8. 9. 2014

Selekce - Kiera Cass

Spojené státy jak je známe již neexistují. Nastal nový režim a obyvatelstvo se dělí na kasty. Vládne královská rodina, která se řídí určitými pravidly ohledně sňatků a hledá nastávající manželky a budoucí královny pro své syny soutěží s názvem Selekce. 

Třicet pět holek, jeden kluk a ještě k tomu princ. V Selekci je vybráno třicet pět obyčejných dívek z celé země, které se uchází o ruku a srdce prince Maxona. Na nátlak své rodiny se do Selekce přihlásí i America Singerová z Páté kasty, kasty umělců. Překrásná, prostořeká a muzikální America Singerová ví, že její rodinu by její účast v soutěži vysvobodila od věčného hladovění a strádání. Má však svá tajemství, která ji od účasti odrazují, nicméně stejně nevěří, že by mohla dostat příležitost, na kterou čeká tisíce dívek, tak s klidným srdcem přihlášku vyplní. Jaké je její překvapení, když svou tvář uvidí mezi vyvolenými. Musí teď jít bydlet do paláce, cpát si pupek dobrotami, nosit krásné šaty a sem tam si poklábosit s princem. Co se dá dělat. 

Blíže se seznamujeme sotva s pár postavami. America, taková typická dystopická hrdinka poslední doby. Drobná, krásná, přesto si však své přednosti neuvědomující slečna, která má víc štěstí než rozumu a občas vás přivádí k šílenství svým chováním, ačkoli v tomto případě si to kolikrát hned vzápětí vyžehlí tím, že se začne chovat celkem normálně a rozhoduje se tak, jak vy si přejete. 

Toto prohlášení vám tedy napoví, že příběh není nijak zvlášť originální. Je vlastně dost předvídatelný, ale pokud stejně jako já od Selekce očekáváte odpočinkovou knihu, tak se rozhodně dočkáte. Neumím si představit, že by do této knihy někdo šel s tím, že tam najde nějakou hlubokou myšlenku. To rozhodně ne, ale nejspíš se budete bavit a otáčet stránku za stránkou jen z toho důvodu, že je to další z těch obyčejných, ale čtivých a milých příběhů.
Maxon mi byl moc sympatický. Nevím proč, ačkoli tam žádné spojení nebylo, mi hrozně připomínal prince Kaie z Cinder. 

O Aspenovi je škoda mluvit. Ten mi rozhodně k srdci nepřirostl.
Skvělým oživením je May, Americina sestřička, která svou roztomilou dětskou naivitou rozzáří úsměv na nejedné tváři.  
Obálka je jednou z největších předností této knihy a celé série. No přiznejte, která z vás nezatoužila zjistit, kde vám ušijí či prodají takové šaty?

Další díly série číst neplánuji, ačkoli tento díl samozřejmě skončil otevřeně a jak už napovídá název dalšího dílu, Elita, je dalším stadiem soutěže o prince Maxona. Knížka mě bavila. Nemůžu říct, že bych byla vyloženě nadšená a při zpětném pohledu je to spíš zklamání. Bohužel. Se svým názorem však budu spíše v menšině, proto nezoufejte, knihu nezatracuji, jen není tím pravým ořechovým pro mě.

3,5 hvězdičky za Maxona a některé vtipné situace a hlášky.


Koukněte i na obálky dalších dílů. Nekoupili byste si je už jen kvůli nim?

Share:

17 komentářů:

  1. Rozhodne ju musím mať! :) Tie obálky sú neuveriteľne krásne a čo som čítala úryvok, som ochromená. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku už jsem měla v ruce a šla k pokladně (nebudu si nic nalhávat, jenom kvůli obálce), ale najednou jsem uviděla Jednou ano, dvakrát ne a Selekce šla zpátky do regálu :D určitě si Selekci přečtu, ale nijak na to nespěchám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě by nemuselo být špatné si ji přečíst jako celou sérii najednou :) Pokud na ni nijak nespěcháš, pak ideální :) Je to nejspíš jedna pokračující dějová linie, která by klidně mohla být v jedné knize, ale trilogie jsou dnes moderní :) Jednou ano, dvakrát ne....to už jsem asi někde slyšela :) Mrknu tomu na zoubek :)

      Vymazat
    2. O tom jsem právě už taky uvažovala, že si to nechám pak všechno najednou :) Na Jednou ano, dvakrát ne mrkni, má to takovou zvláštní creepy atmosféru a je strašně čtivá :)

      Vymazat
    3. Prima, díky za tip :) už jsem si to zaškrtla v TBR listu na goodreads :)

      Vymazat
    4. Jsem zvědavá, co na ni pak řekneš :))

      Vymazat
  3. Já se k Selekci moc nemám. Anotací a recenzemi mi trochu připomíná Etiketu a Špionáž. Prý to není to hluboký příběh, jak tvrdíš, a proto se do selekce asi pouštět nebudu a koupím si raději Zmizelou od Flinnové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Etiketu a špionáž jsem nečetla, takže nemůžu srovnat. Hloubku to nemá, ale je to milé, celkem krátké a odpočinkové čtení :) Jestli tě však láká promyšlený příběh s nějakou větší zápletkou a rozuzlením, pak se ti asi bude více líbit Zmizelá (podotýkám, nečetla jsem, ale slyším jen samou chválu :))

      Vymazat
  4. Tak to doufám, že ji najdu u nás v knihovně, protože kupovat se mi to moc nechce. Na druhou stranu to nevypadá zas tak zle. A ta obálka je vážně krásná..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nevypadá zas tak zle!!! :D Je krásná! :) Já na tyhle holčičí věci zas tak nejsem, ale pro ty šaty bych udělala skoro cokoli! :D Obálka a to jak se skví v knihovně je jedna z největších předností té knihy :D
      Ale to bych křivdila možná...líbilo se mi to, ale nebyla jsem úplně na větvi :)

      Vymazat
  5. Mne se libila hodne :) jsem nenarocny ctenar a libilo se mi, ze to neni nejaka totalni róantarna, ale ze se ty city v knize objevuji jen pozvolna :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi vystihla :) Romantika tam není nijak výrazná, i když se nám typický trojúhelník samozřejmě rýsuje :) Jo, další díly čekají!

      Vymazat
  6. Mne sa kniha nepáčila. Čítala som ju ešte dávnejšie, ale koniec sa mi zdal divne useknutý a autorka vykradla asi všetko, čo sa dalo. Okrem toho sa mi nepáčili postavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec je useknutý proto, aby z toho mohla udělat trilogii, ale dlé mého by se klidně vše dalo nacpat do jedné knihy a hned by byla akčnější :)
      Vykrádačka je to ukrutná, ale neoznačila bych tu knihu za špatnou :)

      Vymazat
  7. Obálka je super. Teď už si ji jen přečíst. Leontyna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je super :) Přečti si ji co nejdřív :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři