7. 7. 2017

Kulka - Mary Louise Kelly

Caroline začne zničehonic bez zjevné příčiny pobolívat zápěstí. Doktor si s ní neví rady a pošle ji na magnetickou resonanci a na rentgen. Ty odhalí, že má Caroline v krku u páteře kulku, která zřejmě tlačí na nějaký nerv, přesto že neví o tom, že by někdy byla postřelena. Od té chvíle se jí převrátí život naruby. Když se vyptává rodičů, kde k té kulce v krku přišla, dozví se, že ji ve třech letech adoptovali, protože její biologičtí rodiče byli zavražděni a ona byla u toho. Vrahovi však zřejmě nestálo za to, zabít malé dítě, které si nic nebude pamatovat. Pachatel nebyl nikdy dopaden. Tehdy vrah netušil, že v sobě Caroline, jako jediný, ač nespolehlivý očitý svědek, bude důkaz o zločinu nosit po celý život a že ho minulost a spravedlnost může dostihnout o čtyřiatřicet let později. A nyní je Caroline odhodlána o své minulosti zjistit vše, co jí do té doby bylo utajováno.

Sedmatřcetiletá Caroline je profesorkou francouzské literatury, která má ten nejspokojenější a nejpohodovější vztah s matkou, otcem i dvěma bratry, jaký jen lze v rodině vybudovat. S muži už je to trochu slabší, ale nestěžuje si. O to větší je pro ni šok, když najednou zjistí, že Frannie a Thomas Cashionovi nejsou jejími biologickými rodiči a že ji adoptovali po tragické události v rodné Atlantě, která se udála, když byla batole. Caroline je zdrcená a ačkoli za své pravé rodiče bude vždy požadovat ty, kteří ji vychovali, rozhodne se poznat, kým vlastně je a kdo jí dal do vínku ty rysy, u kterých si až nyní všímá, že je ve své rodině neměla po kom zdědit.

Kulka se může pyšnit šokujícím námětem a slibně znějícím příběhem, který má být kombinací pátrání adoptovaného člověka po dávných kořenech a nebezpečí šťourání se v nedořešených zločinech. Autorka docela dobře zvládla uvést příběh, ale jakákoli gradace celkem chyběla. Příběh tak nějak stagnoval na stejné úrovni po celou dobu, a i když vás zajímalo, jak to všechno tenkrát bylo, napětí se příliš nestupňovalo. Caroline navíc uvízla v jakési bublině a atributy jako věk či zaměstnání působily, jako kdyby byly pro postavu vymyšleny zpětně a jen aby nějaké měla. Bohužel její chování věku příliš neodpovídalo a hrdinka působila mnohem mladším a naivnějším dojmem. Caroline není nikterak zapamatovatelná a vlastně ani moc sympatická, abyste měli tendenci jí fandit a držet palce, aby našla sama sebe a to, co hledá.

Kniha je nicméně napsána relativně dobře, i když možná lehce nevyspělým stylem, ze kterého právě získáte dojem naivity a mládí hlavní hrdinky. Ačkoli není dechberoucí a nutně vás nepřiková k celodennímu čtení, je napsána poměrně příjemně, nenadchne a neurazí, ale čte se svižně a snadno. Kapitoly jsou krátké a dobře členěné. Dialogy jsou vystavěny uvěřitelně a postavy jsou pohodové, ačkoli nemají příliš propracovanou charakteristiku a vlastně o většině nevíme až na pár povrchních informací nic. Zajímavostí je osobitost vyprávění, protože Caroline sama komunikuje přímo se čtenářem, oslovuje ho a vy máte díky tomu pocit, že knihu napsala přímo pro vás. Závěr je trochu nedotažený a nejspíš nesedne každému.

Kulka je taková ta kniha do letadla. Příběh, který vám při čtení bude příjemný, bude vás bavit, ale za týden už si nevzpomenete ani na jméno hlavní postavy, natož jak se její osud vyvinul. Jako odpočinková četba je však ideální a čas strávený s Caroline a jejími problémy nebudete považovat za ztracený. Donutí vás zamyslet se nad tím, jaké to musí být ocitnout se v tak podivné životní situaci a jaký nápor na psychiku musela Caroline zažít, jakmile se její život ocitnul vzhůru nohama. Kulka je zkrátka fajn. Nic víc, nic míň.

60 %
Share:

2 komentáře:

  1. Byla jsem zvědavá, co na knížku řekneš, protože vím, že ses na ni hodně těšila, a koukám, že asi bohužel zklamání :) Jak píšeš, námět zní skvěle a je škoda, že autorka nedokázala využít potenciál. Ale možná toho využiju, když budu chtít něco jen tak na odlehčení, protože mě zajímá, jak to bylo. A opět moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to bylo jen tím nevypsaným stylem, naivitou hrdinky a koncem přitaženým za vlasy, jinak to bylo fajn oddechové čtení, ale nic nezapomenutelného :) Rozhodně ji ale nezatracuju :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři