23. 8. 2014

Zůstaň se mnou - Gayle Forman

Mia je sedmnáctiletá slečna, která vede docela (docela je tu vzhledem k následujícím superlativům klíčové slovo) normální život. Má skvělé rodiče a úžasného malého brášku. Sexy přítele a báječnou nejlepší kamarádku. Je velice talentovanou cellistkou. Jednoho dne se vydají s rodinou na výlet a naneštěstí je potká dopravní nehoda a Miina rodina zemře. Mia je těžce zraněná, ale zatím žije. Co víc, od chvíle nehody jako by vystoupila ze svého těla a pozorovala vše zvenčí. Později pochopí, že se musí rozhodnout, zda zůstane s těmi, kdo ji na světě zbyli a se vzpomínkou na hroznou tragédii, nebo se vydá za svou rodinou. Je to jen na ní, jestli se rozhodne bojovat a zůstane, nebo odejde. 

Knížka Zůstaň se mnou vydalo nakladatelství Yoli letos znovu (kniha u nás už jednou vyšla pod názvem Jestli zůstanu) a já jsem moc ráda, protože díky tomu jsem se ke knize dostala i já. Navíc přestože obvykle neholduji filmovým obálkám, tahle se mi moc líbí, zvlášť její hřbet. Vypadá trochu jako obal DVD a je prostě taková jednoduchá a to se mi líbí.
S Miou a její rodinou se seznamujeme hlavně v průběhu flashbacků, které se prolínají s částmi odehrávajícími se v přítomnosti v nemocnici. 
Kniha má pouhých 179 stran a tím, že je to taková jednohubka se příliš nestihneme s postavami nějakým zásadním způsobem sžít, nicméně já si oblíbila zejména Miina trošičku hyperaktivního brášku Teddyho a Kim, Miinu nejlepší kámošku, která má tendenci všechny lidi na světe dělit na dvě skupiny. 
Vztah Mii a Adama mi přišel maličko přitažený za vlasy. Něco jako kdyby na sebe zbyli nebo něco v tom duchu, ale postupně k sobě nacházeli cestu i přes časté hádky jim to celkem klapalo. Ale prostě to bylo takové...zvláštní. Ale na posledních pár stránkách Adam tu divnost celkem vynahradil. 
Nejlegračnější mi přišla scéna s hraním na sebe navzájem jako na nástroje. Maličko mi to připomnělo Fangirl a to jak Levi chtěl po Cath aby mu četla. Adam se s Miou prostě chtěl sblížit způsobem, který je pro ni nejpřirozenější věcí na světě a asi mu to docela vyšlo a přišlo mi to hrozně romantické, ale k popukání zároveň.
Miini rodiče byli přinejmenším netradiční, ale prostě zlatí. Dva rockeři, kteří děti rozhodně neplánovali, ale své rodičovské role se ujali se ctí a tak nějak dospěli, ačkoli svou rockerskou duši nikdy plně nepohřbili pod tíhou zodpovědnosti.
Kniha se nese v klasickém dojákovém duchu, který tak trochu hraje na city, ale zároveň zde najdete i pár opravdu úsměvných scén. 
Knížka se mi vlastně líbila a přečetla jsem ji za odpoledne, což značí, že je jednak hodně krátká a jednak dobře a čtivě napsaná. K top letošního roku se pro mě neřadí, ale to nijak nesnižuje její kvalitu. Na film se určitě ráda podívám :)
3,75 hvězdičky


“I realize now that dying is easy. Living is hard.”
Gayle Forman, If I Stay


“Losing me will hurt; it will be the kind of pain that won't feel real at first, and when it does, it will take her breath away.”
Gayle Forman, If I Stay


“Girlfriend is such a stupid word. I couldn't stand calling her that. So, we had to get married, so I could call her 'wife.”
Gayle Forman, If I Stay
Share:

4 komentáře:

  1. Já knihu teď taky dočetla a taky se mi dost líbila. Ale je to takový jednohubka na jedno odpoledne, což snižuje kvalitu knihy. Ale počtení to bylo hezké. :)

    Nechceš mrknout na můj blog? http://knihy-v-srdcich.blogspot.cz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně ne že by se dost líbila, ale rozhodně se mi četla dobře :) Taková nenadchne, neurazí, člověk si odpočine a prostě tak nějak splní ten účel :)
      Jinak na blogy mrkám všem odvážlivcům, co mi tu nechají nějaký komentář, takže bez obav, jdu na to :)

      Vymazat
  2. Já se na knihu nehorázně těším! :D Předtím mě ani neoslovila, ale po traileru ji prostě chci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, trailer na film je hodně lákavý a co jsem koukala na reakce US booktuberů, tak je i film vážně povedený, takže se těším a brzy na něj mířím do kina :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj příspěvek! Z každé zpětné vazby mám velkou radost a na veškeré komentáře odpovídám :)

Právě čtu

Právě čtu

Opozdilec
tagged: currently-reading

goodreads.com

Followers

Hledání

Instagram

Spolupracuji s

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

O autorce

Moje fotka
Obyčejná šestadvacetiletá holka z Prahy, nadšená uživatelka instagramu, zbrklá, ale organizovaná, nekonečně zamilovaná do Odeonek. Hlavní čtenářské zaměření - krimi a thrillery. Poznámka k obsahu blogu: Použité obrázky obálek knih pocházejí ze serveru goodreads.com, cbdb.cz nebo databazeknih.cz a pokud u fotek není uveden zdroj, pak jsou mou vlastní tvorbou. Úryvky z knih jsou v recenzích vždy označené kurzívou, jsou přímou citací knih a nevyhrazuji si na ně žádná práva. Ta podle zákona náleží autorům knih. Pokud byste mě rádi kontaktovali v jakékoli záležitosti, napište mi na e-mail: MelindaMyaddictions@gmail.com

Populární články

Čtenářský klub - kniha měsíce

Knihy měsíce

Pusťte se do společného čtení knihy měsíce a prodiskutujte ji s námi na fóru!


Kniha měsíce

Blogové narozeniny

Místo pro vaše připomínky

Název

E-mail *

Vzkaz *

Seznam knižních blogerů

Knižní blogeři