12. 10. 2015

Konečně doma - Adam Rex

Jedenáctiletá Bakšiš dostane za úkol napsat esej o tom, jaký význam mají Smeknoce. Speciální svátek vyhlášený na oslavu příchodu a odchodu Buvů ze Země. Bakšiš totiž během života zažila invazi mimozemšťanů a dokonce o ní možná ví více, než všichni ostatní. Se svým výtvorem se pak měla přihlásit do soutěže, jejíž vítěz získal možnost vložit své vyprávění do časové schránky, která se vykope za sto let, opět na výročí invaze. Její úkol se zpočátku zdá nesnadný, ale postupem času zjistí, že nutně potřebovala vše co zažila někomu vyprávět. I když si to ten někdo přečte v době, kdy už možná nebude naživu.

Bakšiš Tucciová, které přátelé říkají Dýško zůstane na počátku invaze mimozemšťanů sama, jen ve společnosti kočky jménem Čunča. Její maminku totiž unesli Buvové, jež si nárokují Zemi jako své nové ideální místo k životu. Velkoryse všem Američanům ponechají Floridu, kde se mají všichni lidé shromáždit a nadále zde žít v jejich sousedství a sami si pro sebe zaberou zbytek Spojených států. Všichni obyvatelé se začnou hromadně přesouvat na místo určení, ale Bakšiš se rozhodne, že musí maminku najít a to na vlastní pěst. Naučí se řídit auto, vybere všechny peníze a vydá se na cestu.

Bakšiš je na svůj věk nesmírně inteligentní. Má bujnou fantazii a cit, který každý správný vypravěč potřebuje. Ačkoli je hodně vyspělá, její esej nepostrádá typické dětské přeskakování od jednoho k druhému, výklad podružných detailů jako nejdůležitějšího tajemství na světě a konečně nádhernou a upřímnou exkurzi do nejzapadlejších zákoutí dětské fantazie. Fantaskní prvky se mísí s největšími vymoženostmi science-fiction, různé druhy mimozemšťaňů se dohadují o své místo na výsluní a mezitím vším pořád existuje jedna odvážná holčička, která chce najít svoji maminku. 

Během záchranné mise se k Bakšiš připojí J.Lo. Roztomilý, i když trochu pomatený Buv, který je podobně jako ona mezi svými outsiderem. A když Dýško zjistí, že jí vylepšil auto, které se po jeho zásahu umí vznášet, svolí ke společnému cestování.

Celá knížka je vlastně jeden velký roadtrip, pokud se tak dá říct cestě, kterou podniká jedenáctiletá holčička s mimozemšťanem a kočkou v létajícím autě, které se ovládá čudlíkem od rádia.
Dobrodružství v téhle knížce nemá konce a Dýško s J.Lo se dostávají z jedné svízelné situace do druhé. Během cesty se nejen poznávají navzájem, ale podniknou velký pokrok i v poznání sebe sama.  

Samotná esej je proložena nejrůznějšími obrázky, fotkami, komixy a malůvkami, které dotváří atmosféru knížky, kterou v mých představách rodiče předčítají dětem před spaním.
Ráda bych na tomto místě vyzdvihla práci Veroniky Volhejnové, neboť překlad této knížky musel být pěkně tvrdým překladatelským oříškem. Už jenom to, jak si poradila s překladem jména hlavní hrdinky vypovídá hodně. Holčička se v originále jmenuje Gratuity "Tip" Tucci a lingvisticky nadanější už jistě uznale pokyvují hlavou nad elegantním řešením, které překladatelka vymyslela.

Konečně doma je příběh o upřímném i když nepravděpodobném přátelství, které může vzniknout mezi tak rozdílnými tvory. Je to knížka plná pohádkovosti a napětí a nechybí ani nějaký ten dojemný moment. 

Ráda bych tuto knížku doporučila všem, kdo mají slabost pro fantastické příběhy viděné dětskýma očima, komixy a roztomilé barevné mimozemšťany, ale především těm, jejichž vnitřní dítě stále dřímá v již dospělém těle. 

92%

Knížka byla podkladem k úchvatnému Dreamworks animáku Home, kde hlavním hrdinům propůjčili hlasy Rihanna a Jim Parsons. A ačkoli mají kniha a film jen málo společného, obojí má své nepopiratelné kouzlo, které jsem si zamilovala.



Share:

6 komentářů:

  1. Jé, ráda slyším, že se ti líbila knížka i ten film! Přiznám se, že jsem zatím viděla jen film, ale moc se mi to líbilo, takže jsem přemýšlela, jestli knihu číst a teď tedy už vím, že bych měla. :D :) Že se od sebe oboje liší mi ani nevadí, možná se mi díky tomu bude ta knížka líbit ještě víc. :)
    K filmu musím ještě říct, že obsazení Jima Parsonse pro dabing Oh bylo jedno z nejgeniálnějších rozhodnutí, se kterým jsem se u dabingu setkala! To prostě nemělo chybu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem viděla nejdřív film a nikterak to neovlivnilo můj pohled na knížku. Když nic jiného, tak ho leda pozvedlo :) Vážně. Obojí je boží a jestli si zamilovala film, tak jako já, tak tu knížku musíš mít :)
      Přesně :D Přiznávám, že on je hlavní důvod, proč jsem se na film koukala. Viděla jsem na instagramu, jak je z toho nadšenej, když film dělali a když jsem zjistila, že má mluvit mimozemšťana, bylo mi jasný, že dokonalejšího dabéra by hledali těžko :D

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu koukám už hrozně dlouho, ale ještě jsem se k ní nedostala. koukám, že to budu muset brzy napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě byla v knihkupectví dost nenápadná. Koukala jsem na ni jednou dvakrát, v pokušení si ji koupit, ale nikdy to nedopadlo. Pak jsem viděla film a věděla jsem, že si knížku přečíst zkrátka musím. A když jsem ji objevila v knihovně, dokonalost byla završena :)

      Vymazat
  3. Miluju animáky, už od dětsvtí, doma na tom se ségrou i s mamkou pořád ujíždíme, i když už věkově absolutně nezapadáme :D Nejvíc mě na tom baví, že to s dospělými často i počítá a ty se v kině řechtají víc než děti :) Každopádně tenhle, se přiznám, jsem neviděla, ale ukázky vypadají perfektně a i tvoje recenze je hrozně milá, takže po tom určitě kouknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě :)
      Přesně! Cílovka dnešníc animáků podle mě vůbec nejsou děti právě :D Zvlášť Home se mi zdá hodně pro dospělé :) Je tam spousta vtipů, které děti třeba pobaví, ale dospělého totálně rozloží :)
      No to bys měla! :) Vím, že na tolik knížek čas není, ale tady je film dobrá alternativa, i když je každé jiné :) Na film si ty dvě hodinky udělej, stojí to za to! :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři