5. 6. 2015

Amy & Roger Na cestě - Morgan Matson

Víte jak zní scénář noční můry? Dostat za úkol převézt auto přes celou Ameriku, když po traumatické smrti otce, jež zemřel při autonehodě před pár měsíci, je sednout si za volant ta poslední věc co chcete udělat. Přesně tohle se stalo Amy. Naštěstí se ukáže, že je tu Roger, který se z Raven Rocku v Kalifornii taky potřebuje dostat na druhou stranu této rozlehlé země. Když pojedou spolu, ušetří za benzín, zbaví se dilematu s odporem k řízení a možná jí to pomůže v osobním růstu a ve srovnání myšlenek v hlavě.

Amy & Roger Na cestě je takzvaná roadtripová knížka. Nikdy jste o roadtripech neslyšeli? Nevadí! Tady je poznáte a možná se naučíte, jak jeden podniknout na vlastní pěst. Stačí mít auto s plnou nádrží, dostatek peněz, nadupaný playlist a hlavně parťáka na cestu. Z obyčejného úprku po dálnicích a silničkách se může stát nejlepší dobrodružství vašeho života

Hned v úvodu musím zmínit, jak je kniha nádherně zpracovaná. Je doplněná o množství fotek, účtenek, poznámek, playlistů a výstřižků. Díky tomuto konceptu se ke knize budete moci vrátit i jen tak, že jí budete prostě listovat a s každou fotkou a každou ručně psanou poznámkou se vám vybaví, co se Amy a Rogerovi přihodilo.Autorka si dala s přípravou knížky opravdu záležet a Amyinu a Rogerovu cestu založila na vlastních roadtripech. Osobně projela jejich trasu (i když obráceným směrem) a svými zážitky naplnila stránky tohoto prosluněného, letního příběhu, a právě materiály, které pořídila během cesty okořenila i tak neobyčejně přívětivý příběh, který je velmi příjemný a tak nějak se vymyká obyčejnému scénáři YA romancí. A tím na mě velice zapůsobil. Vývoj vztahu mezi Amy a Rogerem byl velice osvěžující a takový normální. Žádné přehnanosti jako je dnes v knihách zvykem.

Já jsem si na čtení téhle knížky zvolila cestu do zahraničí. Měla jsem strávit dvanáct hodin v autobuse a řekla jsem si, že je to ideální. A taky že bylo. Soucítila jsem s hlavními hrdiny ve chvílích, kdy měli otlačený zadek a ztuhlé nohy k nesnesení, vzpomínala jsem na ně při našich zastávkách ve fastfoodech, hodně jsem se usmívala a ke konci se trochu mračila a s bušícím srdcem čekala od autorky pěknou kulišárnu, která měla nevyhnutelně přijít. Litovala jsem jen v momentě, kdy jsem si nemohla poslechnout Rogerův playlist, protože ten jsem v mp3 přehrávači připravený neměla.

Zpočátku jsem měla dojem, že se Amyin slovník nejspíš skládá jen ze slov Aha a Jasan a uvědomila jsem si, že ani jeden z hrdinů není příliš otevřený a že způsob vyprávění je vlastně hodně zvláštní. Je sice z pohledu Amy, ale vlastně se o jejích niterných pocitech mnoho nedozvídáme. Příčina jejího podivného chování je postupně odhalována ve flashbacích z minulosti. I když pravdu pravděpodobně odhalíte mnohem dřív, možná už na prvních stránkách, než se ji rozhodne vyjevit autorka, vůbec to nevadí. Podstatou příběhu je tu totiž něco úplně jiného. Víc než kde jinde jde hlavně o osobní růst dvou mladých lidí a jak je může změnit pouhé setkání s jiným člověkem a několik desítek hodin v jeho přítomnosti. Jak osvěžující může být svěřit se úplně cizímu člověku. Jaké to je čelit vlastnímu strachu. Jak vypadá, když se pomalu propadáte do propasti, z ní už není návratu, ale někdo vám podá pomocnou ruku. Ano, je to knížka i o lásce, ale ta je tu jen na pozadí a není nijak rušivá, ačkoli je ryzí a velmi lidsky a uvěřitelně podaná. Není to žádná bezproblémová pohádka. Spíš naopak. Je plná překážek, setrvačnosti, zklamání, bolesti a odhodlání, jak už to v životě bývá.

Amy & Roger Na cestě je příběh, který mě bezpochyby překvapil. Můžete ho číst v létě, v zimě, v autobuse, v posteli, v houpací síti nebo zavěšení hlavou dolů ze stromu a stejně si ho užijete. Protože je výjimečný, čtivý, hřejivý, neobyčejný, zábavný a rozhodně by neměl uniknout vaší pozornosti. Samozřejmě nejlépe navodíte atmosféru když nasednete do auta, pustíte si rádio na plné pecky, otevřete okénka a necháte si při hraní Dvaceti otázek čechrat vlasy. A to je přesně to, co budete mít chuť udělat okamžitě po dočtení.Takže si ušetřete trápení, dvacet otázek nahraďte touhle knihou, pokud trpíte cestovní nevolností, nadopujte se Kinedrilem a nechte se unášet na vlnách pohody, ubíhající kilometry nechte za sebou spolu s přečtenými stránkami a nemyslete na nic, než na Amy a Rogera a to, jak to s nimi vlastně dopadne. 
Knížku můžu směle doporučit všem, kdo mají rádi letní příběhy o klukovi a holce, kteří nutně nemusí být zamilovaným párečkem. Ono i přátelství mezi klukem a holkou může být fajn. Doporučila bych ji všem, komu už YA romance jak je známe tak trochu lezou krkem, ale přitom chtějí něco lehčího a letně a mile laděného. Tohle se povedlo, Morgan. Těším se na tvoje další knížky. 
85 %
Drew trval na tom, že nás k našemu autu doveze, protože to údajně měl po cestě. Když jsem byla pryč, Roger asi Drewovi vyprávěl o dálnici č.50, takže v té konverzaci teď pokračovali.
"Tomu bys nevěřil," říkal právě Roger. "Prostě vede dál a dál a dál a myslíš si, že nemůže nikdy skončit."
"Ale pak skončí," konstatoval Drew."Páni, skvělá historka, vole."
Share:

14 komentářů:

  1. Absolúúúútne súhlasím so všetkým, čo si napísala! :) Na knižku mám rovnaký názor a naozaj sa mi páčila. Autentickosť bola veľkým plusom a celé to bolo.. také uveriteľné.
    Pekne napísaná recenzia. Určite odporúčam, aby si si prečítala aj Léto na druhý pokus, je to síce odlišné, ale veľmi krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) :)
      Právě :) Uveřitelnost, málo instalove, nějaké ty životní trable, na které se nezapomnělo, hned jak se děvče zahledělo do chlapcových sytě zelených očí :D
      Děkuji :)
      A díky za tip, určitě se na další knihy od Morgan Matson chystám, hlavně teda na Since you've been gone :)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze, téhle knížce jsem nějak vůbec nevěnovala pozornost, jen tak zběžně přelétla anotaci a více se jí nezabývala, ale zase jsi mě nalákala, úplně na mě dýchla ta atmosféra :) Zní to vážně moc zajímavě, se všemi fotkami, ústřižky, playlisty apod. :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mě docela knihy této autorky zaujaly na první pohled a chci si přečíst Since you've been gone a pak jsem se ptala kamarádky, co si mám přečíst hezkého, lehkého a letního a co se mi bude zaručeně dobře číst a doporučila mi tohle :) Nemýlila se. Fakt se mi to líbilo :)
      Nemáš vůbec zač :)

      Vymazat
  3. Přesně souhlasím se vším, co jsi napsala. Mě tahle knížka skvěle padla do noty, sice jsem ji nečetla po cestě, ale loni v létě u bazénu. A bylo to úžasné :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U bazénu to muselo být taky to pravé ořechové, to se rozumí :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze. :) Moc bych si tuhle knížku chtěla koupit, ale čekám na prázdniny, abych si ji pořádně užila. Jen mě udivuje že už asi ve čtyř knihkupectví kde jsem byla ji neměli. :( :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!! :)
      Je to skutečně takové prázdninové letní čtení :) Obvykle takhle podle počasí a ročního období knížky nedělím a čtu je prostě tehdy, kdy na ně mám chuť, ale tady jsem musela udělat výjimku, protože to k tomu přímo vybízí :)
      Tak to je zvláštní, ale asi je hodně populární. Zkusila bych přímo e-shop Coo Boo nebo nějaké větší knihkupectví :)

      Vymazat
  5. Super recenze!! :))))
    Líbí se mi myšlenka, že autorka celou Cestu z knihy osobně projela. Určitě se pak hned píše jinak.
    Stejně tak doplnění fotkami, poznámkami... takové zpracování knih já žeru :)
    Přiznám se, že ještě včera bych o tuhle knížku pohledem nezavadila, ale Tvoje recenze mě přetáhla na stranu -want-to-read-immediately :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě k tomu mě zítra čeká závěrečná jízda v autoškole (již podruhé) :D Hezky tématické. Po jízdě s prvním komisařem je další jízda s dalším komisařem opravdu to poslední, co se mi chce udělat :D

      Vymazat
    2. Děěěkuujuu :) :D
      Upřímně mi přijde, že je na knížkách často poznat, když autor píše o skutečných místech, na kterých nikdy nebyl a tady je to propracování fakt detailní :) Samozřejmě nemůžu posoudit tu přesnost, ale myslím, že to měla fakt projeté do detailu :)
      Tak to jsem ráda :) Také mě zpočátku nelákala, ale jsem ráda, že jsem jí nakonec dala šanci :)
      Haha :D Tak to hodně štěstí. Vezmi komisaře na roadtrip :D I když oni moc vlastní inicitivu při zkouškách nechápou, mohla bych vyprávět o svém prvním pokusu o řidičák :D :D

      Vymazat
  6. Nevadí a není vůbec zač :) Budu ráda, když si mé doporučení vezmeš k srdci a užiješ si tenhle krásný letní příběh :)

    OdpovědětVymazat
  7. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah, Kačkooooooooooo. To musím mít! Nádherná recenze.. Už teď, po přečtení tvé recenze, mám chuť vyrazit na road trip. Co budu dělat, až přečtu knihu?? :D Nádherné shrnutí, vážně jsi mě navnadila a knihu si stoprocentně pořídím. Jsem zvědavá na tu romantickou linku. Hlavně, když to nebude nic ve stylu Na hraně zapomnění :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :D ♥
      Jako vůbec se ti nedivím. Já kdybych při čtení taky nebyla na cestách, tak bych měla úplně stejný pocit :D
      Neboj, to vážně nehrozí. Morgan to pojala úplně bravurně, fakt se mi to hrozně líbilo :) Romantika jsem poslední dobou mimo mě, ale tohle bylo tak milé, že jsem v duchu jásala a rozplývala se :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři