14. 10. 2015

Nejkrásnější - Marissa Meyer (Měsíční kroniky #3.5)

Ve městě Artemida na Měsíci žila byla královská rodina. Král a královna měli dvě dcery, starší Channary a mladší Levanu. Jednoho dne byl panovnický manželský pár zavražděn a Channary se stala novou královnou. Po moci vždy toužila, i když ve skutečnosti o politice nevěděla zhola nic, více ji zajímali pohlední urození muži a tudíž nebyla příliš dobrou vůdkyní pro svůj lid. Levana se oproti tomu o ekonomiku a vedení země zajímala a její přehled daleko předčil Channaryin Na trůn však mladší z obou sester neměla nárok. 
Levana navíc odmalička trpěla šikanou ze strany starší sestry a nikdy se nesmířila s tím, co ji v dětství připravilo a její krásu. Díky všem těmto příkořím zahořkla a hlavní zbraní se jí stala nelítostná krutost. 

Levana nebyla vždy zlá a ďábelská. S její čistou dětskou duší si nejprve pohrály okolnosti v dětství, soužití s Channary a ne zrovna ideální rodičovská výchova. Od určitého bodu však už šlo o její vlastní rozhodnutí a ona si jako svou životní cestu vybrala manipulaci, přetvářku a krutost. 
Channary není právě ten druh sestry, kterou si každá malá holčička přeje. Privilegovanost ji zatemňovala rozum a malé Levaně nikdy nedala pokoj. Ostatní Channary však milovali, dílem kvůli její kráse, dílem vlivem jejího výjimečného talentu pro osobní kouzlo.
Marisse Meyer se navíc opět podařilo vytvořit perfektního mužského hrdinu. Statečný strážce sir Evret Hayle je v době Levanina dětství jejím jediným přítelem a ona si podobně jako čtenářky nemůže pomoci a tohoto muže si zamiluje a podmaní jediným způsobem, kterého je její ledové srdce schopné. 

Levanino okolí není jediné, které žije celý život v iluzi. Sama princezna si vysnila svůj svět a v tom tvrdohlavě setrvává a není schopna se od něj oprostit. Ani ve věcech, kde osobní iluze nemá místo není ochotná ustoupit a využívá svůj dar naplno.

Pokud bylo autorčiným záměrem, aby čtenáři Levanu pochopili, aby jim jí bylo líto a pocítili vůči ní smutek, pak jsem se na udičku nechytila. Jestli se naopak snažila jen vnést trochu objektivního světla do Levaniny minulosti a potěšit čtenáře dalším parádním příběhem ze světa, který se jí zrodil v hlavě, pak to všechno zvládla na jedničku.
Levana mé sympatie nikdy nezískala a po přečtení tohoto příběhu už ani nemá šanci. Pokud mě Nejkrásnější v této problematice nějak ovlivnila, pouze jsem se utvrdila v přesvědčení, že si Levana žádný soucit nezaslouží.
Nic z toho co si prožila ji ani v nejmenším neomlouvá v tom, kým se stala. Měla do života těžší start než ostatní, ale to neznamená, že to s ní muselo takto dopadnout. Na druhou stranu, když někdo celý život žije ve lži, o které je přesvědčen, že je jedinou správnou cestou, asi mu není pomoci.

Čtenáři a milovníci celé série si několikrát přijdou na své. Řešení mnoha nejasností je naznačeno, ale přesto ještě Marissa zdaleka neodkryla všechny karty a mnoho nezodpovězených otázek zůstává viset ve vzduchu. Setkáváme se s postavami, které v budoucnosti získají na důležitosti a můžeme vidět jejich překvapivou ranou existenci. 

Nejkrásnější se časově odehrává dávno před Cinder, ale přesto bych všem doporučila číst knížky v pořadí, v jakém je autorka napsala (tedy zařadit Nejkrásnější mezi Cress a Winter). Je zde mnoha drobností s jejichž znalostí se při četbě počítá a úplný nováček by se v nich mohl lehce ztratit. 

Nejkrásnější se čte stejně dobře jako ostatní díly. Kratší rozsah bohužel znamená nejen méně času stráveného v příjemném světě Měsíčních kronik, ale taky velkou spoustu nevyužitého potenciálu. Přesto je tato krátká novelka příjemnou výplní při předlouhém čekání na Winter, dlouho toužebně očekávaný, pravděpodobně poslední díl. Levany a ostatních Měsíčňanů se zde nabažíte dost a dost a budete si přát zase číst o někom příjemnějším a přívětivějším. 

Levana pro mě zůstává psychicky narušenou, krutou a nepříjemnou postavou, která by zasloužila někam o samotě zavřít, aby na nikoho nemohla uplatnit svůj talent a už nikdy nespatřila světlo světa. Ani v tom nejcitlivějším kousku duše nedovedu nalézt pochopení pro někoho, jako je ona a doufám, že to ze mě nedělá špatného člověka. 

Milovníkům Měsíčních kronik však knihu směle doporučím jako nutnou výplň mezer ve znalostech. V Nejkrásnější autorka odhalí několik málo linek, které začnou krásně zacelovat mozaiku pečlivě tvořenou v Cinder, Scarlet a Cress. Možná bude ve vašem případě autorka úspěšnější, co se týče polidštění Levany. Já si však pevně stojím za svým a ačkoli jsem si knížku jako takovou užila, dále touto zlou královnou opovrhuji.

69%

Ráda bych touto cestou poděkovala internetovému obchodu megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Vlastní kopii Nejkrásnější si můžete koupit na následujícím odkazu, v současné době s příjemnou slevou.

Share:

10 komentářů:

  1. Já se pořád nemůžu rozhodnout, jestli Nejkrásnější číst... Naprosto zbožňuju Lunání kroniky, ale zaprvé mě moc neberou příběhy o záporácích a jejich věčné ospravedlňování.. a zadruhé, ta obálka je fakt děs. :D Takže si ji možná spíš půjčím v knihovně, až na to někdy budu mít chuť a čas :) Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky nemohla rozhodnout. Proto jsem ji taky odkládala tak dlouho. A nebrala jsem to jako příběh o Levaně, protože ji nemám ráda, ale jako způsob jak se zase na chvíli vrátit do toho skvělého světa :)
      Obálka je zvláštní, nerozumím tomu, proč má na hlavě ten červený hadr a ne závoj, ale co nadělám :D Půjč si ji, až budeš mít největší stesk po Měsíčních kronikách a Winter ještě bude daleko :)
      Děkuju!

      Vymazat
  2. Hezky jsi to shrnula. Mně se naopak obálka moc líbí, je pravda, že závoj by na základě popisu seděl víc, ale já jsem spokojená :)
    Marissa ty mužské postavy opravdu umí, Evreta jsem si zamilovala a jeho linku prožívala :) Jak píšeš, je to krátká novelka, která ale přinese nějaké nové informace, popř. nám některé věci dojdou a to se mi moc líbilo, jak to všechno zapadá :) Asi bych to taky doporučovala číst mezi Cress a Winter, zase to člověk vnímá jinak :)
    Musela jsem se smát při každé zmínce a narážce na to, jak je Winter daleko :D No jo, jen já jsem prostě žila v nějakém jiném světě :D Ale jak jsem si o tom teď u tebe přečetla, tak mám úplně chuť pustit se do nějakého příběhu z tohoto světa, je to vážně kouzelná série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji převelice :)
      Je zvláštní a pokud Levana nepoužívá při tom, když kreslili ten její portrét osobní kouzlo, pak si nedovedu vysvětlit, proč má tak netknutou kůži na paži a pokud ho používá, tak proč má závoj. Aha? Teď doufám, že si to stranově nepletu a nekecám tu.
      Jojo, já ho milovala a litovala zároveň :D
      Na sérii je hodně vidět, že to autorka nevymýšlí za pochodu, ale má všechno do detailu rozplánované a všechno to do sebe zapadá úplně nádherně :)
      :D :D No to víš, musela jsem tě trochu popíchnout :D
      No nedivím se. Sama bych si nejradši dala opakování. Cress mám asi nejradši, ale Cinder a Scarlet už si zase tak moc nepamatuju. Ale asi se do Winter pak pustím bez re-readingu. Přece jen to je hooodně moc stránek a chtělo by to spoustu odhodlání a času :)

      Vymazat
    2. Myslím, že nepleteš a máš pravdu, že v tomhle je ta obálka asi nelogická :) Já osobně, kdybych neznala příběh a hodnotila jen podle obálky, jsem ale spokojená :)
      Aspoň jsi to osvětlila všem, které jsem uvedla v omyl, jak je Winter za dveřmi :D
      Já taky neplánuju re-reading, měla jsem i docela pauzu mezi Scarlet a Cress a on se člověk poměrně chytne, jsem na re-reading sérií před nějakou další částí celkově hrozně líná, třeba kvůli tomu mi tady leží ten Labyrint, pustila bych se dál, ale chci si zopáknout první díl :D Asi začnu čekat, až to vyjde všechno, ale když to se někdy vůbec nedá, když se o něčem třeba hodně mluví a abych já se k tomu dostala o deset let později :D :) Jako pokud, tak si možná dám Cress, ale jak se znám... :D :D

      Vymazat
    3. Já jsem asi hrozný šťoura. Co nadělám. Jsem už taková :D
      Jojo :D
      Já taky měla právě pauzu - akorát mezi Cinder a Scarlet a i proto mě Scarlet bavila asi nejmíň. Je fakt, že u téhle série se člověk chytne fakt rychle. Nevím čím to je. Asi že to navazuje tak nějak volně :)
      Chápu no. Já chvíli uvažovala, že se místo čtení jedničky kouknu na film, ale pak jsem usoudila, že by mi to nestačilo :D
      Taky jsem si to říkala, ale to bych asi nezvládla :D
      Cress bych si klidně zopákla. Vím, že jsem ji navzdory hodně stránkám měla přečtenou hrozně rychle :)

      Vymazat
    4. S filmem jsem to zkousela, ale dospelo to k tomu, ze jsem mela jeste vic otazek, porad jsem si rikala 'fakt to tam bylo takhle?' 'Co tenhle vlastne udelal?' atd., takze me to jen vic zmatlo a od re-readingu nepomohlo :D Tesim se na to, ale kupicka z knihovny se nezmensuje, tak nevim, jestli to nebudu cist az pristi rok :D

      Vymazat
    5. :D Aha :D No právě :D Já jsem četla knížku a v průběhu čtení jsem si pustila film a pořád jsem si stěžovala, že tohle je jinak a tak. Ségra byla nadšená, že pořád žvaním a nenechám ji koukat :D Já jsem to chtěla číst znova hlavně kvůli jménům, protože jsem si říkala, že ty ve filmu tolikrát nezazní a vždycky jsem z toh spíš zmatená :D
      No jo, kupička z knihovny je takové perpetum mobile, pořád zůstává stejně velká, nebo narůstá, i když postupně odečítáš viď? :D Knihovny jsou mor :D

      Vymazat
  3. Jakej film??? Cinder je zfilmovana???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, bohužel ne :) Mluvily jsme o Labyrintu (Maze Runner) :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři