9. 12. 2017

Nejskrytější přání – Marybeth Mayhew Whalen

Léto pro většinu maminek s dětmi v Sycamore Glen znamená dny strávené na koupališti. Všichni začátkem sezóny očekávají jeho otevření a veškeré společenské akce lákající k sobě celé městečko se odehrávají právě tam. Jednoho dne se však uprostřed vodních radovánek odehraje drama. I za bedlivého dohledu plavčíků a desítek dospěláků se začne topit malý chlapec. Nebýt zásahu jednoho z mála duchapřítomných tatínků, mohla být komunita svědkem tragédie v přímém přenosu. I tak každý netrpělivě očekává, zda chlapci zůstanou trvalé následky tragické nehody a zanedbání péče. Náhlá změna atmosféry, která na březích bazénu nastane, jako by se promítla do životů všech přítomných a nic již od té chvíle není jako dřív.

Hlavními hrdiny střídajícími se u vypravěčského kormidla jsou sami obyvatelé Sycamore Glen, kteří jsou s tímto malebným městečkem nějakým způsobem neoddělitelně spjati ať už prožitým dětstvím, nebo jako noví obyvatelé, kteří hledají své štěstí ve světě. Zell, Bryte, Jancey, Cailey, Lance a Everett jsou si do jisté míry naprosto cizí a přesto je něco spojuje. Okolí totiž nezná jejich tajemství. Jejich nejskrytější obavy a životní prohry, které se rozhodli ukrýt ve svém nitru a zamknout je na deset západů. Jejich minulost i budoucnost jsou propleteny a v podstatě každý má v rukách moc zničit pracně vybudovaný život někoho jiného. Styl psaní a uchopení příběhu silně připomíná tvorbu Liane Moriarty. Je úplně stejně návykový, nutí vás číst dál a dál a dění kolem všech hrdinů je dokonale vyvážené a životy všech vás čímsi zaujmou.

Z celé knihy dýchá léto a jižanská zdvořilost. Celou dobu máte lehké tušení, kam to všechno bude směřovat a tyto doměnky jsou naplněny úzkostí stejně jako naprostá nevědomost. Zážitku ze čtení tedy vaše bystrost a dobrý odhad, jak to všechno dopadne nijak neubírají a vy si jen užíváte skvěle vystavěný thriller. Atmosféru napětí podtrhává příhodné načasování událostí, shody okolností, všechny ty tajnosti a drobné přešlapy, které dělají z hrdinů obyčejné lidi. Dramatičnost graduje s každou kapitolou a přesto, že některé věci čekáte, neubráníte se tomu, že vás spousta věcí bude bolet stejně, jako byste je prožívali vy sami. Jakmile vám vše naplno dojde, případně jakmile se dostanete k vysvětlujícímu závěru, je to jako hořká pilulka uvíznutá v krku, která vás tlačí ještě dlouho poté, co ji spolknete.

Život za bílými plaňkovými nikdy není takový, jaký se zdá být navenek a ukazuje se, že nikdy nemůžete dost dobře znát svého souseda a často dokonce ani člověka, který žije po vašem boku. Tajemství se stává nebezpečnějším, jakmile o něm ví někdo další a v rukou nepřítele se mění přímo ve zbraň hromadného ničení. Hrůza ze špatného rozhodnutí roste s lety utajování a i nesouvisející, avšak zlomové události mohou mít vliv na další vývoj vašeho života. Každý ve svém životě potřebujeme člověka, který za každou cenu zachová chladnou rozvahu a ví co podniknout. Někdy to může být někdo naprosto cizí, často je jednodušší se se svými nejskrytějšími myšlenkami svěřovat někomu nezúčastněnému. Nejdůležitější však je, mít posluchače, který je schopný z vás sejmout břemeno plné zodpovědnosti. Sympatické na Nejskrytějším přání je i to, že prostor dostává i období poté. Děj není utnut rozřešením všech záhad, městečko si dále žije vlastním životem a my do něj dostáváme krátký přístup.

Nejskrytější přání vám dodá naději. Bude vás bavit. Zasmějete se u něj. Budete napjatí jak kšandy. Zamyslíte se nad tím, že žádné tajemství nikdy není úplně neškodné. A v neposlední řadě si knížku zapamatujete a budete ji všude doporučovat. Protože tenhle thriller se tedy Mystery Pressu povedl.
90 %

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Mystery Press a serveru palmknihy.cz
Svou kopii si můžete pořídit zde, případně můžete zakoupit samozřejmě také e-book.
Share:

2 komentáře:

  1. O knížce jsem toho moc nevěděla, ale při čtení recenze jsem si přesně říkala, že mi to Liane připomíná, a to se mi líbí, asi jsem jí měla věnovat větší pozornost. Díky za rozšíření obzorů, dost mě to zaujalo (i když co ten můj seznam :D ) a postupně jsem se v tom jen utvrzovala. Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, to jsem ráda, že jsem to dokázala přetavit do slov, ten dojem, co jsem získala :)
      Měla, tohle je fakt jeden z nejlepších thrillerů letoška :)
      Díky ♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři