26. 11. 2015

Percy Jackson - Poslední z bohů (Percy Jackson and the Olympians #5)

Percymu už bude brzo šestnáct, což znamená, že vyslechnutí proroctví, které před ním posledních pár let ostatní tajili už nesnese odkladu. Smůla je, že tato předpověď téměř jistě nevěstí nic dobrého. Záleží samozřejmě na výkladu, ale už nyní je jasné, že si z této války proti Titánům Percy odnese více, než jen šrámy na duši. Kdo ví, jak vůbec vše nakonec dopadne. Kdo nevydrží a přidá se na stranu zla. Kdo zradí a kdo zůstane věrný svému přesvědčení. Kdo se ukáže jako zbabělec a kdo zemře jako hrdina. Tady už nejde jen o společenství bohů a jejich dětí. Tady jde o celou lidskou rasu. Vše, co si lidstvo vybudovalo, ať už fyzicky či morálně. 
Jako vždy mají polokrevní plán, jak Krona trochu zpomalit, alespoň do doby, než vymyslí, jak ho s jeho obrovskou a nebezpečnou armádou úplně smést z povrchu zemského zpět do Tartaru. 

Řady hlavních postav se už nerozšiřují. Setkáváme se se starými známými. Trochu více prostoru dostane Rachel Elizabeth Dareová a i když ji vnímáme vždy spíš trochu zpovzdálí, nakonec v celém akčním pátém díle sehraje důležitější roli, než jsme zpočátku mohli doufat. 
Annabeth je stále mojí milou oblíbenkyní, stejně tak Percy. Velkou úlohu má i tentokrát také Percyho přitroublý nevlastní bratr kyklop Tyson a ani Grover nezůstane pozadu. Prostě stará dobrá parta zase pohromadě, bojuje a často zapadá do průšvihů. 

Smrt k válce patří stejně neodmyslitelně, jako zbraně a násilí. Ani našim hrdinům se tato nepříjemnost bohužel nevyhne. I na tom je vidět, že je celá situace na Manhattanu vyhrocená více, než kdy dřív. Tlak dávného proroctví doléhá nejen na Percyho a ostatní polobohy, ale už i smrtelníci pociťují zlobu Titána, který se probudil silnější, než kdy dřív. 

Polobůžci už dávno nejsou malými dětmi. Válka je donutila dospět rychleji, než by si kdokoli z nich přál. Řeší problémy, se kterými by si neporadili ani mnozí dospělí či nesmrtelní. Činí rozhodnutí hodná někoho mnohem staršího. Ale kdo může být povolanější, než někdo, kdo toho zažil tolik, jako děti řeckých bohů? Kdo má právo rozhodovat v bitevní vřavě víc, než někdo, kdo na takovou situaci cvičí už od dětských let? 

Budoucnost nejen západní společnosti leží na bedrech zhruba čtyřicítky polokrevných a bohové si jako vždy dělají co uznají za vhodné. Mají svou hlavu a svou strategii. 

Závěr se Rickovi opravdu povedl. Veškeré napětí, které ve všech předchozích dílech budoval ukázkově graduje, hrdinové, kteří nám vyrostli před očima dělají vše co je v jejich silách, aby dostáli svému jménu a jménu svých božkých rodičů a nenechávají nás na pochybách, že je tábor polokrevných mnohému naučil. 

Autorovi se povedlo něco, co zvládne jen málokdo. Stvořil celý ten fantastický svět bezprostředně sousedící s tím naším, dostatečně uvěřitelný a přesto netradiční a zajímavý. Mimo jiné přivedl na svět i postavy, které vyrostly spolu se svými čtenáři a navíc své příznivce bez jejich vědomí poučily o mytologii, kterou díky nim už nikdy nezapomenou. 
Percy Jackson je kult, který nezestárne a bude aktuální i za mnoho let a já jsem za to Rickovi neskutečně vděčná. I když jsem se k malému polobohovi dostala až po dvacítce, nelituji jediné minuty, kterou jsem s ním strávila a zase jsem měla možnost se na jeho dětství a pubertu koukat trochu jinýma očima. Ricku Riordane, udělej pro mě něco. Nepřestávej psát. Díky 

90%
Share:

4 komentáře:

  1. Jednou si Percyho i Bohy Olympu přečtu komplet. :-) Do té doby budu číst jen samé pozitivní recenze a říkat si přesně tohle. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To rozhodně udělej :) Řekla bych, že jak už ta série není nová, tak těch recenzí nebude tolik, ale jestli nějaké budou, tak budou rozhodně pozitivní :) Je to perfektní čtení :)

      Vymazat
  2. Stejně jako Vlasta, jsem přesvědčená, že si to jednou komplet přečtu :) Vypadá to skvěle, já mám tyhle příběhy moc ráda a ještě, když člověk může v tom světě chvilku zůstat, skvělá recenze, jako vždycky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Měla bys :) Je prima je zvládnout všechny pěkně na jeden zátah, aby se v tom světě člověk zabydlel :)
      Díky! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři