5. 12. 2014

Top týdne #38

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 38 zní

KNIHY, KTERÉ NIKDY NEMĚLY SPATŘIT SVĚTLO SVĚTA

Dovolím si opět si trošičku poupravit tohle téma podle svého gusta. Já totiž nemám ráda, když někdo soudí knihu, kterou nepřečetl. A já prostě, když se mi knížka nelíbí, tak ji nedočtu, tudíž nemám právo ji soudit, že. A když vím, že se mi nějaká kniha nebude líbit, tak ji vůbec nezačínám. Takže! Poupravené téma top týdne číslo 38 zní

OBÁLKY, KTERÉ NIKDY NEMĚLY SPATŘIT SVĚTLO SVĚTA

1) Vampýrská akademie
VA je tak skvělá, ale ty obálky :( Z těch se mi chce plakat. Vypadají tak nějak hrozně lacině a člověk se stydí s tím vyjít na veřejnost!
(na téhle fotce mě zaujalo, že knihy vypadají jako hardbacky, i když nejsou!)
Zdroj
2) Dokonalá iluze
Úchvatná detektivka s oldschoolovou a ošklivou obálkou. Vůbec všechny knihy od Pattersona vypadají dost hrozně. 

3) České obálky série Shatter me
Kdyby ty originální obálky (s očima) nebyly tak nádherné, asi se s touhle nějak smířím, ale takhle...nemůžu

4) Řbitov zviřátek, Carrie, Noční směna
Tak tahle obálka vypadá, jak kdyby jí někdo splácal za tři minuty v Malování.

5) Nikdykde 
Neil Gaiman má dost specifický, ale ohromně zajímavý styl. Nicméně obálka téhle knihy dokonale odrazuje potenciálního čtenáře

6) Noční směna
Tuhle knížku jsem nečetla, ale pokaždé, když ji vidím, tak mě znovu děsí, jak je špatná 

7) Moon called
Urban fantasy obecně nemívá z mého pohledu nic moc obálky, a přitom je to skvělý žánr. Zatím tedy soudím jen ze dvou přečtených knih, ale ty řadím mezi to nejlepší, co jsem letos četla.

8) Příliš dlouhá swingers party
Dobře, je asi jasné, že na obálce téhle knihy nebudou poníci, nebo nějaká roztomilí chaloupka uprostřed malebné krajiny a prostě musí být laděná tímto stylem, nicméně se mi fakt nelíbí

9) Trhni si!
Ať si říká kdo chce co chce. Tahle obálka je prostě děsná. Gesto na ní mě v nejmenším neuráží, ale to zpracování se mi prostě zdá celé špatně. Kytky? Jako fakt?

10) Tangled
Můžete si takovou obálku vzít do autobusu? Asi těžko bez toho, aby na vás lidi koukali buď skrz prsty, nebo se snažili zjistit, jestli jsou uvnitř nějaké pořádné porono scény .

Myslím, že po tomto výčtu je jasné, že mi nejvíc vadí, když je na obálce nějaká osoba. A taky to asi vypadá, že jsem hrozná puritánka a vadí mi nahota :D  To netvrdím, ale na obálky knih prostě některé věci podle mě nepatří. Takové knihy jsou pak buď úplně mimo můj okruh zájmu žánrově, nebo je prostě nezaslouženě odsoudím na základě obálky, což by často mohla být škoda. 
Jaké nejpříšernější obálky jste kdy viděli vy? :)
Share:

28 komentářů:

  1. Viděla jsi novou českou i slovenskou obálku Artemise Fowla? To je též fekál.
    Jinak s tebou souhlasím, bro .. ale viděla jsem i horší.
    Ono celkově Alpress má hnujsné knížní covery..
    A poslední dobou i Fragment odlítl do pryč co se vzhledu knih týče.. -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musela jsem si ji najít, ale máš pravdu, je to fekál :D :D
      Já jsem možná viděla také i horší, nicméně při psaní článku mi na mysl přišly právě tyto :)
      Mně se nelíbí obálky od Domina a Alpressu no. Fragment mi vždycky přišel tak na hraně...

      Vymazat
    2. Domino se poslední dobou moc zlepšilo! Viděla jsi obálky Lisy Jackson? Ty úplně žeru. A třeba Tak trochu šílení mají taky super cover! :3

      Alpress bohužel škarodou obálku dobrým dějem nevyrovná, většinou. :D

      Vymazat
    3. No jo, máš pravdu, ty jsou pěkné :) Je fakt, že jsem soudila jen podle pár zástupců a neudělala jsem si rozsáhlejší rešerši a následnou statistiku kolik procent jejich obálek je pěkných a kolik hnusných :D
      Ale právě detektivky od Pattersona vydává Alpress a ta kterou jsem četla byla jednoznačně jedna z nejlepších detektivek, se kterou jsem měla tu čest :)

      Vymazat
  2. Teď jsem se docela dobře zasmála :D Tangled má vážně hroznou obálku a já už se styděla číst v autobusu VA, natož tohle :) Jinak v téhle kompilaci hrozných obálek vítězí na plné čáře Noční směna :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :D
      Tangled i podle anotace zní dost zvláštně (ale jo, možná bych si to i přečetla, slyšela jsem celkem príma ohlasy)
      Noční směna je prostě....špatná. Hrozně špatná :D

      Vymazat
  3. Úplně s Tebou souhlasím! :D Některé "věci" by se prostě na obálkách knih objevit neměly. Mně osoby na obálce nevadí a obálka Jsem roztříštěná se mi líbí. Jinak hezký a zábavný článek! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Děkuju! :)
      Mně vadí osoby, fotky. Nevím proč. Prostě mám většinou pocit, že zvolená modelka/model vůbec nepasuje k příběhu a kazí mi to vlastní fantazii :)
      Roztříštěná se asi líbí většině lidí, ale mně vůbec :(

      Vymazat
  4. No tak to je katastrofa :D ale je zase na druhou stranu pravda, že Příliš dlouhá swingers párty poutá hodně pozornosti, když ji vidíš v obchodě. Nicméně mít v knihovničce obálku s takhle lascivním přebalem - fuj, nechci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Hotová záplava ošklivosti co? :D
      Jako upoutá, což je asi hlavní úkol obálky, ale že bych si ji bez ošklíbání odnesla k pokladně? Ne :D

      Vymazat
  5. Podle mě by obálka knihy měla být... nechci říct neutrální, to rozhodně ne, měla by podtrhovat knihu samotnou, ale ne těmi lacinými způsoby. Proboha, i 50 odstínů má docela pěkné obálky. Mně se obálky s lidmi nebo tak líbí, například právě filmová řada, Harry Potter... ale všeho s mírou. Mám ráda jednoduchost. Spousta sérií má hrozné obálky a nesnáším ty od Alpressu. Knížky mají dobré, ale neumí je podtrhnout... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podtrhovat knihu, ano. 50 odstínů má právě celkem vkusnou obálku, proto tady není zahrnuta :)
      Filmová řada je pěkná tím, jak jsou fakt všechny díly jeden jako druhý - hřbety. To je príma :) A fotky tam nejsou nijak rušivé, už je proto, že je to filmová řada a člověk si o vzhledu postav mohl udělat představu i z toho filmu :)
      Jednoduché obálky jsou nejhezčí. Pro mě za mě může být obálka jednobarevná a na ní pěkné kontrastní písmo a já budu spokojený :)
      Alpress už jsme tu řešili, tam si s obálkami skutečně moc záležet nedávají. Působí na mě strašně "starým" dojmem, jestli chápeš, co tím myslím. Prostě dnes už je ta grafika úplně někde jinde...

      Vymazat
  6. Obálky Vampýrské jsou kýčovité, ale vyloženě špatné podle mě ne. Ovšem to slovenské vydání, to je oproti tomu našemu skvost. :D
    No tak Alpress má obecně fakt děsivé obálky.
    Mně se zase ty originální obálky s očima zas tolik nelíbí. :D A ty české obálky jsou podle mě fajn. Mně se spíš nelíbí obálka ke Krvavé cestě od CooBoo, jop. :)
    Starší vydání knih od Kinga mívá děsivé obálky, pravda. A Gaiman to s těmi obálkami taky párkrát moc nevyhrál.
    Noční směna je příšernost. :D
    Urban fantasy žánr má podle mě takové obálky, které tomu žánru odpovídají. Jasně, úplně vždy se to nepovede, obzvlášť pokud jde o původem české obálky, ale většinou to k obsahu sedí. A teď nevím, jestli se ti nelíbí obálka jen k tomu prvnímu dílu nebo i ke zbytku série Mercy Thompson? Já osobně s tebou totiž musím nesouhlasit - série Mercy Thompson má jedny z nejkrásnějších obálek vůbec, rozhodně pak v žánru urban fantasy. Dan dos Santos je podle mě úžasný umělec, jop. :)
    Příliš dlouhá swingers party - na mě osobně je ta obálka až moc vulgární, takže se mi také příliš nelíbí.
    Trhni si! - mně to přijde fajn. :D
    Tangled - nu, nevím, ale podle mě to tomu žánru odpovídá, ne? :D
    Já třeba moc nemusím ty britské (takže i české) obálky ke knihám od Ricka Riordana, také Mistborn od Sandersona to s obálkami moc nevyhrál, české obálky Virátů od Kathy Reichs se mi také nijak zvlášť nelíbí, u Měsíčních kronik nad obálkami také pláču, když je srovnám s originálem, obálka Horečky Dananů od Karen Marie Moning je také dost divná. Fakt nepovedené obálky má i české vydání prvních tří dílů ze série Skulduggery Pleasant od Dereka Landyho, nadšením neskáču ani z českých obálek Nástrojů smrti (hlavně obálka prvního dílu od Mladé Fronty je velká děsnost). A vyjmenovat by šla určitě ještě spousta jiných knih, no. :D Tohle je jen to, co mě tak napadne z hlavy, no. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přijdou, že VA obálky vůbec nepůsobí tím dojmem, který ve mě vyvolává čtení těch knih a proto mi tak vadí :D Protože příběh je o trilion procent lepší, než přebal :D A ty slovenské jsou prostě nádherné ♥♥ Chci je!
      Ta Krvavá cesta mě taky moc neoslnila :)
      Noční směna je prostě....prototyp děsné obálky :D
      Já jsem vždycky koukala jen na první díl série o Mercy Thompson. A ten se mi nelíbí. Další nevím :) Četla jsem z urban fantasy totiž jen Charley Davidson :) I nesouhlasit se mnou je povoleno :)
      Tangeled - odpovídá to tomu, ale nelíbí se mi :D
      Knihy RR se mi celkem líbí :) Mistborn má dost divné přebaly, to máš pravdu, Viráti jsou skvělí, protože tématicky odpovídají jednak příběhu a jednak vypadají i jako ostatní knihy od autorky (jsou je maličko vyšší, což mě štve :D). Měsíční kroniky se mi kromě Cinder líbí, ale ve srovnání s těmi originálními jsou jednoznačně horší. Horečka Dananů je děsná, pokud je to to co myslím.
      Skulduggery Pleasant vůbec neznám :) Nástroje smrti se mi líbá ve vydání od KK hodně. To staré od Mladé fronty je fakt nejhorší, nemůžu uvěřit, že jsem ji do seznamu zapomněla :D
      Díky moc za obsáhlou reakci i za přidání dalších zajmavě ošklivých obálek :D

      Vymazat
  7. Děkuji za pobavení :D Za mě teda furt vyhrává Město z kostí, ale zde má zdatné konkurenty. Taky se mi nelíbily obálky u historických románů od Domina (možná to je jeden z důvodů, proč jsem je nikdy nezačala číst). A nejhorší obálky celkově podle mě dělá MOBA. Třeba Jihlavský zlý duch měl mít původně vcelku hezkou obálku, ale nakonec ji změnili a je hnusná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo! :)
      Město z kostí v původním českém vydání je fakt nejvíc příšerné :D Nevím, proč jsem si na něj nevzpomněla :D
      Právě - obálky Domina mi moc nevyhovují. Nevím proč.
      Od Moby mám jedinou knížku a to je Podeřelý, kterou jsem před pár dny dočetla a na to, že obsah pro mě byl naprosto nanic a vůbec mě to nebavilo, obálku má teda nejvíc nádhernou :)
      Původní obálka toho Jihlavského ducha je s tím erbem, nebo s lebkou? :D

      Vymazat
  8. Článek mě taky pobavil a souhlasím, že většina obálek je hrozná :) Obálky VA mi také dříve přišly kýčovité, ale už jsem si na ně zvykla a teď je považuju za normální..Myslím, že to mohlo dopadnout i hůř :) Nelíbí se mi obálka Noční směny, vypadá jako splácaná v malování a hlavně je mi nesympatická ta slečně na obálce, která mi silně připomíná Dádu Patrasovou..:D Za to obálka Mercy Thompson se mi líbí, ale možná je to i tím, že to je má oblíbená série a tak jí nadržuji :) Ale vítězem o nejhorší obálku je u mě asi pořád první verze Města z kostí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! :)
      Já si na ně asi nikdy nezvyknu :D Protože ty slovenské jsou tak krásné :)
      Přesně, jasná Dáda! :D Ne, že bych jí nějak nesnášela, jako dítě jsem ji asi měla docela ráda, ale na té obálce se mi nelíbí :D
      Mercy Thompson si hlavně musím přečíst!!!! Hrozně mě to láká, ale těch knih, co musím číst hned je tak moc, že se na ni ještě nějak nedostalo :)
      První verze města z kostí je opravdu žhavý kandidát na první místo, nechápu, že jsem ji vynechala :D

      Vymazat
  9. Jo, některý ty obálky jsou vážně děsný a člověk by se s nima styděl jít na veřejnost. =D Taky mám pár obálek, co nemám ráda, ale vlastně nejsem zas tak vybíravá, když na to přijde. Postavy na obálce mi nevadí, pokud teda aspoň trochu odpovídají tomu, co se člověk pak dočte v knížce, když je hrdinka knížky brunetka a na obálce se na mě usmívá sladká blondýnka, umí to docela naštvat... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozně! :D Co si pak lidi pomyslí, že čtu za braky? :D
      Já asi nejsem taky nijak extra kritická, na druhou stranu, když mi prostě vadí, tak s tím prudím navždy :D
      Před pár dny jsem četla recenzi na Bílou jako sníh, rudou jako krev (už nevím u koho bohužel), ale tam prý je hrozně podstatné, že má hlavní hrdinka zelené oči a na obálce má slečna snad tmavěhnědé. Jako není tak těžké to nějak zařídit ne? :D

      Vymazat
  10. Skoro všechny, které jsi jmenovala mají naprosto otřesné obálky a VA z toho dopadlo ještě dobře.. Sice to nejsou nejhezčí obálky, ale nejsou i nejhorší, třeba ten první díl se mi dost líbil.. Ale to je taky podle gusta. Ale ty další jsou opravdu otřesné a bohužel si takhle odradí spoustu čtenářů.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. VA je na tom vážně ještě dobře. Nikdy Top týdne neřadím striktně podle pořadí, ale spíš jak mě ty knížky napadnou :)
      Právě,obálka je většinou to první, co o knize víš (pokud nejsi šílený bloger a nečteš jednu recenzi za druhou :D), měla by tedy reprezentovat a upoutat a ne zhnusit a odradit :)

      Vymazat
  11. Fuuuuj, skoro som až slzu vyronila :) Hrozné! :) Ale pobavila si ma :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě pobavila :D Ano, z některých až bolí oči :D

      Vymazat
  12. Já si občas říkám, co za šíléného grafika některé obálky vypouští :D Kolikrát vidím hroznou obálku a říkám si, že tohle prostě číst nebudu a přitom je pod tím kolikrát skrytá dobrá knížka. Ale... prostě... no :D

    (Ano, uznávám - smyluplnější komentář jsem napsat nemohla :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :D Škoda, když někdo zabije super knížku něčím takovým...
      Neboj, naštěstí pro Tebe mám nesmysluplné komentáře nejradši, protože mi připomínají můj vlastní styl psaní :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři