27. 5. 2015

Krev na sněhu - Jo Nesbø (Krev na sněhu #1)

Píše se rok 1977 a po zasněžených ulicích Osla se pohybuje Olav Johansen. Cestuje výhradně pěšky a metrem, protože jeho řidičské schopnosti stojí za starou belu, základní dovednosti typu čtení, psaní, počítání nejsou nic pro něj a šéfování taky nemá v krvi. Zkrátka a dobře, jde o zabijáka s duší romantického hrdiny. Olav se totiž snadno zamilovává a jeho rytířské sklony ho už nejednou dostaly do úzkých.

Snili jste někdy o tom, že knihu, kterou napsal mistr severské detektivky přečtete za večer? S Krví na sněhu máte úspěch zaručen. Pouhých 151 stránek uteče jako nic a přesto se na ně vejde plnohodnotný Nesbøvský příbeh.

Zapomeňte na Harryho Holea, Olav je hrdina z úplně jiného těsta. Matematika sice není jeho silnou stránkou, kamarádů si taky za život moc nenadělal, trpí silnou a nezdravou fixací na svou matku a je tak trochu podivín, ale jakmile dojde na jeho životní poslání, je nepřemožitelný. Na to jak plave ve všem ostatním, v zabíjení a intrikách se vyzná dokonale. S jeho smýšlením se sice nelze ztotožnit, ale není vyloučené, že si ho celkem oblíbíte. Hlavně pro jeho preciznost a jakousi tragikomickou zábavnost. Skoro úsměvná přirovnání a trochu nechutné a neúmyslně vtipné situace vám vyloudí úšklebek na rtech. Jeho zážitky jsou na míle vzdálené normálnímu životu a přesto si dovedete představit, že se takové věci dějí.

Ústředními tématy Krve na sněhu jsou vánoce, mráz a vraždy. Nutno poznamenat, že vraždy velice brutální. Kniha je plná pokroucených charakterů, které pro pár výstřelů nejdou daleko, neštítí se ničeho a zabíjejí jako na běžícím pásu. Mrazivě krvavá atmosféra je podtržená nejstudenější norskou zimou za posledních třicet let a pochopitelně přítomností prvotřídního zabijáka, který za sebou v zasněžených ulicích zanechává krvavou, ale nevypátratelnou stopu.

Knížka se pyšní pouze necelou dvoustovkou stránek a příběh má neskutečně rychlé tempo. Malý rozsah však není jediným důvodem, proč se tak rychle čte. "Na vině" je samozřejmě Nesbø. Jeho typický rukopis zabalený do netypického stylu přímo křičí z každé kapitoly a doslova vás nutí otáčet stránky rychlostí blesku. Tady s nějakým úmyslem si knížku šetřit a vychutnávat nepochodíte. Krev na sněhu je určena k přečtení na jedno posezení. Ani vám nestihne vychladnout čaj a najednou jste na konci.
Možná byste čekali, že na tak malém počtu stránek bude scházet prostor pro překvapení. Omyl. Autor nezklamal a se samozřejmostí sobě vlastní si zahrává se čtenářovým mozkem.

Pokud vám po Policii schází Nesbø, rozhodně neuděláte chybu, když se začtete do této kraťoučké záležitosti. Pokud v ní však budete hledat dalšího Harryho Holea, odejdete zklamaní. Proto se odpoutejte od představy Nesbøa, jakožto autora geniálního charismatického vyšetřovatele a s nezastřenou myslí a bez předsudků se pusťte do stručného náhledu do života jednoho prostého zabijáka. Pak si Krev na sněhu užijete tak, jak to Jo zamýšlel.



80%
Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství KNIHA ZLIN za poskytnutí reading copy této knihy. 

Pro širokou veřejnost vychází 4. června a k zakoupení bude na tomto odkazu. Pro nedočkavce je už nyní v předprodeji prvních 30% e-knihy.
V listopadu se pak můžete těšit na velmi volně navazující druhý díl s podtitulem Více krve.



Share:

16 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Opět vidím, o co přicházím, když jsem ještě nic od Nesba nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) A o tom, že přicházíš o hodně jsi snad doteď pochybovala? :)

      Vymazat
  2. Dokonalá recenze! Neuvěřitelně čtivá :) Jak jsem ti psala, Nesba chci někdy zkusit, tak myslím, že můžu začít třeba tímhle... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů, děkuju, to jsem ráda! :)
      No to není vůbec špatný nápad :) Dokud neznáš Harryho Holea, bude to možná ještě lepší! :)

      Vymazat
  3. Já Krev na sněhu právě čtu a musím zdůraznit, že je to moje první kniha od tohoto spisovatele a zatím jsem vážně nadšená. Líbí se mi to a jsem zvědavá, jak se to dál bude vyvíjet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to parádní, co? :) Budu se těšit na tvou recenzi z pohledu člověka Nesboem nepolíbeného! :)

      Vymazat
  4. To mě teda opravdu zaujalo, hlavní hrdina zřejmě opravdu nebude klasický protagonista a klaďas. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vůbec ne! :) Je to vážně super rychlé čtení :)

      Vymazat
  5. Souhlasím s komentáři výše, dost dobrá recenze. Pokud mi to vyjde, zkusím se po knížce v červnu kouknout, zní to skvěle a u tohoto autora mám docela resty, tak snad to napravím alespoň takto. :)

    http://hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju pěkně!!! :)
      Rozhodně je to dobrý start k dohánění restů :) Úplně tě to dostane do Nesboovské nálady :)

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Ještě nejsem připravená přijmout takhle naplno fakt, že Harry už "je pryč" :D Ale v budoucnu si knihu určitě moc ráda přečtu. Nemám moc ráda přehnanou brutalitu v knihách, ale snad to tady skousnu :) Přece jen, není to můj pvní Nesbo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak to takhle neber! :) Jen si prostě odskočil k jinému hrdinovi a jiné sérii :)
      To myslím skousneš, není to zas tak hrozivé! :) Na Nesboa jsi zvyklá, takže to bude ok :)

      Vymazat
  7. Podarená recenzia...rozhodne ma navnadila na prečítanie tejto knihy :-/ hmmm...ten môj tbr list za chvílu nebude mať konca .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! To jsem ráda, to byl úmysl :)
      Tenhle problém máme asi všichni! :D

      Vymazat
  8. Skvělá recenze :) Na Krev na sněhu se ohromně těším, dostala mě už první věta se spojením 'po zasněžených ulicích Osla', já miluju Nesba (Nesboho) a jeho zasněžené příběhy (úplně to ve mně evokovalo 'Je listopad. V Oslu napadl první sníh' - Sněhulák) :) Nejsem připravená rozloučit se s Harrym, ale jsem připravená na další dávku příběhů tohoto autora :)
    Malé množství stran mě překvapilo, už když jsem si to sama hledala, a jsem zvědavá, jak to na tak malém prostoru zvládl a ještě s umem sobě vlastním, jak píšeš :) Ohromně jsi mě nalákala, abych tenhle příběh pošoupla ve frontě o trochu dopředu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!!! :)
      Ta atmosféra je tam vymodelovaná moc hezky. Úplně tě při čtení zebou ruce a nohy, jak si úporně představuješ sníh zalitý krví :D
      Nesmíš to brát jako loučení s Harrym. Je to jen taková malá odbočka k dalšímu příběhu s obrovským potenciálem :)
      Jelikož to má fakt těch stránek málo, tak to přečteš za večer - myslím, že by sis to měla přečíst co nejdřív, ne-li okamžitě! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři