8. 10. 2015

Všechny malé zázraky - Jennifer Niven

Theodor Finch je fascinován představou smrti. Trpí bipolární poruchou a často se necítí být sám sebou. Jaké je vlastně jeho pravé já? 
Violet Markeyovou stále silně trápí smrt milované sestry, která jí zemřela před očima při autonehodě. V Indianě se Violet už necítí jako doma, těší se až vypadne z místa, kde jí všechno připomíná Eleanor a netrpělivě odpočítává dny zbývající do maturity. 
Violet a Finch se setkají na římse zvonice, kam oba přišli kvůli svým vnitřním démonům. Mohou jeden druhého zachránit od osudného kroku do prázdna?

Theodor Finch je dokonalou záhadou pro své okolí a někdy dokonce i sám pro sebe. Ve škole mu přezdívají Theodor Magor, neboť je občas jako neřízená střela. Je to podivín s občasnými záchvaty vzteku, záhadnými dlouhodobými absencemi a pouhou hrstkou kamarádů.

Violet byla oblíbená, bavila se s tou správnou populární partou lidí, měla skvělého kluka a vedla úspěšný internetový magazín. To všechno zhatila náhlá smrt její sestry, která jí vzala chuť do psaní, řízení i do života. 

Může toto osudové setkání roztleskávačce a školnímu podivínovi změnit život?

Violet a Finch spolupracují na školním projektu, který má za cíl poznat krásy Indiany. Pro Finche je to příležitost se sblížit se zajímavou Violet a ukázat jí, že jejich stát není zas tak marné místo k životu. Ačkoli sám často pomýšlí na sebevraždu, shledání na zvonici mu otevřelo oči. Už nehledá důvody proč umřít, ale proč stojí za to žít. Rád by s Violet navštívil všechna zajímavá místa v okolí, zapamatoval si je a zařídil, aby místo zase nezapomnělo na ně. Usiluje o to, aby se mu jednou podařilo prožít perfektní den. Den, kdy se nestane nic strašného, smutného, ani obyčejného.

Už při prohlížení záložky s anotací a názory novinářů je čtenáři vnucena myšlenka srovnání Všech malých zázraků s knihami Johna Greena a Rainbow Rowell, ale i kdyby se tak nestalo, dojde k tomuto poznání člověk sám. Tentokrát nejde o marketingový tah, aby se prodalo více výtisků fanouškům těchto dvou populárních autorů, spíše si až říkáte, jestli se náhodu Jennifer Niven neinspirovala až příliš okatě. 

Ve vyprávění se nepravidelně střídají Finch a Violet a nabízejí nám ne zrovna šťastný pohled do svého nitra. Charakter jich samotných není čtenáři příliš exaktně odhalen, jako by byli pouze chodícími problémy a nemocemi zabalenými v lidské skořápce s danou barvou očí. Jiné charakterové rysy vlastně nemají a tím tato sonda do lidské psychiky trochu ztrácí třetí rozměr

Velice pobuřující je také přístup jejich nejbližších. Jako by si všichni mysleli, že potíže přestanou existovat, pokud se budou dostatečně okázale ignorovat. Škola těmto dvěma zlomeným dětem poskytne výchovné poradce, ale ti svou práci evidentně nezvládají příliš dobře. Abychom byli spravedliví, každá mince má dvě strany a pokud si někdo nechce nechat pomoc, je dost těžké problém vyřešit. Nicméně pokud se nikdo ani nepokusí o odhalení podstaty problému, může se před očima rozvinout do šíleného rozsahu.

Finchovo rodinné zázemí je navíc značně pošramocené, ale i Violetina rodinná idylka může mít své mouchy. Violet a Finch mají být jeden druhému záchranným lanem, které by je mohlo vytáhnout z jejich hluboké studnice problémů. Nepotýkají se však s něčím víc, než vůbec mohou být schopni pochopit?

Všechny malé zázraky se staly fenoménem u nás i v zahraničí a já rozumově celkem chápu proč. Lidé mají rádi srdceryvné příběhy o osudovém setkání dvou dospívajících, kteří na sebe narazili v pravý čas a v nejkritičtějším okamžiku života. Dokáží ocenit dobře vystavěný příběh o netypických strastech o kterých by se mělo mluvit, ale místo toho hromadně předstíráme, že jde o něco nenormálního, co by si měl každý nechat pro sebe a neobtěžovat s tím své okolí. Milují knížky o lidech vyloučených ze společnosti kvůli své odlišnosti. 
Mně však pouze odlišnost a nápad nestačí. Skuteční lidé nejsou tvořeni pouze svou diagnózou. Je v nich mnohem víc a to by se v takovéto sondě do psychologie teenagerů mělo projevit. 

Knížka podle mého názoru není dokonalá, jak se mnoho čtenářů snaží tvrdit, ale ani není z podstaty špatná. Jen má tu smůlu, že ji Jennifer Niven přivedla na svět, ve kterém už jsme podobné příběhy slyšeli a četli. Ačkoli má autorka trochu náskok díky osobní zkušeností s jistým aspektem příběhu, za mě to nevyváží některé nezvládnuté záležitosti, které jsou pro dobrou knihu naprosto klíčové.
Se svým trošku zklamaným názorem však budu pravděpodobně v menšině a proto bych nerada kohokoli odradila od knížky, která se dost dobře může stát jejich nejmilejší a třeba i toho Greena a Rowellovou překonat. Za mě však velká bublina, která pomalu, ale jistě s ubývajícími stránkami splaskávala. 
66 %

Share:

8 komentářů:

  1. No, kdybych měla porovnávat s Greenem (jehož Hvězdy se mi líbily, ale Papírová města jsem málem nedočetla) a s Rowellovou (kterou jsem odložila po padesáté stránce Fangirl), asi bych se k tomu nedostala. Ale mě to přesto strašně láká.. Tak uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš. Ty jsi jeden z těch lidí.... :D
      Já mám ráda oba, ačkoli Green to u mě měl chvíli nahnuté :D (Aljaška se mi nelíbila, Hvězdy jo, ale film se mi zdál lepší a Kateřiny byly fajn) a Rainbow má zase talent mě tak půlku knihy udržovat v naprostém vytržení a pak v nějakém době udělat něco nevysvětlitelného, co mé nadšení zchladí...
      Tak jestli tě to láká, není důvod to nezkusit :) To, že se to tolik nelíbilo mě nic neznamená :)

      Vymazat
  2. Já jsem si u knížky nejdřív řekla, že si ji na seznam dávat nebudu, pak zase že jo a takhle se to opakovalo ještě asi dvakrát :D Sama jsem pořád nerozhodnutá a vlastně i tvoje recenze mě pořád drží na hraně :)) Co se Greena týká, já mám za sebou zatím Aljašku, která se mi naopak líbila moc, a Hvězdy, z kterých jsem díky tomu všemu humbuku byla nee zklamaná, ale asi jsem čekala víc, klasika :) zbytek mám, jen se k tomu dostat, stejně jako k Rainbow, Eleanor mám snad od vydání a zatím mi jen zdobí poličku, takže tady já to asi úplně neporovnám, ale chápu, v čem můžou být patrné podobnosti :) Asi to nakonec (někdy :D ) zkusím a uvidím :) Ale super recenze, čekala jsem, že budeš ostřejší, ale zase jsi to podle mě skvěle vyvážila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to podobně, ale naštěstí za mě tohle dilema vyřešily holky, když mi ji daly k narozkám :D
      No jo, očekávání prostě bohužel často kazí výsledný zážitek, ale co naděláš. To bys musela žít v bublině, aby ses nenechala ovlivnit, ale to bys zase přišla o všechny ty typy!
      Já se hrozně těším, až si konečně přečtu ty dvě dospělácké knížky od RR, které
      jsem si koupila snad hned po přečtení Fangirl, protože jsem měla hrozně silný pocit, že bez nich dál nemůžu žít...no a hádej co. Už je mám asi rok a nic... :D
      Možná je to dobře, že nemáš s čím porovnávat a je to příležitost si knížku víc užít! :) Tak třeba v příštím životě! :D
      Děkuju moc :) Však ona to prostě nebyla taková trága, abych musela knížku úplně zkritizovat. Četlo se mi to dobře, bylo to pěkně vymyšlené, jen na mě to kouzlo nezapůsobilo tím správným způsobem :)

      Vymazat
  3. Mne tento srdcervúci príbeh tiež nesadol, ešte viac, ako tebe. Občas som si pripadala ako Marťan, že mi uniká podstata toho, prečo je táto kniha taká vyhajpovaná... ale tak zmierila som sa s tým, že nie všetky knihy mi sadnú. Súhlasím s tvojou recenziou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom přece jen nejsem sama!
      Jako mně se to četlo dobře, ale taky jsem moc nepochopila tu pravou magii, která by se za tím měla skrývat.
      Přesně tak. Nemůže se mi líbit všechno, co ostatním a nevím, proč bych se o to nějak měla snažit :)

      Vymazat
  4. Podobné knížky mě ani moc nelákají... Jednou za čas je to fajn, ale kdyby pak měl člověk číst pořád jen Greena a podobné příběhy, přijde mi to všechno děsně podobné. Ale obálku to má fakt krásnou :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě :) Já jednou za čas mám na něco podobného vyloženě chuť, ale nedá se to číst pořád :) Ale obálka je právě nejvíc nádherná!

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři