6. 7. 2016

Tady byla Britt-Marie - Fredrik Backman

V Borgu už mimo fotbalu skoro nic nezbylo. Finanční krize možná už trochu polevila ve zbytku světa, ale v malé zapadlé vesničce u silnice se usídlila a drží se jako obzvlášť houževnatá skvrna na límečku košile. Zůstala tu už jen pizzerie, která funguje zároveň jako obchod, zdravotní středisko, pošta a autoservis. Znáte to, občané Borgu prostě dělají co umí. A do tohoto místa, kde lišky dávají dobrou noc, se vypraví Britt-Marie. Žena, která šedesát tři let žila život někoho jiného a snila cizí sny. Nyní ale opustila manžela, který ji podvedl a to byla jedna z nejtěžších věcí v jejím životě. I se svým bílým proužkem na prsteníčku, který nepochopí nikdo, kdo posledních čtyřicet let denně nenosil snubní prsten se vydává vstříc jediné práci, kterou bez jakékoli pracovní zkušenosti mohla dostat a která se jí stane něčím mnohem víc, než obyčejnou povinností. 

I když soudit lidi se nesluší, dalo by se říct, že Britt-Marie je hašteřivá babizna. Že je pasivně agresivní, sociálně nekompetentní, miluje seznamy, nedá dopustit na čisté košile, jedlou sodu a perfektně nablýskaná okna, nechápe, proč by někdo chtěl řadit příbory v šuplíku jinak, než v tom jediném správném pořadí (vidličky, nože, lžíce) a velice dbá na to, co by si pomysleli lidi. Nikdy by neodjela na dovolenou, aniž by vyčistila matraci, protože co kdyby náhodou umřela a domovník by viděl její zaneřáděnou matraci. A samozřejmě nemá předsudky a nikdy by na nikoho nedotírala. Nesnáší fotbal a přesto se proti své vůli stane trenérkou fotbalového mužstva. A rozhodně změní něčí život.

Fredrik Backman si mezi českými čtenáři vybudoval senzační reputaci již svými dvěma tituly Muž jménem Ove a Babička pozdravuje a omlouvá se a knihou Tady byla Britt-Marie svou pozici jen upevňuje. Jeho okouzlující styl si vás získá, ať už chcete nebo ne a při čtení si poměrně důvěrně osvojíte schopnost pobaveně zafrkat, o které se tak často v knihách píše, ale dodnes vám nebylo jasné, jak takový zvuk přesně zní. A klidně ho budete vyluzovat i na veřejnosti. A ano, bude vám úplně jedno, co si asi lidé pomyslí. Vždyť odsuzovat někoho jen proto, že frká se přece nesluší. 

Během čtení nepochybně několikrát Britt-Marii v duchu nazvete různými jmény, ale ne ve zlém, protože vy přece nemáte ve zvyku lidi soudit jen na základě jejich neuróz a toho, co z nich udělal život ve stínu někoho milovaného. Možná si zanadáváte, určitě se zasmějete a pravděpodobně se vám několikrát bolestně sevře srdce úzkostí. Budete jásat a obdivovat, jak moc může něčí přítomnost ovlivnit život druhých, jak velký vývoj může během krátké doby člověk prodělat a uvidíte  jak je důležité ocenit práci a obětavost druhých a nebrat ji jako samozřejmost. 

Fredrik Backman to opět dokázal. Nenásilně a z humorem nastínil spoustu životně důležitých pravd, podnítil v člověku tolik emocí, kolik se do něj v danou chvíli vešlo, otevřel oči škarohlídům a srazil hřebínek arogantním chytrolínům. Zdůraznil, že někdy i obyčejné "díky" může změnit pohled na věc a že někdy stačí jen vyleštit okno a hned vidíte svět jinak. Vypíchnul důležitost loajality, ale i naopak nezávislosti a odpoutání se od bezpečí a důležitosti riskování ve jménu něčeho vzrušujícího. 

Tady byla Britt-Marie za mě osobně vede před Babičkou. Je tak nějak víc ze života, humor je mi mnohem bližší a ne že bych se s Britt-Marii uměla ztotožnit, to vůbec ne, ale dovedu si představit, že by mi časem přirostla k srdci. Ne proto, že bych ji litovala, ale prostě tak, jak se to někdy mezi lidmi stává. Pokud máte náladu na vtipnou knížku, která vás rozesměje nahlas, rozesmutní a která obsahuje postavy, které si nevyhnutelně oblíbíte, Tady byla Britt-Marie je to, co potřebujete. Přečtete ji klidně za den a i tak se vám v srdci usadí na pěkně dlouho. 


90%

Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému knihkupectví knihcentrum.cz za poskytnutí recenzní e-knihy.
Můžete si ji pořídit zde.
Share:

12 komentářů:

  1. To je tak hezka recenze, vsechno jsi to vystihla a ja se ke knizce uplne vratila :) Ty jednotlive vyrazy, charakteristika postav, miluju to maximalne a mam vazne radost, ze se ti to tak libilo :) Britt-Marie je jina nez Babicka, vic jako Ove, takze verim, ze u tebe uspeje i ten, ale stejne, zadna prehnana ocekavani, at muzes byt prekvapena :) A za rok na jare snad dalsi Backman :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Strašně se mi líbí, když můžu recenzi nějak přizpůsobit stylu té knížky :) (pokud se mi to teda povede :D )
      Taky mám radost. Upřímně jsem se toho trochu bála a zezačátku jsem si říkala, jestli tu Britt-Marii celou dobu rozdýchám, ale nakonec jsem si ji totálně zamilovala :)
      Na Oveho se těším, myslím, že se nakonec Babička propadne na třetí místo, i když byla moje první :)
      Hurá! :)

      Vymazat
  2. Na Britt Marii se hrozně těším a jsem zvědavá, jestli předčí Babičku i u mně ;) Díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě rozhodně :) Babička na mě byla hodně pohádková a i když mě bavila, tohle bylo prostě lepší :)
      Rádo se stalo :)

      Vymazat
  3. Nádherná recenze, Backman jednoduše umí. Britt-Marii si asi přečtu, ať doplním "sbírku". Za mě zatím vede Muž jménem Ove, tak už jsem zvědavá, jak obstojí tato novinka :) I když se trochu bojím, protože Britt-Marie byla v Babičce vykreslená jako pořádná ježibaba :D Až na snad jednu jedinou scénu, pokud se dobře pamatuju. Ale po téhle recenzi si ji prostě přečíst musím!! :) (Mimochodem, my volíme pořadí - lžíce, nože, vidličky :D Musela jsem se jít podívat do kuchyně, protože - tohle vážně někdo řeší? Celá Britt-Marie! :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Podle Terky je Britt-Marie spíš jako Ove, než Babička, se kterou souvisí, tak myslím nebudeš zklamaná :)
      Ano, právě :) Ona tak trochu je, ale jak jsme se dozvěděli v Babičce, má své důvody a tak :) Ale tady je postupem času prostě zlatá :)
      Musíš!
      Cože? No to bych u vás nemohla bydlet :D Ona má pravdu, proč by to někdo chtěl mít jinak, než tak jak ty příbory logicky leží na stole kolem talíře? :D

      Vymazat
  4. Tahle knížka mě strašně láká, musím se k Fredriku Backmanovi zase co nejdřív dostat! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Sákryš, Fredrikem Backmanem jsem zatím nepolíbená, měla jsem za to, že by mě to nebavilo, ale dle tvé recenze (moc povedená mimochodem) mám pocit, že bych měla změnit názor a dát mu šanci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Taky jsem se původně trochu zdráhala, Oveho jsem úspěšně a záměrně přehlížela až do vydání Babičky, ale pak jsem podlehla a nechápu, na co jsem jako čekala :)

      Vymazat
  6. No my máme příbory asi správně :-). Babička se mi líbila víc. Pobavila mne hláška o správné velikosti bundy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že ano :)
      Mě těch hlášek pobavilo dost a rozhodně jsem knížku nečetla naposled :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři