9. 8. 2017

Mé jméno je nikdo - Kristen Orlando (Kronika Černých andělů #1)

Reagan je normální středoškolačka, tedy alespoň pro své spolužáky. Ve skutečnosti je dcerou Černých andělů. Její rodiče pracují pro jednu z nejutajovanějších jednotek CIA, angažují se ve vysoce citlivých záchranných akcích, a ona už od malička podstupuje tvrdý výcvik ve střelbě, bojových uměních, sebeobraně a práci se zbraněmi. Ona i její rodina žijí ze dne na den, v nebezpečí jsou prakticky pořád a když jim povinnost zavelí, musejí se beze slova rozloučení sbalit, přestěhovat se, změnit identitu a začít znovu od začátku. V posledním bydlišti vydrželi již skoro rok a Reagan si začíná na typický středoškolský život zvykat. Má skvělé kamarádky a kluka, který ji zná tak, jak nikdo jiný. To všechno se ale změní ve zlomku sekundy.

Reagan byla už od dětství, kdy se dozvěděla, čeho je její rodina součástí, připravena vyrazit ve šlépějích svých statečných rodičů. Teď má ale Luka, který je jí čím dál tím bližší a nejraději by se na celou vznešenou práci zachránců světa vykašlala, žila normální život a zažila všechna ta krásná poprvé, jako všechny holky okolo. Vlastně už je odhodlaná své záměry sdělit rodičům jako hotovou věc. Osud tomu však nechtěl, aby opustila vyšlapanou cestičku a ona je nucena radikálně přehodnotit své zaječí úmysly a opět opustit ty, na nichž jí záleží kvůli vyššímu dobru a kvůli životu jejích nejbližších.

Reagan je sympatická, odhodlaná a jak už to u mladých hrdinek bývá, je také pěkně paličatá, autority příliš nerespektuje a nezastaví se před ničím, jen aby uplatnila své schopnosti a dokázala všem, jak je skvělá a že ani dlouholetí zkušení agenti nedokážou to, co ona. Je to zkrátka holka, která se v životě ani ve světě neztratí a teď ji pohání další velice silná motivace. Vztek a touha po pomstě.

Mé jméno je nikdo je prvním dílem plánované série Kroniky černých andělů. Kniha přesto, že oproti očekáváním není přespříliš akční nepostrádá jistou dynamiku a kouzlo špiónského románu pro teenagery. Je na ní lehce cítit, že se jedná o autorčin debut, ale také to, že je rozjezdem k něčemu mnohem většímu a dost pravděpodobně úžasnému. První polovina je spíš výpravná a seznamujeme se s Reagan a její rodinou, životem Černých andělů, který se může zdát jako pohádka, vzhledem k finančním zdrojům a vzrušujícímu tréninku, ale ve skutečnosti jde o život velice osamělý a agenti a jejich rodiny si musí osvojit zvyk se příliš nevázat na lidi v dočasných bydlištích a obrnit se proti neustálým ztrátám. Ve druhé části pak příběh nabírá grády, dočkáváme se překotného vyprávění a činorodého honu za záchranou. Lži se kumulují, kulky lítají a více než příhodné náhody umetají cestičku zdárnému rozuzlení. Ne všechno však půjde tak hladce. Dojde i na nejhorší a vám nezbyde než držet Reagan a Černým andělům palce.

Kniha je zaměřena na mladší čtenáře než zbytek produkce Mystery Pressu, ale jak se zdá, i v oblasti young adult bude nakladatelství silné v kramflecích. Mají totiž zjevně čuch na zatraceně dobré příběhy. Mé jméno je nikdo není jen špionským akčňákem. Nesmí chybět ani milostná linka, kde mladým milencům není přáno být spolu. V knize není nic zbytečné, každá kapitola a každé slovo mají v příběhu své místo. Při čtení máte pocit, že se stránky otáčejí samy a než se nadějete, bude konec a vy si budete spílat, že jste knížku přečetli dřív, než bude k dispozici další díl.

Knížka se bude líbit všem, kdo vyhledávají superšpionky, které se ničeho nebojí a nemají nic proti romantice. Dospěláci Mé jméno je nikdo ocení zejména v případě, že před lety hltali série Cherub (Robert Muchamore), Viráti (Kathy Reichs) nebo Alex Rider (Anthony Horowitz). V opačném případě bych knihu doporučila spíše mladším čtenářům, které okouzlí všudypřítomné nebezpečí a způsob, jakým si s ním dokáže hlavní hrdinka poradit, velice autentická milostná linka, se kterou se lze ztotožnit víc, než by vám bylo milé a všudypřítomné napětí, které autorka šikovně vpravila do každé stránky. Mé jméno je nikdo vás dostane a vy budete nedočkavě vyhlížet vydání dalšího dílu, který budete potřebovat nejlépe ihned.

80 %
 
E-book tohoto fascinujícího a nostalgického příběhu můžete zakoupit na palmknihy.cz
Share:

4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Knihu jsem nedávno četla a moc se mi líbila :) Tušila jsem, že kniha bude stát za to, ale nakonec mě ještě více mile překvapila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Mě opravdu nostalgicky vrátila do mých mladších let :) Nemůžu se dočkat dalšího dílu a nevěřím, že ještě není venku ani v originále. To je mučení!

      Vymazat
  2. Recenze je skvělá a příběh taky vypadá zajímavě, ale už se musím fakt krotit a vyloženě špionky v teen věku mě nelákají, tak to vynechám, i když umíš opět skvěle nalákat :) Věřím ale, že to mohla být dobrá letní oddychovka a zase trochu něco jiného mezi tvými milovanými thrillery :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně :) Chápu, že to není podle vkusu každého, takže ti odpustím, když ji vynecháš :D
      Ale já si zavzpomínala ♥♥

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři