a přátelské vztahy, možná proto, že tak docela po celou dobu netušíte, zda jsou vypravěči zcela důvěryhodní, nebo také díky několika vypravěčským pohledům.

Příběh je vyprávěn z pohledu Sáry, která v přítomnosti pátrá po ztraceném synovi. Její linka se střídá s retrospektivním vyprávěním Isly, které odkrývá trochu víc z minulosti a doby před nehodou. Čtenář tak má možnost postupně odhalovat všechny detaily vztahu dvou nejlepších přítelkyň od jeho zárodků a postupně získává pocit, že možná vše nebylo vždy až tak idylické, jak se navenek zdá. Navíc po celou dobu čtení máte pocit, že jsou všichni v pohodě, ale tušíte, že něco musí být špatně. Někdo lže.

Stíny nad zálivem jsou zahaleny přitažlivou záhadou, jejíž odhalování je dávkováno s mistrnou přesností. Lucy Clarke si dokázala vyhrát s nejmenšími detaily tak dokonale, že si za celou dobu čtení nepovšimnete jediné mezery v logice. Autorka nikomu nedá prostor, aby se začal nudit. Dokáže přesně vyvážit dramatickou a popisnou složku a střídání časových linek udržuje čtenáře v neustálém napětí. Čtete-li zrovna Sářino vyprávění, umíráte touhou zjišťovat, jak se vlastně vyvíjel vztah Isly a Sáry a jakmile se dostanete s Islou do minulosti, prahnete po tom se posunout dále v pátrání po Jacobovi v přítomnosti. Jak příběh graduje, vy jen doufáte, že se obě linky nakonec protnou a vy přijdete na kloub všemu, co toto psychologické drama ukrývá.

Stíny nad zálivem jsou psychothrillerem na slovo vzatým. Plnými doušky si totiž užijete podrobné rozbory toho, co se hrdinkám odehrává v hlavě. Obě vypravěčky si v sobě nesou vlastní trauma, které nějakým způsobem formovalo jejich osobnost a, z nichž vychází jejich někdy navenek nepochopitelná životní rozhodnutí. Stíny nad zálivem jsou knihou o mateřské lásce a její síle i o tom, co všechno jsou matky schopné udělat, aby ochránily vlastní děti. V průběhu knihy se všechno, co jste si mysleli, že víte, několikrát přetočí vzhůru nohama a autorka si se čtenářem vyloženě pohrává. Postavy jsou skvěle propracované i díky tomu, že se autorka detailně soustředí jen na dvě hlavní hrdinky, zatímco ostatní jsou spíš do počtu a to není vůbec na škodu. Máte-li chuť na opravdu čtivý a skutečně zajímavý psychothriller, Stíny nad zálivem by měly být tou první knihou, která vám přijde na mysl.


80 %

Stíny nad zálivem vyšly pod značkou Cosmopolis nakladatelského domu Grada.

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji Barče z Cosmopolis.
Share:

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) O knížce jsem zatím moc neslyšela, jen jsem ji zahlédla, ale připadá mi zajimavá :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuju :) Je to jedna z těch knížek, co nemůžeš přestat číst :)

      Vymazat
  2. Ty jo, o tom jsem nějak vůbec neslyšela a líbí se mi to teda moc! :) Jsem zvědavá. A už dost! Nestíhám :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři