18. 9. 2018

Opravdu mrazivý poslech - audiokniha Mráz - Bernard Minier (Martin Servaz #1)

Na sloupu lanovky, která je jedinou přístupovou cestou do nitra elektrárny uprostřed Pyrenejí, spatří zaměstnanci mířící na směnu zavěšenou znetvořenou mrtvolu koně. Ukáže se, že se jedná o oblíbené zvíře člena místní honorace a je na něm nalezena DNA chovance psychiatrického ústavu, který sídlí nedaleko na samotě uprostřed pustiny. Případ dostane na starost kriminalista Martin Servaz ve spolupráci s členkou četnictva Iréne Zieglerovou. Každý mají k vyšetřování odlišný přístup a i oni sami jsou jako den a noc. Jakmile se nedaleko původního místa činu začnou objevovat lidské oběti, u nichž se modus operandi podezřele podobá vraždě koně, nabere případ na obrátkách.

Zároveň s vyšetřováním se v psychiatrickém zařízení, kam přijíždí mladá švýcarská psycholožka Diana Bergová, odehrává další malé soukromé drama. Dějí se tam opravdu zvláštní věci, což by možná na tak odlehlém místě, kde mezi čtyřmi stěnami živoří celá řada těch nejzvrhlejších a nejvyšinutějších chovanců, člověk čekal, ale Diana začíná mít pocit, že kápla na něco opravdu velkého. Teď je jen otázka, jestli jí stojí za to se šťourat v tom, jak se věci skutečně mají, nebo si jen odbyde svou praxi a bude dělat, jakoby nikdy nic neviděla, neslyšela a nebyla v pokušení vyšetřovat.

Mráz je zahajovacím dílem série detektivních příběhů stojících na hlavní postavě Martina Servaze. Neuvěřitelně sečtělého, možná trochu usedlého chlápka, jehož intelekt vám zalichotí a snaha posouvat se vpřed vás motivuje. Jak už to tak bývá, dozvídáme se něco málo o jeho soukromém životě, ale nezabředáme do osobních dramat příliš hluboko, aby to milovníky knižní mravenčí policejní práce unudilo k smrti. Mráz je detektivka velice orientovaná na vyšetřování, případ samotný a v neposlední řadě na dění uvnitř trochu strašidelné psychiatrické léčebny. Nic nového, ale přesto to v podání pečlivého Miniera funguje na výbornou.

Zdrojem mrazení paradoxně není prostředí prokřehlých a zasněžených Pyrenejí, nad kterými se stahují mračna a všude se zničehonic objevují mrtvoly, ale hlavně pocit izolace míst činu i jejich detailní popis. Minier si dal skutečnou práci s vykreslením prostředí, přiblížením průběhu vyšetřování i oživením tolika různých postav, z nichž žádná není stejná, že nestačíte vůbec absorbovat kompletní obraz. Problematickým aspektem audioknihy je to, jak jedna dějová linka plynule přechází ve druhou, bez zjevných předělů. Až po několika větách si uvědomíte, že už nemrznete se Servazem někde uprostřed pustiny, ale aklimatizujete se s Dianou v ústavu, kde šmejdíte po strašidelných chodbách a pátráte po nesrovnalostech. To je pro posluchače bohužel značně matoucí.

Až na to, že se snad ani mezi jednotlivými dějovými rovinami, které se střídají jako na běžícím pásu, nenadechuje, odvedl Jiří Žák při načítání této obsáhlé detektivky skvělou práci. Nepolevil ani na minutu z dlouhých více než devatenácti hodin. Bezchybný přednes v kombinaci s vemlouvavým hlasem vám bude sympatický a okamžitě si jej mentálně spojíte s pečlivým a nezdolným Martinem Servazem a už nikdy ho ve své hlavě neuslyšíte jinak. Ojedinělé zvukové oddělovače jsou zvoleny skvěle. Tyto hudební vložky zní úplně jako z jiného světa a vám díky nim pokaždé spolehlivě naskočí husí kůže a budete se ohlížet přes rameno, odkud se podivně znepokojivé zvuky linou.

I přes všechny klady Mráz však rozhodně není audioknihou pro čtenáře, kteří s audioknihami chtějí teprve začít. Komplexnost a rozsáhlost děje se může postavit do cesty vnímání každého detailu, protože se u rozsáhlých popisů můžete snadno přistihnout, že vnímáte pouze hlas interpreta, nikoli obsah slov, která čte.

Co se týče samotného obsahu, průběhu vyšetřování, důkladné vykreslenosti opravdu značného množství postav, se kterými se snažíte mermomocí sžít a fenomenální atmosféry, přichází vám na mysl až slovo bravurní. Minier bravurně ovládá základní aspekty dobré detektivky, ale ani v jeho silách bohužel není udržení čtenáře ve střehu po celou dobu opravdu rozsáhlého textu. Těžko říci, zda by se z obsahu dalo vůbec něco vyškrtnout, aniž by byla narušena atmosféra a zkrátka to, co dělá Miniera Minierem, ale místy se vám zdá, že je poslech opravdu zdlouhavý a možná byste ocenili místy svižnější tempo a menší detailnost.

Mráz je skutečně klenotem mezi detektivkami, co se promyšlenosti případu a navnazení na navazující díly týče. Minier před psaním neplánuje, spoléhá na improvizaci a hraje si s prostředkem děje, aby mu seděl k začátku a závěru a odvádí opravdu dobrou práci. Přesto mu k dokonalosti ještě chloupek chybí. Je však zřejmé, že má ještě hodně co nabídnout a jeho příznivci se po dočtení jistě nebudou moci dočkat další návštěvy respekt budících Pyrenejí. A pokud vás tahle cihlička poněkud odrazuje svým rozsahem, zkuste zvolit její audiopodobu. Na dlouhé cesty autem je úplně ideální.

70 %

Pro opravdu mrazivý poslech kupujte audioknihu Mráz na audioteka.cz
Za poskytnutí audioknihy k recenzi děkuji moc Veronice z audioteka.cz!

Share:

2 komentáře:

  1. Mráz jsem četla a přestože je to šílená bichle, četlo se to skoro samo a měla jsem ji hned zhltnutou :) Vyšetřování se mi líbilo. V knížce jsou předěly jasnější, ale věřím, že v audiopodobě to může být matoucí. Obdivuju, jak dáš takhle i detektivku! Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to hodně matoucí :D Ale stejně mě to bavilo, fakt autora obdivuju. Tomuhle se říká detektivka. Další si dám taky a asi znova na poslech, i přesto, že jsem měla výhrady :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři