12. 6. 2017

Chlapec v pruhovaném pyžamu - John Boyne

Bruno musí zničehonic opustit svůj krásný pětipatrový dům v Berlíně a kvůli tatínkově práci se s celou rodinou stěhují na neznámé a nevlídné místo s názvem Oušic. Všechno to začalo, když k nim na večeři přišel Fíra a tatínka všichni museli začít oslovovat komandante. Chvíli nato uviděl Bruno jejich služebnou Marii, jak mu balí věci, i ty co měl úplně vzadu ve skříni a nikdo kromě něj na ně neměl co sahat. Nechápal, co tatínek provedl, že ho Fíra posílá tak daleko od domova a od všech přátel, ale věřil, že kdyby se tatínek omluvil, mohli by se vrátit do jejich velikého krásného domu, odkud je z nejvyššího patra výhled na celý Berlín. Nakonec se však nedalo nic dělat a v Oušicu, kde se to hemží vojáky, důstojníky i služebnictvem nakonec zůstali a Bruna začalo zajímat, kdo jsou všichni ti lidé v pruhovaných pyžamech za velkým plotem s ostnatým drátem. Pouští se do průzkumu a setkává se s chlapcem s šesticípou hvězdou z druhé strany plotu a naváže s ním přátelství.

Bruno je devítiletý chlapec, na svůj věk poměrně maličký, za což občas sklízí posměch. Má tři přátele na život a na smrt, hodnou maminku, otravnou sestru Gretel, která je Beznadějný případ a tatínka, jehož zaměstnání mu bylo vždy tak trochu záhadou. Bruno jen ví, že Fíra má pro tatínka velké plány a že je tatínek moc důležitý muž. Jakmile Bruno v Oušicu, kde nemá nikoho, s kým by si mohl hrát, potká Šmuela, hned jeho dobrodružné a zakázané výpravy k plotu s ostnatým drátem získávají nový rozměr. Se Šmuelem si Bruno dokáže povídat celé věky, a i když si spolu nikdy nehrají, jsou to pro něj nejzábavnější okamžiky dne.

Chlapec v pruhovaném pyžamu je knížka pro všechny věkové kategorie. Je psána jednoduchým stylem, spíše pro děti v Brunově věku, nebo se dá říct, že je přizpůsobena tomu, aby ji rodiče četli svým ratolestem. Brunův pohled na svět je na jednu stranu bystrý a hodně věcí vnímá, ale v globálním měřítku naivní. Hodně informací se neustále opakuje dokola, což však působí reálně, vzhledem k věku hlavního hrdiny, který je vypravěčem příběhu. V tomto věku jsou pro děti zkrátka některé informace středobodem všeho. Vše je podáno velice srozumitelně a jasně, dospělý čtenář dokáže číst mezi řádky a kdokoli je aspoň letmo obeznámen s tímto historickým obdobím asi vytuší, kam to všechno směřuje.

Kniha má přes úsměvné příhody samozřejmě neustále přítomný hořký až tragický podtón a předkládá čtenářům poměrně neobvyklý pohled na Adolfa Hitlera i jeho příznivce. Propaganda ani válka samotná nejsou ústředním tématem knihy, ale je zde jasně vymezeno, jak se různí lidé k tehdejší situaci stavěli. Podstatný je však nezvyklý pohled do rodiny důležitého důstojníka, kde malé děti nemají ze všeho ještě rozum a manželce nezbývá nic jiného, než poslušně přijmout situaci tak jak je.

Nijak originální námět světové války je podán tak, že knížka přiroste k srdci úplně každému. Konec očekáváte s oprávněnými obavami a ačkoli možná nevíte, co přesně se stane, víte, že hrozba slz či nepříjemného balvanu v žaludku je reálná. Bruno je skvělý a důvěryhodný vypravěč a ač se nedá říct, že by byl objektivní, rozhodně vám nepodsouvá svůj pohled na věc, ale zkrátka zprostředkovává nepopsatelnou šílenost dané doby dětskýma očima. Chlapec v pruhovaném pyžamu je knížka, která by neměla uniknout vaší pozornosti, ačkoli si možná říkáte, že jste z podobných příběhů již vyrostli. Poselství knihy je jasné a na něj není nikdy nikdo příliš starý. 

90 %

Kniha v tomto krásném vydání vyšla u nakladatelství Slovart pod jejich značkou BRIO.
Ráda bych touto cestou poděkovala za recenzní výtisk.
Share:

4 komentáře:

  1. Skvělá knížka. Moc se mi líbila. Krásně se čte. Je kraťoučká. Prostě něco na neděli. Leontýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Rozhodně plánuju i další knížky od tohoto autora :)

      Vymazat
  2. Dneska ji začínám číst! :)
    Je to můj úlovek ze Světa knihy a strašně se na ni těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nejspíš dnes i dočteš :) Je to tak skvěle napsaná jednohubka, že to snad ani jinak nejde :) Také ji mám ze SK.

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři