16. 9. 2016

Drahý příteli - Anne-Laure Bondoux a Jean-Claude Mourlevat

Spisovatel Pierre-Marie Sotto dostane poštou tajemnou hnědou obálku. Jelikož mu každou chvíli nějaký začínající autor pošle svůj rukopis, aby ho zhodnotil svým profesionálním okem, automaticky předpokládá, že je to další z těch mnoha případů. Dle svého přesvědčení taková díla nikdy nečte a hodlá i tento rukopis poslat zpět majiteli. Na obálce najde e-mailovou adresu a pošle na ni žádost o adresu korespondenční, aby zásilka doputovala zpět ke svému odesílateli. Aniž by to tušil, zahájí tím jedno z nejzajímavějších on-line přátelství, jaká kdy zažil.

Pierre-Marie byl kdysi velice autorsky aktivní a oceňovaný, nyní je však již stárnoucí, osamělý a vyhořelý spisovatel. Osud mu uštědřil pár facek a z těch posledních se zatím nestačil vzpamatovat. Náhle však do jeho světa vstoupí Adeline Parmelanová, tlustá a lehce zamindrákovaná žena, která na jeho adresu poslala obálku, jejíž obsah by mu měl údajně změnit život. On ale z principu poštu od fanoušků neotevírá a nechce své zásady měnit jen tak pro nic za nic. Co by ho asi tak donutilo udělat výjimku?
Romány psané v dopisech patří odnepaměti k jedněm z nejčtivějších forem příběhů a ani u této epistolární pecky s názvem Drahý příteli tomu není jinak. Doba už pokročila a dlouhé e-maily jsou luxusem, který si dopřává málokdo, většinou jsou spíše nutným pracovním zlem. Přesto se touto cestou dá dosáhnout překvapivé úrovně intimity, která již skoro vymizela spolu s dopisními papíry a psaním klasickým plnícím perem. O tom, jak silný vztah se dá vybudovat pomocí klávesnice se přesvědčují i hlavní hrdinové Pierre-Marie a Adeline, kteří se nikdy nepotkali, přesto si rozumí tak, jako by se znali již spoustu let. 

Román podprahově vznáší otázky o tom, jak moc vlastně znáte lidi ve svém okolí a jak dobře můžete někoho poznat jen na základě korespondence. Navíc šikovně nastoluje premisu, že lidé svým psaním odhalují mnohem více o sobě samých, než by kdykoli vědomě zamýšleli. V této knize se naučíte číst mezi řádky a za každým náznakem hledat spiknutí, zradu či nějakou z mnoha nápověd. Tajemství jsou však dovedně odhalována vrstvu po vrstvě, zcela v režii tvůrců a spekulace a nedočkavost vás ve vlastním bádání a hledání pravdy nikam neposune. V podání autorů nic není zcela černobílé, umě balancují na pomezí pravdy a smyšlenky a vy si nikdy nemůžete být jisti, kdo lže a jestli je v této knize vůbec někdo zcela upřímný. 

Ač je Drahý příteli psáno v e-mailech, jde o velice poetické čtení. Jakkoli nízké mínění má Adeline o svých spisovatelských schopnostech, pravda je, že si nezadá se svým dopisovým protějškem, který je profíkem, co se psaní týče. Je to kniha založená na zcela obyčejné spontánní komunikaci dvou cizích lidí, nechybí jí však vtip, tempo ani pořádná dávka překvapení
Je to jedna z těch knih, u kterých se modlíte, že se nikdy nedočkáte pokračování. Ne snad proto, že by nebyla dobrá - právě naopak. Ačkoli si v duchu možná přejete pár dalších kapitol, v hloubi duše víte, že přesně takhle to mělo všechno skončit.

Kniha Drahý příteli je jednou z těch, které neodložíte. Nudit se nebudete na jedinou vteřinku a to ani při zdánlivě banálních útržcích ze života dvou obyčejných lidí. Je to jeden z těch příběhů, u kterých vás pravda udeří do očí jen pár řádků před tím, než je explicitně vyslovena a vy zůstáváte jen ohromeně zírat. Jakkoli okoukaná, neoriginální se vám může zápletka zdát, jakmile se začtete, zjistíte, že nemůžete přestat číst a jen doufáte ve šťastný konec. Hrdiny si totiž zamilujete, ačkoli je také znáte jen skrz jejich písemný projev a jste díky tomu ve stejné situaci, jako oni. Nejen, že v tomto příběhu není vše černobílé, do růžové to má také hodně daleko. Postavy se v životě musely potýkat s ledasčím a ne vždy si s tím poradili právě ukázkově. To je ale jen další z věcí, která dělá knihu ještě reálnější a lidštější. Drahého přítele si nejlépe užijete během jednoho zcela volného prosluněného víkendového dne, kdy budete bez výčitek moci číst a odhalovat na vlastní pěst vše, co nabízí. Je to ideální počteníčko pro všechny bez rozdílu věku, pohlaví i pohledu na svět. Tihle Francouzi vám zkrátka mají co nabídnout. Tomu věřte. 

90%

Ráda bych touto cestou poděkovala e-shopu megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 

Drahého přítele si za nějaké dvě stovky můžete objednat zde
Share:

8 komentářů:

  1. Hrozně se na knížku těším a jen jsi mi potvrdila, že budu taky nadšená :) Formu dopisů, e-mailů či sms mám hrozně ráda, je to svižné a má to prostě něco do sebe. Už na ni mám nějakou chvilku rezervaci (pořád se snažím sama sebe přesvědčit, že si ji nemusím kupovat), tak snad brzy :) A moc hezká recenze, jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak to mám radost :) Já si původně nebyla jistá, jestli to bude ono, ale je. Je to pecka :)
      Já taky :) I když se tam asi tolik nového vymyslet nedá, tak to má svoje kouzlo :)
      No, nechci tě nějak zviklávat, ale myslím, že ji budeš chtít mít doma :D
      Děkuju :)

      Vymazat
  2. Kniha mě vážně hodně láká a dlouho nad ní přemýšlím. Zatím jsem četla samé kladné recenze a ty si mě na ni nalákala už definitivně, takže teď si ji jen pořídit :)
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost :) Jsem si jistá, že nebudeš své důvěry v můj úsudek litovat :)
      Děkuju :)

      Vymazat
  3. Tato recenze je tak nádherně napsaná a naprosto jsi mě přesvědčila, že tuto knihu chci číst hned teď. Všechno musí jít stranou, já chci tuto knihu. :D

    Jinak na mém blogu je soutěž o knihy, tak kdyby ses chtěla zapojit, určitě budu ráda! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, moc děkuju :) :) Teď jsi mi úplně prozářila den :)

      Vymazat
  4. O prázdninách jsem ji taky přečetla a naprosto s tebou souhlasím! ˇupně se vidím ve všem, co píšeš :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři