24. 11. 2015

Elusion - Claudia Gabel & Cheryl Klam

Svět už není tím, čím býval. Ovzduší je zamořené všemožným svinstvem a vyjít z domu bez kyslíkového štítu už nepřipadá v úvahu. Není proto divu, že se většina lidí raději uchyluje do ideální virtuální reality Elusion, kde je vše barevné, čisté a krásné, jako za starých časů. Důmyslný software navíc  zařídí, že se všechny vaše starosti rozplynou a všechny pozitivní pocity zde vnímáte mnohem intenzivněji. 
Regan nedávno přišla o člověka, na kterém jí velmi záleželo. Její otec, který Elusion pomáhal vymyslet, za záhadných okolností zemřel. Žezlo v čele korporace starající se o programovací stránku Elusion po něm převzal Reganin nejlepší přítel Patrik, který se rázem stal nejžádanějším starým mládencem ve Státech. Regan do Elusion od otcovy smrti skoro nevkročila. Jakkoli je virtuální svět nádherný, návrat do reality je vždy o to bolestivější, že si uvědomujete, že nic co jste na tu chvíli zažívali není pravda. Navíc se začaly šířit zvěsti, že Elusion možná nebude tak bezproblémové, jak se tvrdilo. Stále více lidí mluví o návykovosti a nebezpečnosti dlouhodobého používání. Regan se pouští do vyšetřování, jelikož se nemůže smířit se stínem, který tato obvinění vrhají na jejího otce a nejlepšího přítele. 

Jakmile se v anotaci knihy nachází slovní spojení virtuální realita, jsem ztracená a musím si ji přečíst. Dostála ale Elusion zajímavosti ambiciózního námětu?

Regan je obyčejná, školou povinná holka, která se stále nevzpamatovala ze smrti otce. I když se za svého života věnoval hlavně vzdělávání jejího geniálního, talentovaného a nadějného nejlepšího kamaráda, který po něm měl převzít programátorskou štafetu, věděla, že tu pro ni vždycky je a jeho uklidňující náruč jí chybí. Navíc ke svému žalu se ještě musí starat o svou maminku, která manželovu smrt nese hodně těžce a na rozdíl od Regan před svým smutkem prchá do Elusion. Jejich role se obrátily a Regan už nemá skoro nikoho, komu by mohla věřit.
Jednoho dne se však objeví záhadný Josh. Urostlý a pohledný absolvent vojenské akademie a jeden z nejbystřejších programátorů současnosti. Nejen že se Regan zalíbí, ale navíc se zdá, že mu může věřit a že nebere její obavy na lehkou váhu, jako Patrik, na kterého se do té doby mohla stoprocentně spolehnout.

Elusion upoutázajímavou obálkou a atraktivním námětem. Zpracování už však poněkud zaostává. Typický příběh milostného trojúhelníku na popředí je doplněn trochou tajemna, lží, spletitým byrokratickým bojem. Více než o cokoli jiného jde o lásku a nenávist a chvílemi si připadáte, jako byste vpadli do pokoje, kde probíhá hádka, které byste neměli být svědkem. Samotný potenciál Elusion zůstává poněkud nevyužit a i když v něm postavy tráví docela hodně času, tak nějak jsem se do něj nedovedla vžít a představit si jeho krásu. Regan jako hlavní hrdinka není tak špatná. Jako všechny YA dívčí postavy udělá pár špatných rozhodnutí, ale tak nějak si je většinou uvědomí dřív, než dostanete chuť jí utrhnout hlavu. Mužští protagonisté až tak zajímaví nejsou a i když jednomu z nich možná budete fandit trochu víc, žádného si v pravém slova smyslu nezamilujete. Několik superhrdinských a nerealistických scén celkový dojem také právě nevylepšují.
Mimo Regan, Joshe a Patrika hrají ostatní postavy spíš druhé housle a jejich jména vám v paměti patrně neutkví příliš dlouho.

Závěr knihy je pak poměrně dramatický a vyostřený a příjemně navnadí na další díl (o jehož existenci jsem před započetím čtení neměla tušení) a nastoluje spousta otázek, na které budete chtít znát odpověď. Několik záhad je samozřejmě uspokojivě vyřešeno, nicméně pořád několik tajemství zbývá.

Kladem knížky je jednoznačně to, že se poměrně dobře čte, i když o překladu jsem měla často jisté pochybnosti. Několik slov, která jsem v životě neslyšela (a to nešlo o žádný technický slang) se tu vyskytlo a já nemám pocit, že by to bylo úplně nutné.  

Za sebe nemohu s klidným srdcem říct, že bych byla z Elusion bůhvíjak na větvi. Četla se mi dobře, zajímalo mě, jak to všechno dopadne, na druhý díl jsem se nalákat poměrně nechala, ale něco tomu zkrátka chybělo. Ne právě ideální složení vedlejších postav, hlavní chlapci ve mě nezanechali nijak valný dojem a vidím v tom bohužel spoustu promarněných možností. Někdy zkrátka přitažlivý motiv nestačí.


62 %

Share:

6 komentářů:

  1. Jsi proste namlsana bezkonkurencnim RPO :) Ne, uprimne obalku i nazev znam, ale anotaci jsem asi necetla, vubec jsem netusila, ze tady figuruje virtualni svet, to me na zacatku hodne navnadilo, ale postupne to opadavalo :) Recenze je ale super, hezky jsi to shrnula a clovek si udela pomerne obrazek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No RPO zkrátka nic nepřekoná a je dost nefér s tím cokoli porovnávat no :D
      Já si knížky všimla hned jak vyšla, od té doby jsem ji měla na wishlistu, ale nakonec vždycky zvítězila pro koupi nějaká jiná a teď jsem ji konečně měla možnost číst, tak jsem po ní chňapla, ale jak říkám, nic moc závaratného, co by se nemělo vynechat to teda není...
      Díky! :)

      Vymazat
  2. Já jsem do dnešního dne nenašla na Elusion recenzi, po které bych si opravdu ujasnila, jestli si knihu mám koupit nebo ne. Ta anotace i obálka mě doposud lákaly, ale až po přečtení tvé recenze jsem se konečně rozhodla. Elusion si nekoupím. Vážně jsem nad tím uvažovala, každopádně mám vyhlídnuté mnohem lepší knihy (aspoň doufám, že budou lepší), za které mi nebude líto dát tolik peněz. Maximálně to s Elusion nechám na náhodné setkání v knihovně. Moc ti za takovou recenzi děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o téhle knížce uvažuji už od vydání, ale nějak na její koupi zkrátka nebyla příležitost a peníze a teď jsem ji ulovila aspoň v knihovně a jsem upřímně ráda, že jsem si ji nekoupila. Když jsem si ji půjčila, koukla jsem na goodreads a zjistila, že jsou tam spíš zklamané a negativní ohlasy, tak jsem i říkala, že se třeba všichni mýlí...ale ne :D :D
      Rozhodně to není kniha, kterou si musíš přečíst. Na světě je spousta lepších do kterých se vyplatí investovat (zejména) čas :)
      Nemáš zač, moc mě těší, že ti recenze pomohla! :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Elusion mě láká, ale ještě malinko váhám, jestli si ji pořídit :) Ale asi neodolám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju pěkně :)
      Třeba se ti bude líbit víc, než mně, ale možná vážně doporučuji zkusit nejdřív knihovnu :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři