11. 5. 2015

Jarní dumání #5 Knižní padouši

Syki pořádá už druhý ročník Jarního dumání. Jelikož mě témata zaujala a vlastně jsem nad několika z nich už mnohokrát přemýšlela, tohle mi dává krásnou příležitost je zveřejnit. Podrobnosti najdete na Knižním doupěti.



KNIŽNÍ PADOUŠI

Holky prý mají rády zlobivý kluky. Nechápu proč. Takové sebedestruktivní myšlenky se mě nikdy netýkaly. Vždycky jsem fandila dobru a doufala, že zvítězí nad zlem. Myslím si, že na světě už je tak dost zlých a špatných lidí, kteří nakonec vyhrají, dostanou co chtějí a nadělají pěknou paseku a já nevidím důvod, proč bych tento trend měla, byť jen myšlenkově, podporovat v knížkách. 
Na druhou stranu mě přílišná dokonalost, nadlidská pozornost, přehnané gentlemanství a úplná podřízenost kladných knižních slaďoušů přivádí k šílenství a je mi proti srsti. Považuji tuto kombinaci vlastností nejen za nereálnou, ale i značně neatraktivní. Koneckonců jsem ženská. Je náročné a takřka nemožné se mi zavděčit. 

Když se zeptáte knižních blogerek na otázku: "Jaký, zcela zjevně záporný hrdina, patří k vašim oblíbencům? Jakého padoucha prostě milujete a nemůžete si pomoci?" 70% holek odpoví bez zaváhání. Warner. Víte? Takový ten slizký sociopat z Shatter me, který to nemá v hlavě v pořádku a přesto je v dnešní době mezi YA čtenářkami považován skoro za boha? Proč je ukazován jako nepochopená zlomená duše, která našla vysvobození a tím i vykoupení? Jaký obraz tato obliba dává o naší společnosti? 
Jen chci říct, že vážně nechápu, co na něm kdo vidí a že Warner není příliš dobrý příklad pro ideálního životního partnera. Myslím, že to mladé holky akorát zmate a dává jim to falešnou iluzi o tom, jak by měly fungovat mezilidské, co víc, milostné vztahy. Moralizuji tady jako stará bába, ale tohle mi prostě nejde na rozum. S tím chlapíkem očividně není v pořádku naprosto nic. A přesto patří k nejobdivovanějším mužským ikonám. 

A co třeba Severus Snape? Copak se po celou dobu nechoval jako totální magor? Copak to není zahořklý postarší chlapík, který se sice snaží odčinit svou temnou minulost, ale přesto v něm zůstává spousta hněvu, nenávisti a zloby? Ano, možná to všechno byla nešťastná shoda okolností. Třeba měl prostě jen smůlu. Těžko byste hledali smutnější osud, ale abych parafrázovala Lumos S., to že celý život miloval Lily z něj vážně nedělá dobrého člověka. 
A ne, vážně jsem od začátku netušila, že je v jádru vlastně hodný, jak tvrdí spousta lidí zpětně, po odhalení, kterého jsme se dočkali v sedmém díle. Snape je prostě sketa a ačkoli jsem ho oplakala a skutečně ho považuji za jednu z nejlepších postav Harryho Pottera, jeho činy neschvaluji, nesouhlasím s nimi a nedokážu se přenést přes všechno, co dělal, ačkoli ho svým způsobem v určitých ohledech chápu. Pokrytectví? Možná... Mám pocit, že jsem ho beztak začala mít ráda až potom, co dostal tvář. Alan Rickman je totiž bůh. 
A nemyslíte, že skutečným největším padouchem v Harrym Potterovi je Brumbál? 

Zkrátka a dobře, já a knižní padouši asi nikdy nenajdeme společnou řeč. Na druhou stranu se nebratříčkuji ani s těmi přehnaně hodnými klaďasy. Podobně jako v životě mám nejradši ty vtipné kluky, co stojí spíš v pozadí, jsou svým přátelům oporou, dá se na ně spolehnout a jsou mnohem silnějšími osobnostmi, než by se na první pohled zdálo. Často by si člověk přál, aby získali hlavní roli. A to pěkně prosím nejen obrazně...

Jak jste na tom s knižními padouchy vy?
Share:

10 komentářů:

  1. Napríklad menovaného Warnera ani nepoznám :D Každopádne čo sa týka zloduchov, je málo takých čo sa mi zapáči. A keď sa mi niektorý zapáči, tak je to proste preto, lebo ho autor dokáže dobre vykresliť. Väčšine totižto chýba to správne vykreslenie. Je naozaj málo zloduchov, ktorých si pamätám a ktorí ma očarili. A môžem povedať, že väčšinou ide o pekné zrúdy, ktoré nemajú podobu krásneho, nadpozemsky dokonalého chlapca. A nezamilovavám sa do nich, ale neznášam ich, no tým sú výnimoční :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně ne? :D Já měla pocit, že je to nejznámější nepochopený padouch na světě :D
      Ano, právě to mě na nich taky baví, ale nefandím jim. Nikdy...
      Ti nadpozemští chlapci tam byli hození jen jako protiklad a teď si uvědomuji, že to bylo srozumitelné jen v mé hlavě :D

      Vymazat
  2. Naprosto s tebou souhlasím! Taky jsem nikdy nechápala a ani pořád nechápu náklonnost některých fans k Snapeovi. Co se týče Warnera, toho jsem si oblíbila až v posledním díle protože se (spoiler!) z Adama stal totální kretén a já je chtěla s Juliette dohromady. Ale neřekla bych, že by šlo o zápornou postavu, mě se zdála spíše kladná.
    Mým nejneoblíbenějším záporákem je určitě Umbridgeová z pera Rowlingové, ale jedným z mála záporáků, které jsem si oblíbila, je Doylův Moriarty, ačkoliv se i tak stavím na stranu Sherlocka Holmese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snape je skvělej. Jeho postava je skvěle vystavěná a jeho psychika super popsaná, ale vážně nemůžu říct, že bych s ním nějak moc soucítila či ho nějak obdivovala...
      Jako dobře, Adam může být kretén jaký chce, ale Aaron je prostě mimo...poslední díl jsem nečetla a nevím jestli někdy budu, protože první dva mě víceméně štvaly, ale zase je třetí údajně nejlepší, tak nevím...
      Umbridgeová je fakt děsivá. Vždy se mi úplně vařila krev, když se dostala na scénu, což je samozřejmě ukázka toho, jaká je JK frajerka...ale zase...neobdivovala jsem Umbridgeovou, nechápala jsem ji a nesnášela jsem ji do morku kostí...

      Vymazat
  3. Já teda taky nemám padouchy moc v lásce. Nesnesu někoho, kdo kouří, pije a nemá žádnou opravdovou zálibu. A co se těch dokonalých týče - dokonalost je podle mého děsně individuální a mně ti, co by byli dokonalí pro mě, až tak nevadí. :)
    Brumbál je největší padouch... no, určitě způsobil hodně špatného a rozhodně to není jen ten velký profesor a skvělý ředitel. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že máme všechny nakonec rády hodný kluky :D
      Já tedy proti alkoholu nic nemám, ale proti znuděným lidem co je nic nebaví ano :) To pro mě ale rozhodně není definice padoucha :) Padouch je pro mě někdo, kdo dělá zlé věci, které ovlivní jiné lidi. Kdo je dělá třeba i ve jménu vyššího dobra, nebo z důvodu, který jim samotným připadá správný a přitom je v rozporu s všeobecně platnou morálkou. Zabíjení, ubližování, týrání....
      Brumbál je svým způsobem pěkný hajzlík, ale všichni v něm vidí jen toho hodného starého pána, mocného kouzelníka...ale i když se koukneš na jeho minulost...proč vlastně trestá Snapea za něco, k čemu neměl sám zrovna daleko?

      Vymazat
  4. Hezké zamyšlení, taky nejsem fanynkou padouchů (Warnera též neznám :D ), ale někdy je díky nim knížka dynamičtější, samozřejmě pro život je někdo takový nepoužitelný :) i kdyby se mi ale nějaký záporák nějakým způsobem zalíbil, vždycky stejně budu fandit straně dobra, taky to tak prostě mám :)
    Co se týká Snapea, tak v závěru jsem ho silně obrečela, ale do té doby jsem mu nijak nefandila a některé jeho výstřelky byly opravdu mimo, když se na to člověk podívá zpětně, tak u mě je takoá jiskřička, která to trochu chápe nebo by aspoň chtěla, ale těch špatných věcí bylo tolik. To třeba ta Umbridgeová, ta mě štvala zase úplně jinak, ta mě totálně vytáčela k nepříčetnosti :D
    Přemýšlím, ale nikdo ze záporáků, kdo by se řadil k oblíbeným postavám mě asi nenapadá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Jakto holky, že neznáte Warnera? :D Ne že byste o tolik přišly, tu sérii považuji spíš za průměrnou, ale stejně :D
      Samozřejmě, že dodávají většině příběhů na zajímavosti. Vždy musí být černá a bílá, musí být něco, díky čemu poznáme, co je ještě ok a co je špatné. Nějaké to měřítko...Mám to stejně :)
      Právě...trochu ho chápu, ale nikdy ho nebudu považovat za dobrého člověka....byl hrdina? Možná...ale nebyl to žádný svatoušek...
      Umbridgeová je kapitola sama pro sebe :D
      Mě právě také ne :) Jsem na ty hodné no :) :D

      Vymazat
  5. Já mám padouchy ráda :D Tedy jenom ty knižní, v životě bych spíš brala šlechetného prince na bílém koni, než temnou bytost plnou zloby :D Ale knižní padouši pro mě mají určité kouzlo. Je to také způsobeno tím, že autoři si s jejich osudem většinou víc pohrají, dají jim hloubku a přitažlivý příběh. Klaďasové jsou prostě jenom klaďasové :D Ale samozřejmě čest výjimkám !
    Celkově se dá říct, že mám ráda postavy, které jsou na pomezí dobra a zla. Nejsou to žádní svatoušci, ale na druhou stranu ani úplný vraždící magoři.
    Pokud jde o Warena, to je kapitola sama pro sebe, ten je i pro mě až moc velký magor :D Logicky nedokážu pochopit, že všichni nějak zapomněli, co předváděl v prním dílu a že to není jenom romanticky rozervaný hrdina, ale prstě psychicky narušený cvok.
    Brumbál je sketa a nikdy mi to nikdo nevymluví :D Odahlením jeho padoušství skončilo moje dětství :D Snapea mám ráda už z výše uvedených důvodů. Nebudu tvrdit, že je svatoušek nebo že byl od začátku dobrý, ale je to pro mě právě postava na pomezí a tím se pro mě stal zajímavým a přitažlivým (nemyslím fyzicky :D pořád má mastné vlasy :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak aspoň, že dovedeš rozlišit tu hranici...že mezi realitou a fiktivními padouchy je celkem rozdíl... :D
      Jako je fakt, že v knihách mnohdy klaďasové vyznívají prostě jako nudně dokonalí týpci a zloduši zase jako super zajímaví sexy rebelové, kteří mají charisma až na půdu :D A to je nefér!
      Podle mě jsou ti na pomezí dobra a zla skoro nejhorší teda :D Dělají zlé věci ze špatných důvodů většinou...
      Hrozný magor!!!
      Taky mi to nejde do hlavy. Jak se mohl ten jeho přerod v miláčka mas udát tak rychle!
      Že jo? :D Prostě ho nemám ráda :D Sice jako nevyšiluju z toho, že si celý jeden díl Harryho vůbec nevšímá, protože má ve škole stovky studentů, ke kterým se chová stejně, ale prostě jeho minulost s Grindelwaldem a to, že si vlastně Harryho vydržoval jen jako nástroj k porážce Voldemorta a nikdy se mu neobtěžoval říct nic, co by nebylo nezbytně nutné, mnohdy ani to nutné ne...to prostě....grrr!
      Snape je zajímavá postava, ale nějaké velké pochopení a omilostnění u mě čekat nemůže :D Jo, mastné vlasy...fuj :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři