30. 10. 2014

Karlík a továrna na čokoládu - Roald Dahl

Willy Wonka, slavný výrobce čokolád, vyhlásí po celém světě soutěž, která hlásá, že nálezci pěti Zlatých kupónů ukrytých ve Wonkových čokoládách budou mít tu čest se na den podívat přímo do jedné z nejúžasnějších továren na čokoládu na světě. Pět dětí se tohoto slavného dne dočká a prožije ty nejneuvěřitelnější chvíle ve svém životě a jednoho z nich možná dokonce čeká sladké překvapení.


Karlík je jedna z těch notoricky známých knížek, která svou slávu nezískala náhodou. Roald Dahl vytvořil překrásný příběh plný čokolády, sladkostí a dalších úžasností, které se v takové fantazijní cukrovinkářské továrně nacházejí. Willy Wonka jakožto svérázný majitel továrny a vynálezce nejpodivuhodnějších sladkostí na světě si získal mnoho příznivců z řad dětí i dospělých. Kdo by totiž nemiloval čokoládu, že ano! 
Archerypální postavy nabízejí pobavení i poučení. Knížka zacílená hlavně na mladší čtenáře pohladí po duši nejen úžasně barevným světem, ale i stylem vypravování, který se náramně hodí na předčítání před spaním. Vyzdvihnout musím i český překlad, který se hlavně co se týče popisů a přirovnání vážně povedl. Nádherně využívá bohatosti našeho rodného jazyka a zdůrazňuje jeho krásu.

Neubráním se samozřejmě porovnání s filmem , který vzniknul pod taktovkou Tima Burtona. Film znám takřka zpaměti, takže jsem knížku měla přečtenou jedna dvě. Knížka se liší jen v drobnostech (například tedy i v závěru :)) a překlady písniček jsou jiné a originální. 
Slabých 130 stran jsem měla přečtených ani ne za dvě hodinky a přestože jsem si v hlavě drmolila co přijde dále ještě předtím, než jsem k tomu dospěla, rozhodně těch dvou hodin strávených s touto knížkou nelituji. 

"Děti i jejich rodiče nebyli úžasem schopni slova. Byli omráčeni. Zaraženi. Zmateni a zmámeni. Byli dočista tumpachoví z velkoleposti toho pohledu."

"Je to blázen! křičeli. 
"Cvok!"
"Splašenec!"
"Potrhlík!"
"Pudivítr!"
"Makovec!"
"Pomatenec!"
"Vrtohlavec!"
"Poděs!"
"Famfárum!"
"Třeštiprdlo!"
"Ťululum!"
"Šílenec!"
Share:

20 komentářů:

  1. Tohle je krásná knížka i krásný film. :-) Možná trochu škoda, že jsem to četla až jako odrostlejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to četla až teď ve stáří :D A taky jsem si to užila, protože je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů :)

      Vymazat
  2. Jednou jsem ji viděla v antikvariátu a já blb jsem si ji nekoupila. :-/ Ten film miluju, tak snad na ni někdy narazím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já blb jsem ji taky nemohla stodvacetsedm let sehnat, ale nakonec je díky Madeleine moje a já mám radost! :D Zkus se poptat v Academii na Václaváku :D Ale mně ji nechtěli prodat, musela tam zajít Madlenka a nechat mi ji na pokladně, neboť mně ji vždycky zapřeli, když jsem se po ní ptala :D

      Vymazat
    2. Tak to mně ji taky neprodaj :D Ale možná si nakonec koupím anglickou verzi. Viděla jsem jedno úžasný vydání. I když teda zase bych nerada přišla o ten překlad.

      Vymazat
    3. Nechápu, co to jako mělo znamenat :D Asi špatná karma nebo co :D
      Podle mě ale ty anglické fráze taky budou stát za to! :) Ale ta čeština je tam taková roztomilá no :)

      Vymazat
  3. K tomu mohu dodat jen:
    https://www.youtube.com/watch?v=ozqfOzqMvlQ

    Jinak já knihu nečetla a ani mě popravdě moc neláká :) Ale zase je to kraťounké, takže to stejně zabere tak jedno odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je boží písnička!!! :)
      Je to milé, a stejně super jako film, ale není to asi něco co, by člověk musel absolvovat, pokud není zas takový fanda :) nicméně pro mě jako milovníka filmu nezbytnost :)
      Ale přeložené je to fakt pěkně a překladatel si skutečně dal záležet :)

      Vymazat
  4. Om nom nom nom :3 Sladkosti :D
    Hrozně se stydím, ale ještě jsem tuhle knihu nečetla (film jsem viděla - Burtonovka je samozřejmost). Tvoje recenze mě navnadila jak na knihu, tak na čokoládu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :D Maličko mi kapaly sliny, když jsem četla o všech těch úžasných sálech a nugátové/fondánové hoře :D :3 :3
      Nestyď se a naprav to!!! :)
      A dej si k tomu čokoládu, jinak zkolabuješ, jako já skoro :D

      Vymazat
    2. Napravím! Čestný skautský :D
      Sakra, znova jsem si přečetla tu recenzi a mám zas chuť :D
      Jsem v práci, tak tady čokoládu neseženu :D

      Vymazat
    3. :D :D Promiňte madam, že Vás moje recenze tak mučí :D :D

      Vymazat
    4. :D neskutečně moc, před takové recenze bys měla dávat upozornění :D

      Vymazat
    5. Ok, příště tam napíšu. "Pozor, po přečtení této recenze budete pozorovat silnou kumulaci slin v ústní dutině, fyzickou touhu po čokoládě, nebo jiné sladkosti a újmu psychického rázu, která vás bude nutit číst ji stále dokola mučit se tím" :D

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Já taky!! :) Sice nejsem velký fanda ani Johnnyho Deppa ano Tima Burtona (nekamenujte mě prosím :D, asi jsem jediná osoba na světě :D), ale tenhle film můžu pouštět pořád dokola a neomrzí mě :D

      Vymazat
  6. film zboznuju, jako cokoholik bych ho mohla videt dokola a dokola :) knizku jsem necetla, ale zaujala jsi me tim, ze ma jiny konec! to musim mit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme na tom stejně! Karlík a jeho dobroty se neomrzí ani napomilionté :D
      Chňa, chňa :D Můj cíl lákat čtenáře se plní! :D Ne zas tak jiný, ale maličko pozměněný, dejme tomu...abych tě úplně nemystifikovala! :)

      Vymazat
  7. Já zatím viděla jenom film, který je prostě úžasný! Taky některé ty fáze umím nazpaměť, proto se knihy trochu děsím. Ale po tvé recenze se asi do knihy vesele pustím a budu doufat že se mi bude líbit stejně jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překlad rozhodně není stejný, jako ve filmu, ale pokud umíš film nazpaměť, budeš na tom asi jako já a budeš přesně tušit, co se stane na další stránce :D Ale stejně se mi to líbilo a ty jinak přeložené písničky jsou prostě boží! :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři