6. 11. 2018

Chladnokrevně – Robert Bryndza (Erika Foster #5)

Na břehu Temže je nalezen kufr s lidskými ostatky. Tělo je rozřezáno na přesně vyměřené díly, aby se do zavazadla pohodlně vešlo a ačkoli Erika Fosterová byla svědkem mnohem hůře znetvořených zesnulých, toto je z nějakého důvodu jedním z nejznepokojivějších pohledů na oběť, jaký se jí kdy naskytl. Nebožtík je v kufru nacpaný nahý, zato jej jeho vrah vybavil vlastními cennostmi v igelitovém sáčku. Ačkoli průkaz totožnosti pachatel nepřibalil, policii netrvá dlouho, než tělo identifikují a spojí si jej s dalším nedávno nalezenou mrtvolou v kufru. Má tyto dvě zvláštní vraždy na svědomí stejný člověk? Když mu nešlo o drahocennosti, o co tedy?

Erika Fosterová si k českému čtenáři hledá cestu již popáté, tentokrát v knize s názvem Chladnokrevně a konečně se jí to daří. Dříve odtažitá, chladná a až příliš kariérně orientovaná detektiv šéfinspektor Fosterová je nyní konečně trochu víc člověk a méně detektiv bez kousku citu v těle. Ačkoli jí to pořád zatraceně pálí, práce je pro ni vším, na případ by se soustředila i na smrtelné posteli, na svůj instinkt se může spolehnout skoro na sto procent a je stále stejně nelítostná, budete také svědkem toho, že i ona má svá slabá místa a citlivé chvilky.

Jak už to tak bývá, i Erika má pořádný problém s autoritami a to se asi nikdy nezmění. Ona sama o vedoucí pozici nikdy nestála, ale podřídit se je pro ni náročné, ať už nad ní stojí kdokoli. Eriku jen tak někdo nebo něco nezastraší. Má vlastní hlavu a žije prací, čímž si často ubližuje, aniž by si to uvědomovala. Přitom má kolem sebe mnoho lidí, kteří by jí mohli být oporou a stát se jejími přáteli. Jen kdyby je pustila do svého soukromého a uzavřeného světa v samozvané opuštěnosti a samotě.

Robert Bryndza si čtenáře suverénně získal už svou prvotinou Dívka v ledu a od té doby jsou jeho knihy čím dál větší senzací. Bryndza umí skvěle vyvážit hutnou porci vyšetřování s náloží osobních trablů hlavní hrdinky. Chladnokrevně je, jak už jsme u autora zvyklí, britskou detektivkou na slovo vzatou. Kniha se hojně soustředí na detaily vyšetřování a v Bryndzově podání vše vyznívá poměrně realisticky. Za každým posunem v pátrání je vidět hromada mravenčí a úmorné práce v terénu i za stolem v kanceláři, hledání v archivech či procházení nekonečně hodin kamerových záznamů, které ani nemusí přinést své ovoce.

Skoro stejně dramaticky, jako vraždy a vyšetřování, umí Bryndza vykreslit i mezilidské vztahy a to jak ty rodinné, tak přátelské i milenecké. Soustředí se na to pěkné, ale nebojí se zabrousit ani do oblasti skutečně toxických a nezdravých svazků a úvah, kam až člověka může dohnat láska, touha a snad i potřeba (k) někomu patřit.

Chladnokrevně je neskutečně intenzivním čtením. Největší husí kůži z příběhu budou mít určitě všichni rodiče a zažijí pořádně úzkostné stavy, protože právě lidé v této roli v knize zažívají v knize největší peklo. Bryndza se nebojí hodit i své nejhlavnější postavy do život ohrožujících situací a ústřední dvojku zabijáků, kterou vytvořil speciálně pro tuto knihu, budete nenávidět do morku kostí a zároveň vám za ně možná bude trochu smutno. No však uvidíte. Jejich totožnost se dozvíte velice brzy a děj sledujete i jejich očima a na rozdíl od policistů zná čtenář každý nechutný detail jejich konání, každou zvrhlou myšlenku.

Závěr Chladnokrevně je klasicky vygradovaný a značně dramatický. Chvílemi vám bude běhat mráz po zádech, občas se přistihnete, že přelétáte jednotlivé stránky a kapitoly takovou rychlostí, že si nezasvěcený pozorovatel musí myslet, že snad ani nečtete celá slova a nemůžete ze čtení nic mít. Jenže s Bryndzovými knihami to ani jinak nejde. Jsou aktuální, čtivé, šílené a napínavé a není výjimkou, že vás po jejich přečtení postihne paranoia. V Bryndzově světě se totiž zdá, že vůbec nikde není bezpečno.
80 %

Knihy o Erice Fosterové od Roberta Bryndzy vychází pod značkou nakladatelství Cosmopolis, kde můžete také všechny jeho knihy koupit.

Kniha vychází 8.11. a už nyní si můžete přečíst první kapitoly zdarma! Více info na webu robertbryndza.cz

Za možnost přečíst si Chladnokrevně v předstihu bych touto formou ráda poděkovala Barče z nakladatelství Cosmopolis!
Share:

7 komentářů:

  1. Já poslední dobou zjišťuji, že abych shledala knihu skvělou, nepotřebuji, aby měla nějaký epický a šokující závěr. Obecně mám radši klidnější romány a lyriku, minimálně v posledních měsících. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já to mám různě, podle nálady. U některých žánrů ten epický závěr potřebuji :) Ale někdy mám zase chuť na nějakou náladovou a pocitovou knížku :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám, ale nečekám zázraky. Předchozí díly se mi sice líbily, ale něco tomu chybělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak to já Bryndzu úplně miluju, ještě víc poté, co jsem měla tu možnost se s ním setkat osobně a popovídat si s ním :)

      Vymazat
  3. To je nechutný! Už první věty :D Ale nejsem žádná křehotinka, a jo, tohle jsou ty správné detektivky/thrillery.
    "Průkaz totožnosti vrah nepřibalil." - to mě baví.
    Jak to popisuješ, tak přesně tohle mám na podobných příbězích ráda - detaily vyšetřování, pořádně se ve všem prohrabat, asi jsem se měla dát na úplně jinou kariéru :D Ale zároveň neopomenout ani linku, která provází celou sérii. Proč že jsem to ještě nezačala číst? (Joo, protože čtu milion jiných sérií a knížek..ehm.)
    A popis toho čtení na konci! To je nejlepší. Někdy mám pocit, že ty slova fakt nečtu celý a letím, zakrývám si sousední stránku rukou, abych fakt jela aspoň trochu normálně, protože to nejde jinak, než hltat. Ach jo, píšu si! Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D :D Joo, s ničím se nemaže :D
      Taky mě to dost bere, moje organizační úchylka by se jim na stanici určitě hodila! :D
      To taky nechápu! Už je před námi jen poslední díl! :D Tak ty čekáš, až to bude komplet, viď :D Aspoň se ti jako mně nebude plést Kim, Lacey a ještě Erika :D Jsou z dost podobného těsta :D
      Děkuji :)

      Vymazat
    2. Sice jsem netušila, že už bude jen jeden díl... ale jasně, že přesně na tohle čekám :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři