22. 2. 2016

Krvavá řež v ulicích Prahy - Líheň II - Královna smrti - Miroslav Žamboch (audiokniha)

Marika Zaháňská byla kdysi jen asistentkou na Fakultě tělesné výchovy a sportu, prostě si žila svůj život, chodila na rande a do tělocvičny a nejzáhadnější věc, která se jí kdy stala, sotva stála za zapamatování. To už je však dávnou minulostí. Nyní žije v ilegalitě s bandou zabijáků a dokonce stojí v jejich čele. Nejchladnokrevnější a přesto tak nějak lidští nájemní vrazi naslouchají jejím rozkazům a jsou ochotní se pro ni obětovat. Život jak ho znala se jí mění před očima. Alex, v současnosti možná nejchytřejší žijící muž na světě se do všech záhad, které zažívají snaží vnést aspoň trochu světla. Vzhledem k tomu, že se šílená, takřka neporazitelná monstra, kterým jejich parta čelí, vymykají realitě na tolik, že je potřeba vytvořit další reality, jen aby bylo možné vysvětlit jejich existenci, může tento výzkum znamenat pro lidstvo naprosto všechno, jinak svět ovládnou ti zlí.

Příběh druhého dílu Líhně bezprostředně navazuje na události Smrti zrozené v Praze. Zaplať pánbůh, neboť cliffhanger, který nám autor na konci první části připravil byl skutečně kulervoucí. Zjistili jsme, že existuje jakási knižní série záhadně a obdivuhodně přesně popisující události, které zažívá Marika se svými společníky a také kapitán Krčmář, a že tyto knihy vychází simultánně s těmito událostmi. Skoro, jako by autor zlověstných paperbacků nějakým způsobem určoval běh reality obklopující Královnu smrti.

Zrovna v momentě, kdy si myslíte, že už autor nemůže zajít do většího absurdna, věci se tak nějak nabírají na obrátkách, technologie a teorie se již vymykají rámci běžného chápání světa a jedna realita se nám štěpí na několik. Do příběhu vstupují mytologické a božské prvky, které jdou ruku v ruce s nejmodernějšími a zatím nereálnými výdobytky vědy a techniky. Vědecká podstata fungování M-pole a dalších fyzikálně-matematických modelů reality přesahuje cokoli, co se průměrný člověk učí ve škole a proto je někdy dost náročné držet krok se vším, co se odehrává.

Ani druhý díl nezůstává pozadu, co se týče krve, zabíjení, brutality a akčnosti. Snad naopak. Představivost posluchače je napínána na samou hranici možností a kdyby se scény odehrávaly ve filmu, byly by zcela jistě v takovém tom zrychleném záběru, kdy se nestačíte divit, co všechno se děje a následně musíte video pozastavit a nějakou dobu ho vstřebávat. Upřímně, všechny ty poletující střeva a další orgány a potoky krve s lidským žaludkem dokážou zacvičit.

Zatímco na čtení prvního dílu byla Lucie Fiona Šternerová sama, v pokračování jí přispěchal na pomoc kladenský herec Radim Jíra, který se ujmul kapitol z pohledu mužských hrdinů. Přehnané dramatizace se opět nedočkáme, ale ta by se k chladnokrevnému a nesmlouvavě brutálnímu příběhu ani nehodila. Naopak. Odosobněný projev obou dvou herců perfektně dokresluje pochmurnou atmosféru na hony páchnoucí smrtí a utrpením. Stále stejné hudební vložky na počátcích a v závěrech kapitol nabízí vítané předěly mezi vystoupeními jednotlivých protagonistů a umocňují pochmurnou atmosféru strachu a zoufalství.
Beznaděj a chlad z knihy přímo čiší a očekávání perfektního závěru jsou na maximu. Epické bitvy se ostatně samozřejmě dočkáme. Odpovědí na vše tak úplně ne. Autor nechává prostor pro fantazii a ze zlověstného zakončení člověka úplně mrazí.

Stejně jako v prvním díle, i při pokračování je třeba udržet maximální možnou pozornost a audiokniha tudíž není nejvhodnější jako kulisa k mentálně náročnějším činnostem, či pro audioknižní začátečníky. Hodí se spíš třeba k cestování či úklidu. Prostě věcem, u nichž není třeba tolik přemýšlet, neboť jakmile necháte myšlenky rozutéct do všech stran, ztratíte nit a nemáte šanci se opět chytit, bez návratu o několik minut zpět.


Sečteno podtrženo, pokračování Líhně zdatně drží krok s prvním dílem a dovedně uzavírá povedenou duologii trochu se vymykající zbytku tvorby jednoho z nejpopulárnějších českých spisovatelů z oblasti fantastiky. Miroslav Žamboch ve svém díle rozhodně nasadil laťku velmi vysoko a troufám si tvrdit, že by s Líhní mohl prorazit i ve světě. 
Perfektní vědecký základ, poutavé tempo vyprávění, akčnost a drsnost příběhu, nápadité a originální zápletky, sympatičtí zabijáci a drsná hlavní hrdinka - to zní jako recept na dokonalou knihu. A taky že ano. Tahle Žambochovská sci-fárna rozhodně stojí za poslech, neboť v audiopodobě je snad ještě mrazivější a bolestně pesimističtější, než její papírová podoba a tato přidaná hodnota knize jen prospěla. 


80%


Ráda bych touto cestou poděkovala webu audioteka.cz za poskytnutí recenzní audioknihy.

Druhý díl Líhně můžete zakoupit na tomto odkazu.
Share:

4 komentáře:

  1. No, není nad to si občas proložit poklidnou četbu ze života nějakým napětím. :D Teď jsem četla Adaptaci, příště by to mohla být Líheň nebo tohle pokračování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji číst v logickém pořadí od prvního dílu :) Jinak teda si nejsem úplně jistá, jestli to zrovna pro tebe bude to pravé ořechové, ale co já vím :)

      Vymazat
  2. Pááni, no, zní to zajímavě, ale nejsem si jistá, jak by mě to chytlo, trochu mě překvapuje i tvoje nadšení, to bych do tebe neřekla :) Ale recenze super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si Žambocha zamilovala už kdysi dávno na gymplu. Samotnou mě to překvapuje, třeba na krvavý filmy a násilí na obrazovce si úplně nepotrpím, ale tohle mě zkrátka bere :D a rozhodně to není teda žánr pro každého no...
      Díky moc :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři