8. 5. 2014

Počátek - Jessica Khoury

Já prostě nevím, ale Počátek, ač jsem se na něj šíleně těšila už dost dlouho, tak mě úplně neuchvátil. První půlku knížky jsem se vlastně nebyla vůbec schopna začíst. Nevím jestli je to něčím co nazývám "knižní kocovina" po přečtení Bez naděje, která mě naopak neskutečně bavila, ale každopádně pro mě ponoření se do nového příběhu byl skutečný problém. Postupem času se to maličko zlepšilo, ale za žádný zázrak knížku nepovažuju. Nedokázala jsem se sžít s žádnou z postav a Piino sebezpytování a úvahy o existenci mě vyloženě rozčilovaly. 
Pia žije uprostřed pralesa ve výzkumném táboře zvaném Malá Cam (zkratka Malé Cambridge). Je nesmrtelná, její kůží neprojde skalpel, kulka ani jehla. Nemůže být zastřelena, utopena ani udušena. Má být počátkem nového, lepšího druhu Homo sampiens. Zatím je jediná svého druhu. V táboře nežije nikdo v jejím věku, ani nikdo mladší. Jediným přítelem jí je její ochočený jaguár. Jednou si sama má vyrobit svého pana Dokonalého, se kterým stráví věčnost a pomalu zalidní planetu dalšími nesmrtelnými a až bude lidí dost, prostě se přestanou množit a budou žít navěky. Jednou se připojí k týmu vědců a dozví se vše, co vědí oni o tajemné esenci z elysie, což je květina, která samotnou Piu věhem generací udělala nesmrtelnou. Pia ví vše o biologii, genetice, botanice i matematice. Ale nic jí neříkají jména měst, států ani světových událostí. Z bezpečnostních důvodů se v mezi vědci nemluví o světě mimo tábor.
Piu nikdy ani nenapadlo, ptát se, nebo zjišťovat, co se nachází za plotem Malé Cam, až do dne, kdy v plotě objeví díru a z náhlého popudu se vydá do džungle. Setká se s tajemným chlapcem jménem Eio, který ji zavede do nedaleké domorodé vesnice a zasvětí ji do nejrůznějších tajemství džungle. Ale Piin domov je přece v Malé Cam, takže se rozhodne do tábora vrátit. Ale něco ji stále do džungle neskutečně táhne. Nebo spíš někdo. Navíc pomalu přichází na kloub nejrůznějším znepokojivým aspektům pokusů, které se v Malé Cam odehrávají. 

Je mi líto knihu hodnotit tak nízkým hodnocením. Ale 2,5 hvězdičky jsou adekvátní vzhledem k tomu, jak málo mě kniha bavila. Mám přírodní vědy ráda, ale ani vědecký aspekt knihy mě nedokázal nadchnout. Jediné rozptýlení nabízela postava doktorky Nešiky, alias tety Harriet, která mě vážně bavila. Nicméně zbytek knihy pro mě nebyl. Bylo tam až moc filosofických úvah o životě a smrti. Domorodé příběhy jsou sice zajímavé, ale mě osobně tyto věci nikdy nebyly blízké. Rozhodně knihu nezatracuji. Zpracování a psaní samotné není v jádru špatné, ale mě to prostě nebavilo. Bohužel
Share:

10 komentářů:

  1. To se někdy stane, že to člověku nesedne, obzvlášť, když před tím četl nějakou hodně silnou knihu, i když mě to nijak extra neláká ani tematicky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto mě to trochu mrzí. Že se mi to zdá trochu nefér, vůči Počátku. Třeba kdybych ho začala číst někdy jindy, tak by dopadl lépe. Ale to je coby kdyby že? :) Dočetla jsem to. Kdyby mě to úplně znechutilo, tak to ani nedočtu.
      Hádám, že to není úplně pro každého no :)

      Vymazat
  2. Počátek jsem si chtěla přečíst, teď trochu váhám, ale stejně si ho někdy možná přečtu:) A naprosto Tě chápu. Také se mi stává, že když čtu nějakou hodně dobrou knihu, tak ta následující už mě tolik nebaví:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako Počátek určitě má svoje čtenáře, kteří ho naprosto baští :) Jen z mých přátel na Goodreads mu dali všichni 4 nebo 5 hvězdiček. Takže nechci nikoho odrazovat. Rozhodně to není nějaký brak. Jen to nebylo to pravé ořechové pro mě :)

      Vymazat
  3. Za to, že ti knížka nesedla a musíš jí dát nízké hodnocení se nemusíš omlouvat. Od toho jsou recenze a tvůj článek je hodně dobrý. :-) Ale tuším, co možná nesedlo. Mě dělal trochu problém styl, jakým byl příběh napsaný a taky trochu fakt, že Pia byla tak moc důvěřivá. Ale přesto Počátek zaujal a opustila jsem ho až na úplném konci. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Děkuju za názor :) Já nevím, proč se za to mám tendenci omlouvat. Ale zase vím o spoustě lidech, co se jim knížka líbila. Má velice dobré hodnocení na Goodreads. I všichni z mých přátel z GR kdo četli dali 4 nebo 5 hvězdiček. Holt 1000 lidí 1000 chutí :)
      Pia byla hodně důvěřivá, na druhou stranu s její výchovou to bylo celkem pochopitelné.

      Vymazat
  4. Asi rozumím, co se ti nelíbilo, no třeba mě se tyhle věci na knížce naopak líbily, mám ji moc ráda. :)
    Hezká recenze, mimochodem děsně se mi líbí jak jsi to pojmenovala... "knižní kocovina" :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Každá pochvala mě neskutečně hřeje u srdíčka :)
      Jojo, knižní kocovina :D Myslím, že je to poměrně výstižný pojem :D

      Vymazat
  5. Takže co k tomu říct, napsala si to hezky, i když s tebou prostě nesouhlasím :D
    Neříkám, že je to nějaká světoborná kniha, ale 2,5 bych ji nedala. Je vidět, že máme zkrátka jiný vkus. A možná na tom měl i ten podíl, že si předtím četla nějakou lepší knihu. To se stává i mě. Ale věci, který tebe v knize nebavili, domorodci, úvahy nad životem a smrtí, to bylo právě to, co mé osůbce přišlo na knize jako to zajímavé. Já bych si další knihy od autorky určitě ráda přečetla, kord jestli tam bude zas troška té biologie a úvah pro ozvláštnění :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to hrozně mrzí, že mě to tak nebavilo, ale nemůžu si pomoc. Možná je 2,5 fakt málo, když o tom zpětně uvažuju, ale po dočtení jsem prostě měla takové pocity a já narozdíl od mnoha jiných píšu recenze a hodnotím okamžitě po dočtení, takže u toho zůstanu. Holt měl Počátek bohužel smůlu, že přišel po hodně moc skvělé knize :( Ale třeba mi další kniha sedne lépe :) Uvidíme :) Úplně autorku rozhodně neodsuzuji k nečtení :) Děkuji za pochvalu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři