24. 7. 2015

Babička pozdravuje a omlouvá se - Fredrik Backman

Elsa je sedmi skoro osmiletá holčička, která je pěkně otravná na svůj věk trochu moc vyspělá jejíž jedinou přítelkyní je její babička, která je zase padlá na hlavu velmi čiperná. Obě mají bujnou fantazii, nejlépe se cítí v Říši před procitnutím, mají vlastní tajný jazyk a často se spolu, jako rytíři, vydávají na nejrůznější dobrodružství. Ale ani v pohádkách není všechno růžové a někdy se objeví také draci nebo příšery. 
Ve dvou se to lépe táhne, ale jednoho dne se Elsa musí vydat na náročnou honbu za pokladem úplně sama, doručit dopis tajemnému adresátovi a jediné co o doručovaném psaní ví je, že babička pozdravuje a omlouvá se.

Fredrik Backman je pro mnoho čtenářů už starý známý. Většina lidí si ho zapamatovala díky jeho bestselleru s názvem Muž jménem Ove, který byl jednou z nejočekávanějších a nejopěvovanějších knih loňského roku. Já jsem oproti ostatním šla do čtení tohoto příběhu jeho stylem zcela nepolíbená, prakticky bez očekávání a tudíž jsem byla mile překvapená, více než nadšená a navíc mě na rozdíl od ostatních čtenářů naštěstí čeká další autorova knížka. Protože kdyby ne, bylo by mi moc smutno. Svět potřebuje víc takových Backmanů.

Roztomile nevinný a přitom až znepokojivě vnímavý pohled na svět očima malé Elsy nás provází celou knihou. Elsa je na svůj věk skutečně neobyčejně bystrá, její fantazie nezná mezí a její vztah s babičkou je naprosto ukázkový. Jenže občas není všechno zlato co se třpytí a hlavně v reálném světě babička není tak docela dokonalá. Proč by se jinak  někomu tak složitě a tajemně za cosi omlouvala? Co má znamenat záhadná honba za pokladem a jak se její výsledek dotkne Říše před procitnutím? 

Elsa je skvělou vypravěčkou nejen pohádkové části příběhu. Je to chytrá mladá dáma, která ráda používá google a wikipedii, je bezmezně zamilovaná do Harryho Pottera a Marvel komixů a ostatní lidi posuzuje podle toho, jestli čtou dostatek kvalitní literatury a zda mají dostatečně rozvinutou slovní zásobu. Nemůže si pomoci a všechny opravuje, pokud udělají ve větě nějakou chybu a to hlavně kvůli babičce, která ovládá gramatiku asi tak dobře jako kojenec. 

Babička je skvělou přítelkyní pro Elsu, ale ostatní smrtelníci s ní těžko vycházejí. Jsem si jistá, že bych byla jednou z těch, kteří jsou přesvědčeni, že jí už trochu šplouchá na maják a tenhle názor by se mnou nejspíš sdílela většina planety, nebo alespoň domu, kde bydlí Elsa, maminka, babička a spousta sousedů, kteří jsou pestrou paletou všeho, co si jen dovedete představit. Jejich dům je vůbec zajímavým místem, kde se mísí tolik povah a osudů, až to vypadá, jako by se na nich autor snažil něco demonstrovat. 

Mezi nejpovedenější části knihy patří bezpochyby dialogy, zejména ty, které vede Elsa s Alfem, tatínkem nebo maminkou. I když cokoli co říká Britt-Marie taky stojí za to. Babička pozdravuje a omlouvá se obsahuje překvapivé množství vedlejších postav, které jsou však neméně důležité oproti hrdinům hlavním. Všichni dohromady tvoří perfektní směsici charakterů, díky které je celý příběh dovedený k dokonalosti. 

Podobně jako Elsa mám někdy pocit, že anglické fráze jsou mnohem výstižnější, než cokoli, co bych mohla říct ve svém rodném jazyce a proto se mi líbil prvek občasných anglických slůvek zatoulaných v jinak české (ehm, Švédské) větě.

Babička pozdravuje a omlouvá je knížka, která v sobě ukrývá velkou spoustu pravdy, která je nenápadně skryta za svou ztřeštěností a pohádkovostí. Je veselá i smutná, srandovní i dojemná, dlouhá i krátká. Jedno je jisté, u čtení se budete usmívat od ucha k uchu, citlivější povahy třeba uroní i nějakou tu slzičku, ale rozhodně budete na Elsu a její rodinu s láskou vzpomínat, protože tenhle příběh je zkrátka jedinečný. Knížka si zamilujete ať už jste malí, velcí, tlustí, tencí, obyčejní nebo jiní než ostatní. Protože být jiný je podle babičky naprosto v pořádku. Všichni superhrdinové jsou totiž jiní. A kdyby bylo normální mít superschopnosti, měl by je každej.  
90 %

A abych nezapomněla, pokud nechcete mít knížku s takovouhle obálkou ve své knihovničce, tak už nevím, co byste chtěli víc. Je nádherná!

"Babička si povzdychne a pustí se do hledání zapalovače v kapsách své snad až příliš velké bundy. Nevypadá, že by cokoliv z toho, co se děje brala vážně. Ona nikdy nebere nic vážně. Výjimku tvoří chvíle, kdy si chce zakouřit a nemůže najít zapalovač, k tomu přistupuje s vážností nejvyšší. Kouření je pro babičku smrtelně vážná věc.
"No bóže, byl to jen takovej mrňavoučkej plůteček, hlavně se kvůli tomu nerozčiluj," řekne babička bezstarostně.
"Žádný no bóže na mě nezkoušej! To tys házela hovínka na policajta!"
Babička protočí panenky.
"Nebuď takovej ufňukánek. Mluvíš jako tvoje máma. Nemáš zapalovač?"
"Je mi sedm!"
"Jak dlouho se na to chceš vymlouvat?"
"Dokud mi bude sedm!"
Babička zavzdychá a zadrmolí něco jako:"Se snad můžu zeptat ne?" a pokračuje v šacování kapes"
Share:

12 komentářů:

  1. Tuhle knihu chci od první chvíle, co jsem se dozvěděla, že vyjde. Oveho jsem zbožňovala, mám ho jako knihu, e-knihu i audio a doufám, že se mi brzy podaří koupit si Babičku. :) A doufám, že ji v OneHotBook taky zpracují. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Já jsem Oveho právě nečetla, ale Babička mě zaujala okamžitě :) Mám ráda bručouny v knihách. Sama jsem tak trochu bručoun, tak brzy asi podlehnu i Oveho kouzlu :) Mám ho jako e-knihu a uvažuju o audioknize (no i knize samozřejmě :D).
      Pokud mám správné informace, tak ve One Hot Book už s audioknihou finišují a měla by ji namluvit Valerie Zawadská (četla jsem to u Schefika na blogu)

      Vymazat
  2. Krásná recenze!! :) V knize jsem zatím někde na straně 130 a vztah mezi Elsou a její babičkou se mi strašně líbí. Samotná postava babičky je skvěle vymyšlená, i když možná trochu nereálná. Jsem nesmírně zvědavá, jak se příběh vyvrbí. Taky mě zaujala spousta odkazů na Wikipedii, Harryho Pottera nebo marvelovské komiksy. Zajímavé oživení.
    A já na tebe apeluji - přečti si Oveho!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Díky!!! :)
      Doufám, že knížku brzy dočteš, abychom ji mohly probrat do detailu! :)
      Elsa a babička se mají, že mají jedna druhou :) Podle mě je celkem reálná. Takových lidí, kterých je všude plno a je těžké s nimi vyjít je spousta :)
      Taky se mi líbí aktuální narážky :)
      Neboj, chystám se na to. Autor mě přesvědčil, že je skvělý vypravěč a že jeho další knihu musím pokořit co nejdřív :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Já jsem se na Babičku ohromně těšila, protože i já patřím mezi ty, kteří Oveho opěvovali, zároveň jsem se ale hodně bála, protože jsem se už několikrát zklamala, v tomhle případě to ale neplatí. Fredrik Backman je rozený vypravěč, díky jeho čtivému stylu stránky ubíhají pod rukou a najednou je konec, já sedím, usmívám se a zároveň jsem obklopena posmrkanými kapesníčky. Přesně takhle na mě působí, smích, pláč, smích a pláč :D Postavy v Babičce jsou opravdu krásně vykreslené, dialogy svižné, protkané řadou hlášek. Moc se mi líbily narážky na HP a Marvel nebo i Pána prstenů :D A pohádkový svět a celé to vyústění, nádhera, já jsem vážně spokojená :)
    Doufám, že si užiješ i Oveho, těším se na recenzi, až na něj dojde :) A příští jaro by měl vyjít Backman nový :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!! :)
      Jsem ráda, že ti velká očekávání nezkazila zážitek z tak skvělé knížky. To by byla škoda :)
      Já jsem tedy neplakala a ani jsem nebyla nijak extra dojatá, ale možná jsem jen citlivá jak pařez a nebyla jsem zrovna v tom správném rozpoložení :D U mě to bylo celou dobu spíš o smíchu a asi dvakrát ve mě dost hrklo, ale pláč se nedostavil :)
      Dialogy jsou nejlepší :) Díky nim se to čte jedna báseň a hrozně se s postavami sžiješ :)
      Narážky byly super :) Taky mě pobavilo, když babička řekla, že hrát monopoly s Elsou je jako hrát je s Hitlerem a ona na to, že on by si zahrál spíš Riskuj! :D :D :D A takových je tam plno :D
      Stopro užiju :) Podle mnohých je Ove lepší, i když mám podezření, že je to proto, že přišel jako první :)
      Vážně? Další Backman? Jupí!!!! :)

      Vymazat
    2. Koukala jsem na GR a nějaká knížka má v názvu Britt-Marie, tak jsem zvědavá, jestli to bude ono :)

      Vymazat
    3. Paráda!! :) To bych si nechala líbit! :) Ona byla ve své protivnosti hrozně skvělá a vydá klidně na vlastní knihu! :)

      Vymazat
  4. Gratuluji, tvůj článek mě právě donutil přidat knížku na to-read seznam. Vypadá perfektně! :) Muž jménem Ove mě nijak nelákal, přestože na něj vážně všichni pějí chválu, ale tahle knížka v sobě má nějaké kouzlo... Nebo mi to tak alespoň přijde, i když jsem ji ještě nečetla :D A hlavní postava, která zbožňuje Harryho a Marvela? Tomu nejde odolat! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeee!!! Tak to mám strašnou radost! :)
      Taky jsem Oveho tak trochu ignorovala, protože jsem si říkala, že to není nic pro mě, ale Babička mě zaujala na první pohled a teď přehodnocuju svůj názor i na Oveho, kterého si v nejbližší době určitě přečtu :)
      No právě!!!!! :D

      Vymazat
  5. Moc hezká recenze, dobře jsi to vystihla. Knihu jsem dočetla v pondělí a moc se mi líbila. Já tedy dojatá na dvou místech byla, ne že bych brečela:), ale za srdce mě to vzalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!!! :)
      Jsem ráda, že sis ji taky užila :) Já jsem asi zrovna byla v nějaké necitlivé náladě, nebo nevím :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři