2. 2. 2017

Všude kolem černý les - Ruth Ware

Nora je úspěšná spisovatelka, která si žije svůj život po svém. Jednoho dne ji však znenadání překvapí e-mail od neznámé ženy jménem Flo, která pořádá rozlučku se svobodou pro Clare, Nořinu dávnou kamarádku ze školy, se kterou Nora deset let nemluvila. Po dlouhém váhání nakonec záhadné pozvání do skleněného domu v lesích přijme. 
Prakticky vzápětí po počátku nuceně rozjásaného víkendu oslavujícího ženu, kterou už Nora vlastně nezná a jak zjišťuje, asi nikdy neznala, však svého rozhodnutí lituje. Ocitnout se na samotě s hrstkou lidí, se kterou nemá nic společného nepatří k její představě zábavně strávených dnů. Plánuje se vrátit domů, ale její rozhodnutí překazí tragická událost.

Nora žije přítomností, neboť vzpomínky na minulost jsou pro ni příliš bolestné. Když jí přijde e-mail od Flo, začíná mít pocit, že by se některým démonům mohla postavit, ale jak záhy zjišťuje, na některá setkání není vhodná chvíle zkrátka nikdy. Nora je svéhlavá a zranitelná, ačkoli se snaží světu ukazovat pouze tvář, kterou vybudovala pro zachování zdání normálnosti. Někteří lidé se jí ale stále umí dostat pod kůži. Nora už není tou dívkou, kterou byla na střední škole. Nora už není Lee. Jenže některé věci se nezmění.

Příběh se odehrává ve dvou dějových i časových liniích. Jedna nahlíží do minulosti popisuje události rozlučky ve skleněném domě v lesích s občasnými flashbacky do hluboko zasutých vzpomínek z mládí a druhá se zabývá přítomností, kdy Nora leží v nemocnici a je jednou z podezřelých z trestného činu, který se během nešťastného víkendu udál. Střídání linií není po čtenářské stránce vyřešeno úplně šťastně, na začátcích kapitol není nikterak zvýrazněno, o kterou linku právě jde a i když se snadno zorientujete už během prvních vět, bylo by milé, kdyby bylo přece jen nějak graficky odlišeno na první pohled. 
Nora v nemocnici není schopna komunikovat s nikým z těch, se kterými strávila posledních několik desítek hodin a potýká se s výpadky paměti. Jak se jí však postupem léčby začínají vracet střípky událostí, cítí čím dál tím větší zděšení nad tím, co možná provedla

Všude kolem černý les zaujme už mlhavou anotací, poutavým námětem rozlučky se svobodou a jitření starých ran, které nikdy nepřebolí. Jedná se o dovedně vystavěný psychologický thriller s více než kapkou násilí, nejen fyzického, ale i notnou dávkou týrání psychického. Každá postava je jiná, každá má jiný problém a i když většinu děje hrají všichni druhé housle a představují pouze kulisu hlavního vyvrcholení, bez nich by to zkrátka nešlo. Hlavní hrdinku (a vlastně ani nikoho jiného) si možná neoblíbíte, ale z hlediska děje nebudete stačit lapat po dechu. Banální události jsou střídány s nenápadně se tvářícími, ale všechny gradují do napínavého a značně zamotaného finále. Do poslední chvíle si nebudete jisti, co je pravda, co smyšlenka a koho vlastně šálí vlastní paměť, či kdo zosnoval celou záležitost a z jakého důvodu. Motiv nevěrohodného vypravěče funguje v mnoha knihách před touto a i po ní bude jistě nadále používán, protože zkrátka dodá příběhu dokonale jedinečný nádech. 

Kdo má v oblasti thrillerů trochu načteno, toho asi Všude kolem černý les samým blahem na zadek neposadí. Nicméně v kontextu momentálně vydávaných kusů tohoto žánru, které se neustále snaží někoho napodobovat (nebo jim minimálně nakladatelství na hřbet nakládá (marketingové) požehnání/reálně však prokletí přirovnávání ke slavnějším kouskům) si kniha stojí velice vysoko. Postavy se tváří realisticky a domnívám se, že jsou skutečně psány podle opravdových lidí. Kdybyste je však dali do jedné místnosti, tak jak to udělala autorka, nemyslím si, že by vše běželo tak, jak je nastíněno v knize. Nečekanost a překvapení v této oblasti nejsou rozhodně na překážku a děj tak nějak funguje a baví. Kniha je napínavá a i když vás možná nezajímá osud postav jako takových, rozuzlení čekáte se zatajeným dechem. Autorka dokáže vybudovat atmosféru úzkosti a totální ponorky a vy jen čekáte, kdy všechna ta nastřádaná negativní energie vybuchne. 
Všude kolem černý les rozhodně doporučuji jako oddychovku všem, kdo jsou ochotni přehlédnout drobné nedostatky a hodnotí knihy spíše podle výsledného pocitu ze čtení, než na základě maličkostí a nesrovnalostí. Kniha baví a umí překvapit, připoutá vás a nepustí dokud si společně s hrdiny nevychutnáte hořký konec.

80%
Share:

6 komentářů:

  1. Skvěle sepsáno :)Já jsem tedy na detektivky a thrillery dost náročná, ale když takhle dopředu tuším, že nemám mít vysoká očekávání, dokážu si užít leccos. Do téhle kategorie bude asi patřit i Všude kolem černý les. Určitě se na tuto knihu ale chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Já taky, ale mám oblíbence, kteří třeba objektivně nejsou nejlepší na světě, ale stejně je miluju :)
      Těš se :) Ale přiměřeně, znáš to :) Snad si ji užiješ aspoň tak, jako já :)

      Vymazat
  2. Tato kniha mě velmi zaujala a ráda bych si ji někdy v budoucnu přečetla. Miluji thrillery a detektivky, takže je to povinnost. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně můžu doporučit :)
      Já taky a rozhodně souhlasím! :)

      Vymazat
  3. Po knížce koukám už od jejího vydání, anotace mě hrozně nalákala a stejně tak i tvoje recenze a reakce na instagramu tuším :)Tohle je moje krevní skupina a mám toho už hodně za sebou, takže autorům neskočím na všechno, ale tohle mě prostě zajímá!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! To jsem ráda, že mám i inspirativní popisky na instagramu :)
      Jak víš, tak jich čtu taky hodně a tohle doporučuju! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři