17. 8. 2016

Sto jmen - Cecelia Ahern

Kittyin život poslední dobou nestojí za nic. Svou neuváženou touhou po chvilce slávy zničila život nevinnému člověku, televize, pro kterou pracuje s ní po jejím debaklu u soudu nechce mít nic společného, její přítelkyně a mentorka umírá na rakovinu a místo v časopise, pro který pracuje jako redaktorka je ohroženo její negativní publicitou v očích irské veřejnosti. Jedinou cestou k osobnímu i profesnímu vykoupení je článek dle posledního přání její šéfové Constance, která však ke Kittyině smůle nenechala mnoho materiálů k jeho vypracování. Pouze seznam stovky jmen lidí, kteří zdánlivě nemají nic společného. Je na Kitty aby je vypátrala a sdělila světu příběh, který skrývají.

Kitty udělala obrovskou chybu a její život je v troskách. Pomstychtiví zastánci jejího soudního rivala jí dělají ze života peklo, zemřela jí přítelkyně a vyhazov ze zaměstnání je jen otázkou času. Není divu, že se rozhodne věnovat veškeré zbytky energie splnění posledního přání své šéfové a přítelkyně Constance. Může jí to přinést více, než jen milost v časopise, nebo to bude poslední hřebíček do rakve.

Kitty není jednou z těch bezchybných hrdinek. Za svůj život provedla spoustu blbostí a vědomě nedělá nic proto, aby je napravila, neboť je na to příliš zbabělá. Ve skrytu duše však touží po šťastném konci a cestu za návrat k lepšímu já podstupuje víceméně nevědomky. Constance a jejích Sto jmen jsou jí velkou oporou a Kitty se pomalu, ale jistě propracovává k nalezení spojitostí a smyslu Constancina záměru.

Cecelia Ahern se v tématu smrti a jakési posmrtné komunikace zemřelého se světem zřejmě vyžívá. Její P.S. Miluji tě se proslavilo hlavně díky stejnojmennému filmu a tato kniha pracuje s obdobným konceptem. Autorka dokáže bravurně navodit atmosféru, vyvolat emoce a pozvednout knihu na další level dávkou tajemna a napětí. 

Knížka Sto jmen čtenáře možná nepohltí od první stránky, ale s rozvíjejícím se příběhem v něm probudí tak ukrutnou zvědavost, že zkrátka musí číst dál. Postavy ze seznamu a jejich životní příběhy jsou tak různorodé a pestré, že je musíte hltat tak rychle jak jen to jde a Kitty vám i přes své chyby postupně přirůstá k srdci. Autorka spoléhá na svůj vypravěčský talent a dobře dělá. Obyčejné se pod její taktovkou stává neobvyklým a kouzlo příběhu tkví hlavně v jeho podání.

Sto jmen je ta pravá kniha na pošmourné letní večery a chvíle, kdy potřebujete vykouzlit úsměv na tváři. Cecelia Ahern dojemně, ale nelacině stvořila příběh plný tajemství, nejistot, pomst, a sebepoznání. Její dojímavý, ale svižně humorný styl uspokojí i čtenáře, jež si nepotrpí na klasickou ženskou literaturu, ale přesto sem tam nějakou tu oddychovku hledají. Možná to není nejobjevnější ze všech knih, ale Cecelia vás rozhodně nezklame. Za to vám ručím. 

80%
Share:

4 komentáře:

  1. Už dlouho si chci od Cecelie Ahern něco přečíst, jen se k ničemu stále ne a ne dostat. Navíc napsala tolik knih, že těžko vybrat, do které se pustit, aby to byla ta pravá, která člověku sedne. Třeba by to mohla být tahle. Uvidíme. Každopádně moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že jsem asi četla kromě tohohle jen právě P.S. Miluji tě :) Ale ona je taky šílená mašina a má těch knížek spousta, tak je to fakt těžký vybrat, lákají mě i další :)
      Mohla :)
      Díky!

      Vymazat
  2. Cecelii Ahern mám moc ráda, a to říkám, i když jsem četla jen dvě knížky od ní - P.S. Miluji tě (vždycky mě odzbrojí) a S láskou, Rosie, obě mě naprosto dostaly a četly se skvěle. Sto jmen jsem ulovila jednou v LK, mám ten dojem, ale zatím je mám na poličce, stejně jako Díky za vzpomínky. Věřím ale, že mě obě budou bavit. Tvoje recenze je pro mě důkazem. Jsem zvědavá, co ta jména spojuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiši, jak jsem mohla zapomenout na ROSIE?!?! Ta byla výjimečná ♥ Někdy si ji musím přečíst znova :)
      No vidíš, jsem ani netušila, že byla tahle knížka v LK, já ji měla jen z knihovny, což je škoda, musela jsem ji vrátit :D
      Snad ano :) Jsem ráda, že jsem probudila zvědavost. Určitě budeš překvapená :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři