10. 3. 2015

Morantologie - Caitlin Moran

Caitlin Moranová, vysoce úspěšná britská novinářka neměla vždycky na růžích ustláno. Vyrostla v malém bytě, který sdílela s hipísáckými rodiči a sedmi sourozenci. Se svým pouze domácím vzděláním je držitelkou nejprestižnější novinářské ceny Columnist of the Year, se psaním fejetonů začala v patnácti, svou prvotinu měla hotovou v sedmnácti letech a v osmnácti, kdy také opustila domov rodičů se stala moderátorkou. Svůj život zasvětila psaní recenzí a satirických sloupků o celebritách v deníku The Times.

Původně jsem si říkala, že Morantologie není nic pro mě. Zaregistrovala jsem ji už ve chvíli, kdy vyšla, ale jelikož nečtu povídky, neodebírám noviny a obecně se nehrnu do kratších útvarů, jako jsou eseje, či sloupky, ani mě nenapadlo, že by mě Morantologie mohla zaujmout. Jenže...chyba lávky. Tahle kniha, to je prostě pecka přátelé.

Bezprostřednější novinářku abyste pohledali. Caitlin Moranová píše svoje sloupky tak nějak agresivně a přitom s lehkostí sobě vlastní. Při čtení jejích lehce feministicky laděných názorů si člověk až říká, že má na spoustu věcí stejný názor, jen to nedovede tak podat. Každodenní nejobyčejnější příhody a rozhovory v jejím podání vyznívají, jako ta nejzajímavější vyprávění na světě. K mým oblíbeným patřily zejména její "postelové" rozhovory s manželem. 

Kdybych si mohla vybrat nějaké fantastické místo na výlet, chtěla bych se mrknout do autorčina mozku. Musí to být vážně úžasné místo, plné skvělých a moudrých myšlenek a zároveň těch nejpraštěnějších nápadů, jaké si dovedete představit. 

Celou knihu nás autorka provádí širokým spektrem témat. Na rozdíl od své předchozí knihy (Jak být ženou) se neomezuje na jeden předmět zájmu. Píše o všem od módy, přes internetové trollování, kofein, své dětství až po swingers party s Lady Gaga. Prezentuje i svá setkání se slavnými osobnostmi, nebo svou zkušenost se hrou World of Warcraft. Na své si přijdou také milovníci seriálů Sherlock a Doctor Who. Nebojí se věnovat i kontroverznějším tématům jako marihuana, sexualita, burky, či chudoba, kterou zná z první ruky.
Její specialitou jsou recenze a je v nich vážně dobrá. Zejména v těch, kde se může vyřádit a pěkně danou věc sepsout. Naplno vyslovuje svůj názor na Downton Abbey a i kdybyste byli tím největším fanouškem, jejímu humornému podání se prostě zasmějete z plna hrdla a řeknete si, že větší blábol asi ještě nikdy nikdo neodvysílal.

Autorka se dokonale trefuje do témat, na něž společnost potřebuje slyšet nějaký názor. Nesnaží se zoufale prosadit svou pravdu. Spíš nastoluje zajímavý úhel pohledu, který v konečném důsledku dává dokonalý smysl.
Nesdílím s ní snad jedině odpor k cestování a lásku k excentrické Lady Gaga. Jinak bychom si s Caitlin perfektně rozuměly. 

Chtěla jsem si papírky označit pouze nejzajímavější články, ke kterým se budu chtít později vrátit, ale skončilo to tak, že se hřbet mé knihy honosí velkou spoustou lístečků. Založila jsem si více než polovinu sloupků, protože byly nějakým způsobem jiné a zajímavé. Vtipné a trefné. Poučné a k popukání.

S tím, jak čtete řádky, které Caitlin napsala se cítíte, jako při setkání se svou oblíbenou kamarádkou, která má vždycky na jazyku nějakou ostřejší poznámku, ať už jde o cokoli a vy nestíháte zírat a v duchu tleskat její bystrosti a schopnosti vše nazývat pravými jmény.

Morantologie osloví nejspíš zejména ženy. Právě ony totiž mohou pochopit většinu jejích myšlenkových pochodů, které já osobně považuji za fascinující a nesmírně humorné.
Caitlin Moranová je feministka v pravém slova smyslu. Feminismus totiž neznamená nenávist k mužům, jak je dnes toto slovo prezentováno. Skrývá se za ním mnohem víc. 
Morantologii bych doporučila i úplným začátečníkům s daným žánrem. Knížka se čte neobyčejně snadno a ani nebudete vědět jak, budete mít za sebou polovinu stránek a budete chtít víc. Autorka má návykový styl, kterým si podmaní každého, kdo se odváží její knihu otevřít. A neváhejte ani vy, protože názory Caitlin Moranové jsou důležité a radím vám si je vyslechnout. 

Ukázka ze sloupku o návratu rytířskosti v dnešní generaci mužů

"Madam, domnívám se, že právě masivně menstruujete a mohla byste každou chvíli omdlít, pokud si nesednete. To by mohlo způsobit zdržení této soupravy metra a tím pádem těžkosti pro nás normální, nemenstruující lidi. Jménem všech, kteří spěchají vám proto přenechám své sedadlo, neboť nedopustím , abychom za vaši tělesnou indispozici pykali mi všichni." 
Chápu, že tohle by mohlo být maličko otravné - například pokud jste čilé, zdravím kypící děvče, které se pyšní pevnými svaly a dokáže svižně šplhat na laně, a ne se na něm jen zoufale houpat jako nějaká roztomilá stopětašedesáticentimetrová ozdoba." 
Share:

20 komentářů:

  1. Do Morantologie jsem se ani moc pustit nechtěla, ale po Tvé recenzi si ji nemůžu nechat ujít! Nechtělo se mi knihu kupovat, když nevím, jaká je, co od ní čekat a nikdy jsem podobný žánr nečetla. Takže děkuji za milé přiblížení - snad se s knihou skamarádí i moje peněženka... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To jsem ráda! :) Mým cílem bylo podnítit zvědavost i v těch, kdo by se za normálních okolností této knize vyhnuli :)
      Není zač :)
      Já knížku kupovala právě ve slevě, a sakumprásk mě stála asi 200, takže pohoda :) Navíc je to hrozně příjemný paperback, neláme se mu hřbet a přitom dobře drží otevřený :) V Hostu prostě umí dělat knížky! :)

      Vymazat
  2. chystam se na ni, uz ji mam dokonce doma, jen si chci nejdriv precist Jak byt zenou, tu uz mam taky doma, jen najit cas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak být ženou taky mám, koupila jsem si je najednou, ale paradoxně jsem se rozhodla číst je v opačném pořadí :) Já, člověk se smyslem pro řád, jaký nemá nikdo! :D Řekla bych, že to úplně nevadí, číst to obráceně :) V Jak být ženou jsem zatím nakoukla do první kapitoly a hned jsem natrefila na něco, co bylo i v Morantologii...ale rozhodně není na škodu si přečíst obě, ať už v jakémkoli pořadí :) Najdi si čas brzy :) Tohle je podle mě zrovna ideální čtení třeba na kratší cesty městskou dopravou. Jeden sloupek zvládneš vždycky :) Ale já jsem to teda četla prakticky v kuse. Nemohla jsem přestat :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :) Také nečtu kratší útvary, ale tady jsi mě upřímně zaujala už úvodem o všech autorčiných úspěších :) Možná by bylo fajn, mít takovou knihu doma - když má člověk špatnou náladu a potřebuje se rychle rozptýlit, tak je to podle mě ideální. Určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No vidíš :) Morantologie by mohla být tvůj první krok pro vstup do "žánru kratších útvarů" :D Bylo by to fajn, to si piš :) Navíc se mi hrozně líbí celé zpracování té knížky :)
      Vyzkoušej a dej vědět, jak se ti líbila :)

      Vymazat
  4. Vůbec netuším, jak by se kniha líbila mě, ale za pokud to určitě stojí. S autorčiným stylem jsem se setkala v jiné knize, kterou jsem četla jako mladší a tak úplně mi nesedl, ale přisuzuji to hodně tím věkem, protože autorka si nebrala žádné servítky. Určitě vyzkouším tuto knihu, protože se zdá být zajímavá a i hodně chválená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Taky nevím, jestli je to úplně čtení, které by se ti líbilo :) Ale myslela jsem si, že se nebude líbit ani mně, takže člověk se může snadno mýlit, co se týče čtecího vkusu :)
      Ani tady si skutečně nebere servítky, ale třeba k tomu člověk musí jen dospět :)
      Je hodně zajímavá :)

      Vymazat
  5. Celkem mě to zaujalo, nikdy jsem nebyla na povídky a další kratší útvary, ale recenze se mi líbí :) Mimochodem, celý blog je moc pěkný, jdu to tady prošmejdit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, moc díky! :) Jen šmejdi co hrdlo ráčí :)
      Pokud jsi na tom stejně jako já, pak se ti tohle, jako jedna z výjimek bude líbit, i navzdory tomu, že normálně tyhle věci moc nečteš :)

      Vymazat
  6. Já už jí mám taky rozečtenou :D Zatím je skvělá, ale myslím si, že Jak být ženou je o kousíček lepší, takže to si určitě taky sežeň! :) Hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Asi pro každého bude lepší ta, kterou četl dřív (just saying :D ) Aspoň si to tak myslím :) Ale díky za názor :) Mám ji už doma, koupila jsem si ji spolu s Morantologií, takže si ji asi přečtu brzy, protože si mě Caitlin fakt získala a já teď na tenhle typ literatury mám fakt náladu :)
      Děkuji :) :)

      Vymazat
  7. Úžasná recenze. Tu knížku si chci hned přečíst. Už se těším. Leontýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Však si ji taky brzy přečteš, už jsem ti to slíbila! :)

      Vymazat
  8. Čím dál tím víc toužím si jednu z knížek této autorky přečíst a musím říct, že po tvé recenzi se mi o ní bude snad i zdát. Okamžitě jsem naklusala na webovky naší knihovny a třikrát hurá, je tam! Takže si ji v sobotu vyzvednu.
    Tahle knížka mě zajímá i z trochu jiného hlediska – jelikož jsem sama "novinářka", docela ráda se na ty sloupky mrknu. Často mám problém nějaký vymyslet, natož aby byl vtipný a trefný. Takže třeba nakonec Caitlin bude tou správnou inspirací :)
    Moc, moc, moc povedená recenze, úžasně napsané! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :3 :3 To mě těší!!! :)
      Doufám, že se ti bude knížka líbit tak, jako mně :) Už se těším na tvé dojmy, které doufám shrneš v recenzi! :)
      No vida! Tak to je pro tebe Morantologie vážně jako dělaná. Myslím, že se zde můžeš hodně inspirovat! :)
      Děkuju moc :) :) :) :)

      Vymazat
  9. Podobně jako ty, jsem knížku zaregistrovala při jejím vydání, zahlédla pár pochvalných recenzí, ale to je tak všechno. Nicméně teď jsem (zase jednou) zjistila, že si tuhle knížku budu muset nakonec stejně přečíst!

    Moc povedená recenze, takové mám ráda. Když mi otevřou oči, a já dostanu chuť na onu knížku! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No rozhodně budeš muset :) Ne, že bych ti to přikazovala, ale důrazně ti to doporučuju :)
      Děkuju moc :) Jsem ráda, že na tebe takto zapůsobila :) Dělám co můžu :)

      Vymazat
  10. Ami: Knihu jsem hodně okukovala v knihkupectví a uvažovala jsem, že si ji pořídím, ale nakonec z toho sešlo. Ale stejně si ji - po tvé recenzi - jednou rozhodně přečtu!
    A ta ukázka je úplně bombézní!!!
    Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně bych své rozhodnutí přehodnotila být tebou :)
      Tak to jsem ráda, že jsem vybrala správnou ukázku :D Je to pro mě jedna z nejklíčovějších částí recenze a někdy je její výběr to nejtěžší, co musím udělat :) Protože ukázka musí vystihnout to, jaká kniha je a to jde někdy špatně :)
      Děkuju moc! :) :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři