19. 9. 2014

Vampýrská akademie 4 - Krvavý slib - Richelle Mead

Rose se vydává do Ruska splnit nevyslovený slib Dimitrijovi, ze kterého se po bojích v Akademii stal Strigoj. Bez znalosti jazyka, nebo alespoň názvu města či vesnice, kde Dimitrij vyrůstal, prostě bez jakéhokoli lepšího vodítka o tom, kde by se láska jejího života mohla nacházet se jak je jejím dobrým zvykem vrhá do svého šíleného plánu, ke kterému samozřejmě nikoho nepotřebuje, rovnou po hlavě. 

První polovina knihy se nese v duchu hledání a bloumání po Rusku. Seznamujeme se Sydney, alchymistkou, což je pro nás čtenáře zcela nová funkce. Alchymisté jsou lidé, kteří uklízejí binec po dhampýrech a dostávají za to jistou odměnu.
Druhá polovina knihy už nás přivádí k tomu, na co asi většina čtenářů čeká a děj se začíná ubírat nevídaným směrem. 
Mnoha lidem nejspíš bude silnější, drsnější a vylepšený Dimitrij připadat mnohem víc sexy. Mě však začalo napadat, že přidat se k týmu Adrian, možná není úplně od věci. Nesnášela jsem totiž, co se stávalo s Rose v Dimkově přítomnosti. Jsou pro mě pořád pár číslo jedna, ale pro sebe bych momentálně mnohem radši brala Adriana. 
Lissa je v Krvavém slibu maličko odstrčena do pozadí, což pravděpodobně stejně jako já uvítáte. Dostáváme se k událostem v Akademii pouze prostřednictvím Rose a jejího šmejdění v Lissině hlavě. Díky poutu Rose ani nám neunikne, že se do života Lissy a Adriana vměšuje Avery, trochu divoká a nespoutaná urozená Morojka. 
Rose byla v několika věcech neskutečně natvrdlá a já už postupem času přestala doufat,  že jí snad někdy dojdou (trvalo jí to jen asi 150 stránek)a hrozně mě to štvalo. Na druhou stranu jsem musela obdivovat její silně zakořeněné odhodlání udělat správnou věc. Kde v sobě vzala tu sílu, to je mi záhadou.

Proč si rozhodně musíte přečíst tuto knihu?
Tento díl jsem popadla a četla jsem a četla, až jsem taky měla pocit, že drandím po té Transsibiřské magistrále. I přes méně akční rozjezd se to čte skvěle a najednou jste v půlce, ani nevíte jak. Co mě potěší vždy u cizojazyčných knih je zmínka o Praze, nebo ČR obecně. Nevím, zda je tam i v originále, to jsem neověřovala, ale v českém překladu nechybí. 

"Galina je moje dávná trenérka. Učila mě, když jsem ještě chodil do školy."
"Je Strigojka?"
"Ano. Byla probuzena před několika lety, při boji v Praze. Na Strigojku je poměrně mladá, ale je čím dál schopnější. Všechno to tady patří jí."

Ani tentokrát autorka nezklame a největší bomby na nás navalí v závěru, takže ačkoli můj původní úmysl byl, dát si od VA chvíli pokoj, po dočtení to nejspíš neklapne. 
Styl i čtivost celé série jsem již vyzdvihovala tolikrát, že už tuto ohranou písničku vytahovat nebudu. Říci vám můžu jen to, že kvalita postupem série drží skutečně vysokou laťku. Vampýrská akademie je pro mě rozhodně vrcholem ve své kategorii. Tahle upířina vás neomrzí ani po 4 dílech a nebudete zkrátka moci jinak, než hltat další a další stránky. Pokud jste fanoušky prvních tří dílů, tenhle nebude výjimkou a já vám jen přeji příjemné počtení. Upozornění: slabší povahy by mohly potřebovat kapesníčky. 
Ráda bych touto cestou poděkovala serveru knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzního e-booku. Pokud toužíte vrátit se k Rose a Dimitrijovi, pak si vlastní e-book můžete pořídit zde.
Share:

8 komentářů:

  1. Čtu všechny tvé VA recenze.. a přestože jsou fakt skvělé, stejně mě na to nenalákáš! :P :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!!! :D
      A kruci :D No stejně nevím, jestli by se to tobě líbilo :D Je tam sice krev a násilí, rvačky a urvané hlavy, ale ta slaďáková linka je tam taky dost v popředí :D

      Vymazat
  2. Vždycky při čtení tvých recenzí na VA mám pocit, jako kdybych to byla já, kdo tu knížku čte a že na mě někde knížka čeká, abych se dozvěděla, jak to vlastně dopadne. V tomhle případě s Dimitrijem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) budu to brát jako kompliment :) Takže děkuji :) Doufám, že to neznamená, že prozrazuji moc, to by mě mrzelo, ale recenze jsou bez spoilerů, samozřejmě pro ty, kdo četli předchozí díly :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. :) Jojo, nevím, jak jsem mohla tak dlouho odolávat :) Je to <3

      Vymazat
  4. Ten začátek byl pro mě vážně úmornej. Přišlo mi to hrozně nudné a zdlouhavé. Neuvěřitelně by knize prospělo, kdyby byla třeba o 100 stran kratší. Ale jinak? No masakr :) Hezky jsi to napsala. A taky sis hezky přivlastnila Adriana :D ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ivet!!! :)
      Adrian je zlatíčko, jak bych si ho mohla nepřivlastnit! :D

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři