27. 3. 2018

Spřízněné duše - John Marrs

Zapomeňte na seznamky a trapná první rande. Nyní je nalezení dokonalého protějšku jednodušší, než kdy dříve. Stačí odeslat svůj vzorek DNA a pomocí jednoduché analýzy a obrovské databáze vám firma specializující se na spojení skrz DNA najde vašeho dokonalého partnera. Není sice jasné, zda váš partner bude muž nebo žena, bude žít na stejném kontinentě jako vy, jedno je ale jisté, každému nakonec dokážou nalézt jeho perfektní protějšek. Tato metoda se může zdát bezchybná, má však jistá úskalí. Existující vztahy se najednou sypou jako domeček z karet, pokud se páry rozhodnout hazardovat se svým štěstím, a to ani nemluvíme o tom, kdo všechno do databáze může svůj vzorek DNA poslat. Randění nikdy nebylo snazší. Stojí však nalezení dokonalého protějšku za všechna rizika?

Vyprávění se ujímá hned pět lidí, kteří mají něco společného se spojením skrze DNA. Čerstvě rozvedená Mandy, která si prošla peklem a přišla o sebevědomí, psychopat Christopher, jež si stanovil troufalý cíl, aby se dostal do dějin a učebnic, beznadějná romantička Jade, co věří v pravou lásku, šťastně zasnoubený Nick, plánující svatbu a rodinu s dívkou svých snů a Ellie, cílevědomá podnikatelka, cynicky rezignující na hledání partnera, který by jí vyhovoval. Každý dostane svůj prostor v jedné z pravidelně se střídajících kapitol a vypráví svůj dílek samostatně proudícího příběhu. Každá z linek funguje odděleně, ale proplétají se v dokonalé harmonii. Zpočátku se počet postav může zdát zastrašující a čtenář snadno propadne zoufalství, že vlastně neví, kdo je kdo, ale vzhledem k tempu, jakým se příběh odehrává, se rychle adaptujete. Navíc se velice záhy dostanete do začarovaného kruhu. Kapitoly jednotlivých postav končí tak napínavě, že chcete okamžitě pokračovat s nimi, ale na cestě vás brzdí čtyři další, kteří nicméně mají stejně dechberoucí závěry kratičkých exkurzí do jejich vlastních dějových rovin, takže i s nimi chcete pokračovat a zkrátka nepřestanete číst, dokud neotočíte poslední stránku.

Spřízněné duše jsou thrillerem na slovo vzatým se slušně lákavým aspektem podobajícím se zatím pouze science fiction. Autor rozehrává perfektní hru na všech frontách a vy nikdy nevíte, co čekat a těšíte se ze všech kontrastů životních stylů, cílů, tužeb a osudů hrdinů. John Marrs skvěle vystihuje nejrůznější povahy a soustředí se na nejniternější myšlenky, nejintimnější pocity a nejskrytější přání. Staví své hrdiny před obtížná životní rozhodnutí, hází jim klacky pod nohy, ale dává jim i sílu poprat se se všemi překážkami, jež staví mezi ně a jejich spřízněnou duší.

Kapitoly samotné jsou tak krátké, že vám jednoduše nedají jinou možnost, než číst bez přestání a značně celý průběh zrychlují. Tempo, s jakým se osudy postav proměňují, vás zastihne totálně nepřipravené a každý zvrat si budete brát málem osobně. Oblíbenost jednotlivých postav se během čtení mění jako na běžícím pásu a vy nikdy nedokážete říct, čí příběh vás zrovna baví nejvíc ze všech. Každá z linek by vystačila na samostatnou knihu, ale propletená pětice působí v jedné bichli tak nějak správně.

Ocenění náleží i řemeslnému zpracování samotné knihy jako takové, protože jsou to právě roztomilé detaily, jež dělají výtisk zapamatovatelným. Do kapitol jsou vloženy maličké oddělovací obrázky, znázorňující kam se vztahově daná postava ubírá a právě takové drobnůstky vás mile pohladí po duši pokaždé, když na ně narazíte. 

Před čtením vás možná bude děsit rozsah knihy, ale to není nic proti tomu, jak budete po dočtení smutní, že toho není víc. Ne proto, že by zakončení nebylo dostačující, ale jednoduše proto, že nebudete chtít tenhle svět opustit. Byť do něj dostanete jen krátký náhled, Marrsův styl se vám dostane pod kůži a vy budete chtít víc. Víc z něj, víc z jeho fantazie, víc myšlenek, nápadů a překvapení. Spřízněné duše zabaví každého, koho v thrillerech baví psychologie a vztahy. Marrs však samozřejmě nezapomíná ani na napětí, gradaci děje až na mez únosnosti a konečné parádní rozuzlení, které na sebe nechá náležitě čekat. Spřízněné duše nepřehlédněte, ať už jste vy tu svou našli, nebo teprve hledáte.
90 %
Share:

6 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Jsem ráda že jsem si ji přečetla :) Na knihu jsi mě rozhodně nalákala, líbí se mi ten nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, to mám radost :) Knihu opravdu moc doporučuju :)

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsem tak nějak přešla, ale asi se po ní budu muset poohlédnout. Námět zní totiž lákavě. A připomněl mi nedávno vysílanou českou komedii Hodíme se k sobě, miláčku?, kde partnera vybral stroj :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jí původně taky nevšimla, ale pak na mě několikrát vykoukla na instagramu a šup, už jsem ji měla koupenou :D
      No to bych mohla zkouknout, díky za tip!

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! Kdybys mě nenalákala ještě dřív, tak by mě určitě donutila si ji hned přečíst :) Tohle byla neskutečná jízda, nešlo tu bichli vůbec odložit. Možná jsem čekala víc thriller, za mě to byla spíš oddechovka, ale skvělá, zase jiná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. Nešlo, absolutně! :)
      Já byly právě ráda, že to nakonec bylo trochu jiné, než jsem čekala. Trochu oddech od všech těch thrillerů, které poslední dobou začínají být trochu na jedno brdo.

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři