7. 2. 2016

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru - Benjamin Alire Sáenz

Je léto a Aristoteles je naštvaný na celý svět. Tráví čas bez kamarádů, chybí mu sebedůvěra a špetka nadšení pro cokoli. Jednoho dne mu úplně cizí kluk, o kterém se později dozví, že se jmenuje Dante nabídne, že ho naučí plavat. Dante je milovníkem umění a poezie a celkově se na svět dívá úplně jinýma očima než Aristoteles. Přesto, že jsou jako noc a den, najdou si k sobě cestu a rozhodnou se spolu strávit léto. Vzájemně si odhalují nejrůznější záhady nejen o vesmíru, ale i o sobě samotných.

Arimu je patnáct. Je jedním z nejneoblíbenějších kluků ve škole, věčně zamračený, rád se pere a nebaví se s nikým, mimo své mámy. Je nejmladší ze čtyř sourozenců, se svými o hodně staršími sestrami si nerozumí, jeho bratr je ve vězení a je u nich doma absolutně tabu. Patnáctiletý Dante rád plave, kreslí, čte poezii a zachraňuje ptáky. O světě přemýšlí trochu jinak, než kluci jeho věku, je neobyčejně citlivý a nade vše miluje své rodiče. Dva naprosto odlišní chlapci. Ale něco přece jen mají společného. Rádi by odhalili všechna tajemství vesmíru.

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru je kniha, která vyvolává pozornost svým dlouhým názvem s filosofickým příslibem, nádhernou poetickou obálkou a náznakem tématu, které je v dnešní společnosti poměrně populární. A tento zájem je v tomto případě oprávněný.

Na první pohled není příběh dvou patnáctiletých nešťastných kluků ničím neobvyklým. Klasické problémy dospívání, nejistota, experimenty a nerozhodnost mezi touhou být konečně dospělí a vnitřním pocitem, že jsou stále ještě dětmi. 
Hned první netypickou věcí, která vás však při čtení udeří do očí, je postavení rodičů, v životě obou chlapců. Oni totiž, světe div se, rodiče mají, spojují je s nimi perfektní vztahy, nestydí se za ně, milují je a dokonce se od nich nechají líbat a opečovávat a to i před svědky. Já takový vztah považuji za samozřejmost, ale v YA literatuře a vůbec obecně v knihách se s tímto jevem moc často nesetkáváme. Většina postav někde rodiče asi má, ale ti jsou buď příliš zaneprázdnění, aby se o své ratolesti zajímali, nebo se něčím odlišují od standardu tak násilně, že to působí nerealisticky. Jako kdyby každý člověk na světě musel být zajímavý něčím "neobvyklým"

Do jisté míry unikátní, letně prosluněný příběh odehrávající se od začátku jednoho, do konce druhého léta nabízí více, než jen obyčejné puberťácké problémy. Dočkáme se tady nejen slunečné pohody a několika přeháněk. Nahlédneme také do duše dospívajících chlapců, kteří vlastně nevědí co se svým životem a ještě stále se tak trochu hledají. Nastane i pár poněkud trapných momentů, několik okamžiků zklamání, bolesti, ale i hrdinství. Nejen díky klukům si začneme uvědomovat a vážit pout pravého přátelství a ujasníme si, že i když věci vždycky nevychází tak, jak bychom si představovali, nikdy není důvod vzdávat se svých snů a přání nadobro

Příběh je ucelenou sondou do nejhlubších vrstev lidského nitra. Nejde tam ani tak o napětí, či dokonce nějakou překvapivou gradaci a rozuzlení. Bystřejší čtenáři asi hned od začátku pochopí, kam všechno směřuje. V tomto případě to však vůbec není na škodu. Tuhle knížku čteme kvůli sympatickým hrdinům, kteří by snad ani nemohli být odlišnější, krásnému a jedinečnému autorově stylu a určitému poselství, které by mnohým mladým klukům a holkám mohlo přinést odvahu si přiznat to, kým opravdu jsou. I když vás možná jeden z chlapců začne příležitostně rozčilovat (který z nich to bude už záleží na vaší vlastní povaze a na tom, zda jste ten typ, který se rád babrá v pocitech a donekonečna je analyzuje, či jste spíš člověk, který všechno tak nějak dusí v sobě a musí se s někým cítit opravdu příjemně, aby odhalil část svého nitra), stejně na ně oba budete s láskou vzpomínat.

Ačkoli jména hlavních hrdinů a samotný název slibují filosofování na každém kroku, nemusíte se bát. Pokud vás úvahy o životě a nesmrtelnosti chrousta spíše nudí, tady beztak najdete něco trochu jiného a mnohem lepšího. Autentickou (i když někdy v trochu pochybných situacích) zpověď patnáctiletých kluků, kteří nikdy tak docela nezapadli, ať už kvůli příslušnosti k etnické menšině, své povaze či prostě z vlastního popudu. A taky to, že je někdy cesta mnohem důležitější, než cíl.

Osmdesátá léta, Amerika, léto v plném proudu, nové prožitky, dospívání, zklamání a popírání. I tak by se dala popsat tahle nádherně zpracovaná kniha o přátelství a tajemstvích. Ač je v jistém smyslu podobná stovkám jiných knih, přesto jí nechybí něco navíc. Něco, díky čemu v mých očích stoupla o pomyslnou příčku výše, než ostatní knihy téhož ražení. Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru vás zkrátka pohltí a donutí se zamyslet nad vlastními prožitky, pocity a rozhodnutími.


70%
Share:

12 komentářů:

  1. Téhle knize taky pořád odolávám, neboť si říkám, že už jsem na ni malinko stará, ale většinou čtu veskrze pozitivní recenze a ta tvá je ještě o stupeň pozitivnější, tak mi to asi nedá a dám knize přece jenom šanci :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý je jen tak starý, na kolik se cítí a tahle knížka, ač o patnáctiletých klucích (patnáct už mi taky nějaký ten pátek není), je celkem univerzální :)
      Tak jsem ráda, že jsem tě nalákala, rozhodně doporučuju :) Překvapila mě :)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze, krásně jsi shrnula nejrůznější pocity z knížky :) Myslím, že tenhle typ literatury je hrozně na místě a já doufám, že nádherná obálka naláká mladé lidi, třeba i nečtenáře, a trochu rozšíří obzory :) Jsem ráda, že jsem se k ní dostala poměrně brzo díky čtenářskému klubu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Snažila jsem se :)
      Já si myslím, že je na místě, pokud se s tímto tématem umí pracovat tak, aby působilo realisticky :)
      Taky mám radost. Překvapila mě :) V dobrém :)

      Vymazat
  3. Vážně moc dobře napsaná recenze! :) Knihu jsem četla a měla jsem z ní docela podobné pocity jako ty. Ten náhled do duše dospívajících kluků byl podle mě skvělý. Postavy se mi zdály poměrně věrohodné, i když pravda, u některých filozofických úvah jsem musela trošku přimhouřit oči... celkově je to kniha, ke které se budu ráda vracet.

    Zároveň bych ti chtěla z celého srdce doporučit jinou knihu autora s názvem "Last Night I Sang to the Monster". Připadala mi lepší než Aristoteles a mám dojem, že co věta, to citát. Není v překladu, ale je napsána docela jednoduchou a srozumitelnou angličtinou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně :) :)
      Byl super a kluci byli víceméně uvěřitelně napsaní v poměru ke svému věku. Nemám moc ráda, když jsou knížky o puberťácích, kteří jednají jako dospělí. Tady to bylo celkem vyvážené, ačkoli tam nějaké mezery samozřejmě byly :)
      Děkuju moc. Mrknu se po ní :) Angličtina pro mě není problém :)

      Vymazat
  4. Až na ta osmdesátá léta je mi tahle knížka děsně sympatická a chci si ji přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta osmdesátá léta jsou důležitá, protože díky tomu ten námět dává smysl :D Ale jinak to v podstatě nepoznáš, že se to neodehrává později :)

      Vymazat
  5. Moc krásná recenze! :) Byla jsem fakt zvědavá, co na knížku řekneš a jsem vážně nadšená, že ti padla do noty stejně jako mě. Krásně si to vyjádřila, hlavně tu tendenci neúplných nebo nějakým způsobem nefungujících rodin v YA románech. Tady to byla moc příjemná změna a doufám, že se tím třeba ostatní autoři inspirují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Taky jsem na ni byla zvědavá, i když kvůli všeobecnému nadšení jsem se rozhodla od ní raději moc nečekat, protože pak bývám zklamaná a tahle knížka se líbí takové té sortě lidí, se kterou se většinou moc neshodnu, ale tentokrát to bylo príma :)

      Vymazat
  6. Písala som na fb, že sa ešt niekedy zastavím. :)
    Na túto knihu som už čítala recenziu. Rada by som si knihu prečítala, pretože príbeh vyzerá byť jednoduchý s kopou myšlienok :-)
    Recenzia je napísaná naozaj s krásnou slovnou zásobou a vyjadrovaním. :-) Potešil ma tvoj názor na knihu ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, jsi hodná, děkuji za návštěvu! :)
      Zpětně na něm nacházím více a více much a věcí, co se mi na něm nelíbily, ale asi budu spíš v menšině. Je to téma, které je momentálně prostě v módě, takže to všichni baští :)
      Děkuju moc, to jsem ráda :) Snažím se neustále rozvíjet a takovéto lichotky mě jen nakopávají k většímu úsilí :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři