22. 3. 2015

Policie - Jo Nesbø

Jako by už vzpomínky na nedořešené vraždy policistů nebyly dost bolestné, najednou se na místech těchto starých masakrů začnou objevovat další mrtvá těla policistů, kteří měli co do činění s vyšetřováním zločinů předchozích. Osloská kriminální jednotka se navíc musí obejít bez pomoci nejlepšího detektiva Harryho Holea. Jako by už tak neměli plné ruce práce, starosti jim dělá i muž ležící v umělém spánku v nemocnici, jehož je třeba neustále hlídat. 

Kdo v dnešní době nezná Harryho Holea, jako by nežil. Tento slavný detektiv zrozený z pera talentovaného norského spisovatele s obtížně skloňovatelným a vyslovitelným jménem znějícím Jo Nesbø si získal po celém světě popularitu téměř nevídanou. Už z první zkušenosti s jeho tvorbou mohu říct, že si svůj věhlas plně zasluhuje a já si jeho vypravěčský um a originální obsazení postav nesmírně oblíbila. 
Jenže v desátém díle volně navazující série se vyšetřovatelé mají bez společnosti Harryho Holea obejít. Nebo ne?

Ty, kteří se k "Nesbøvkám" vrací jako ke starým známým asi množství jmen a faktů nepřekvapí. Avšak ani nováčci se nemusí rozpakovat a mohou přistupovat ke každému dílu jako k samostatně stojící knize a nepovažuji za problém tuto "sérii" číst na přeskáčku. Jednotlivé případy spolu zřejmě souvisí jen v náznacích a téměř žádného spoileru se nedočkáte (nebo je podobně jako já nezaregistrujete).

Autorův extrémně popisný styl, kterým vykresluje nejen malebnosti okolí, ale jakoukoli scenerii do takového detailu, že máte chvílemi pocit, jako byste sami stáli přímo na místě činu, může zpočátku čtenáře zaskočit, postupem času si však nedovedete představit lepší způsob vyprávění. Jakmile si zvyknete na tohle, v množství krkolomných jmen už není problém se zorientovat ani pro začátečníka na poli severské detektivky. Jo Nesbø tento žánr však pozvedá na úplně nový level a čtením jeho knih získáváte menší toleranci ke zjednodušenosti dalších knih podobného ražení, které se neustále rodí jako houby po dešti.

Příběh můžeme pozorovat z několika perspektiv díky střídání protagonistů momentálně představujících hlavní roli. Hlavních postav tohoto příběhu je opravdu hodně a je dost těžké se rozhodnout, jestli má některá navrch, či kdo z nich má zajímavější pasáže. Životy postav a jejich psychika jsou dostatečně zajímavé samy o sobě, natož ještě v kombinaci se zlověstnou atmosférou, v jejímž nastolení je autor nepřekonatelný.  

Nesbø si libuje v tom, že neustále nechává čtenáře v napětí a nejistotě, prakticky nikdy nevíte, jestli se se svou hypotézou alespoň vzdáleně blížíte pravdě, nebo jen tápete, a jako tonoucí se chytáte příslovečného stébla, podobně jako detektivové. Autor doslova klame tělem a vy do poslední chvíle netušíte, co se ze všeho nakonec vyvrbí a vlastně ani ve chvíli, kdy už čtete scénu, která vám má vše objasnit, dokud nejste u posledního písmenka knížky, nemůžete věřit vůbec ničemu. Jakmile si v hlavě vystavíte nějakou teorii, do několika stránek jsou vaše úvahy nemilosrdně smeteny ze stolu vy jste zase na začátku.

Velice naturalistické popisy surových scén a neskutečný stoický a mrazivý klid rovněž není autorovi cizí a musím říct, že v určitých pasážích jsem si říkala, že G.R.R.Martin je oproti tomuhle seveřanovi naprostý "žabař". 

Přesto, že se jedná o detektivku a teoreticky byste po odhalení toho, kdo za vším stojí neměli mít chuť celou mašinerii vyšetřování absolvovat znova, Policie však obsahuje tolik námětů k přemýšlení, náznaků a skrytých nápověd, že není možné je postihnout v jednom čtení, proto mohu s upřímností říct, že si tento prozatím poslední díl přečtu s chutí znovu. Zároveň musím vyzdvihnout množství nenápadných upozornění na nešvary dnešní společnosti, které vnímáte spíš tak podprahově, ale přesto tvoří nedílnou součást vzrušujícího příběhu. Drogy, znásilnění, korupce, brutalita. Žádného mlžení a sluníčkového světa se nedočkáte.

Jestli je některý z detektivů v určitém bodě až příliš důvtipný, či se autorovi občas podaří sklouznout k lehké překombinovanosti už nechám na vašem posouzení. I kdyby ano, nemění to však nic na tom, že se Nesbø nedostal na post autora bestsellerů jen tak pro nic za nic. Naopak. Svými díly opakovaně dokazuje, že má talent a jeho brilantní mozek vás dokáže během těch 520 stránek tolikrát vyvést z míry, že si málem vykroutíte hlavu z krčních obratlů. 

Policii mohu s čistým svědomím doporučit všem milovníkům severských detektivek, ale stejně tak těm, kteří stále ještě váhají, zda se do tohoto žánru mají ponořit. Jo Nesbø má rozhodně co nabídnout dospělým čtenářům bez rozdílu věku a pohlaví a jeho propracovaná psychologie postav, schopnost udržet pozornost na maximu a zvědavost téměř na hranici únosnosti dodává jeho knihám ten správný šmrnc, který vám nedovolí se od knihy odtrhnout ani kdybyste chtěli, dokud nedočtete poslední řádek.

Hvězdičkové hodnocení musí být v tomto případě doplněno vyjádřením procentuálním, neboť můj dojem z knihy vyjadřuje mnohem lépe. 
Policie ode mě s přehledem získává 90% a nemůžu se dočkat, až si přečtu předchozí díly této detektivní série.

Ráda bych touto cestou poděkovala nakladatelství KNIHA ZLÍN za poskytnutí recenzní e-knihy.

Nedočkavci si mohou e-knihu objednat v předprodeji už nyní. 26.4. vám ve čtečtce může přistát prvních 30 % a v den vydání zbytek. Prodej papírových knih bude zahájen 8.4.2015.
Share:

10 komentářů:

  1. Četla jsi v angličtině?:) Pááni, zrovna tohle bych asi nedala, trpím takovým tím klasickým pocitem 'co když mi v angličtině unikne něco důležitého' apod. :)
    Sérii o Harrym mám moc ráda, i když jsem ještě zdaleka nepřečetla všechno, chtěla bych začít znovu od začátku a dojít až k Policii, což nebude hned, ale moc se na to těším :)
    Autorův styl je neskutečně čtivý a svými popisy neuvěřitelně dokresluje atmosféru. Děj má spád, drží v napětí, výborné detektivky :)
    Jednou jsem někde četla recenzi na Sněhuláka, kde dotyčná knihu četla při svém pobytu v Oslu a jezdila obhlížet jednotlivá místa událostí, to mohlo být naprosto super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak :) Se čtením v angličtině problém většinou nemám, ale zrovna na tuhle detektivku bych si asi úplně netroufla :) Občas je text prolínán (jednoduchými) anglickými větami, ale pro mě jen dokreslují skvělou autentičnost :)
      Knížka mi byla zaslána přímo z nakladatelství ke zrecenzování :) Měla jsem štěstí a skvělou možnost si ji přečíst ještě před vydáním v češtině :)
      Pro mě to byla úplně první Holeovka a jsem ráda, že jsem se díky této možnosti k autorovi konečně dostala, neboť jinak by mi to trvalo ještě nějaký ten pátek :) Nesbo je vážně machr :)
      Perfektní atmosféra, skvělé zápletky, úchvatné rozuzlení ze kterého jde hlava kolem :)
      To muselo být perfektní, do Norska bych se podívala nejen kvůli téhle sérii, ale je to dobrý důvod tam zajet :)

      Vymazat
    2. Jo takhle, tahle varianta mě nenapadla :) Ty anglické věty prolínající příběh jsou poměrně časté v této sérii, to mi vůbec nevadí a jak říkáš, dokresluje to atmosféru :)
      V recenzi i v komentáři jsi to vystihla přesně, takhle Nesbo podle mě působí a ty detektivky jsou opravdu výborné :) Já jsem taky nečetla popořadě (četla jsem tři díly a tak trochu jsem lítala, jak se mi zachtělo) a víceméně to nevadí, jen bych nedoporučovala Sněhuláka před Netopýrem, trochu to naspoileruje :) každopádně se do toho chystám popořadě, tak snad mi to v nejbližší době vyjde :)

      Vymazat
    3. Já sama občas mám nutkání použít v běžné konverzaci anglickou frázi, protože prostě mnohem lépe vyjadřuje, co chci říct, než cokoli, co by se dalo říct česky :D Takže to v knížkách hrozně oceňuju :)
      :) Díky :) Dobře, beru na vědomí, díky za radu :)
      Mě hrozně mate, že u nás vycházely z počátku v nějakém podivně pomíchaném pořadí, ale snad si to dohledám na goodreads, jak je případně číst postupně, když si budu mít možnost vybrat :)

      Vymazat
    4. Já myslím, že na internetu to je v pohodě dohledatelné, jak jdou po sobě :)
      Samostatně a trochu zmateně vyšel Netopýr (jako Netopýří muž) a Červenka (jako Červenka nese smrt), každopádně bych se držela vydání od Knihy Zlín, ty původní mají celkem šílený překlad, co jsem viděla nějaké srovnání :)

      Vymazat
    5. Páni, nevěděla jsem, že se liší i překlad :) Šmarja, to jsou zmatky :)
      Díky za všechny rady! :)

      Vymazat
  2. Nesbo je geniální, to vím už dávno, ale poté, co jsem slyšela, že Policie je jeho nejlepší knihou a tvých 90 ODZBROUJÍCÍCH procent dává těmto "rumors" punc pravdivého faktu.
    Tudíž si ji koupím, moc díky za pěknou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Já se hrozně dlouho zdráhala, dát mu šanci. Mám občas trochu problém, když je něco tak moc úspěšné, že to všichni milují - mám pak strach, že budu vybočovat z davu, když se mi to taky nebude líbit a všichni mě ukamenují :D Jop, trapné... :D
      Jestli je vážně jeho nejlepší, tak je fakt škoda, že jsem si ji vyplácala jako první :D Teď už se tedy zážitku nic nevyrovná...no uvidíme :)
      Každopádně kup, pro tebe jako autorova milovníka je to povinnost :)
      Děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  3. Tak mne sa paradoxne Policia ako zaver serie o Harrym oproti predchadzajucim castiam az tak nepacila. Ale tesi ma ze je na svete dalsi Nesbo-holik, vitaj medzi nami :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám to srovnání, tak třeba je to taky tím :)
      Každopádně díky za přivítání, už jsem mu propadla, jen co je pravda :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři