29. 1. 2016

Ryba jménem Ian - Bradley Somer

Zlatá rybička jménem Ian si bydlí ve svém kulatém čtyřlitrovém akváriu na balkóně Connora Radleyho, ve 27. patře věžáku Seville na Roxy. Jeho jediným společníkem je šnek Troy, které zajímá jen čištění jejich skleněného obydlí a není s ním žádná zábava. Proto Ian zatouží po dobrodružství a odhodlá se ke skoku z balkónu. Cestou dolů nahlíží do oken a spatřuje utajené střípky prožitků lidí proplouvajících nejroztodivnějšími životy.

Seville na Roxy je krabice plná života. Krabice, která se plní zážitky a osudy lidí, kteří v ní přebývají. Nikdy se nenaplní až po okraj, nikdy nebude úplná. Budou do ní přibývat další a další vrstvy lidských zkušeností, které jí budou propůjčovat výjimečnost a svéráz. A v téhle krabici bydlí i Ian. Zlatá rybička, kterou dostal bídák Connor Radley jako dárek od své přítelkyně. Od přítelkyně, které nedokáže být věrný. 
Bydlí tu i Jimenez. Údržbář, jehož hlavním posláním je správné fungování veškerého zařízení budovy. Je to samotář, ale ne z vlastního popudu. Pro obyvatele je neviditelnou samozřejmostí. Součástí vybavení bytu, která tam patří stejně neodmyslitelně, jako vodovodní kohoutek či okno s výhledem na město. Něco, čeho si člověk všimne až v momentě, kdy se to pokazí.
Ve své vlastní bublině tu žije i agarofobička Claire, těhotná Petunie Dalila, jejíž snem je prožít si porod v nejpřirozenější možné podobě, Herman, který umí cestovat časem a Garth, který má tajemství. 
Nějaké to tajemství mají ostatně všichni. Každý má nějaké ty kostlivce ve skříni. Ať už jde o zvrácenosti, úchylky, bolístky či fóbie. A Ian některá z nich během svého letu zahlédne. Sleduje osudy lidí, kteří mohou být sami sebou jen za zdmi svého bytu a i tam je jim trochu stydno. 

Odhalit něčí tajemství je totiž mnohem snazší, než někoho doopravdy poznat. To první se může ve zlomku sekundy podařit i rybičce, která nemá dost mozkové kapacity, aby udržela myšlenku více než pár sekund a přesto je velmi vnímavým pozorovatelem se sklony k filosofování o životě. To druhé se někteří nenaučí za celý život. 
Čtenář spolu s Ianem kouká na svět za okny domu jako skrz sklo akvária. S postavami se tedy v pravém slova smyslu nestihne sžít. Jak by taky ano, vždyť se celý dej knížky odehraje během pouhé půl hodiny. Stejně dobře by však mohla popisovat celé roky životů obyvatel Seville na Roxy. Krátký časový úsek rozhodně neznamená, že se nemůžete pokusit pochopit, politovat či zaregistrovat přítomnost těch několika málo bezvýznamných, ale přesto důležitých lidí, kteří představují jen nepatrný vzorek nejrůznějších povah v krabici mnohem rozměrnější a kulatější, než je jeden osamělý bytový dům.

Kniha je členěna na kapitoly vyprávěné z pohledů jednotlivých aktérů a to velice dopodrobna. Každou minutu cenné půlhodiny prožijeme s každým zvlášť. Díky tomuto konceptu dostaneme unikátní možnost sledovat jednu situaci a jeden časový úsek z pohledu všech přítomných. Každému se pochopitelně honí hlavou něco jiného a tak se nestihneme začít nudit, ačkoli se hlavní kostra děje v podstatě opakuje stále dokola. 

Spisovatel díky skvělému konceptu celé knihy dovedně ukazuje, že čas je relativní proměnná, která má význam jen tehdy, rozhodneme-li se mu ho přisoudit. Zdůrazňuje, že ti navenek nejdrsnější lidé odvádějící špinavou práci jsou vlastně nejcitlivější, nejzranitelnější a nejosamělejší. Říká, že zdánlivé maličkosti mají obrovský dopad. Že obyčejná souhra náhod způsobuje osudová setkání a ovlivňuje životy druhých více, než cokoli jiného. Nabádá k tomu, abychom se nebáli vystoupit ze své pohodlné bubliny. Že někdy stačí prostě skočit, abychom něco navždy změnili. Že všichni potřebujeme uzavřít danou kapitolu života, abychom mohli doopravdy začít žít. A že tím uzavřením je pro každého něco jiného.

Svět je jedna velká krabice plná tajností, přetvářky a nesouladu a Seville na Roxy je perfektní metaforou tohoto světa. 

Bradley Somer mě naučil, že spisovatel může vdechnout život postavám. Moc přivést k životu celý příběh však mají ve svých rukách pouze a jedině čtenáři. A tahle knížka by měla dostat šanci. Proto se nebojte a stejně jako Ian skočte do neznáma po hlavě a nemějte strach zkoušet nové věci. I když je výška dvaceti sedmi pater děsivá, někdy i cesta může být cíl.


90% 


Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku.




Knihu si můžete objednat na tomto odkazu
Krátkou ukázku najdete tamtéž.
Share:

5 komentářů:

  1. Tak to si chci přečíst! :3

    (Nevím proč, ale před rozkliknutím ve mně název evokoval takový animovaný seriál Admirál Bublina útočí. To bylo skvělé. Ve znělce se zpívalo "Má rybka je, má rybka je, má rybka je zlá, má rybka je, má rybka je, má rybka je blázen." :D S příběhem téhle knížky to očividně nesouvisí, ale prostě má první asociace. :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.youtube.com/watch?v=bmX0GBWtqlc ha, znělka :D
      tak to není blázen, ale ďábel. Ale to máš fuk, s touhle recenzí to fakt vůbec nesouvisí. :D

      Vymazat
    2. Přečti :) Myslím, že by se ti to mohlo líbit :)
      Ta obálka je sice roztomilá, ale nevím, jestli se k příběhu úplně hodí, resp. jestli trochu nesnižuje jeho kvalitu a neevokuje úplně něco jiného, pro jinou kategorii lidí :)
      Admirála Bublinu vůbec neznám :D A rozhodně to nesouvisí :D

      Vymazat
  2. Pááni, moc hezká recenze, anotaci jsem si nečetla, až tady u tebe a celkově jsi opět nalákala. To s tou půl hodinou zní skvěle a určitě je to taková hezká sonda :) Taky mi ta obálka evokuje spíše animák a něco takového bych proto nečekala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem ráda, že se ti líbí :) Já jsem se původně o knížku taky nezajímala, ale nakonec mě tak nějak přitáhla a jsem ráda, že jsem se do ní pustila :) Půl hodina mi přišla jako dobrá zajímavost. Ještě jsem asi nezažila, že by se příběh v knížce odehrál v tak krátkém časovém úseku :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři