4. 12. 2016

Muž jménem Ove - Fredrik Backman

Když vám někdo nabourá do poštovní schránky, nemusí to být vždycky úplná katastrofa. Samozřejmě, že to značí, že nejmenovaný mameluk, který neumí couvat s vozíkem je nekňuba a neměl by mít právo volit, nicméně to může být také počátek úplně nové etapy života. Od té historické chvíle, kdy se poprvé jeho schránka vychýlila z rovnováhy, se mezi Oveho a jeho pečlivě plánovanou sebevraždu neustále staví hora překážek, ale pro obyvatele jeho čtvrti je to požehnání. Jedna nabouraná schránka totiž roztočí kolotoč nečekaných, dojemných, veselých, ale i vážných událostí, které změní mnoho životů.

Ove je devětapadesátiletý samozvaný strážce pořádku ve své čtvrti. Každé ráno dělá inspekční kolečka a kontroluje, zda všichni dodržují pravidla. Nikdo po něm nechce, aby hlídal, zda všichni řádně třídí odpad či dodržují povolenou dobu parkování, ale když už jednou někde visí cedule, je třeba dodržovat, co je na nich napsáno. To přece ví každý slušný člověk.
Ove je starý bručoun, ale má k tomu legitimní důvod. Před půl rokem ztratil svou milovanou ženu a rozhodl se skoncovat se životem. Jenže to mu neustále někdo kazí. 

Fredrik Backman má skvělý dar psát milé knihy o lidech, které byste na první pohled jako milé rozhodně neoznačili. Jeho kouzelný a vemlouvavý styl se vám dostane pod kůži po několika řádcích a jeho postavy se stanou vaší součástí tak snadno, jako přijmete za své opravdové přátele. A stejně jako ti správní lidé vašeho života, ani ony vás nezklamou. 

Dialogy jsou svižné, popisné pasáže jsou půvabné, paleta postav je pestrá a vyústění sice očekávané, ale svým způsobem překvapivé - zastihne vás totiž bolestně nepřipravené. Krátké věty i košatá souvětí plynou hladce jako hedvábí a táhnou se jako med. Fredrik Backman svými postavami brojí proti lhostejnosti a strachu z obyčejnosti. V jeho očích není nikdo zbytečný a každý má na světě své místo.

Mrzout Ove se vám zkrátka vkrade do srdíčka a jen tak se jeho protivného nabručeného hlasu v hlavě nezbavíte. Pro Oveho je svět černobílý, ačkoli po smrti jeho ženy ta černá převažuje. Kdo ho ale zná tak ví, že Ove ve skutečnosti září barvami. Každý možná nějakého toho Oveho ve svém životě potkal. Nabručeného strážce pořádku s těmi správnými hodnotami, které platily dřív, když ještě chlapi byli chlapi a důležité byly činy, nikoli slova. Možná jste mu jen nedali šanci ukázat i tu přívětivou stránku a proto se z něj nemohl stát TEN Ove. 

Muž jménem Ove je kniha plná citátů, které stojí za zaznamenání a jejichž význam oceníte možná až zpětně. Nejen ty hluboké úvahy jsou však tím, co dělá celý příběh tak půvabným. Muž jménem Ove je jednou z těch knih, u kterých nedovedete své pocity přetavit do slov, ať se sebevíc snažíte. Podobně, jako spousta věcí v životě, tohle prostě musíte zažít. 

Při čtení Muže jménem Ove se budete nahlas smát, budete plakat a budete se modlit, aby příběh nikdy neskončil. Kapitoly mají stále stejnou formu, jako u všech Backmanových knih a nelítostně mizí před očima. Každý vtip a každá hláška jsou jako pohlazení po duši a přátelské mávnutí od autora přímo vám samotným. U Muže jménem Ove máte pocit, že byl napsán přímo pro vás. Že je vaším soukromým kouskem vesmíru, kde se cítíte krásně, bezpečně a pohodlně. 
Ove je zkrátka kniha pro každého. Můžete ji číst ve dne, v noci, na cestách či v klidu doma za pecí, nicméně v ní vždy najdete útěchu a tu správnou dávku pobavení. Přečtěte si to hned, nebo si jí šetřete na horší časy. Každopádně však nepropásněte svou příležitost. Tahle knížka nesmí nikomu zůstat utajena. 

100%
Share:

6 komentářů:

  1. ♡♡ Jsem tak rada, ze se ti to libilo a recenzi jsem se uplne vratila k pribehu. Ove ma velke srdce!! Jen to nedava na prvni pohled znat, ja si tohohle brucouna naprosto zamilovala a brzy si ho dam znovu, ta zmet emoci, kterou kniha vyvola - smich, plac a oboje dohromady, to chci zase zazit :) Flashbacky do minulosti i pritomnost od prichodu mameluka s rodinou, proste laska. A krasna recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase ráda, že se mi recenze povedla tak, jak jsem zamýšela :)
      Je skvělej, taky jsem ho určitě nečetla naposledy :) :)
      Děkuju!

      Vymazat
  2. Áw, mám chuť na nějaké vánoční repete! :3

    OdpovědětVymazat
  3. Jó, přesně, teď mám chuť si to přečíst znovu! :D Ale udělám kompromis a až dorazím na Vánoce domů, konečně si přečtu Tady byla Britt-Marie! :) Taky jsem před pár dny objevila, že Backmanovi vyšla v září nová knížka, tak doufám, že ji Host vydá co nejdřív! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že recenze takhle působí! :D Britt-Marie je moje druhá nejoblíbenější, takže dobrá volba!
      Jeeee, fakt? To jsi mi udělala radost!! :) Těším se!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři