19. 1. 2014

Bookshelf tour

Rozhodla jsem se trochu zapadnout do davu knižních blogů a udělat něco, co mají všichni (zvláštní filozofie, ne?). Chci totiž mít taky vlastní bookshelf tour.
Na poličkách v knihovně mám jen knihy víceméně z posledních pár let. Svoje hory pubertálních románků mám v krabicích a ačkoli je nezatracuji, protože jsem je měla fakt ráda a díky nim jsem v tom věku okolo 13 hodně četla, tak na ně prostě nemám v poličkách místo.
Protože jsem tak trochu posedlá kupováním knih (kdo z knižních blogerů to má jinak?), tak už i aktuální knihovna brzy přestane stačit.
Ke každé knížce se chci krátce vyjádřit, tak se obrňte trpělivostí. Tenhle článek je o všem a vlastně o ničem.
Ale teď už k jednotlivým poličkám
Čestnou první poličku zaujímá moje nejoblíbenější (spolu s HP) série CHERUB. Mám všechny díly, které vyšly v češtině, škoda, že se nakladatelství nejspíš nechystá v nejbližší době vydávat druhou řadu, ani další sérii Roberta Muchamora- Henderson's boys. Naštěstí jsou některé k dispozici jako e-booky, ale chtěla bych si je jednou pořídit. Klidně anglicky, ale u nás se sehnat nedají, tak to bude komplikované. CHERUB je skvělá série o dětských tajných agentech. Cherubové jsou osiřelé, často problémové děti perfektně vycvičené na práci tajných agentů. Koho by totiž napadlo, podezírat děti, že patří k tajným službám? Pro Cheruby je mnohem jednodušší infiltrovat se do rodin zločinců spřátelením se s jejich dětmi. Jak by gangsteři mohli předpokládat, že když jim čmuchají po domě kamarádi jejich dětí, tak to pro ně může být potenciálně nebezpečné? Zní to možná jako čtení pro mladší čtenáře, ale baví i moji mamku a já sama se ke knížkám často vracím, protože James a všichni ostatní Cherubové jsou prostě úžasní!
Ready player one je další pecka, na kterou jsem narazila víceméně náhodou, ale bylo to snad nejlepší čtení léta 2012. Život ve virtuální realitě nazvané příhodně OASIS a hon za pokladem důmyslně skrytým miliardářem a tvůrcem OASISu. Tohle čtení je prostě jízda. Ocení zejména milovníci vintage PC her.
Hunger games není asi třeba nikoho seznamovat. Plánuju sehnat si všechny tři díly i v angličtině.


Druhou poličku zaujímají knížky Kathy Reichs, které mám skoro všechny. Četla jsem všechny (některé vypůjčené z knihovny) a taky je mám moc ráda. Autorčin styl je trošinku zvláštní, ale moc mi vyhovuje a Temperance i Tory mám co ráda. Kdo by nechtěl nahlédnout do zákulisí forenzní antropologie? Mě tohle téma poměrně zajímá, nějakou dobu jsem dokonce zvažovala se vydat na nějakou podobně zaměřenou vysokou školu, ale nejspíš si vystačím s příběhy K.Reichs. Tyto knihy inspirovaly seriál Bones, ale vlastně s ním mají společné jen jméno hlavní hrdinky. Mám ráda i seriál, ale nikdy ho neporovnávám s knihami, protože to prostě nelze

 Moje dystopická polička, kam se ale všechny dystopie stejně nevejdou. Přechod a Dvanáctka jsou první dva díly trilogie a je to perfektní čtení pro ty, komu nestačí jednodušší dystopie a vyžaduje něco trošku jiného, trošku rafinovanějšího. Dech se mi taky hrozně líbil a pokud u nás vyjde pokračování, tak si ho určitě pořídím. Tak padne náš svět a Životy které jsme ztratily jsem četla tento týden a jsou to také první dva díly trilogie. Pohodové čtení. Moje zhodnocení najdete na blogu. Počátek jsem ještě nečetla, ale těším se na něj. 4 Knížky od Scotta Westerfelda- Oškliví, Krásní, Speciálové a Kompars. Oškliví jsou mojí vůbec první vlastněnou dystopií. Měla jsem ji asi rok v poličce a vůbec se mi do ní nechtělo. Bylo to ještě před vším tím bláznovstvím s YA literaturou, ale když jsem se do toho pustila, tak se mi to hrozně líbilo a hned v den kdy jsem Ošklivé dočetla jsem letěla do knihkupectví pro další díl. Hrozně se mi líbí jejich prkna. To bych chtěla vyzkoušet. Divergence a Rezistence jsou taky první dva díly notoricky známe trilogie a zanedlouho už se dočkáme závěrečného dílu. Moc se na něj těším, ale možná si pře čtením budu muset dát re-reading, protože se přiznám, že už si spousta věcí nepamatuju. Ale je to rozhodně jedna z těch lepších sérií. Stejně tak Legenda a Fenomén. Poslední díl Šampion vychází za pár dní a já se nemůžu dočkat jak to skončí. June a Day jsou skvěle propracované postavy a celý příběh se mi moc líbí.
 J.K. polička, kde mám komplet HP v češtině i angličtině (na fotce chybí anglická jednička- má ji půjčenou kamarádka a čtyřka- tu mám teď u postele, protože ji občas čtu). Prázdné místo- pokus J.K. se vymanit z pozice autorky dětských knih a podle mě je celkem povedená, ale Harry je Harry.
Polička se směskou nejrůznějších žánrů. Žambochova Líheň (mě tak štve, že už se nedá sehnat druhý díl v tomhle vydání. Koho kdy napadlo, vydat to jednou dvojdílně a pak jako jeden paperback dohromady? Grrr....Čas žít, čas zabíjet jsem zatím nečetla. Predátory jsem naopak četla třikrát. Dle mého nejlepší Žambochova kniha, nebo mě aspoň bavila ze všech nejvíce. Kdo nezná tohoto skvělého českého spisovatele a má aspoň trochu rád sci-fi a fantasy, měl by to rozhodně napravit, protože jeho psaní nemá chybu. Musím si pořídit sérii o Koniášovi, protože ta zdatně sekunduje Predátorům, co se zábavnosti a kvality týče. Myši jsem si pořídila jen proto, že stály 48 korun, ale ukázalo se to jako mimořádně výhodná koupě, protože je to celkem dobrý příběh. Mamce se to líbilo asi víc než mě, ale ani já jsem se u toho nenudila. Bod mrazu není špatný, ale asi celkem zapomenutelný příběh, protože si z toho moc nevybavuju.Dobrý proti severáku byla nesmírně spontánní koupě. Už nevím kde jsem na to narazila, asi na nějakém blogu, kde autorka tvrdila, že je to prostě skvělé. A měla pravdu. Zhltla jsem ji ani ne za dvě hodiny a neskutečně se u toho bavila. Druhý díl jsem potřebovala hned po přečtení prvního. Kdo četl, chápe. Odlehčené čtení, které můžu směle doporučit. Kolem Levelu 26 byl hrozný boom, protože je to první kniha s kybermosty (v knize jsou odkazy na internet, kde jsou nahraná videa související s příběhem). Paradoxně mě kybermosty moc nezaujaly, ale detektivka jako taková se mi líbí dost. Poslední díl jsem ještě nečetla. Mark Haddon je boží spisovatel. Mám od něho ještě knížku The Curious incident of the dog in the night-time, ale ségra ji někomu půjčila. Ale to je ta nejzábavnější anglická knížka, kterou jsem četla. Je o chlapci s Aspargerovým syndromem a jeho náhledem na svět. Doporučuju! Tuhle druhou od M.Haddona jsem ještě nečetla. Švédský thriller Game je zase něco trošku jiného, ale je to skvělý. Sice mě na ní některé věci zpočátku štvaly, ale pak jsem si zvykla a musela jsem si říct o druhý díl. Na ten se teprve chystám. Hvězdy nám nepřály- klasika, kterou asi nemusím představovat. Asi každý už o ní minimálně slyšel. Dojemný příběh o lásce a rakovině. Chytlo mě to jako dlouho nic. Proto jsem si pořídila i Hledání Aljašky, na které teprve dojde.
Hostitel už mi dřepí v poličce dlouho, ale nějak se k němu nemám.Vedle něj pár knížek od Stephena Kinga, kterého mám hrozně ráda, ale musím na jeho knihy mít náladu, což teď moc nemám. Nejlepší od něj je Osvícení a Dlouhý pochod, který bohužel nemám. Několik dílů Dextera, které jsem spontánně nakoupila v Levných knihách, tak snad ho někdy přečtu. Potom knížky, které mi jako milovníkovi seriálu Red dwarf nesmí chybět. Jsou fajn, jen škoda toho překladu. Ten se mi prostě nelíbí.

Píseň ledu a ohně- epické fantasy, které se dostalo do povědomí asi hlavně díky seriálu HBO. Doufám, že si Martin pospíší a stihne to dopsat :D. Cuocoo's calling, kniha J.K., kterou vydala čertví proč pod jiným pseudonymem. Dostala jsem ji k vánocům, takže jsem se k ní ještě nedostala, ale doufám, že bude lepší než Prázdné místo. Scarlet- pokud bude aspoň tak dobrá jako Cinder, tak si ji určitě užiju. Erebos je skvělá kniha, opět o počítačových hrách, takže něco pro mě. Postavy jsou na tak krátký příběh dost propracované a hodně se mi líbilo rozuzlení. Doporučuju!

Zmizelou jsem musela mít, když jsem slyšela, jak všichni říkají, jak boží to je a že budu valit oči. Tak uvidíme. Bzrk :D Ten název vás prostě donutí to v tom knihkupectví nenechat. Nejsem sériový vrah zní hodně dobře, narazila jsem na pochvalné recenze. Jezdce časem jsem koupila v Levných knihách a byla to nejlepší koupě jakou jsem tam udělala. Příběh je poměrně neotřelý a hodně se mi líbí ta myšlenka. Doufám, že u nás vyjdou i další díly, protože s těmito třemi hrdiny se nechci loučit v nedokončeném příběhu. Anna krvní oděná je hodně opěvovaná, tak jsem ji nemohla nemít. Křídla jsem vzala jen tak ze zvědavosti s tím, že ta stovka mě nezruinuje. O vílách jsem ještě nic nečetla, tak třeba to bude fajn. Sérii Podzemí chci číst až budeme mít všechny díly pohromadě. Zatím máme 5 (dva nemám u sebe). Ďábel nosí Pradu je jeden z mých nejoblíbenějších filmů, takže knížka byla jasná volba. Názor tady na blogu. Druhý díl jsem pořídila nedávno. Ten už není zfilmován, tak aspoň nebudu muset porovnávat

Od Resetu jsem si hodně slibovala, ale bohužel...když má člověk velká očekávání, může být akorát tak zklamaný. Ale stejně jsem zvědavá na další díl :D. Navíc má překrásnou obálku. Nástroje smrti mám první tři díly, jeden má půjčený mamka. Clary je šílená a nesnáším jí, ale děj se mi líbí. Loď mezi hvězdami a pokračování mě celkem bavilo, ale nebude to jedna z mých nejoblíbenějších. A moje milovaná série Řady nešťastných příhod. První díl má půjčený kamarádka. Je to čtení spíš pro mladší čtenáře,taky že jsem je četla jako mladší, ale stejně jsem je musela mít, tak jsem si je pořídila alespoň v angličtině 

Prvních 5 knížek mám od vánoc, ještě jsem je nečetla. Drsný spasitel, Rosemary má děťátko, Parfém příběh vraha, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a Jméno větru. Monument 14 je skvělý, názor najdete na blogu. 15 minus je další úžasná koupě z Levných knih. Taková kombinace Hunger games a Dlouhého pochodu. Luxusní čtení, fakt že jo. Na Misi se chystám. Návnada je hodně dobrá, slupla jsem ji za jeden den. Ačkoli je šíleně předvidatelná, tak mě to bavilo. Jedna knížka od K. Reichs která se už nevešla do správné poličky (tenhle díl je o geocachingu!). Knihkupectví pana Penumbry- pokukovala jsem po ní dlouho až jsem podlehla. Jeden apokalyptický román a Pátá vlna- slabší než jsem očekávala. Bohužel.

Film Atlas mraků se mi dost líbil, knížka byla skoro povinností. Terapie láskou a Dexter. Pak krásná, úžasná a skvělá knížka Než jsem tě poznala (názor na blogu). Karanténa vypadá hodně zajímavě. A momentálně rozečtená Spolubydlící a sbírka povídek od Žambocha Megapolis. A zmiňovaný 4. díl HP.
A to tenké černé je moje milovaná čtečka :) Jsem asi jeden z mála knihomolů, co ji má rád. Miluju knihy, miluju jejich vůni, otáčení stránek atd., ale čtečka taky není k zahození :) 

Poslední polička rozdělená na dvou fotkách jsou skoro samé fantasy a sci-fi paperbacky. Obzvlášť pyšná jsem na Noční klub od Kulhánka



Jestli někdo dočetl moje žvanění až do konce, tak vám gratuluju, teď znáte skoro celou moji knihovnu (skoro je hodně klíčové slovo).

Snad se vám bookshelf tour líbila.
Doufám, že se moje sbírka bude nadále rozšiřovat, i když mě to jednou zruinuje. Ale když tohle je prostě nejpěknější ozdoba pokoje.
Mějte se překrásně, čtěte, kupujte knihy, pište o nich a chraňte je.
Pokud mi necháte nějaký komentář, budu moc ráda :)


Share:

6 komentářů:

  1. Wow, já normálně zírám.. :-D Kulhánek mě překvapil, prostě jsem to u Tebe nečekala. Paráda, všechny knihy vypadají v bezvadném stavu, to se jen tak nevidí. Kdyby ses je chystala prodat.. mysli na mě prosím. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jsem ráda, že někoho tenhle článek zaujal :) Už jsem se smířila s tím, že si píšu do šuplíku :D Kulhánka jsi nečekala? :-D Proč? :D Četla jsem od něj teprve Stroncium a to je údajně jedna z nejslabších. Můj oblíbenec je zejména Žamboch. To je prostě bůh! Já fantasy a sci-fi čtu docela dost. Mám vždycky takové období :)

      Vymazat
    2. Nevím, co jsem koukala na recenze, vidím Greena a tak dále.. takže tohle je příjemné překvapení. Nečetla jsi Vyhlídku na věčnost? To je pro mě nejlepší Kulhánkova kniha. Žambocha mám taky ráda. Tak aspoň někdo! :-D

      Vymazat
    3. Jo, já se asi bohužel hodně nechávám strhnout davem. Každý čte Hvězdy, tak musím taky :D Mám ráda i takovéhle knihy, ale nezapomínám ani na své milé české sci-fi autory :) Vyhlídku na věčnost jsem nečetla, ale mám ji rozhodně na seznamu, co musím přečíst :) Predátory a Koniáše od Žambocha ale u mě pravděpodobně nic nepřekoná. No...nebudu se unáhlovat, ale jsem celkem paličatá, takže... :D

      Vymazat
  2. Dobrý den. Neprodáte prosím knihu TO od Stephena Kinga? Moc děkuji za odpověď. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      ne, tak TO bohužel neprodám :) Omlouvám se, snad budete mít víc štěstí jinde :)
      S pozdravem
      Melinda

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři