26. 9. 2014

Top týdne #28

Účastním se projektu/meme/čehosi s názvem Top týdne. Původním autorem je Luu
Úkolem je sestavit 52 žebříčků o 10 položkách na nejrůznější témata. Je to zamýšleno tak, že po celý rok budete každý týden přidávat jeden žebříček (52 týdnů = 52 žebříčků = jeden rok)
Téma číslo 28 zní 

AUTOŘI, SE KTERÝMI BYSTE SE CHTĚLI POTKAT

1) J. K. Rowling
Abych jí mohla od plic říct, že mi zlomila srdce tím, že Harry skončil! A pak bych jí padla kolem krku a vysvětlila jí, že je moje největší hrdinka. Vymyslela jeden z nejepičtějších fiktivních světů, změnila život tísícům dětí i dospívajících a dala nový rozměr a význam slovu bestseller.


2) Robert Muchamore
Tenhle sympaťák napsal další sérii, která pro mě hodně moc znamená. Prostě nebýt CHERUBu, jako bych nežila. Miluju jeho styl psaní, miluju jeho humor, miluju postavy a zápletky, které vymyslel. Myslím, že bychom si rozuměli :)


3) Kathy Reichs
Protože ona je nejen úžasná spisovatelka, která vytvořila nejskvělejší soudní antropoložku Temperance Brennan, ale hlavně je taky slavná vědkyně :) Vědce já obdivuji podobně jako spisovatele a já bych si s ní hrozně ráda pokecala jak o knižním, tak o skutečném světě a o životě v laborce.


4) G. R. R. Martin
Panu Martinovi bych si nedovolila vyhrožovat, aby koukal dopsat tu sérii a to rychle, protože kdyby nějak přišel na to, jakou postavu mám v jeho sérii ráda, nejspíš by jí připravil nějakou epickou smrt :D Ale stejně toho chlápka obdivuju.


5) Lemony Snicket
Chci poznat týpka, který stvořil hraběte Olafa. Nejzlejšího padoucha v očích sourozenců Baudelairových. Jeho knihy mě provázely hrozně moc dlouho a i když jsou pro mladší čtenáře, já se k nim s chutí vracím i teď.


6) Enid Blytonová
Prostě bych se přenesla do doby, kdy žila a moc jí poděkovala za první detektivky, které jsem četla a za hodiny a hodiny skvělých dobrodružství. Mám pocit, že jsem její dílo přečetla skoro komplet a i když už je to nějakých sto let, co knihy napsala, jsou pořád aktuální a podle mě si je musí oblíbit každé dítě, kolem těch deseti let :) Někdy mám chuť prostě popadnout nějakou Správnou pětku a začíst se do jejich dobrodružného pátrání!!!


7) Arthur Ransome
Další oblíbený autor mého dětství! Četla ho už moje mamka a ta mě k němu přivedla a já jsem jí neskonale vděčná, protože právě on ve mě udržel lásku ke čtení a rozdmýchal lásku k chemii :) Však právě Dick z Holubí pošty mi poprvé prozradil, co je lučavka královská...no a já byla ztracena. Chtěla jsem také hledat zlato, jako oni a zjišťovat, zda je pravé :). Arthur  vytvořil skvělé dětské postavy, které prostě baví i o sto let později :)


8) Anders de la Motte
Tohohle hrozně milého pána už jsem jednou potkala a klidně bych si to zopakovala. Je to neskutečný sympaťák a navíc bývalý policista, talentovaný autor a skvělý vypravěč (a fešák!):)


9) Miroslav Žamboch
Tomu bych zdůraznila, že ačkoli globálně jeho kniha Predátoři třeba neměla takový úspěch, tak u mě je na vrcholu žebříčku jeho knih. Jednoznačně! A Líheň? Ta mě přivedla k tomuto žánru a i k němu samotnému! O Koniášovi nemluvě. Můj nejmilejší, tak trochu děsivý Vlk samotář. A navíc je Žamboch taky fešák!!!!


10) Lenka Lanczová
Protože i když už jsem z těch klasických dívčích románků tak tak trochu vyrostla, ona má velký podíl na tom, že čtu jako divá. Její románky jsem hltala jeden za druhým a prožívala je naplno. Ať si říká kdo chce, co chce, je to skvělá spisovatelka a nevidím důvod, proč se stydět za to, že jsem četla její knihy že jich pěknou řádku mám pořád doma :) 

A s kým byste chtěli pokecat vy? Komu byste rádi poděkovali, za jejich knížky, nápady a charaktery? :)Komu byste naopak rádi vyčinili, za jejich rozhodnutí? Ráda si přečtu vaší top desítku :)

Malá zajímavost: 
4 spisovatelé z mého seznamu jsou z Velké Británie (Británie je vůbec skvělá země a plodí úžasné spisovatele)
3 z USA
1 ze Švédska 
2 z České republiky :)


Share:

17 komentářů:

  1. Ty jo, tak skoro polovinu autorů tady ani neznám :D Měla bych se stydět :D
    Já bych chtěla pokecat s Remarquem, musel to být hrozně zajímavý člověk. Protože jeho postavy přemýšlí tak trochu podobně, asi mám trochu představu, co se mu honilo hlavou, ale to nemůže být nikdy jisté a asi se to ani nikdy nedozvím :/ :D
    Pak bych chtěla pokecat s Meg Cabotovou, protože má prostě talent a je moje nejoblíbenější spisovatelka :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Remarque musel být zajímavý, to máš pravdu! Jeho knihy mám moc ráda :)
      A Meg Cabotovou jsem hltala taky slušně kdysi :) Princezniny deníky mám skoro komplet a hrozně se mi líbilo Hrdinkou snadno a rychle. Teď marně toužím po Mediátorovi, protože si to pamatuji jako naprosto bombastickou sérii, ale už není k sehnání, což je velká škoda :(

      Vymazat
  2. Já bych se G. R. R. Martina ráda zeptala, jestli si je vědom toho, že zápletky se dají vytvářet i jinak, než zabitím vaší oblíbené postavy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bum...a je po něm/po ní! :D Dej si pozor na pusu, Ivet! :D :D Musíš uznat, že je to originální a nevídané :D

      Vymazat
    2. "You don't get it.. They're already dead" :D:D

      Vymazat
    3. Good point :D :D Ok then :D You can say whatever you want :D

      Vymazat
  3. J.K.Rowling bych taky chtěla potkat a pokud by to bylo možné, tak úplně nejvíc J.R.R. Tolkiena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tolkien je obdivuhodný muž. To je samozřejmost :)
      Rowling je prostě hrdinka :)

      Vymazat
  4. Super článek! Já bych chtěla pokecat s Johnem Irvingem a zeptat se ho, jak je možné, že píše některé scény tak přitažené za vlasy, až se mi to líbí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Já od něj četla jen Svět podle Garpa :D (z čehož si pamatuju už jen jednu nejmenovanou nechutnou scénu, která jednoho mého kamaráda děsí ve snech :D) Ale jo, je super :)

      Vymazat
    2. Kterou? :D Mě stačilo už je to, jak byl Garp počat :D To by mě v životě nenapadlo :D

      Vymazat
    3. No to teda :D To bylo celkem ujeté :D
      Myslím jistou scénu v autě, kde velkou roli hrály zuby jisté madam a takový nešťastný incident s jistým mužem :D

      Vymazat
    4. Tušila jsem, že to bude tato scéna :D

      Vymazat
  5. Rowlingová a Blytonová - naprosto souhlasím! Obě tyhle autorky mám neskutečně ráda a moc bych chtěla se s nimi setkat! :)
    Robert Muchamore a Kathy Reichs jsou také moc fajn autoři. To, co jsem od nich četla, se mi dost líbilo. :)
    Lemony Snicket - Hodně lidí toho autora naprosto zbožňuje, já osobně ale jako malá jeho sérii Řada nešťastných příhod nepřišla na chuť. Přišlo mi to až moc smutné. Ovšem poslední dobou hodně přemýšlím nad tím, že od něj zkusím něco jiného, třeba by se mi to mohlo zalíbit, jop. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi asi první, kdo bezpečně zná Kathy Reichs a Roberta Muchamora :D (dobře, Muchamora ještě asi dvě slečny, které jsem poznala díky blogu :D) v mém okolí :D
      Řada nešťastných příhod je právě super :) I když smutná, ale tak co bychom měli očekávat od série
      s názvem Řada NEŠŤASTNÝCH příhod :D Já od něj ani nic jiného nečetla :)
      Díky za obsáhlý komentář! :)

      Vymazat
  6. Jéé super seznam, vracím se s ním do dětství! Naprosto souhlasím s Rowlingovou, Blytonovou, Mottem i Lanczovou. Díky Lanczové jsem začala číst, všechny její knihy jsem v knihovně četla snad třikrát a to samé se Správnou pětkou, tuhle jsem jí vytáhla znovu a ty jo, já se o ně tak bála! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! :) Vyrostly jsme na stejných knížkách :)
      Měla jsem nedávno nutkání si taky Správnou pětku, nebo Tajnou sedmu přečíst znova :) Takovou tenoučkou knížku má člověk zachviličku zmánkutou, ale stejně se tam toho spousta stane a je to napínavé jak kšandy :) Prostě skvělí dětští autoři :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři