31. 3. 2015

Abeceda knihomola #C, Č

Abeceda knihomola je projekt, který mají na svědomí Marky a Kristý. Smysl spočívá ve vytvoření pestré abecedy pojmů souvisejících s knihami. Originalita projektu tkví v tom, že každý si u jednotlivých písmen vybaví úplně něco jiného a tak se na desítkách blogů nevyrojí desítky totožných článků. Jaká tři slova začínající na C a Č se vybaví mně? :)

Cestování
Já v těchto věcech prostě neumím odpovídat jednoznačně, proto má slůvko cestování má v tomto případě hned několik významů. Jednak díky knihám, které čtu mohu virtuálně odcestovat na místa nevídaná, kam bych se moc ráda jednou vydala, neexistující na která se ze zjevných důvodů nikdy nedostanu či taková, která jsem již navštívila a ráda si na ně zavzpomínám. 
Druhá věc je, že knihy perfektně vyplňují čas při cestování skutečném. Nedovedu si představit, že bych vyšla z domu bez knížky. I kdyby mě čekala jen krátká cesta tramvají, metrem či autobusem, chci vědět, že si po cestě můžu číst, když budu chtít. A že se mi v pohybujících se dopravních prostředcích čte prvotřídně! Mojí hodinku a půl denně dlouhou cestu do školy se mi nikdo nesmí snažit narušit, protože ta je prostě vyhrazená na čtení, jasné? A co teprve cesty autobusem do zahraničí! To je ten pravý čas vytáhnout knížku a ponořit se na několik hodin do příběhu, který bude rozhodně více vzrušující, než ubíhající dálnice.

Čtenářský klub
Zcela alibisticky musím zmínit i projekt, který jsem rozjela teprve před nedávnem, za pomoci a podpory Ellen a Ivcci. Zatím mohu soudit jen na základě jednoměsíčního fungování, ale zdá se, že si klub nějaké ty věrné čtenáře získal a že se výběr knížky vyloženě povedl. Na fóru se nám rozjela živá diskuze a já jsem neskutečně šťastná, za každého, kdo se k nám připojí. Tento měsíc čteme romantiku! Seznam tajných přání mám nachystaný na re-reading a už se těším, až se do téhle milé jednohubky pustím.

Čeština
"Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem", říká jedno moudré přísloví. Jenže ne každý má to štěstí, či odvahu číst v cizích jazycích a tak si musí takzvaně vystačit s mateřštinou. Ještě že je tak překrásná. Vážně miluji český jazyk a užívám si, když ho někdo umí používat. Proto tolik obdivuji spisovatele. Mimo vědců jsou to jedni u nejobdivuhodnějších lidí na světě. A v případě překladových je to hlavně překladatel, kdo má velký podíl na tom, zda se mi knížka zalíbí, či ne. Nemám pocit, že by překlady šly do kopru podobně jako třeba dabing (ne že bych v poslední době sledovala něco s dabingem, některé minulé zkušenosti mi bohatě poučily. Existuje spousta výjimek, ale bohužel jsou tu odstrašující příklady...ale to jsem odbočila). Jsem ráda, že máme/ měli jsme (Pane Medku, obrovsky si vás vážím a budete nám tu chybět. I díky vám bylo moje dětství výjimečné) v Česku spousta lidí, kteří své práci rozumí a umí knize vdechnout nový život a vrhnout na ně třeba úplně jiné světlo. Samozřejmě se najdou i výjimky. Když vidím v českých větách anglické konstrukce, či natrefím na naprosto nemožně přeložený slang a přitom jsem si jistá, že pro danou věc existuje nějaká vhodnější fráze, je to k vzteku. Za peníze, které za knihu dám očekávám nějakou kvalitu. Jenže co naplat...
Moje rozhořčení by vydalo na celý článek, tak už to tady asi utnu.

Co říkáte na moje nejnovější asociace? A jaké tři věci související s knihami napadnou vás?
Share:

14 komentářů:

  1. Tééda, krásně jsi všechny tři asociace vystihla a zase se ti povedl opravdu skvělý výběr!
    Cestování, souhlasím, jelikož mě každý týden čeká cesta do Brna a z Brna, zhruba dvě a půl hodiny jedna cesta, bez knížky si to neumím představit, poslední dva týdny jsem se tahala i s Kvítkem, jen abych mohla pokročit v četbě :D Je to zároveň perfektně využitý čas a já se proto na cestování často těším :)
    Jak už jsem psala několikrát, čtenářským klubem jsi mě opravdu nadchla a já doufám, že bude nadále pokračovat v rozjetém tempu :)
    Třetí asociace je také na místě, já sama jsem si češtinu vybrala i jako svůj studijní obor (jak bohemistiku, tak učitelství), sice to jde už trochu mimo to, co jsi příspěvkem vystihla ty, ale nějaký vztah k jazyku to značí. Spisovatele za jejich um obdivuji, zároveň si poslední dobou hodně všímám i překladatelů a kromě již zmiňovaného Medka, jehož smrt mě opravdu zasáhla, bych po dočtení právě již zmiňovaného Kvítku vyzdvihla i Viktora Janiše, jehož cit pro jazyk si určitě zasluhuje pozornost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Tvoje chvála mě nikdy nepřestane těšit :3
      Tyyyy jo, ten čas na cestě do Brna je na jednu stranu nezáviděníhodný a na druhou stranu je to skvělé, protože toho člověk fakt spousta přečte (nebo prospí :D) Taky mi to přijde právě jako skvělé využití času a těším se na to :)
      A i já jsem psala několikrát, že mě to nesmírně těší a ty asi brzy dostaneš nějaké výhody VIP člena, až nějaké vymyslím :D
      Až tak jo? :) Hmmm :) Já se právě jazykem ani ničím spojeným s literaturou živit nebudu, mám čtení jako koníčka, na míle vzdáleného od mého oboru :)
      Nevadí, že je to mimo :) Ráda se o tobě něco dozvím :)
      Viktor Janiš...hmm...přemýšlím, zda jsem něco v jeho překladu četla :) Já hodně miluju Kantůrka, překladatele Pratchetta. Je to génius!

      Vymazat
  2. Veľmi pekné asociácie, cestovanie vďaka knihám mám veľmi rada, je úžasné, že na niekoľkých stranách sa môžem ocitnúť v inom štáte a v prípade mojich obľúbených fantasy kníh aj v inom svete :-)
    Čitateľský klub je veľmi dobrý nápad, či už ide o projekt, fórum alebo aj reálny čitateľský klub. Knihy jednoducho spájajú ľudí a to je super :D
    A samozrejme jazyk ku knihám neoddeliteľne patrí, čítam knihy ako v slovenčine tak v češtine :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :)
      Právě! :) Podívat se do fantasijních světů je nádherné :) Představivost může pracovat na plné obrátky a já si to fakt užívám :)
      :) Můžeš se klidně připojit k tomu našemu, pokud jsi to ještě neudělala! :)
      Slováci obecně hodně čtou v češtině :) To je skvělé! :)

      Vymazat
  3. Já musím také cestovat všude s knihou, jinak bych se hodně nudila a také nevyjdu z domu bez ní. Mám také ráda, že mohu díky příběhu někam ve své mysli vycestovat. :D
    Český dabing je naprosto hrozný a nedávno jsem se o tom ještě více přesvědčila. :)
    Skvělé odpovědi a hlavně slova, která tě napadla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Vůbec nechápu takové ty lidi, co jen tak čučí do blba a vydrží to dělat třeba celou hodinovou cestu! Taková ztráta času! Mohli by přečíst klidně 50 stránek!
      Nejhorší! :D Třeba Big bang theory...to se prostě nedá :D
      Ale miluju český dabing Červeného trpaslíka :) Simpsonovi jsou lepší než originál a Přátelé jsou dost dobře nadabovaní :) Stará dobrá ČT1 no :)
      Díky moc! :)

      Vymazat
  4. Máš pravdu, cestování bez knížky je skoro noční můra... Já jezdím zhruba hodinu a půl denně MHD, takže si tu cestu bez knih nedokážu představit.
    Jé, já jsem opravdu zapomněla na Čtenářský klub? Shame on me, to jsem fakt neměla!
    Jo, jo, překladatel, my víme, celebrita :D (Nepopichuju Tě nijak schválně, nesmíš si to moc brát, ale většinou jsem to já, kdo takhle perlí a ostatní si ze mě pak utahují stejně jako já teď z Tebe. No nic.Stejně to ode mě není pěkné :P)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě!!! Za hodinu a půl se dá stihnout nějakých 100 stránek a to už je slušné!!! :)
      No teda! :D Jak jsi mohla! :D Ale však jsi nastínila, že tam nebudeš dávat nic se slovem číst a tak podobně :)
      Hehe :D To mě vůbec nenapadlo tentokrát! :D Ale co, miluju ji a nestydím se za to! :D

      Vymazat
  5. Moc pěkně jsi to všechno popsala! A vážně skvělý výběr! :)
    Poznávat nová místa skrze knihy je naprosto úžasné! Obzvlášť, když to autor umí vážně dobře popsat. :) A rozhodně souhlasím s tím, že na cestu bych se bez knihy nevydala. :D :)
    Do společného čtení v rámci čtenářského klubu jsem se sice ještě nezapojila, ale moc vám s tím fandím! Jakmile budu mít na čtení více času a pokud budu mít danou knihu i nějak po ruce, určitě se ráda zapojím. :)
    Čeština je rozhodně krásný jazyk, i když bůh ví, co budu říkat, až ji budu studovat. :D Hádám, že ji budu za pár věcí celkem dost proklínat. :D A před většinou překladatelů opravdu smekám, ono to správně a hezky česky přeložit musí být občas fakt dost těžké. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc!!! :)
      Moc se nevyžívám v barvitých popisech, ale když autor ví, kdy je to tak akorát a nechá taky něco na čtenáři, tak si v tom libuji :) Mě bez knihy nepřistihneš snad nikdy :D
      To se budu do budoucna moc těšit! :)
      No, já bych ji upřímně studovat asi nechtěla :D Ale samozřejmě každého baví něco jiného :)
      Je to nepochybně hodně těžké, o tom žádná :)

      Vymazat
  6. Tedy Melindo, skvělé asociace! :) Hlavně to cestování, taková krásně promyšlená odpověď. Naprosto souhlasím s tím "imaginárním" cestováním. To je to, co na knihách miluji. V tramvaji ale radši poslouchám hudbu, což je asi dáno tím, že často přestupuji a nechce se mi vytahovat knihu, abych přečetla jen jednu stránku.
    Čtenářský klub je prostě úžasný nápad a mám za tebe nesmírnou radost, že se ti to takto daří a rozjíždí! :) A bude líp, to je jasné!
    A překladatele prostě také obdivuji, takže se ani nedivím tvému nadšení na posledním knihomolském srazu, když jsi potkala překladatelku své oblíbené knihy :) Chce to odvahu a hlavně obrovský talent. Vždyť to vím sama od sebe - poslouchat a rozumět, to je v pohodě, ale když má člověk překládat třeba pro rodiče, kteří anglicky neumí? Najednou si přijdu jak tatar a padají ze mě někdy opravdu šíleně zkomolené věty :D
    No, trochu jsem se rozepsala, takže jen zopakuji - super článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥
      Prostě takový výlet do Bradavic, či na Zeměplochu...ti je labůžo!
      S tím přestupováním to chápu, ale já se tím netrápím, čtu i za chůze :D
      Děkuju :) Třeba se to ještě rozšíří, ale kdoví, jestli to pak ještě zvládnu ukočírovat, ale myslím že jo, musím pilovat své organizační schopnosti :)
      :D Ano, byla jsem nadšená :D To asi pochopili všichni :D
      Díky! :) Jsem ráda, že ses rozepsala :)

      Vymazat
  7. Moc hezky ses u asociací rozepsala, vesměs souhlasím se vším :) moc hezky jsi popsala cestování a souhlasím - nejlépe se mi čte v dopravních prostředcích :D

    Já si moc přeji, aby se Čtenářský klub co nejvíce rozmohl mezi ostatní blogery. Pro mě je to moc zajímavý projekt, takže jsem ráda jeho součástí :)

    Překladatelé - vybavuje se mi jeden zážitek z nejmenovaného sobotního srazu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ♥
      Že jo!!! :D Někdy lituji, když už jsem na místě a musím knihu schovat :D
      To jsem ráda, že se projekt líbí :) Těším se, až se zapojíš i ty osobně! :)
      :D :D Nepovídej :D Konečně jsem se něčím zapsala do historie :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři