2. 9. 2014

Labyrint: Útěk - James Dashner

Thomas se probere v podivně vrzajícím výtahu s tím, že si nepamatuje vůbec nic, kromě vlastního jména. Když vystoupá až nahoru, dostane se do místa, kterému se říká Plac a žijí tu jen samí chlapci. Plac je obklopen Labyrintem, který se vyvolení chlapci zvaní běžci vydávají denně prozkoumávat už po dva roky a hledají cestu ven. Na noc se brány Labyrintu zavírají, bludiště proměňuje svou podobu a vynořují se nejrůznější tajemství, které byste nechtěli potkat ani ve dne. V Labyrintu už mají chlapci zaběhnutý pevný řád, každý má na starost nějakou práci a jednou měsíčně do jejich řad s železnou pravidelností přibude jeden chlapec. Ale po Thomasově příchodu se vše změní. Dorazí dokonce jedna dívka.

Konečně!! Konečně jsem se dočkala. Tuhle knížku už jsem vyhlížela nějaký ten pátek. Měla jsem ji strašně dlouhou dobu ve čtečce anglicky, ale nikdy jsem se neodhodlala k tomu, abych začala a pak jsem se dozvěděla, že je na dohled české vydání, tak jsem prostě počkala, ačkoli jsem myslela, že to asi nepřežiju.

Ta knížka je prostě skvělá. James Dashner přináší ne zas tak nový, přesto zajímavý koncept příběhu. Neokoukané prostředí a zajímavá směs charakterů  vás jednoduše nutí otáčet stránku za stránkou jako by se nechumelilo a vy brzy zjistíte, že už je několik hodin po půlnoci a měli byste knížku odložit. 
Zmatek, jaký Thomas prožívá po tom, co dorazí na Plac okusíte na vlastní kůži, protože se na vás sesype celá hromada slangových placerských výrazů, které nemohlo být jednoduché smysluplně přeložit. S prostředím se seznamujeme pozvolna a doslova na nás dýchá nálada, která na Place panuje. Navenek pohoda a smíření se s nastalým režimem, ale pod povrchem strach a nejistota v tom, kam se poděly veškeré vzpomínky a prožité životní situace. 

Charakterovou paletu tu máme opravdu pestrou. Kliďas, vztekloun, vtipálek, bručoun, najdete je tu všechny. Tentokrát jsem si kupodivu oblíbila všechny postavy, resp. žádná mě neštvala svou stupiditou a neurvalostí, což se stává spíše zřídka. 
James Dashner píše opravdu dobře a mám pocit, že i český překlad se dost povedl (přeložil Petr Kotrle). Rozhodně netrpělivě očekávám 2. díl a doufám, že Yoli zachová ten nádherný design knihy, který se skrývá pod filmovou obálkou. Minimalistické obálky, nejlépe jen s písmeny, to je moje a tahle je prostě moc pěkně barevně i graficky vyvedená.
Dávám 5 hvězdiček, protože jsem měla od knihy velká očekávání a ta se v podstatě splnila. 
Co mě jediné zarazilo, byl úplný konec, kde mi to přišlo hodně uspěchané a skoro jako by autor zjistil, že už svůj přidělenou délku knihy vyčerpal a snažil se mnohem delší příběh nacpat na 20 stránek . Ale nejspíš to celému závěru (otevřenému) dodává na dramatičnosti a spádu. Snad se vysvětlení spousty věcí dočkáme ve druhém díle :)
Obálka pod přebalem :)



Btw. na film se hrozně moc těším a určitě na něj hodlám jít co nejdříve to půjde. předpremiéru spojenou s knižním srazem bohužel časově nezvládám, ale hned jak film dorazí do kin i pro ostatní smrtelníky, tak na film vyrazím a můžete na něj očekávat review :)

Share:

15 komentářů:

  1. Jsem ráda, že jsi z toho byla také tak nadšená! :D Moc pěkná recenze, napsala jsi to skvěle. Na film už se šíleně těším, jen mi moc nesedí obsazení Gallyho. To byl pro mě takový typický záporák, přitom herce, který ho ztvárňuje, mám docela ráda a představovala bych si ho spíš v roli Newta. No uvidíme!! Už jen pár týdnů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      Tak já abych se přiznala tak jsem herce, který hraje Gallyho asi ještě nikdy neviděla, ale připadá mi, že vypadá celkem zlounsky, alespoň v traileru :D
      Jinak Newta jsem si nevím proč představovala jako černocha :D A to nevyšlo, neva :D
      Na film se těším, mluvila jsem o něm s Klárkou a ta říkala, že půjdete spolu a přiberete mě do party! :)

      Vymazat
    2. Jo a Chuck se jim hodně povedl a obsazení Thomase rozhodně stojí za to ♥

      Vymazat
    3. No jo, já na to úplně zapomněla :D Tak to Tě rozhodně přibereme, tohle si prostě nemůžeme nechat ujít :) No a Thomas?... Nemám slov ♥

      Vymazat
  2. Tá spodná obálka je maximálne luxusná! (aj vrchná) ... A rozhodne ju chcem prečítať. Musím si založiť nejaký český wishlist :D Aby som sa v tom vedela aspoň trošku orientovať, že čo chcem a tak :D Už mám vyhliadnuté nejaké tie kúsky :) Tento medzi ne patrí a ty si ma o tom presvedčila :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Tahle knížka vážně, ale VÁŽNĚ stojí za to :) Založ si, jen tak pro přehlednost, ale aby tě pak nešokovalo to, že si musíš koupit asi tisíc knih, tak totiž dopadají moje wishlisty :D

      Vymazat
    2. V pohode :D ... Vyšli z toho nakoniec len 3 knihy, takže nebude žiadny problém (v prípade, že sa pozeráme iba na tie české, lebo slovenských mám vo wishliste oveľa viac ako 3) :D

      Vymazat
  3. Tak jo myslím, že je definitivně jasné, co si koupím ve čtvrtek v Luxoru, já mezi vámi vždycky nějak mládnu s těmi knížkami, ale na tohle se těším! A sraz mi taky nevyjde :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom tě můžu jednoznačně podpořit! Tohle je kousek, který fakt stojí za přečtení i za vlastnění :) A na mládnutí není nic špatného ;) :D Já čtu i knihy pro školáky a to už je taky hodně let zpět, co jsem chodila na základku :D A nejsi zase o tolik starší než já a myslím, že Maze runner je přesně pro naši věkovou kategorii :)
      Bohužel, čtvrtek a ještě tento je pro mě naprosto mimo :(

      Vymazat
  4. Ty si to už četla?! Bože já ji tak moc chci, ale teď si ji koupit nesmím :/. Je vážně tak dobrá jak očekávám? Tobě se líbila, to vidím ale.. bude se mi líbit taky? :D Bože já se těším.. ale co když mě zklame? :/ Ale bude boží, podle traileru na film boží bude. Věřím tomu, věřím tvému názoru.

    Ta obálka je boží, přesně jako ty mám ráda tento jednoduchý styl, jen písmena, tmavé barvy, prostě klid a pohoda a ne žádný malůvky a fotky lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky lidí na knížkách jsou vesměs největší zlo...bleh...:D
      A četla! A bylo to úžasný! :) Měla jsem obrovská očekávání a naštěstí nebyla zklamána :) Podle mě se ti to líbit bude! Je to epické, stejně jako trailer na film a jak věřím i samotný film :) Věř mi, přečíst si to musíš a koupit taky! :)

      Vymazat
  5. Teším sa na knižku. :) Znie vážne dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zní parádně a je skvělá! Vážně! Máš se na co těšit, závidím, že ji ještě nemáš za sebou!!! :D

      Vymazat
  6. Jsem strašně pitomá. Mohla jsem si ji vzít na recenzi z Databáze knih, ale já o tom vůbec nevěděla a tak jsem si vybrala něco jiného. Teď je pozdě to změnit, ale po zhlédnutí traileru, přečtení anotace a několika megakladných recenzí ji prostě chci, chci, chci. Dystopie nejsou moc můj žánr, líbily se mi první dva díly Hunger Games, ale třeba taková Divergence moc ne. Na tohle jsem zvědavá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pitomou bych tě rozhodně nenazvala ;) sice nevím, jak ti mohl uniknout ten humbuk, kolem ní, ale jestli tenhle žánr moc nesleduješ, tak to asi chápu :) Ale věř mi, tahle je vážně, ale vážně dobrá. Nejsou tam stupidní hlavní hrdinky, milostné trojúhelníky a milionkrát okoukané vzorce příběhu. Prostě super čtení :) Ukládám ti ji za domácí úkol!!! :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři