22. 10. 2017

Ta přede mnou - J. P. Delaney

Emma se stala obětí loupežného přepadení ve svém vlastním bytě. Už se doma necítí bezpečně a hledá s přítelem nové místo k životu. Nemohou si příliš vybírat, většina volných bytů je nad jejich finanční možnosti. Narazí však na dokonalý dům s jedinou drobnou pihou na kráse. Nájemní smlouva obsahuje spoustu podivných podmínek. Nájemníci si nesmějí přinést žádné dekorace, knihy jsou zakázané, stejně jako nábytek, osobní cennosti či přebytečné oblečení. Zájemci jsou navíc podrobeni přísnému výběrovému řízení. I Jane si prošla pekelným obdobím a musí si najít nové bydlení. Tlačí ji čas i finanční tíseň, ale dům na Folgate Street se zdá jako zázrak. Ačkoli má minimalistická stavba pohnutou minulost související s tragickým úmrtím předchozí nájemnice, Jane se rozhodne nastěhovat. Pak ale její život nabere podivný spád a ona zjišťuje, že se její život začíná nebezpečně podobat okolnostem předcházejícím smrti té před ní.

Emma a Jane jsou si znepokojivě podobné. Mladé, krásné, blonďaté ženy, které si s sebou vlečou traumatizující zážitky z minulosti. I jejich život se po nastěhování podobá jako vejce vejci. V jednotlivých kapitolách se situace opakují takřka doslova, což překvapivě nevede k unudění čtenáře, ale naopak posílení neskutečně silného pocitu fascinovaného údivu a zvědavosti, jak se příběh rozvine a kam to všechno povede. Ani jedna z žen není psychicky v pořádku a každá se díky svým démonům stává ne zcela spolehlivou vypravěčkou. Nikomu nelze věřit a názor na všechny postavy během čtení změníte asi tak tisíckrát. Celou dobu netušíte, zda se kniha přímo před očima mění ve zvrhlou reality show, sociální experiment nebo stalkerské hřiště šíleného sociopata.

Recenze byla napsána pro web cbdb.cz. Její kompletní znění naleznete zde.
Za recenzní výtisk bych touto cestou ráda poděkovala webu cbdb.cz a nakladatelství Euromedia.
Share:

6 komentářů:

  1. Tohle me laka uz od vydani a slysela jsem na to samou chvalu, ale hodne lidi se zminuje o horsim konci :) Ten prubeh me ale dost zajima a doufam, ze se k tomu co nejdriv dostanu. Super recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se samozřejmě nechala strhnout mediálním šílenstvím a nelituju, i když bych to za sebe ukončila jinak :)
      Díky :)

      Vymazat
  2. Knihu jsem zrovna dneska dočetla a jsem nadšená :) Do knihy jsem se pouštěla v podstatě naslepo aniž bych věděla, co to je za žánr. Nevím proč, ale pořád jsem měla pocit, že to bude mít něco společného s duchy :D no nakonec vůbec,ale moc se mi líbila, jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se. Průběh mě hrozně bavil :) Já věděla, do čeho jdu a připomínalo mi to Obyvatele. A ten mě tehdy bavil taky :)

      Vymazat
  3. Párkrát jsem knihy letmo zahlédla, ale podrobnější informace jsem si k ní nezjišťovala. Díky tvé recenzi se mi tedy zase prodloužil seznam knih ke čtení. Zní vážně dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, to je přesně to, o co usiluju :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři