8. 1. 2016

Nejlepší věc, která se mi nikdy nestala - Jimmy Rice & Laura Tait

Svou první lásku si pamatuje zkrátka každý. Motýlci v břiše, hřejivý pocit bezpečí v jeho přítomnosti, neustálý úsměv na rtech, bolest z odloučení, ale předně pocit nejistoty, když máte své city dát najevo. A právě v tom byl kámen úrazu pro Holly. V osmnácti se zamilovala do svého nejlepšího kamaráda, ale na dojemnou scénku, při které by si vzájemně padli do náručí nikdy nedošlo. Holly odjela do Londýna, aniž by se Alex dozvěděl, co k němu cítí. Uběhlo jedenáct let, během kterých spolu nepromluvili ani slovo. Holly má nyní tajný vztah se svým šéfem, Alex konečně učí středoškoláky, jak si celý život přál. Jejich životy jsou už někde jinde. Změnili se ale i oni a jejich přátelství?

Laura Tait a Jimmy Rice jsou podobně jako hrdinové jejich společné knihy nejlepší kamarádi, i když na rozdíl od Holly a Alexe jim jejich vztah nekomplikují city, které už ke kamarádství nepatří. Podle jejich agentky to bylo znát i na milostných scénách v knize, kdy se nedokázali plně vžít do potenciální možnosti zaláskování do nejlepšího kamaráda. Já jsem však na knížce žádné mouchy nenašla a užila si ji od první do poslední věty.

První láska je komplikovaná věc. Zvlášť, když se dotyčný nikdy nedozví, že ho milujete, protože se v kritickou chvíli zachová jako blbec. A to je v podstatě jeden z nejbolestnějších kamenů úrazu ve vztazích. Hloupá souhra náhod a váš život se začne odvíjet úplně jiným směrem, než jste si ve chvílích poblouznění naivně naplánovali. Najednou se ocitáte na cestě pryč od osoby, od které jste se pokud možno nemínili nikdy odloučit a ona ani neví, jak se trápíte. Z nejlepších kamarádů se ze dne na den stanou cizinci, protože ani jeden není ochoten zvednout telefon jako první a vrátit se do starých zajetých kolejí.
A pak je tady opětovné setkání. Po jedenácti dlouhých letech odloučení. A že se za ta léta mezi dvacítkou a třicítkou změní opravdu hodně. Některé věci však zůstávají stejné.

Holly je prostě holka do nepohody. Nebo aspoň bývala. A rozhodně byste ji chtěli za kámošku, až na všechny ty tajnosti. Však jich taky má požehnaně a všechny se postupně čtenář dozví. Dozví se je však sympaťák Alex, který je dokonale k sežrání, pokud je sám sebou?
A pak tu samozřejmě máme kamaráda pitomce, který se však člověku postupem času dostane pod kůži. Navíc má dobré srdce a dokáže v pravý čas udělat správnou věc.

V Nejlepší věci, která se mi nikdy nestala (což je mimochodem naprosto senzační název, který knihu dokonale vystihuje) je velká spousta prvků, které známe z milionu jiných knížek. Na druhou stranu, kdyby tyto prvky tak dobře nefungovaly a kdyby nás nebavily, asi těžko se s tak železnou pravidelností opakují. Tento příběh se však něčím tak trochu vymyká. Máme tady situaci, kdy je holka, hlavní hrdinka, zamilovaná do svého kamaráda, i když bychom čekali, že je zamilovaná do nějakého random kluka a její kamarád po ní tajně touží. A to je jen jedna z osvěžujících věcí tohoto tradičního a přesto výjimečného milostného mnohoúhelníku.

Knížka má všechno, co nesmí chybět typické britské milostné zápletce. Vtip, šarm, dojetí, slzy, břitké hlášky, ze kterých půjdete do kolen, malebné prostředí Londýna, do očí bijící hlouposti hlavních hrdinů a taky trochu víc té ingredience, kterou romantici nazývají láska.

Nejlepší věc, která se mi nikdy nestala vás pobaví, dojme k slzám, zlomí vám srdce, které následně poslepuje a zase ho rozdupe na prach. Jimmy a Laura vám zamotají hlavu tak, že se nakonec budete cítit taky tak trochu zamilovaně a hlavně si šíleně oblíbíte hlavní hrdiny. Možná vám budou připomínat vás samotné, ať už v osmnácti, nebo na sklonku třicítky.
Autorům se povedlo přesně vyjádřit, jaká je škoda, když si lidi neřeknou, co k sobě cítí a dají na hloupé rady či se nechají zastrašit možnostmi, které by ani nemusely nastat.

Nemohla jsem se nepozastavit nad spoustou pravdivých postřehů. Proč ze sebe neustále děláme někoho, kým nejsme? Někoho vážného a seriózního, když ti, na kterých opravdu záleží mají nejradši to ztřeštěné já, o kterém vědí, že je pro nás typické?

Knížka je zkrátka neuvěřitelně svěží, britská, vtipná, úžasně rychle se čte a i když je plná zamilovanosti, není to žádná ubulená limonáda, z níž dostanete vyrážku, jen se na ni podíváte. Koncept dva hlavní hrdinové - dva spisovatelé dodává knížce na jedinečnosti a ač na něm není nic unikátního, Jimmymu a Lauře se jeho potenciál podařilo využít beze zbytku. Na postavách je cítit, že jsou každá jiná, což se jednomu spisovateli nemůže nikdy tak úplně povést.

Nejlepší věc, která se mi nikdy nestala je zkrátka trefa do černého a možná nejlepší romantika, jakou jsem v uplynulém roce přečetla. Už jen proto, že když se Holly sem tam chovala jako blbka, tak mě štvala jen docela maličko a šíleně jsem jí fandila, aby nakonec dala svůj život dohromady. Alex byl co se týče vývoje mého vztahu k němu to samé v bledě modrém.
Přečtěte si to. Jako vážně. Tohle se Jotě vážně povedlo.

90%


Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu knihcentrum.cz za poskytnutí recenzní e-knihy.

Pokud byste se rozhodli si knížku objednat, můžete to jednoduše udělat zde, kde najdete i krátkou ukázku.
Share:

6 komentářů:

  1. Děkuju za recenzui, strašně ráda jsem si ji přečetla, protože přísahám, že je to tak půl hodiny, co jsem si tuhle knihu objednala taky a vůbec jsem netušila, co od ní čekat :D Tak teď to vím a moc se na ni těším! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je teda náhoda!! :) Jak jsem psala, já ji četla už koncem loňského roku, napsanou recenzi mám už taky nějakou chvilku, ale rozhodla jsem se ji zveřejnit úplně spontánně :D Tak jsem moc ráda, že jsem tě potěšila a snad se ti bude líbit tolik, jako mně :)

      Vymazat
  2. Neee, proč mi to děláš, já tu knížku potřebuju a ty víš, že nemám čas, že teď jsem si to naplánovala trochu jinak, ale že stejně plány nedodržuju a že to nevydržím a někam ji snad šoupnu :D
    Po přečtení recenze mám strašně zvláštní pocit, že tohle je téma, které teď potřebuju, co mi sedne, u čeho se pobavím, pobrečím si a budu někomu fandit.
    Recenze se ti moc povedla a já se na ni těšila, hrozně se mi líbí tvá přirovnání a trefné pojmenování věcí :)
    Jdu se po ní podívat, tohle mě fakt zajímá :)a ta obálka i název jsou opravdu perfektní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znáš mě. Nemůžu si pomoct :D :D
      Čas je holt zabiják, ale vždycky se nějak najde :) Koneckonců na ni nemusíš spěchat :) Ale pokud na ni máš teď aktuálně chuť, tak neváhej. Je to jedna z těch, které tě chytnou právě v ten správný moment. Právě když jsi v tom správném rozpoložení a pak by mělo jít všechno stranou :D Každopádně tě nedostatek času nemusí trápit. Já ji přečetla na dvě posezení a to nemá tak úplně málo stránek :)
      Díky moc. Já se hrozně těšila, až budu zase moci něco napsat, ale vyšlo mi to prostě až teď. Co se dá dělat. Po zkouškovém to tady snad zase trochu oživím. Teď to bude spíš sporadicky :)
      Ta obálka je naprosto rozkošná :)

      Vymazat
  3. Teda ty vážně umíš potencionálního čtenáře navnadit :-D Moc hezká a poutavá recenze :-) Já snad ty recenze přestanu číst, neboť se můj seznam k přečtení neustále geometrickou řadou rozrůstá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Taková slova vždycky potěší. Vždyť to byl právě můj záměr :) Tak jsem ráda, že se mi ho podařilo promítnout do slov :)
      No je to šílenství, co si budeme povídat. Mám to stejně :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři