3. 12. 2014

Podezřelý - Kjell Ola Dahl

Frank Frølich je policista, který při policejním zásahu v jednom obchodě zachrání ženu jménem Elizabeth, která se na místě činu ocitla náhodou. Nemůže ji pustit z hlavy a začne se s ní tajně scházet. To však ještě netuší, že její bratr je známá firma a dokonce seděl ve vězení. Elizabethina záhadná minulost nabývá pevných obrysů a Frølich se řítí možná do většího průšvihu, než vůbec tušil.

Moje první setkání se severskou krimi k mému obrovskému zklamání nedopadlo zrovna slavně. Norský autor Kjell Ola Dahl mě totiž ani za mák neoslovil. Dovedu si představit, že mnoho čtenářů jeho tvorbu ocení, ale pro mě Podezřelý selhává jako detektivka i jako thriller.
Netvrdím, že by v těchto žánrech měly být postavy na prvním místě. Že je potřeba do detailů popisovat charaktery a osobní život vyšetřovatelů, ale v Podezřelém se o Frølichovi, kromě toho, že jako policista stojí za starou bačkoru, nedozvídáme vůbec nic. Ani Gunnarstranda a další policisté a podezřelí nejsou nijak přiblíženi. Snad právě proto jsem měla po celou dobu čtení hrozné potíže se v postavách zorientovat. Krkolomná norská jména tomu samozřejmě nepomáhala, ale to že jsem je tak nějak byla líná číst je spíš můj osobní problém. 
V knize se také vyskytovalo nadbytečné množství místních názvů, jako by se autor snažil nedostatečně propracované a charakterizované postavy dohnat detailním popisem prostředí. Kdybych bydlela v Oslu, pravděpodobně tuto skutečnost ocením, nicméně pro Čecha jsou jejich názvy nesmírně obtížné a mě při čtení neuvěřitelně rušily. Dovedu si však docela dobře představit film, nebo epizodu seriálu, která by byla inspirovaná tímto příběhem. Scénáristé a producenti by udělali obrazotvornou práci za mě a myslím, že pak by mě příběh mohl bavit. Není totiž z podstaty špatný, jen jeho zpracování není úplně nejšťastnější.
Můj pocit nedostatečného seznámení s postavami může pramenit i z toho, že Podezřelý je pátý díl série o Franku Frølichovi a možná autora haním zbytečně, nicméně o tom tak trochu pochybuji.
V dobrém thrilleru by čtenáře mělo opanovat napětí, sotva do příběhu trochu pronikne. Měl by být schopen sám dedukovat jisté skutečnosti a bavit se tím, zda na pachatele dokáže přijít dřív, než detektivové a těšit se, jak to nakonec všechno dopadne. Tady však nic takového nehrozí. Nejen, že dostáváme hrozně kusé informace, ale mě dokonce po chvíli i přestalo zajímat, jak to vůbec dopadne. Pro mě autor vůbec nedokázal vybudovat tu pravdou napínavou atmosféru a příslib zajímavého rozuzlení a já se dokázala těšit jen na to, kdy konečně otočím poslední stránku a bude to za mnou.
K absolutní nečtivosti knihy přispívá určitě i překlad, kterému jsem nedokázala přijít na chuť. Konstrukce vět na mě působily nesmírně šroubovaně a vůbec jsem se do knihy nedovedla správně zažrat. Na čtení bylo třeba se strašně moc soustředit a někdy jsem si odstavec musela přečíst i opakovaně, abych vůbec pochopila, o co právě jde.
Bez mučení musím přiznat, že kdyby se nejednalo o recenzní výtisk, tak mě nic nedonutí Podezřelého dočíst. Věřím však, že si tato kniha najde i mnoho příznivců. Někteří čtenáři nemají rádi rozpitvávání citů, osobních problémů a jdou čistě po akci a té správné detektivní práci. Pak jsou s touto novinkou na správné adrese. Pro mě je však hodně důležité se sžít s postavami a nějakým způsobem je trochu poznat a tento pocit se u Podezřelého nedostavil.
Se severskou krimi nemám žádné zkušenosti, proto nemohu Podezřelého dát do kontextu s jinou tvorbou. Nejsem si jistá, zda je to dobře, nebo ne, ale kdybych měla soudit jen na základě téhle jedné knihy, tak si řeknu, že tento žánr není nic pro mě. Má však své čtenáře a své fanoušky a těm bych tuto knihu snad doporučit mohla. Knihu bych jistě neoznačila za brak, jen se mi prostě bohužel netrefila do vkusu. Doufám, že už se nikdy nenechám oklamat krásnou obálkou.


Touto cestou bych moc ráda poděkovala internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.



Pokud jste fanoušky severské krimi a máte zájem vyvrátit můj názor a navzdory tomu, že mně se nelíbila, což není pořádný důvod, si tuto detektivku přečíst, můžete si Podezřelého zakoupit na tomto odkazu


"V průjezdu postávali dva muži. Nadešel čas si je otestovat. Frank Frølich seskočil ze dvou posledních schodů a průjezdem pokračoval kolem těch dvou chlápků na ulici. Nereagovali. Zarazil se. Měli přece zareagovat. Proč nereagovali? Zastrčil ruce hluboko do kapes kabátu a šel dál po chodníku se sklopeným pohledem. Za výlohou obchodu s rybářskými potřebami se nějaký chlapík pustil do házení ledu do polystyrenového chladícího boxu. Frank se rychle ohlédl přes rameno. Žádný z těch dvou mu nevěnoval pozornost. Neustále si pohrávali s růženci. Jeden z nich něco pronesl a oba se hlasitě rozesmáli."
Share:

14 komentářů:

  1. To je to čeho jsem se trošku bála, že to je tvoje první severská detektivka. Na začátek to opravdu není ta správná kniha, víc ji asi ocení čtenář, který má již nějaký ten "Sever" načtený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě myslím, že to bude tím. Ale to se prostě stává, že některé knihy utrpí horší hodnocení, protože jsou čteny v nesprávnou dobu, třeba po nějaké skvělé a dechberoucí knize, kterou nemůže překonat sebelepší kniha, nebo právě pro nezkušenost s daným žánrem. Nedá se nic dělat. Lhát jsem v recenzi nemohla :)

      Vymazat
  2. Už by sis měla přečíst něco od Nesboho! :) Aby sis spravila chuť a zažila také dobrou severskou detektivku. Líbí se mi, jak dokážeš knihu objektivně zhodnotit a shrnout, kterým čtenářům by se mohla líbit. Alespoň tak knihu nikdo okamžitě nezavrhne - ale zároveň vyjadřuješ vše, co si o knize myslíš a co se ti na ní nelíbilo. Super, vážně povedená recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Ivetko :) Vlastně se mi to psalo docela dobře, protože jsem měla na srdci spousta věcí :D Jsem ráda, že to působí tak jak jsem zamýšlela. Knihu totiž rozhodně nezavrhuji, jen jsem ji četla asi nešťastně před jakoukoli jinou severskou tvorbou a to se podepsalo na hodnocení. Co se dá dělat :)
      Nesbo je jistě v plánu, ale myslím, že si musím dát chvilku pauzu od severu, aby nedopadl vinou špatné zkušenosti s předchozí knihou špatně :D

      Vymazat
  3. Je škoda, že tě takhle tvoje první setkání poznamenalo. Doufám, že i přesto se pokusíš poohlídnout po jiných knihách v tomhle žánru. Já mám třeba severské krimi dost ráda, doporučuji třeba Nesboa, nebo cokoliv od Hostu. Od tohoto nakladatelství se mi líbily snad všechny.. :D Jinak krásná recenze, i negativní názor umíš napsat přiměřeným stylem tak, abys neurazila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně úplně nezavrhuji severské detektivky, jen si od nich asi teď dám chvilku pokoj :) Nesbo je jistě v plánu a okouknu Host, jaké tam má dobré detektivky :)
      Děkuju moc! O to právě šlo :) Doufala jsem, že se mi podaří napsat negativní názor tak, jak si takovou nenadšenou recenzi představuju :)

      Vymazat
  4. Krásně napsaná negativní recenze, žádné zbytečné hanění, naopak skvěle vyargumentované věci proti. Jsi opravdu šikovná a zlepšuješ se každou další recenzí!!! Jinak mrzí mě, že Tvé setkání nedopadlo nejlépe, ale moje první setkání bylo také rozpačité, až postupně s dalším a dalším čtením jsem začala objevovat jejich kouzlo, tak prosím nezanevírej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Barunko! Opravdu si takových slov nesmírně vážím od jedné z blogerek, které považuji za svůj vzor :)
      Rozhodně nehodlám na sever zanevřít, ale asi se do další tvorby nepustím úplně hned, aby to nedopadlo stejně zle jen proto, že jsem momentálně trochu vysazená proti tomuto žánru :D
      Ještě jednou děkuji moc, jsem ráda, že recenze působí tak, jak byla zamýšlena :)

      Vymazat
  5. Počkej, počkej...!
    Ty jsi napsala negativní recenzi? TY? NEGATIVNÍ? ... na světě se vážně dějí divné věci.

    Ale je povedená, jakože .. jakože fakt. Smekám pomyslný slaměný klobouk. (Slaměný totiž nikdy nikdo nesmeká.) Cítím se teď jako žabař. -_- (Né ten, co chytá žáby, ale ten, co není tak dobrý ve psaní jako ty - i když žáby může chytat též)

    Ale ... ale .. ze "severu" toho musíš přečíst hodně a určitě se ti to bude líbit víc naž tato .. ehm "šunkokniha". (*skanduje* PÍSEČNÝ MUŽ)

    Konec slohu. Jseš boží. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím samotnou mě to překvapilo! :D Ale já musela, protože mě doma učili, že lhát se nemá :)
      Kačí, ty mě dojímáš ♥♥♥ Děkuju moc, právě se mi rozbušilo srdíčko nenadálým přívalem náklonnosti ke tvé osobě, takže očekávej Pusheen děkovačku na facebooku :D
      Šunkokniha :D Píšu si Písečného muže na seznam :) Ale teď si budu muset od severu odpočinout, protože tohle mě na nějakou dobu odrovnalo :D Možná až trochu pozapomenu, jak moc mě to nebavilo, tak zkusím něco dalšího a pro mě vhodnějšího :)
      Děkuju :) :3

      Vymazat
  6. Takhle by měla negativní recenze vypadat ! :)
    Moje první setkání se "severem" bylo moměrně stejné.. člověk asi musí tomuto žánru přijít na chuť (nebo jsem si vybrala stejně blbě jako ty :D) Ale ty jména a názvy míst mi do teď prostě dělají problémy :D
    Tak snad příště budeš mít šťastnější výběr a objevíš to kouzlo severských krimi :) (některé za to vážně stojí ! )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) Jsem ráda, že se líbila! :)
      Snad příště vyberu lépe, protože tohle fakt nebylo to pravé ořechové. Ale jak říkám, čtenářům severem políbeným by se Podezřelý líbit mohl, jen já jsem prostě neobjevila to jeho kouzlo :)
      A na tu jejich hatmatilku jsem fakt líný čtenář :D Vždycky tak dvě první písmenka z toho slova a muselo to stačit :D

      Vymazat
  7. Souhlasím s Basterem (Basterou?), že recenze je moc pěkně napsaná. Z severských autorů znám asi jen Larsona a to bylo úžasné. Leontyna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basterkou :)
      Každopádně děkuju moc :)
      Ještě určitě znáš Larse Keplera - Hypnotizér, Písečný muž atd :)
      Larssona si určitě přečtu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři