17. 2. 2018

Hadohlavec - Peter May (Čínské thrillery #4)

Patoložka Margaret Campbellová je zpět doma v Americe. Učí na univerzitě a zastává místo vrchního soudního lékaře ve třetím největším okrese a čtvrtém největším městě Spojených států, což je na ženu jejího věku úctyhodné. Jako by toho neměla na programu dost, v poli její působnosti je nalezen chladicí vůz, ve kterém se udusila skoro stovka nelegálních čínských imigrantů.

K případu je přiděleno více oddělení, mimo jiné i pekingský detektiv Li Jen. Margaret nyní musí čelit ohromné záhadě s hordou obětí, ale i vlastní minulosti. Společně s Li Jenem se pouští do pátrání po kořenech nelegální imigrace a čelí výzvám, které daleko přesahují jejich nejdivočejší noční můry.

Margaret se po návratu z Číny pořád vzpamatovává z intenzivního vztahu, který ona a Li při práci na tamních případech udržovali. I když od jejich posledního setkání uplynula drahná řádka měsíců, bolest je stále reálná a všudypřítomná. Z opětovného shledání s mužem, který by mohl být láskou jejího života, má Margaret smíšené pocity, ale zaujímá čistě profesionální postoj, upozaďuje emoce a zkrátka se stává sama sebou. Tvrdou, nepřístupnou, úsečnou a nesmiřitelně tvrdohlavou ženou se smyslem pro nalezení spravedlnosti. Plně se soustřeďuje na případ, který se rychle proměňuje v něco zcela bezprecedentního.

Hadohlavec je čtvrtým dílem série Čínských thrillerů v hlavní roli s patoložkou Margaret Campbellovou a detektivem Li Jenem. Tentokrát se dějiště přesouvá do Spojených států a lehce se tak vytrácí exotická atmosféra Číny. Ta je však bohatě vynahrazena problematikou nelegální imigrace a biologických zbraní, které nemají obdoby. Napětí dosahuje neúnosných hranic a čtenář může jen bezmocně přihlížet panice a zoufalství, které plíživě prostupují celou knihou.

May s grácií sobě vlastní vplouvá do problematiky, buduje mrazivou atmosféru skryté hrozby, kterou je téměř nemožné odvrátit a jen tak mimochodem pomáhá čtenářům pochopit základní principy genetiky tak, že by mu každý profesor mohl závidět, protože on nenudí. I když se v těchto thrillerech najdou i scény naplněné krví, charakteristická je pro ně spíš právě atmosféra a vývoj života hlavních hrdinů.

Ačkoli se téma biologické hrozby a nelegálního pašování lidí může zdát jako až šílené science fiction blábolení vyšinutého paranoidního konspiračního teoretika, představa, že může základ vycházet z reality, činí knihu o sto procent mrazivější a úzkostné pocity vás budou přepadat na každém řádku. Houpačkový vztah hlavních hrdinů ani nelze komentovat, přesto jistě věrné čtenáře, kteří s nimi prožili už ledacos, zřejmě potěší, že na sebe jeho další bouřlivý vývoj nenechá čekat.

May ani jinak, než napínavě psát neumí. Jeho schopnost čtenáře zaujmout od první stránky činí jeho knihy tak neskutečně přitažlivými a nápady na zápletky sype z rukávu na počkání. Skvěle zvolený styl vyprávění dodává knize na čtivosti a průměrného čtenáře thrillerů zaháčkuje a nepustí. Dobře si rozmyslete, kdy se do Hadohlavce pustíte, protože budete mít chuť zrušit veškeré plány a číst a číst, dokud se nedozvíte, jak to všechno dopadne. Samozřejmě můžete čekat otevřený konec, který vás tak akorát navnadí na další díl.

Hadohlavec se bude stoprocentně líbit všem fanouškům série Čínských thrillerů, ale má potenciál zaujmout i ty, kteří se s Margaret a Li Jenem ještě nesetkali. Samozřejmě nemůžete čekat, že si nevyzradíte některé detaily z předchozích knih, ale případ se jede od úplného začátku a z tohoto hlediska si Hadohlavce vychutnáte i jako jednotlivý příběh bez souvislostí.

Ačkoli se děj přesouvá z Asie do USA, a to, co na sérii bylo zajímavé, se tak lehce vytrácí, nezoufejte. Dostanete totiž slušnou dávku vynahrazujících prvků. Někdy je kniha lehce předvídatelná, možná snad až přitažená za vlasy, přesto zabaví a nenechá vás se jen tak odtrhnout. Gangy, bioterorismus a problematika imigrace, vše možná lehce přestřelené, ale jako téma napínavé knihy naprosto v pořádku. Hadohlavec vás zkrátka pohltí a nedovolí vám přestat číst, dokud neotočíte poslední stránku. Tomuhle se, dámy a pánové, říká thriller.

90 %

Recenze byla napsána pro web zeedee.com
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Host.
Share:

2 komentáře:

  1. Aaa, sice jsem si něco trošku prozradila (ne tvojí vinou, to je už v anotaci), ale to nevadí. Každopádně se určitě (někdy) vrať na začátek, k prvnímu dílu, protože ta Čína tam je fakt pecka a autor mě dost baví. :) Na Hadohlavce se taky těším, ale víš jak, mám za sebou první díl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :( Aaaw :( Rozhodně je to v plánu (někdy, až mě nebudou zavalovat novinky, že jo! Ale brzy bude pětka, krucinál! :D) Těš se! Máš lepší výchozí pozici, že jdeš postupně, tak si to asi nepokaz :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři